chleb - 26084 przepisów (strona:696/1739)

Ziemniaki biedaka 155

Odpoczywam. Po Festiwalu, gdzie mieszkałam w Ogrodzie prawie 3 dób, muszę się zregenerować.  Obiecałam sobie i Wam, że w tym czasie nadrobię publikowanie postów, może

Dzieje kuchennej Wiewióry
Indyjskie chlebki Czapati 156

Indyjskim posiłkom zawsze towarzyszy chleb, który doskonale nadaje się do wybierania gęstych sosów curry oraz stanowi uzupełnienie pikantnych dań, jak również dodatek do zup.Różni się od dobrze znanego nam bochenka, i jest go wiele rodzajów. Ja swoją przygodę zaczęłam od najprostszego z możliwych czyli od przaśnych chlebków czapati. Robi się je bardzo szybko, w między czasie gotowania curry

greenscarf
Jarskie burgery z tofu 129

nadaje) -100 g pieczarek -100 g szpinaku -1 por -2 ząbki czosnku -1 łyżeczka curry -1 łyżeczka chilli -1 łyżka mielonej kolendry -sól i pieprz -75 g podsuszonego startego chleba razowego (można zastąpić tartą bułką) -oliwa Przygotowanie Pora drobno posiekać, podsmażyć na oliwie z wyciśniętym czosnkiem. Szpinak poddusić oddzielnie przez kilka minut z odrobiną wody. Tofu rozdrobnić, pieczarki posiekać albo(...)pora. Całość poddusić 8-10 minut do miękkości. Dodać szpinak i dusić jeszcze 2-3 minuty. Przestudzić. Zmiksować na prawie gładką masę w robocie kuchennym (ew. blenderem). Dodać chleb, zioła, przyprawy, doprawić według uznania solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Z masy uformować 4 kotleciki. Smażyć z obu stron na złoto. Smacznego

Zielona Kuchnia
Sałatka z figą, mini mozzarellą, rukolą i orzechami włoskimi 140

Szybka i prosta sałatka z figą- więc na czasie- z rukolą, kuleczkami mozzarelli, garścią orzechów włoskich, doprawiona banalnym dressingiem miodowym. Obowiązkowy dodatek stanowi jeszcze grzanka czosnkowa z ulubionego chleba + czerwone wino i pomysł na wyborną kolację jak znalazł! 😊 2 porcje: * rukola- 2x spora garść * mini mozarella- 18 kuleczek * orzechy włoskie- 6 szt. * świeża figa- 3 szt. * grzanki czosnkowe- dodatkowo Dressing(...)wyłożyć umytą rukolę, nań mini mozarellę, pokrojoną w ćwiartki figę oraz posiekane orzechy włoskie. Wszystkie składniki dressingu ze sobą wymieszać i skropić sałatkę. Podawać z ciepłą, czosnkową grzanką z chleba. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Bruschetta z dorszem i kurkami 154

grzankach chrupiących z dorszem, rozpływającym się jajkiem, oscypkiem i kurkami. Można się rozpłynąć jak żółtko kosztując tą przekąskę. Nie mogłam się od nich oderwać takie to dobre. 5 kromek chleba 5 jajek małych 5 pomidorków koktajlowych 15 dkg kurek sól, pieprz koper świeży 5 kawałków dorsza przyprawa do ryb kilka fasolek szparagowych ugotowanych 10 dkg oscypka nitek bazylia świeża(...)około dwie minuty. Z wierzchu mają się ściąć ale w środku mają być płynne, wyjmuję  na talerz. Na patelni na oleju przesmażam umyte kurki, doprawiam solą, pieprzem, koperkiem. Chleb smaruje masłem i wstawiam do piekarnika na 10 minut temp 180 stopni razem z rybą. Na każdej kromce układam nitki sera,  kawałek ryby, kurki, pomidorki, jajko, fasolkę, koperek, bazylię

wesoła kuchnia
Tosty francuskie 318

Opis: Tosty francuskie to słodkie danie, które jest przyrządzane ze smażonego chleba lub chałki i namoczone w mleku z jajkiem. Słodkie tosty są najpopularniejsze na śniadanie, ale również lubimy je na słodki podwieczorek. Idealne tosty muszą być miękkie w środku, ale jednocześnie przypieczone i chrupiące z wierzchu. Najlepiej smakują z roztopionym masełkiem lub owocowym dżemem. Składniki: 4 kromki chleba/chałki

