Wszyscy zawsze uwielbiają takie hot dogi. łatwe w wykonaniu i każdy będzie zadowolony. Zaczynamy od przygotowania sałatki , kapustę, pokrojone pomidorki, pokrojone ogórki, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, rzodkiewki pokrojone w plasterki wymieszać. Przygotować sos – taką samą ilość majonezu jak i ketchupu wymieszać razem w miseczce. Polać warzywa oliwką z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Do gorącej wody dodać(...)miejsce dla nadzienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i podpiec do momentu, aż stanie się lekko chrupiąca, ale nie twarda. Ciepłą bułkę wysmarować sosem keczupowym, dodać trochę sałatki, parówkę i znowu sałatkę i polać sosem. Podawać natychmiast. Muszą być ciepłe, wtedy są pyszne. Polecam, smacznego
Kuchnia PokoleńLatem zawsze nie chętnie sięgamy po przepisy z wykorzystaniem piekarnika, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na ciasto bez pieczenia! Jest to niesamowicie pyszne ciasto z wykorzystaniem
Kuchnia ŁukaszaPyszna, orzeźwiająca, lekka sałatka z fety, arbuza, rukoli i awokado :) Bardzo letnia - spróbujci e - sprawdzi się jako samodzieln e danie lub dodatek do mięs - na przykład z grilla :) SKŁADNIKI ( dla 1 -2 os ób - całość - 29 0 kcal) 150 g obranego arbuza bez pestek 1 garść rukoli ( 2 0 g) 1/2 obranego awokado 30 g sera feta
Moje Kuchenne RewelacjeUwielbiam sałatki, szczególnie w porze letniej kiedy lokalne warzywa są pachnące i łatwo dostępne a my nie musimy faszerować się chemią zapakowaną w coś co wygląda jak warzywo, z tym, że nie pachnie i nie smakuje. Mam dla Was super propozycję na przepyszną sałatkę z moim ulubionym serem halloumi, plastrami ogórka, oliwkami, kukurydzą, serem feta i sezonowym, dostępnym teraz(...)problemu, bobem! Całość uwieńczona jest najlepszym jaki jadłam dressingiem na bazie masła migdałowego! Chyba nie muszę Was przekonywać, że nie ma lepszej sałatki od tej! Składniki (na 2 porcje): 1 sałata rzymska 1/2 ogórka 50 gram sera halloumi, pokrojonego w plastry 50 gram sera feta 10-12 czarnych oliwek 3 łyżki kukurydzy marki Bonduelle 1/2 szklanki bobu dressing: 1 łyżka
Mango PapajaMój pierwszy w tym sezonie bób wykorzystałam do sałatki. Większość zamroziłam, więc w najbliższym czasie będą kolejne inspiracje z bobem. Zielony, ugotowany, bez żadnych dodatków już sam w sobie jest przepyszny. W dzieciństwie nie potrafiłam przekonać się do bobu, za to teraz nie mam z tym najmniejszego problemu. Wykorzystuję go na wiele sposobów, bo przygotowuję bób w pietruszkowym pesto(...)robię zupy kremowe z pokruszoną fetą i mnóstwo sałatek z dodatkiem świeżych warzyw pachnących latem! Dzisiaj jedna z nich, zielona, bardzo orzeźwiająca, za sprawą posiekanego koperku i ogórka małosolnego. Jak dobrze mieć zaufany warzywniak na osiedlu, aż miło robić tam zakupy. Taka sałatka z powodzeniem zastąpi tradycyjny, ciężki obiad w upalne dni! Zamiast koperku można dodać posiekaną natkę lub dymkę
Moja smaczna kuchniaPyszna, lekka i orzeźwiająca sałatka, która idealnie sprawdza się na różnego rodzaju imprezach lub rodzinnych spotkaniach np. w czasie świąt. Soczysty melon, miękka mozzarella i suszona, pełna aromatu szynka parmeńska, to składniki, które idealnie do siebie pasują. Bazyliowe pesto i domowy krem balsamico nadają sałatce charakteru i bardzo dobrze ją uzupełniają. W sytuacji gdy nie mamy czasu na przygotowanie(...)się wygodny w użyciu, zawsze gęsty gotowy sos w butelce. Natomiast pesto z powodzeniem zastąpicie szybkim i łatwym w przygotowaniu winegretem. Jakość składników i wszystkich dodatków to w tej sałatce podstawa, i ma kluczowe znaczenie. Można potraktować jako przystawkę przed daniem głównym, przygotować wcześniej, ułożyć na talerzach i postawić na stole. Przed przyjściem gości wystarczy skropić zielonym pesto
cool and mintyprzepisu i dorzuciłem je do mojej wersji habas a la catalana , czyli bobu po katalońsku z chorizo. Dość nietypowego, bo podanego przeze mnie nie w formie leczo, a podsmażanej sałatki z ziemniakami. To zupełna wariacja na temat kuchni hiszpańskiej, łącząca kulinarne południe z północą. W dodatku bardzo udana i stanowiąca doskonały dodatek do dorsza, tak typowego dla kuchni galicyjskiej! * SKŁADNIKI(...)sarta ) klarowane masło oliwa z oliwek suszony cząber sól morska, pieprz * PRZYGOTOWANIE Dorsza oczyść, wysusz papierowym ręcznikiem, pokrój na kawałki i przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw do czasu, gdy sałatka będzie gotowa. Chorizo pokrój na plasterki i przysmaż na patelni z odrobiną klarowanego masła. Kiełbasę wyjmij, a tłuszcz zostaw. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę, wrzuć je na patelnię
Food SquareSałatki to niezastąpione danie na przyjęciach i większych imprezach. Dzisiaj pomysł na pyszną sałatkę z marynowanymi pieczarkami, ziemniakami i szynką. SKŁADNIKI : 5-6 ziemniaków ugotowanych(...)PRZYGOTOWANIE : Pieczarki i groszek odcedzamy z zalewy, ziemniaki, jajka i marchew obieramy. Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę a pieczarki i por w talarki. Do dużej miski przekładamy warzywa, dodajemy krojoną szynkę, majonez i przyprawy. Mieszamy aż składniki się połączą. Przekładamy sałatkę na półmisek lub miskę, do momentu podania przechowujemy w lodówce. Smacznego. Zamiast pieczarek
Kulinarne Fantazje Mariolisuszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” oraz „Grillowanych szparagów i pomidorków koktajlowych z octem balsamicznym” . Przepyszny zdrowy i sycący obiad pełen smaków, błonnika i witamin! Składniki sałatki z rukolą: (4 porcje) 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki oliwy extra vergine (używam oliwy Delicate) 1 łyżka octu z czerwonego wina sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 140 g mieszanki(...)sałat z rukolą 50 g rodzynek (najlepiej niesiarkowanych) Przygotowanie sałatki z rukolą: Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni teflonowej na złoty i lekko brązowy kolor. Przełożyć na talerzyk. 2 łyżki płatków migdałowych Do małego słoiczka wlać oliwę, ocet, przyprawić solą i pieprzem (po szczypcie) . Zamknąć słoiczek i potrząsać nim, aż uzyskamy jednolitą emulsję. 2 łyżki oliwy extra vergine
Moja DelicjaProponujemy kolorową sałatkę z udziałem kolorowych ziemniaków, dokładnie jak widać fioletowych. Są bardzo smaczne, nadają się do gotowania, nadają się szczególnie do sałatek, idealne do krojenia, są bardzo zdrowe, gdyż zawierają związki fenolowe o charakterze przeciwutleniaczy, zawierają antycyjany, a te wykazują właściwości prozdrowotne, gdyż zapobiegają rozwojowi chorób sercowo- naczyniowych, nowotworów. Jak się okazuje im więcej koloru w warzywie, tym jest(...)składniki mieszamy, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podane składniki na sos łączymy ze sobą , dodajemy sól i pieprz do smaku. Do szklanej miski wkładamy rukolę, dodajemy sałatkę, polewamy sosem, delikatnie mieszamy. Sałatkę można udekorować czarnym sezamem lub prażonym słonecznikiem. - Smacznego
kgwjanczewoKolorowa sałata, soczewica gotowana na parze, lekka cukinia i prażone pestki dyni - to składniki tej smacznej i pożywnej sałatki. Do tego ostry sos klonowy, który nadaje jej charakteru. To idealne danie na upalne, letnie dni. Składniki 1 opakowanie mixu sałat 1 puszka soczewicy na parze Bonduelle 1 czerwona cebula 1 cukinia 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki pestek dyni(...)przykrywką mieszamy oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę i białe wytrawne wino. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowym sosem polewamy sałatkę chwilę przed podaniem. Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym jest pożywna, dlatego możemy ją zjeść jako danie główne, np. z ulubionym pieczywem. Ciekawe przepisy na kolorowe
My Chcemy JeśćPołączenie miodu z musztardą jest jednym z moich ulubionych. Kurczak w takiej marynacie wychodzi naprawdę wspaniały, dlatego postanowiłem poeksperymentować i zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie na
Kuchnia ŁukaszaDziś mam dla Was wyjątkowo pyszną i prostą sałatkę z ziemniakami truflowymi. Wikipedia podaje, że pierwsze wzmianki o fioletowych ziemniakach pochodzą z XIX-wiecznej Francji, gdzie pojawiły się ziemniaki odmiany Violette. Przedrostek "vit" w nazwie tej odmiany oznacza po starofrancusku "penis"... Francuzom - jak na światowej sławy kochanków przystało - bulwy ziemniaków truflowych przypominały prawdopodobnie przyrodzeniE, ponieważ charakteryzują się one długim, podłużnym(...)piękne ziemniaczki dostałam ostatnio w prezencie (dziękuję Kasiu!) i postanowiłam je dobrze spożytkować. Przeczesując internet w poszukiwaniu inspiracji na ich wykorzystanie wpadłam na ten ciekawy przepis. Smak sałatki przerósł całkowicie moje oczekiwania - jest ona po prostu pyszna! To tylko cztery podstawowe składniki: ziemniaki, boczek (lub jak w oryginale pancetta), ser z niebieską pleśnią i pomidorki koktajlowe. Od siebie
Słodko-Słony Świat IlonyDzisiaj propozycja na sałatkę, którą można podać na śniadanie, zrobić na imprezkę, potraktować jako przekąskę w ciągu dnia lub drugie śniadanie do pracy. Sałatka makaronowa a'la Caprese - prosto, smacznie, aromatycznie. Przepis dołączam do akcji Błyskawiczne Piątki , organizowanej na fb :) Składniki (1 porcja): 50 g makaronu farfalle (kokardki) 10 pomidorków koktajlowych kulka mozzarelli czubata łyżeczka siekanych świeżych(...)osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy. Makaron powinien być al dente. Pomidorki sparzamy, obieramy ze skórki. Mozzarellę kroimy w kostkę. Makaron, pomidory, mozzarellę, bazylię, słonecznik wkładamy do miski. Sałatkę solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy. Całość polewamy oliwą. Sałatkę możemy ozdobić małymi listkami bazylii. Smacznego
Smak mojego domuzaczynamy odliczanie do upragnionego weekendu! Czas więc pomyśleć o przygotowaniach do grilla! Oprócz smażonych na rozżarzonych węglach smakołyków trzeba przecież przygotować jakieś dodatki. I tu doskonała jest ziemniaczana sałatka, rodem z Niemiec - Kartoffelsalat! Jest ona nieskomplikowana, łatwa w przygotowaniu, wyjątkowo smaczna i bardzo dobrze komponuje się z grillowymi daniami. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków Słoik ogórków kiszonych koperek
Taste Therapy