ciasto - 160568 przepisów (strona:650/10705)

Słodkie środy - Miodownik z orzechami i kawą 195

Dzisiaj jak co środę zapraszamy na coś słodkiego. Z racji, że święta zbliżają się wielkimi krokami i za miesiąc będziemy przygotowywać składniki do wypieków postanowiłyśmy przygotować ciasto, które w moim domu gości w święta Bożego Narodzenia obowiązkowo. Być może u Was też taka tradycja, że miodownik przy pachnącej choince nadaje uroku tym świętom. Tym razem przygotowałam to ciasto z nutą(...)pachnącej kawy , którą otrzymałyśmy do przetestowania. Całość okazała się strzałem w dziesiątkę i ciasto zniknęło bardzo szybko... Miodownik z orzechami i kawą SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 100 g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki kefiru 2 łyżki miodu gryczanego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru masa: 1 l mleka 10 łyżek kaszy manny

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bez filozofii. Rabarbar i filo. Po prostu. 154

który dziś znowu chłodzi się w lodówce. Właściwie wszystko zaczęło się od rabarbaru. Od dzieciństwa uwielbiałam kwaśne smaki i to właśnie rabarbar towarzyszył mi podczas mojej kuchennej inicjacji. Pierwszym ciastem jakie upiekłam był placek z rabarbarem - duży, puchaty, z zatopionymi kawałkami owoców, obsypany cukrem pudrem. Byłam wówczas dumną posiadaczką dopiero co założonego zeszytu z przepisami. W całej mojej klasie(...)zaglądania przez ramię lub co najgorsze wyręczania, przystąpiłam do dzieła w sobotnie popołudnie, gdy Mama zaliczała funkcjonującą wówczas tzw. pracującą sobotę.  Myślę sobie, że było to chyba najdroższe ciasto jakie upiekłam. Bo mimo, iż rabarbar był z ogródka, jajka i masło od zaprzyjaźnionych sąsiadów, to koszt rachunku telefonicznego przewyższył z pewnością kwotę najbardziej wyszukanych dodatków.  Czerwona linia

KUCHARNIA
Skrajności i wiosenna łąka. Odwrócone ciasto z matcha i czerwonymi pomarańczami. 141

pieczołowicie zagnieciony chleb.  Oby pachniał i smakował równie wspaniale.  Wszystko zmienia się tak szybko .  Czekasz na wiosnę, a za oknem wita Cię kolejna śnieżyca.  Pieczesz ciasto, które ma "wiedzieć o wiośnie" (klik) , a gdy wykładasz go na stół, zima rozsiada się wszędzie wokół.  Skrajności. Nieprzewidziane. Niechciane.  Ale i te dobre, zaskakująco miłe. Dużo tego(...)pachnie.  A kwiaty są nie tylko na ozdobę.  Ta łąka to moja wiosna na talerzu.  Taka sama może wyrosnąć u Was w niecałą godzinę.  Odwrócone ciasto z matcha i czerwonymi pomarańczami.  Cudownie wilgotne, puszyste i pełne cytrusowych smaków i kolorów.  Nazwałam je Wiosenna Łąka. Skoro prawdziwa wiosna jest skrajnie daleko, takie ciasto musi być

KUCHARNIA
Ambasador 380

Przed blogowaniem popełniłam mnóstwo wypieków. Na samym blogu jest ich już sporo. Każdy jeden przeszedł przez usta mojego Męża. Dzisiaj, w skupieniu konsumujac to oto ciasto rzekł: Jeszcze nigdy nie zrobiłaś tak dobrego ciasta!!! I nie mogę się z nim nie zgodzić, gdyż ciasto jest genialne. Ale z tym, że jeszcze nigdy… to chyba przesadził Oczywiście było to stwierdzenie(...)ironiczno-sarkastyczne… Przecież wszystkie moje ciasta są genialne ale musiałam Wam o tym napomknąć Sam biszkopt jest wilgotny, dwukolorowy, z jabłkami, smakiem i konsystencją podobny do ucieranych babek. Krem jest budyniowo-maślany. Podzielony na część jasną i ciemną. Część jasna zawiera brzoskwinie i jest lekko zakrapiana sokiem z brzoskwiń, natomiast część ciemna zawiera kakao i jest iście przepełniona bakaliami

Made By Mom And Son
Miodownik - ciasto z orzechami i karmelem 217

Chciałam Wam zaproponować kolejny placek mojej mamy, jest fenomenalny i po prostu najlepszy na świecie :) Myślę, że jest to ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole, czy też do niedzielnej kawy :) Ciasto wymaga co prawda sporo wysiłku przy łuskaniu orzechów, jednakże zdecydowanie warto to zrobić dl a tego niepowtarzalnego smaku. Ciasto zaskakuje smakiem jak i samą strukturą, ciężko się(...)niego oderwać w szczególności jeśli akurat pijemy kaw czy herbatę. Jeżeli chodzi o wszelakie imprezy, ciasto to niestety znika jako pierwsze i zawsze jest go za mało. Nie spotkałam się z sytuacją kiedy by zostało choć parę kawałków na stole ;p Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, 2 łyżeczki sody, 1/2 kg margaryny, 2 łyżki