CookMag
Gulasz z soczewicy i mielonego mięsa 198

warzywny to nic innego jak ususzone liście pietruszki, pora i selera. Gulasz z soczewicy zazwyczaj podaję z ryżem i płaskimi chlebkami. Sos jest gęsty i bardzo łatwo nabiera się chlebem. Lubicie jeść rękoma, oblizywać palce i w ogóle nie martwić się o zasady dobrego wychowania(?). Ja uwielbiam, a etykietę przy stole mam gdzieś, kiedy połowa ludności na świecie je właśnie(...)opłukaną soczewicę. Zalej połową bulionu, posól i gotuj gulasz na małym ogniu przez 40 minut. Podczas gotowania dolewaj bulion aby uzyskać odpowiednią gęstość gulaszu. Podaj gulasz z ryżem, chlebem i sałatką z warzyw. marynowane oliwki kalamata są również świetną przystawką.   Spara Spara Spara Spara The post Gulasz z soczewicy i mielonego mięsa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Półkruche ciasto ze śliwkami 159

lubię najbardziej. Ale żeby wytłumaczyć dlaczego o tej kuchni zwyczajnej Wam piszę, zacytuję dwie ostatnie rozmowy z Hanią. Kiedy przeczytacie, wszystko stanie się jasne :) - Co chcecie na kolację? - Chleb z cebulą! - ????? ale jak? - No tak jak u babci! Ukroiłam chleb, smaruję masłem i przymierzam się do cebuli, ale nauczona doświadczeniem, że kostka zamiast plasterków może zamienić się w wieczorny dramat

bistro mama
Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i słodkiej papryki! 138

słodkie czerwone papryki - 4 ząbki czosnku - 5 łyżek syropu klonowego - 10 łyżek oliwy z oliwek - mielona kolendra - cynamon - kilka szczypt kardamonu i chili - 1 łyżeczka curry - 2-3 kromki chleba Do wykonania zupy polecam Wam użyć dynię Hokkaido bądź dynię piżmową.  Dynię kroimy na grube plastry usuwamy gniazda nasienne. Skórkę zostawiamy. Myjemy kawałki pod bieżącą wodą, układamy na blaszce(...)Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładką masę. Zupę zagotowujemy na małym ogniu, doprawiamy solą, chili, możesz też dodać łyżkę miodu.  Na patelni zrumień pokrojony w kostkę chleb bądź bułkę, polej obficie oliwą z oliwek. Pamiętaj, że oliwa w tym daniu jest bardzo ważna to ona nadaje smak zupie i grzankom. Każdy tłuszcz bowiem jest nośnikiem aromatów

SMYKWKUCHNI
Słodkie ciastka owsiane NIESPODZIANKI czyli Słodki Czwartek odc.137 214

Jak smakują? jak pachną? z czego je zrobiłam?  Wszystko wydaje się oczywiste gdy przeczytaliście tytuł posta.  Małżon był pewien, że zawierają orzechy włoskie, dzieci

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.156 150

Nie ma jak rozpocząć rok szkolny z choróbskiem na karku. Nie to nie mnie dopadło. Na szczęście bo Festiwal już w weekend, na nieszczęście bo

