chleb - 26084 przepisów (strona:705/1739)

Twarogowa pasta z rzodkiewką 198

okresie wiosennym często przygotowuję pasty twarogowe na chleb. Jedną z takich past jest ta z dodatkiem rzodkiewek oraz szczypiorku. Smakuje wyśmienicie. Polecam:) 250 g półtłustego twarogu pół pęczka rzodkiewek pęczek szczypiorku 1 łyżka miękkiego masła słodka papryka w proszku sól Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy go widelcem. Rozcieramy razem z miękkim masłem (jeśli ktoś chce, można dodać łyżkę śmietany(...)plasterki – takie większe kawałki będą przyjemnie chrupać;) Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Na koniec pastę doprawiamy słodką papryką i solidną szczyptą soli. Podajemy na chlebie

Smaki Na Talerzu
Ogórki małosolne na sucho 676

Ogórków małosolnych chyba nikomu nie trzeba ani przedstawiać, ani zachwalać. W moim prywatnym rankingu ogórków są one na samej górze. To znaczy najbardziej lubię małosolne właśnie

Marder&Marder Manufacture
Kotlety z indyka, z boczkiem i twarogiem czyli Niedzielne Mielenie odc.41 145

Dzisiaj coś tylko dla mięsożerców! Nie ukrywam, że choć ja przestałam jeść mięso w styczniu to cała reszta mojej rodzinki nadal je jada w takiej czy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pęczak z pieczonymi warzywami, serem pleśniowym i dymką 142

Są takie dni, są takie weekendy, że nie wychodzę z kuchni. Lubię ten czas gdy dla każdego na indywidualne zamówienie  mogę przygotować coś pysznego. Tym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka czekoladowo-pistacjowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.153 172

Pistacje mają to do siebie, ze gdy zaczynam je jeść nie mogę skończyć dopóki nie rozłupie ostatniej skorupki. Mówię tu oczywiście o takich solonych i prażonych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb na kefirze – bez wyrabiania i wyrastania 171

rodziny. Tym razem się jednak zdarzyło, a że nikomu nie chciało się biegać do sklepu w późny piątkowy wieczór, a już tym bardziej w sobotni poranek, szybciutko przygotowałam pszenny chleb drożdżowy na kefirze. Wspaniały, bo nie wymagający wyrabiania i wyrastania, z aromatycznie wypieczoną skórką i wilgotnym elastycznym miękiszem. Ja zrobiłam wersję podstawową, ale dodatki w postaci ziół lub różnego rodzaju(...)powierzchnię i posypać czarnuszką. Foremkę wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 180 stopni i piec przez 90 minut. Jeśli wierzch będzie się za mocno spiekać, można go delikatnie przykryć. Chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej

Kuchenne zapiski Edyty
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 148

wołowiny, dziczyzny i mięs niskiej jakości. Można z niej korzystać także wówczas, kiedy zależy nam na szybszym przygotowaniu dań z delikatnych składników. Korzystając z tej opcji można też upiec… chleb. Low – potrawa jest podgrzewana do temperatury około 75-80 °C i następuje to znacznie wolniej niż w przypadku opcji „ High ”. Jest to doskonałe rozwiązanie, jeśli włączamy wolnowar przed wyjściem(...)Mogę w nim więc nie tylko wolnowarzyć , ale też smażyć   i zapiekać.   Ze względu na to, że ma okrągłą misę, jest wygodniejszy do przygotowywania ciast i chlebów. I jeszcze jedna szalenie istotna informacja - powłoka DuraCeramic nie zawiera substancji stosowanych w produkcji teflonu (PTFE i PFOA) . Na zdjęciu: wolnowar Crock-Pot 6l DuraCeramic Saute z misą pokrytą powłoką nieprzywieralną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ZAKWAS Z BURAKÓW 164