Kuchnia Pełna Pasji
Idealna babka drożdżowa 98

przepis na idealną babkę drożdżową. Pięknie rośnie, jest mięciutka i niesamowicie pachnie. Jest doskonała z dżemem czy marmoladą, no i można ja robić nie tylko na święta. Niestety przygotowanie ciasta na babkę drożdżową wymaga cierpliwości i czasu. Jeśli pozwolicie ciastu wyrosnąć, to w efekcie z tej samej ilości ciasta zrobicie nie jedną a dwie babki drożdżowe (w dużej i małej(...)minut. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 15 minut, po czym je odcedzamy i obsypujemy mąką. Wanilię przekrajamy na pół i wydłubujemy z niej nasionka, które dodamy do ciasta Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy do rosnącego ciasta razem z wanilią, rodzynkami i dwiema łyżkami skórki pomarańczowej. Podczas wyrabiania porcjami  dodajemy roztopione masło (nie może być

Pełna Lodówka
Ciasto z motylkiem 92

zbyt dużo wolnego czasu i chce go wykorzystać w kuchni, niekoniecznie powstanie wtedy dużo jedzenia, ale może powstać ładne jedzenie :) Mnie się niedawno nudziło bardzo i taki był efekt... Ciasto z motylkiem     Składniki: margaryna 1 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 6 jajek 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 2 1/2 łyżki kakao Przygotowanie(...)czas ucierać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i nadal ucierać mikserem.  Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z powstałą masą. Całość mieszać łyżką.  Gotowe ciasto podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać kakao. W ten sposób powstały nam dwa ciasta - ciemne i jasne.  Ciemne ciasto wykładamy do nasmarowanej tłuszczem i posypanej

Lawendowe Niebo
Tradycyjny Makowiec 131

Kolejny konkursowy  przepis. Tym razem ciasto kojarzące mi się najbardziej ze świętami Bożego Narodzenia -Makowiec. I powiem Wam całkiem szczerze, że po sesji, którą zrobiłam,  wzięłam do pokoju herbatkę, kilka mandarynek i 1/4 blachy ciasta. Następnego dnia zaspałam na zajęcia, myśląc, że są święta, więc uważajcie, jeżeli chcecie robić je wcześniej! :) Pierwszy raz zrobiłam własną masę makową, wyszła(...)przepyszna(!), a pracy nie było z nią wcale tak dużo  jak myślałam. Ciasto jest na pewno dużo smaczniejsze niż ze sklepu, więc jeżeli macie troszkę chęci i czasu, to polecam przygotować je na świąteczny stół. Inspiracja ." Składniki na dużą blachę: Ciasto drożdżowe: 100 g ostudzonej margaryny 60 g cukru 10 g cukru z prawdziwą wanilią 3 żółtka 1 jajko

Słodkie Przyjemności
Kulebiak z kapustą i grzybami 197

jest zresztą mile widziana. Proporcje kapusty i grzybów są tak naprawdę dowolne. Miałam dużo grzybów, więc mój kulebiak był dosyć grzybowy. Wystarczy ugotować czerwony barszczyk i pyszny obiad gotowy. Ciasto którego użyłam to ciasto krucho - drożdżowe, znacznie szybsze w wykonaniu niż tradycyjne drożdżowe. Nie wyrasta też tak bardzo, co jest moim zdaniem zaletą w tym przepisie.  przepis na ciasto(...)Kuchnia Polska" wyd. PWE 1982r      składniki: ciasto: 250 g mąki 1 - 2 żółtka 1 jajo 20 g świeżych drożdży 70 g masła 1 łyżeczka cukru 3-4 łyżki śmietany szczypta soli nadzienie 250 g ugotowanej kapusty kiszonej 1 duża cebula 200 g ugotowanych, suszonych grzybów  sól pieprz jajko - opcjonalnie przygotowanie: Farsz: Grzyby posiekać, można rozdrobnić

Stare Gary
Migdałowy makowiec 157

Jeszcze w świątecznym klimacie. W planach miałam struclę makową, jednak tym razem ciasto drożdżowe sprawiło mi psikusa. Już w chwili wyrabiania czułam, że coś jest nie tak. Dałam mu jednak szansę na wyrośnięcie. Niestety trud był daremny, pozostało wykorzystać opcję z ciastem kruchym i nie żałuję, bo wyszedł pyszny migdałowy makowiec.   Składniki na ciasto kruche: - 500g mąki tortowej - 250g(...)puder, esencję migdałową, skórkę pomarańczową – mieszamy. Wsypujemy płatki migdałowe, , rodzynki, żurawinę, wlewamy śmietankę – dokładnie masę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Masę makową mamy prawie gotową, więc szykujemy ciasto (ja zrobiłam na drugi dzień i chłodziłam przez godzinę, ale polecam zrobić wieczorem). Do miski przesiewamy mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier puder – mieszamy składniki, dodajemy pokrojoną na kawałki

mojewypiekiinietylko
Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową 167

Ciasto kruche ma taką zaletę, że możemy je przechowywać surowe w zamrażarce. Zarabiam ciasto i z jednej połowy robię tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową, a druga część… niech się mrozi. Z poniższych proporcji wyjdzie 12 ciastek w foremkach o średnicy 12 cm. Oczywiście teraz przygotowałam z jednej połowy zarobionego ciasta, czyli 6 sztuk.   Składniki na ciasto: - 500g mąki tortowej(...)esencji cytrynowej )   Przesianą mąkę, proszek i cukier mieszamy w misce. Dodajemy margarynę (o temp. pokojowej) i palcami łączymy z mąką na kruszonkę. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zarabiamy ciasto. Formujemy kulę, dzielimy na dwie części, umieszczamy w woreczkach i wkładamy do zamrażarki na 45 minut. W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka. Umyte obieramy i wydrążamy ogryzki. Kroimy

mojewypiekiinietylko
Sycylijskie cannoli z ricottą 117

ludzi z miasta Enna tamtejsze dowództwo pułku lotniczego oraz Urząd Lotnictwa Cywilnego. Z lotu rurki z kremowym nadzieniem z sera ricotta, ozdobionej kandyzowanymi wisienkami został nakręcony film . Przepis na ciasto zaczerpnęłam od Anny Olson . Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki tortowej - ½ łyżki drobnego cukru do wypieków - szczypta soli - 120g masła (chłodne, ale nie twarde) - 2 jajka - ½ szklanki białego wina wytrawnego(...)olej roślinny do smażenia - ubite białko do sklejania ciasta Składniki na krem: - 500g ricotty - 150g cukru pudru - 220ml śmietanki kremówki - sok i skórka z 1 limonki - ekstrakt pomarańczowy - niesolone pistacje do ozdoby     Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu

mojewypiekiinietylko
Pani Walewska - Pychotka 1093

Muszę przyznać, że "Pani Walewska", zwana też "Pychotką" jest jednym z moich ulubionych ciast.. Może dlatego, że lubię orzechy, dżem porzeczkowy, bezę, krem budyniowy i ciasto kruche? Nie wiem.. Pamiętam, jak byłam mniejsza moja ciocia robiła to ciasto ale zamiast orzechów, były rodzynki... Ja tak wtedy nie lubiłam tego ciasta. Ale zawsze można znaleźć fajne zamienniki, które czasem(...)okazują się lepsze. Tak  samo w tym cieście orzechy można zastąpić migdałami, czy też wcześniej wspomnianymi rodzynkami, to zależy wyłącznie od gustu i preferencji. Dodam, że ciasto jest bardzo długo świeże, a najlepsze jest po "przegryzieniu". Składniki: *Ciasto: 500 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g cukru pudru 200 g masła (zimnego

Piekę, bo lubię
Babciny Makowiec 292

jest najlepsze. Od małego zawsze zostawałam z babcia, gdy mama wychodziła do pracy, pomagałam babci odkąd pamiętam - nawet mam zdjęcie, kiedy mała razem z babcią kręcimy pałką w misce ciasto drożdżowe. Wtedy miało ono totalnie inny smak, ten makowiec to smak tradycji - ciasto drożdżowe które zwinięte jest z domową masą drożdżową - co ważne nie kupną... I jak to powinno być(...)makowcu - więcej maku, czy ciasta? Zawsze maku, przecież to makowiec. Składniki: *ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 4 jajka 5 dkg drożdży (pół kostki) 1/2 kostki margaryny  1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki zaparzonych rodzynek *masa makowa: 1/2 kg maku  2 łyżki kaszy manny 3/4 szklanki cukru 1-2 łyżki miodu  cukier waniliowy - opakowanie 3 jajka małe

Piekę, bo lubię
Orzechowe szaleństwo 634

stół podczas świąt :) ? Zapraszam na mój  pierwszy przepis (Karolina) :) Mam nadzieję że przypadnie wam do gustu :) Zapraszam, a przy okazji życzę wesołych świąt! Składniki: (na dużą blachę) Ciasto: - 5 żółtek  -  1 kostka masła  - 2 szklanki mąki pszennej  - 200g cukru pudru - 1 opakowanie cukru waniliowego Krem(bita śmietana): - 0,5l śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru(...)opakowanie cukru waniliowego  Reszta składników: - 200g pokruszonych orzechów włoskich  - puszka masy kajmakowej Sposób przygotowania: 1. Kruche ciasto  Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i ugniatamy do powstania jednolitej masy. Następnie ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i zostawiamy w lodówce na ok. 30-40 minut.  2.  Bierzemy się za pieczenie kruchego ciasta

Gotuj Z Muzyką