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kalafior zapiekany z serem Taleggio 164

masła 25 g mąki 290 ml mleka 3,2% 100 g sera Taleggio, pokrojonego w kostkę (skórka jest jadalna) 1 łyżka musztardy Dijon kromka chleba (lub 1 - 2 łyżki tartej bułki) 1 łyżka oliwy natka pietruszki do podania przygotowanie Piekarnik nagrzać do 200ºC. Kalafior podzielić na różyczki. W głębokiej patelni lub szerokim garnku zagotować wodę, posolić, dodać kalafior , doprowadzić(...)powinien zgęstnieć. Patelnię zdjąć z ognia, dodać pokrojony ser, wymieszać. Dodać musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem.  Kawałki kalafiora ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać serowym sosem. Kromkę chleba umieścić w blenderze, dodać oliwę, zmiksować na okruszki. Okruszkami posypać kalafior. Zamiennie możemy użyć tartej bułki wymieszanej z oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut,aż wierzch będzie

Stare Gary
Krem z pomidorów, oliwek i kaparów (Crema di pomodoro, olive e capperi) 115

SKŁADNIKI 1 kg pomidor ó w 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżka kaparów  500 ml bulionu warzywnego 200 g czerstwego chleba 50 g zielonych oliwek świeży tymianek oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 kg di pomodori ramati 1 cipolla rossa 2 spicchi d'aglio 1 cucchiaio di capperi(...)pieprzem.  Na koniec dolewamy gorący bulion oraz 2-3 gałązki tymianku. Zupę gotujemy ok. 15 minut. Do zupy dodajemy oliwki, kapary oraz pokrojone w kostkę kromki chleba (bez skórki). Zupę gotujemy kolejne 5 minut. Przygotowaną zup ę miksujemy na krem.  **** PREPARAZIONE Scottate i pomodori in acqua bollente per circa 1 minuto, scolateli e privateli

La grande e la piccola cuoca
Przytulone bułeczki z płaskurki. Czy znasz płaskurkę? 247

płaskurka była nie do zdobycia, dziś robi furorę. W Polsce i Niemczech stoi na półkach w sklepach z ekologiczną  i zdrową żywnością. Włosi nie tylko pieką z niej chleb, ale wyrabiają makarony. Płaskurka (w Niemczech zw. Emmer) to zboże znane od starożytności - starsza odmiana mąki orkiszowej (a ciągle odmiana pszenicy). Płaskurka to moc białka, minerałów i antyoksydantów, jest wolna(...)witaminy z grupy B, luteinę, beta- i alfa-karoten oraz ß-glukany. Można się tylko cieszyć, że tak zdrowa mąka jest równocześnie tak smaczna. Używam jej do wypieku chleba, robiłam szpecle, dzisiejsze bułeczki również i gorąco polecam, bo jest faktycznie wyjątkowo smaczna. Składniki: 500 g płaskurki 1300 (Emmer Mehl) 125 ml wody 125 ml mleka 1 op. drożdży instant

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naczynia żeliwne – jak gotować w garnkach żeliwnych i jak o nie dbać 267

gotowanie potrawy. Żeliwny garnek świetnie działa też jako piec i tak był wcześniej (już w XVII wieku) wykorzystywany– przy wysokiej temperaturze i jej równomiernym rozkładzie działa perfekcyjnie przy pieczeniu chleba, mięsa czy ciasta. Garnek rozgrzewamy zaczynając od włożenia go do zimnego piekarnika, a następnie do już mocno rozgrzanego garnka wkładamy chlebowe ciasto lub mięso i zamykamy garnek rozgrzaną pokrywką(...)chlebie i mięsie tworzy się chrupiąca przypieczona skórka a szczelna pokrywka nie pozwala odparować wodzie – danie zostaje soczyste.   W ten sam sposób gotujemy w żeliwie na węglach czy na ognisku – garnki ze specjalnym przeznaczeniem do takiego przyrządzania potraw najczęściej mają podstawy na nóżkach żeby móc je postawić na ogniu, rączkę do powieszenia nad ogniem, a także wysokie obramowania pokrywek

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania