chleb - 26084 przepisów (strona:706/1739)

Hiszpański sos romesco - idealny do dań z grilla 135

chilli (zależnie od ich ostrości i preferencji) 2 średnie dojrzałe pomidory 20 orzechów laskowych obranych z łupinek 40 g płatków migdałowych 6 gałązek natki pietruszki 1 duża kromka czerstwego chleba 4 łyżki octu z czerwonego wina 8 łyżek oliwy  sól do smaku Przygotowanie sosu romesco : Piekarnik nastawiony na górną grzałkę (grill) nagrzej do 190 stopni C. Papryki przekrój(...)papryczka była mniej ostra) i posiekaj razem z papryką. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj paprykę, chilli i czosnek wyciśnięty z osłonek. Smaż ok. 3 minuty. Czerstwy chleb porwij na kawałki, dodaj na patelnię i smaż z warzywami, aż stanie się złoty i chrupiący. Całą zawartość patelni przełóż do malaksera. Dodaj posiekane pomidory, ocet winny i pozostałą oliwę. Dopraw

Chilli Czosnek i Oliwa
najprostszy chleb na świecie 209

potasu, krzemu, wapnia i cynku). Jak większość kasz idealnie nadaje się w wersji gotowanej jako dodatek do obiadu. Poza zastosowaniem klasycznym równie dobrze spełnia się w roli głównego składnika chlebów, ciast lub racuchów. Jakiś czas temu podjąłem pierwsze próby wykorzystania tej kaszy we wszelkiego rodzaju wypiekach a efekty tych prób będziecie mogli oglądać już w najbliższych dniach. Na pierwszy ogień(...)słodko i wytrawnie. Można go podawać z jajkiem, ulubioną wędliną lub z miodem czy masłem orzechowym. Moim wielkim faworytem jest wersja z tostera: jednak aby uzyskać chrupkie boki należy chleb nastawić na dwa pełne cykle (na maksymalną moc) w tosterze.   Kaszę kupuję w marketach w opakowaniach kilogramowych lub na wagę w sklepie z ziołami. W ten sposób wychodzi

Gar Zdrowia
Własna mąka bezglutenowa - gryczana 118

życzenia a wartości odżywcze ograniczają się do wysokiej zawartości skrobi i praktycznie zerowej wartości składników mineralnych czy witamin.  Z tego względu od początku diety podejmowałam próby pieczenia własnego chleba. Niestety większość prób kończyła się porażką... Produktem końcowym można było okna wybijać... Do czasu aż trafiłam na stronkę http://dorota.in oraz http://puszka.pl . Dziewczyny fachowo opisały różne rodzaje mąk(...)poeksperymentować i wrzucić do mieszanki mąkę kukurydzianą i jaglaną a gumę guar zastąpić siemieniem lnianym. Mam nadzieję, że efekty będzie smaczny:-)  Skład ten sprawdza się w naleśnikach i chlebie.  Jeśli chodzi o mąki to można je już kupić w większości supermarketów i to niekoniecznie na stoiskach ze zdrową żywnością, gdzie ceny idą razy dwa....  Ja zaopatruję się

Ze smakiem bez glutenu
Miód z mniszka lekarskiego 131

Od paru już dni marudziłem Ani: no chodź pójdziemy na mleczyki, no chodź! No zobacz, już mleczyki takie ładne są, no chodź! Marudziłem, marudziłem aż w

Marder&Marder Manufacture
Przepis na kanapki ze szparagami i awokado 143

Wylegując się w słońcu wymyśliłam kanapki ze szparagami, w międzyczasie zapach pieczonego pieczywa już roznosił się po kuchni. Pyszne kanapki muszą być koniecznie ze świeżego domowego pieczywa. Upiekłam chleb z cukinią . Oczywiście do kanapek można dowolne pieczywo. Bułki czy marchewkowe trójkąty pasują równie wyśmienicie. Robicie często kanapki ? Ja tak! Bardzo lubię kanapki na śniadanie lub kolację. Nie mniej lubię wymyślać(...)małe awokado 4 łyżki twarożku 1 łyżeczka oliwy sól i pieprz do smaku kilka liści mięty pieprzowej Pokrój miętę i wymieszaj z twarożkiem. Dopraw solą i pieprzem. Posmaruj kromki chleba twarożkiem. Zgnieć widelcem awokado i rozprowadź po jednej łyżce na każdej kanapce. Szparagi przytnij, polej oliwą, posól i wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC na grill na 25 minut. Upieczone

codojedzenia
Chleb bezglutenowy na gotowym mixie mąk 146

Uważam, że czasami trzeba sobie pomóc i dlatego zdarza mi się korzystać  z "gotowców". Tak było z tym chlebem. Mimo to zapraszam do zapoznania się z przepisem. Składniki: 1,5 szkl mixu mąk bezglutenowych 1 szkl ciepłej wody 1 łyżka oleju rzepakowego pół łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży keksówka 12x24 Przygotowanie: Do miski wkładamy do kolei mąkę, wodę(...)drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto(mocno się klei-proponuję zrobić to w rękawiczkach). Następnie przekładamy do keksówki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 30 minutach wkładamy chleb do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Piegowate bułeczki z marmolada z owoców róży czyli Słodki Czwartek odc.129 144

Niedziela była wyjątkowym dniem.  W końcu nie obudził mnie żadem budzik, w końcu dzieci nie wstały o dziwnie wczesnej porze, w końcu znowu upiekłam bułeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
ŚNIADANIA NA DIECIE BEZGLUTENOWEJ 109

WITAM ! Tak jak obiecywałam kolejny wpis z propozycjami śniadań, tym razem w wersji bez glutenu :) Mam nadzieję, że okażą się pomocne i inspirujące !  SKŁADNIKI: 2 kromki wieloziarnistego chleba bezglutenowego (najlepiej domowego ) PRZEPIS / PRZEPIS 3 plastry tofu 2 plastry szynki z indyka 2 łyżki serka naturalnego warzywa Do picia: świeży sok z marchwi SKŁADNIKI: 1/2 banana 1 opakowanie napoju kokosowego(...)Alpro 1 łyżka jagód goji 20 g ekspandowanej gryki 30 g płatków kukurydzianych bez glutenu Do picia :zielona herbata SKŁADNIKI: 3 kromki chleba bezglutenowego 3 połówki jaj  twarożek  ogórek z koperkiem i jogurtem  Do picia : Bezglutenowa kawa zbożowa z mlekiem roślinnym

Marcepanowa kuchnia
Zupa cebulowa z grzankami 158

litr gorącej, przegotowanej wody + 2 kostki bulionowe, drobiowe); 2 czubate łyżki mąki pszennej; 3 łyżki masła; 3 łyżki oleju; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Na grzanki: 4 kromki chleba pszennego.   Sposób przygotowania: Cebule obrać, pokroić w pióra. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać olej, wrzucić masło i rozgrzać. Na rozgrzany tłuszcz(...)część bulionu i gotować pod przykryciem przez około 40 minut. Ugotowaną zupę dokładnie wymieszać oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia. W międzyczasie przygotować grzanki. Kromki chleba pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni teflonowej na złocisty kolor. Zupę podawać gorącą z grzankami. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników

Gospodyni Miejska
Szparagi i jajko w koszulce na grzance 149

szparagowych wariacji. Zaczynam od szparagowej propozycji śniadaniowej. Szparagi nie lubią skomplikowanych receptur i najlepiej smakują w prostych połączeniach. Masło i jajko najbardziej mi do nich pasuje. Grzanka z razowego chleba na zakwasie, ze szparagami usmażonymi na maśle i jajko w koszulce ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem to prawdziwe śniadanie mistrzów. Skusicie się? Składniki: zielone szparagi masło sól pieprz jajko(...)ocet szczypiorek grzanki z żytniego chleba Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy szparagi około 7 minut. Po usmażeniu oprószamy solą morską i pieprzem. Jak przygotować jajko w koszulce? Potrzebujemy świeżych jajek w temperaturze pokojowej. Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku gotujemy 1 litr wody. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, woda powinna delikatnie bulgotać. Do wody dodajemy 2 łyżki

Smakowity Blog Kulinarny
Czekoladowy chlebek bananowy 131

Chlebek bananowy według pomysłu Kingi Paruzel, mistrzyni słodkich wypieków. Ale nie tylko słodkich, bo jednocześnie zdrowych i fit. Ostatnio zaczynam właśnie eksperymentować z takimi rzeczami. Na

Marder&Marder Manufacture
Gofry falafelowe z ciecierzycy 183

Kto by nie lubił gofrów? Sama forma chrupiącego wafla z dużymi wgłębieniami kusi. Oprócz gofrów uwielbiam również cieciorkę i falafele więc gdy zobaczyłam ten przepis w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z siemieniem lnianym 176

mąki chlebowej Młynomag 15 dkg zakwasu żytniego 1 dkg drożdży 1,5 łyżeczki soli ok. 1,5 szklanki ciepłej wody 3 łyżki siemienia lnianego Przygotowanie: Dzień przed przygotowaniem chleba … Czytaj dalej Chleb z siemieniem lnianym

czarrna od kuchni
Krajanka zurawinowo-cytrynowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.153 170

Wiele lat temu piekłam ją regularnie. Niesamowicie smaczna, słodko-kwaśna krajanka z chrupiącą, delikatną skorupką i kruchym spodem.  Rozpływa się w ustach. W poprzedni weekend

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fenomenalny chleb na zakwasie 153

Dziś pora przedstawić Wam mój ulubiony chleb. Pieczywo jest naprawdę fenomenalne. Nie dość że jest zdrowe to jeszcze długo trzyma świeżość. Piekę go raz w tygodniu i potem tylko dokupujemy albo sami robimy bułeczki. Spróbujcie bo naprawdę warto. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie

Proponowane wyszukiwania