Placki z dyni w towarzystwie twarożku z nerkowców czyli O tym jak rośliny zmieniały bieg historii

Placki z dyni w towarzystwie twarożku z nerkowców czyli O tym jak rośliny zmieniały bieg historii

Placki z dyni w towarzystwie twarożku z nerkowców czyli O tym jak rośliny zmieniały bieg historii

Dynia.  Ach jak ja lubię to warzywo!  I pomyśleć, że trafiło do Europy dopiero 50 lat po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba!  Inkowie uprawiali dynie już 4000 lat p.n.e. w rożnych odmianach i  w rozmaitych celach. Jest siostrą ogórka choć pewnie niektórym wydaje się to dziwne. Ja uwielbiam ją za kolor, troszkę mniej za smak, w tym wypadku lubię tylko dynie Hokkaido. Nie wiem czy wiecie, że owoce dyni to bogactwo nie tylko karotenoidów. Oprócz beta karotenów i wit. A miąższ dy... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Dzieje kuchennej Wiewióry

Autor

WiewióraWiewióra

Ruda, z zamiłowaniem do wypieków kulinarnych i nie tylko, potraw makaronowych i różnistych egzotycznych, a także ceramiki najchętniej własnego wyrobu, dobrych książek i filmów z klimatem. Mama Blondyneczki i Blondasa, do niedawna niania a teraz po prostu pełna pasji podwójna Mama Wiewiórka :)

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

dynia, placuszki, placki, chleb, pieczywo, dynia pieczona, ogórki, wegańskie, syrop, kokosowe, krem, bez pieczenia, krem z dyni, chleb mieszany, warzywa na patelnie

Inne przepisy z Dzieje kuchennej Wiewióry

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.