Składniki: 2 kg buraków 2,6 l przegotowanej wody 1,5 dkg cukru 0,5 dkg czosnku 1 dkg skórki z razowego chleba Gotowego zakwasu 2,5 litra. Sposób wykonania: Buraki umyć pod bieżącą wodą, obrać, opłukać, pokrajać w krążki grubości 0,5 cm. Włożyc do wyparzonego kamiennego garnka, przekładając obranym, posiekanym czosnkiem. W przegotowanej wodzie, o temperaturze około(...)stopni Celsjusza, rozpuścic cukier i wlac jej do buraków tyle, aby pokryc ich powierzchnię przynajmniej na 5 cm.  Włożyc skórkę z chleba. Garnek przykryc pojedynczą warstwą gazy i pozostawic w temperaturze około 20 stopni Celsjusza na 4-5 dni. Ukwaszony barszcz, jeśli nie jest zaraz zużyty, należy zlać do czystych butelek, szczelnie zakorkować. W miejscu zaciemnionym, w temperaturze

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Cannelloni z mięsem mielonym i ziołami oraz "Magnolia" 169

Czasem, gdy w czasie pieczenia chleba mam trochę wolnego miejsca w piekarniku, przygotowuję zapiekanki makaronowe lub cannelloni. Piec je można w tej samej temperaturze, co chleby na zakwasie, więc wychodzi 2 w 1 😊 Poza tym przygotowanie zapiekanki sprawia, że po włożeniu do piekarnika już nie trzeba stać w kuchni i można zająć się czymś innym. Składniki (na 4-5 porcji

Weekendy w domu i ogrodzie
Czeski twarożek z czosnkiem i natką pietruszki 158

twarożek nazwałam czeskim, bo podawany jest w moje ulubionej czeskiej restauracji:). Pojawia się tam w formie czekadełka, razem z kromką razowego chleba i marynowanymi parówkami. Jest banalny w wykonaniu i przepyszny. Uwaga! BARDZO mocno czosnkowy:). Ja kupuję twarożek już zmielony. Z twarogiem niezmielonym to już nie to samo. 350g twarogu dobrze zmielonego  4-5 ząbków czosnku 4-5 łyżek(...)posiekanej natki pietruszki sól, pieprz  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, natkę pietruszki siekamy.  2. Wszystkie składniki mieszamy razem. Podajemy z chlebem

Szefowa kuchni
Ogorkowa - moja pierwsza w zyciu 156

Dzisiaj post o zupie, którą ugotowałam po raz pierwszy w życiu. Stało się to za sprawą książki Kuchnia roślinna dla każdego" Eryka Wałkowicza. Tak naprawdę jest

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta rabarbarowa na kruchym spodzie z bezą 128

Maj, pora na rabarbar. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ten kwaśny smak. Dlatego co roku nie mogę sobie odmówić takiej tarty czy po prostu

Marder&Marder Manufacture
Jaglana granola pachnaca kokosem 187

Dobrze wiecie, ze uwielbiam wszelkie pochrupadła, musli i granole. Zazwyczaj są to mieszanki z płatków owsianych czy orkiszowych. Wczoraj postanowiłam zaryzykować i upiec granolę z prosa

Dzieje kuchennej Wiewióry
Najzdrowszy chleb z ziaren i płatków owsianych 169

Wyjątkowo zdrowy i smaczny chleb z ziaren i płatów owsianych. Bez drożdży, mąki i glutenu. Smakuje z miodem, konfiturą, pastą z makreli, pate z wątróbek. 1,5 szklanki płatów owsianych (u mnie Provena bezglutenowe) 1 szklanka nasion ze słonecznika 2 łyżki maku niebieskiego 1/2 szklanki pestek z dyni 1/2 szklanki siemienia lnianego jasnego 4 łyżki babki płesznik garść orzechów laskowych(...)jeśli przygotowaliśmy masę wieczorem. Przykrywamy ściereczką, aby wierzch się nie wysuszył. Pieczemy w 180 stopniach. Przez 40 minut w formie, następnie wyjmujemy z foremki, odklejamy papier z boków chleba, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut

AZgotuj!
Drozdzowa bulka z kruszonka, na zaparce czyli Niedzielne Sniadanie odc.101 133

Dłuuugi weekend dobiega końca. Był zaskakująco długi ponieważ po majówce dzieci trochę się pochorowały i miałam jeszcze dwa dni zwolnienia. Był to miły i rodzinny czas

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania