Weekend kaszowy, bo mezmężowy. Jaglany budyń z kakao i masłem orzechowym zrobiłam sobie wczoraj na drugie śniadanie. Był super. Kwestię dosłodzenia zostawiam Wam. Moje masło orzechowe jest mało słodkie, dodatkowo nie przepadam za słodkimi deserami. Dla Was te proporcje mogą być niewystarczające. Miksujcie i próbujcie. Składniki: pół szklanki suchej kaszy jaglanej 50 ml mleka 1 łyżka masła orzechowego
KardamonovySobotnie śniadanie dla mnie, dla innych obiad. Na początku zamysł był zupełnie inny i po próbach i zdjęciach zrezygnowałam. Nic na siłę, pamiętacie? Co do samego przepisu, znowu nie wyskakuję tutaj z niczym nadzwyczajnym, bo jak wiadomo, camembert lubi owoce. Tym razem postawiłam na truskawki. A, no i świeżo mielony kolorowy pieprz, nie pomijajcie go. Nie musi być
Kardamonovyjedno z fajniejszych śniadań, piszę ogólnie o szakszuce. Wielu jadło, nikt nie marudził. Ostatnio mieliśmy ochotę na ostrzejszą wersję, dlatego dodaliśmy więcej chili. Później dorzuciliśmy chorizo i fasolę. Pyszne, naprawdę. Z dodatkami możecie kombinować. Ja mam w głowie jeszcze sporo pomysłów, na pewno kiedyś się nimi z Wami podzielę. Składniki: 5 jajek kawałek kiełbasy chorizo 2 pomidory pół czerwonej
KardamonovyTakie tam, szybkie drugie śniadanie. W pierwszej wersji chciałam dołożyć trochę ostropestu, ale wyszedł. Może i lepiej. Uwielbiam kefir, mrożone owoce, tego typu rzeczy mogę pić często. Kefir oczywiście możecie zastąpić mlekiem roślinnym lub inną maślanką. Z owocami też kombinujcie. Składniki: 400 ml kefiru 2 garści mrożonej aronii 4 suszone daktyle (przepis na 2 porcje) Kefir wlewamy
Kardamonovyrazie ogarnęłam jedną (ledwo), przede mną walka z jeszcze jedną. Bardzo lubię warzywa z serii „leżało to wziąłem”, ale dynie mnie przerastają. A tymczasem polecam na śniadanie pożywny i zdrowy koktajl. A po co ostropest? Bo jest genialny na wątrobę. Polecam wprowadzić go w swój jadłospis. A figi dorzuciłam, ponieważ zostało mi jeszcze parę sztuk z wakacji
KardamonovyZjadłam i od razu pomyślałam o Was, nooo heloł. Dobra, do rzeczy… Od jakiegoś czasu faszerujemy się większą ilością owoców i warzyw, więc parę dni temu, na drugie śniadanie, opijaliśmy się tym oto koktajlem. Pyszny, pyszny, pyyyyszny. I totalnie bez żadnych dodatków – mamy tutaj jedynie owoce, warzywa i wodę. A tymczasem lecę robić tarte buraki do słoików
KardamonovyMiał być post z bigosem, ale przerzucę go na jutro. Przypomniało mi się przy okazji, że czeka zaległy przepis z pastą na śniadanie, więc proszę bardzo – łapcie. Szkoda, że dopiero w wieku 35 lat wpadłam na pomysł dodania rukoli do tego typu pasty. Cudo. Składniki: puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 5 suszonych pomidorów z zalewy mała
Kardamonovykuchni, na siłę coś ugotowałam. Postów obiadowych nie będzie, oczywiście zdjęcia też jakieś takie… Pfff. „Uraczę” Was jednak pyszną owsianką. Ostatnio lubię je jeść na śniadanie, z różnymi dodatkami. Dziś banany, orzechy i miód. Pyszna. Składniki: 1 szklanka mleka 5 łyżek płatków owsianych 1 mały banan 2 orzechy włoskie szczypta ziaren siemienia lnianego pół łyżeczki miodu
Kardamonovypotrzebę, ale wiem że powinnam jeść ich więcej. W ostatni weekend objadałam się soczewicami i innymi ciecierzycami. A że parmezan zaczął już trochę słabo wyglądać, postanowiłam go wchłonąć na śniadanie razem z pastą z ciecierzycy (z dodatkiem rukoli i pomidorów). Wyszło pysznie. Pasta jest najsmaczniejsza świeża, na drugi dzień była już średniakiem. Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 2 ząbki
KardamonovyJeżeli jest jeszcze wśród Was ktoś, kto nie zna śniadań szakszukowych, czas to nadrobić. Opcji może być tysiące, w zależności od Waszych upodobań. U nas tym razem stanęło na szpinaku i fecie. Składniki: 4 jajka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory pół czerwonej papryki 2 garści świeżego szpinaku 100 g sera feta 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
KardamonovyOstatnio tego typu śniadania wchodzą mi najlepiej. Jeżeli chodzi o rodzaj owoców, dodajcie swoje ulubione. Pamiętajcie jedynie żeby były to owoce w sezonie, nie owoce typu: truskawki w lutym. Płatki żytnie z powodzeniem możecie zastąpić owsianymi. Będzie równie smacznie i zdrowo. Składniki: 1 szklanka mleka pół szklanki płatków żytnich 1 dojrzała brzoskwinia 1 płaska łyżeczka ziaren siemienia lnianego
Kardamonovydawno nie jadłam płatków owsianych, w związku z tym miałam milion pomysłów na dzisiejsze śniadanie. Jak widać skończyło się na kawie zbożowej. A tak w ogóle to muszę częściej używać jej do gotowania. Wszystkie przepisy, do których używałam kawy zbożowej były bardzo udane. Składniki: 1 szklanka mleka 5 łyżek płatków owsianych 1 dojrzały banan 1 płaska łyżka rozpuszczalnej kawy
KardamonovyAleż miałam długą przerwę w tego typu śniadaniach. A to zbrodnia, wiadomo, bo zdrowe, pożywne, rozgrzewające. W domu zawsze mam gdzieś schowane płatki owsiane, kakao, czasami bywa gdzieś i banan. Nie było więc innej opcji jak ta. Składniki: 1 szklanka mleka 5 łyżek płatków owsianych 1 mały dojrzały banan 2 obrane orzechy włoskie 1 łyżeczka naturalnego kakao pół
Kardamonovywielkie śniadaniowanie. Obecnie mam co prawda przerwę w pracy, ale wcześniej zapijałam się nimi po kokardki. Teraz od czasu do czasu też je piję, ale tym razem na drugie śniadanie. Składniki: 250 ml mleka 1 dojrzały banan 1 jabłko garść świeżych liści szpinaku 3 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka miodu (przepis na 2 porcje) Płatki zalewamy mlekiem i odstawiamy
KardamonovyOstatnio, śniadania, jedno z nas musi jeść o ekstremalnych godzinach. Trzeba było więc zacząć kombinować jak zrobić, żeby się nie narobić. Ładujemy więc do słoika trochę płatków, mleka/soku, wkładamy na noc do lodówki, dodajemy różności i owsianka gotowa. W sezonie używajcie oczywiście świeżych owoców. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 szklanka mleka (ja użyłam migdałowego) garść mrożonych jagód
Kardamonovy