ciasto - 162020 przepisów (strona:658/10802)

Karpatka 324

Times New Roman";} To klasyk, którego przedstawiać chyba nie muszę :-))) Już dawno zamierzałam upiec karpatkę i zawsze jakoś nie było okazji. W jednym z pism znalazłam przepis na to ciasto. Trochę mnie fantazja poniosła, bo zrobiłam całą dużą blachę. Następnym razem zrobię z połowy produktów. Przepis na dużą blachę o wymiarach 20 x 44 cm. Składniki na dwa ciasta(...)szklanki mąki 2 szklanki wody 1 kostka margaryny lub masła 8 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia.   Sposób wykonania ciasta: Wodę zagotować, dodać margarynę, rozpuścić. Do gotującej wody dodać mąkę, cały czas energicznie mieszając gotować na małym ogniu jeszcze 3 minuty. Gorące ciasto wystudzić, dodać stopniowo całe jajka i proszek do pieczenia cały czas miksując.   Gotowe ciasto podzielić

Na słodko lub wytrawnie
Jagodzianki 137

wiecie uwielbiam ciasto drożdżowe. Ostatnio uczę się nowej metody wyrabiania ciasta - metoda Richarda Bertinet.  Próbuje, testuje, kombinuje - wszystko, aby uzyskać najlepszy efekt. Metoda pana Bertinet jest niezwykła, z każdą minutą obserwujecie jak ciasto się zmienia. Wyrośnięte ciasto jest dosłownie napakowane pęcherzykami powietrza, niezwykle przyjemne w dotyku. Tutaj  możecie zobaczyć jak ciasto wyrabia sam mistrz, choć większą frajdę sprawia(...)troszkę zmodyfikowana  technika . Ciasto jest delikatniejsze i mięciutkie jak puch, dłużej zachowuje świeżość. Składniki: 445 g mąki pszennej, 260 ml mleka, szczypta soli, opakowanie drożdży instant, 80 g cukru, 2 jajka, 70 g miękkiego masła Dodatkowo: jagody, cukier puder Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i dobrze wymieszać za pomocą skrobki, bądź szpatułki. Tak przygotowane ciasto wykładamy na czysty

Plate of Joy
Tarta tatin z pomidorkami 120

robiłam brukselkową tarte tatin z przepisu od Yotama, który znalazłam u  Moniki . Przepis czeka na dodanie w kolejce - wprowadziłam tam małe zmiany, ale o tym wkrótce :)  Połowa ciasta z przepisu została, więc przygotowałam klasyczną tarte tatin z pomidorkami koktajlowymi. Jest pyszna, polecam :) Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej razowej, 1 szklanka mąki pszennej, 150 ml zimnej wody(...)garść startego parmezanu W misce wymieszaj mąki razem z solą, 100 g masła należy zetrzeć na tarce i widelcem wmieszać w mąkę. Wodę dodając stopniowo dalej mieszać widelcem. Kiedy ciasto będzie tworzyło duże okruchy należy je szybko i energicznie zagnieść. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto należy rozwałkować na prostokąt

Plate of Joy
Majowy Tulipan 378

Piękne, efektowne, puszyste ciasto, połączenie tylu składników sprawia, że wygląda znakomicie, a jeszcze lepiej smakuje, godne polecenia, warto się skusić i spróbować na majowe imprezy Składniki: 9 jaj 1,5  szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki cukru 1 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku 1 kisiel wiśniowy Masa 600 ml śmietanki(...)galaretki agrestowe Ponadto 1 tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na 4 równe części do pierwszej części dodajemy suchy mak, do drugiej części kakao, do trzeciej części wsypujemy kisiel oraz dolewamy 3 łyżki wody, do ostatniej 4 części ciasta dodajemy roztrzepane

kgwjanczewo
Proste ciasto z wanilią i rabarbarem 189

kolejny przedstawiam Wam ciasto które nie dość że zrobicie szybko to i będzie zdrowe. Ciasto przygotowane zostanie w połowie na mące jaglanej, użyjemy naturalnej wanilii a także zdrowego i kwaskowego rabarbaru zamoczonego w rumie. Najlepiej wykonanie ciasta rozłożyć na dwa etapy. W pierwszym maczamy pokrojony rabarbar w cukrze i rumie przez kilka godzin a następnie zabieramy się za ciasto. Rabarbar(...)blaszkę 28x24 Czas przygotowania: godzina + czas na marynowanie rabarbaru Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej luksusowej 1 i 1/3 szklanki mąki jaglanej (jeśli nie chcesz zdrowszego ciasta zastąp mąką pszenną) 1 i 1/3 szklanki cukru 20g cukru z prawdziwą wanilią 3 jajka EKO 0,5 szklanki mleka 200g śmietanki kremówki 30%tł Rabarbar

Kuchnia PROzdrowotna
Kolorowa babka z białek 422

Czyli jak zutylizować białka jaj   Mam wieczny problem co zrobić z białkami , pozostałymi z przygotowywania ciasta na tartę lub ciasta kruchego na szarlotkę . Nie lubię marnotrawstwa w kuchni i wzdragam się przed ich wylewaniem do zlewu - choć niektórzy tak robią, traktując białko jako poślednią i mało przydatną część jajka . Od pewnego czasu zaczęłam białka zamrażać w małych pojemniczkach(...)wierzchu Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Mąkę z proszkiem przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne - a następnie domieszać stopniowo do białek. Dodać olej oraz wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel, ostatnią część

Grunt to przepis!
Drożdżówki z serem 137

Drożdżówki i sernik to są wypieki, które moglibyśmy jeść na okrągło. Mają coś magicznego w sobie, co jak dla mnie jest idealne. Uwielbiam leniwe popołudnia, gdy ciasto drożdżowe powoli wyrasta sobie w misce, a później można jeść taką jeszcze ciepłą bułeczkę i popijać ją szklanką mleka. Drożdżówek z piekarni nie lubię, nigdy nie lubiłam i już teraz nie próbuję się(...)nich jest i do tego są znacznie tańsze, same plusy Dziś chciałabym Wam przedstawić jedne z moich ulubionych drożdżówki z serem. Zakręcone, rosną duże, więc można rozdzielić ciasto na mniejsze części. Jak dla mnie idealne. Inspiracja tutaj . Składniki: CIASTO: – 250 ml mleka; – 80 g oleju; – 450 g mąki pszennej; – 25 g świeżych drożdży

dom-agi.pl
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM CHAŁWOWYM 152

Chciałam dać przepis na ciasto, bo nie ukrywam - dobre było, a krem chałwowy zaskoczył nie tylko mnie. Ciasto przygotowałam na 55 rocznicę ślubu moich teściów, dlatego na zdjęciach nie widać go w przekroju :) Jest jednak w tak prosty sposób złożone, że nie wymaga dodatkowych ilustracji.  Właśnie, chciałam napisać tylko o cieście i jego walorach smakowych, ale od kilku(...)też łatwiej, gdyby również na chodniku panowała zasada ruchu prawostronnego! Pora spać, bo jutro rano trzeba wstać i przemierzyć dwa mosty w drodze do pracy. Zostawiam Wam na noc ciasto, które smakowało mi i mojej rodzinie. Polecam z czystym sumieniem! Tylko zakupy bez telefonu, proszę :)   ciasto marchewkowe: 2 jajka 200 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego

bistro mama
Mazurek Czekoladowy 164

Mazurek ten jest bardzo czekoladowy ale niezbyt słodki. Ciasto to jest bardzo proste w wykonaniu. Gorzka czekolada w polewie świetnie pasuje do słodkich kandyzowanch pomarańczy. Jeśli chcemy aby to ciasto było bardzo słodkie trzeba dodać cukru do polewy. Przepis podany do upieczenia mazurka w blaszce 21x26 cm. Składniki na ciasto: 250 g mąki 150 g masła 100 g cukru pudru(...)dodać kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać chłodne masło wyciągnięte około 15 minut wcześniej z lodówki, posiekać i rozetrzeć palcami z mąką. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto rozwałkować na placek większy od wielkości formy. Placek przyciąć do wymiarów formy, przełożyć do formy. Z resztek

Mama Gotuje
Tort Dobosza 147

wersji tort jest słodki ale nie jest mdły. Co prawda jest z nim trochę pracy i trzeba poświęcić na niego sporo czasu, ale i tak warto go przygotować. Z ciasta powinno się upiec 8 – 9 biszkoptów, ale z braku czasu mnie wyszło 7. Składniki: Ciasto: 6 jajek 200 g cukru kryształu 200 g mąki aromat waniliowy Karmel: 100 g cukru(...)aromat i wymieszać. Dodać przesianą przez sito mąkę i dokładnie wymieszać metalową łyżką. Papier z wyrysowanymi kołami ułożyć na blaszce do pieczenia, a następnie rozsmarować na mim cienkie warstwy ciasta. Warstwa na której będzie rozlany karmel powinna być bardzo cienka. Ja piekłam po 2 biszkopty na jednej blaszce. Piec przez 6 – 8 minut do momentu aż biszkopty zrobią się złoto

Mama Gotuje
komunijne ciasto z kremem waniliowym 1240

składniki na ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 125 g cukru 125 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szkl śmietany 2 jaja 1 łyżeczka sody oczyszczonej wykonanie: Mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz sodę mieszamy, przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy masło i dokładnie siekamy nożem. Jaja, cukier oraz śmietanę ubijamy. Ubitą masę wykładamy na mąkę posiekana z masłem i zagniatamy(...)ciasto. Ciast ważymy i dzielimy na 4 równe części. Przygotowujemy 2 blachy o wymiarach 35×20. Każdą wykładamy papierem do pieczenia. Kawałek ciasta rozwałkowujemy lekko na stolnicy a następnie przenosimy na blachę i rozwałkowujemy już na blasze za pomocą małego wałeczka na cienki placek. Ciasta pieczemy w temp.180 st. C ok. 10-15 min. składniki na krem

Domowy Smak Jedzenia
Kawowe Ciasto z Serową Wkładką 187

Przygotowaliśmy dla Was pyszne kawowe ciasto z serową wkładką, karmelem i czekoladowym ganache. Dla każdego coś innego. Ja zachwycona całością, mąż zadowolony z serowej wkładki a syn zachwycony czekoladowym ganache. Ciemne blaty ciasta przypominają strukturą i smakiem ciasta ucierane, są cięższe i wilgotne od tradycyjnych puszystych biszkoptów. Ser jest bardzo delikatny, wyczuwalny karmel nadaje całości charakteru, a krem, którym ciasto(...)jest obłożone i czekoladowa polewa na wierzchu dekorują ciasto smakiem i wyglądem. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto: 115 g masła 340 g cukru kryształu 2 jajka 270 g mąki pszennej 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 filiżanki mocnej kawy (5 łyżeczek zalanych wrzątkiem) 0,5 filiżanki mleka Mąkę, kakao, sodę

Made By Mom And Son
Napoleonka 123

dzisiaj zapraszam na szybkie i pyszne ciacho, na napoleonkę:) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego (kupiłam w Biedronce); Składniki na krem: 1,5 l mleka; 300 g cukru kryształu; 3 cukry waniliowe;  90 g mąki pszennej; 180 g mąki ziemniaczanej; 6 żółtek; Ponadto: cukier puder do posypania ciasta; Wykonanie: Ciasto francuskie delikatnie rozwinąć i razem z papierem pergaminowym przełożyć(...)blaszki, która wielkością odpowiada rozmiarom ciasta. Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni i włożyć do nagrzanego do 210 st.C piekarnika. Piec na złoty kolor około 15-20 minut. Tak samo postąpić z drugim ciastem. Upieczone ciasta przestudzić. 1 l mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrami waniliowymi. W 0,5 l mleka rozmieszać żółtka i mąki (należy dobrze rozmieszać

In my kitchen
Drożdżówki z truskawkami i budyniem 166

Jakiś czas temu piekłam ciasto drożdżowe z budyniem i truskawkami, było pyszne. Postanowiłam więc spróbować, jak smakują drożdżówki w podobnym wydaniu:) I... smakują, oj smakują:) Polecam. Przepis znaleziony w internecie dawno temu. Niestety, nie pamiętam źródła:( Składniki na ciasto: 250 ml mleka; 1 jajko; 500 g mąki pszennej; 60 g cukru kryształu; 100 g masła; 50 g drożdży; szczypta soli(...)ciepłym mleku (nie gorącym!) rozprowadzić drożdże, cukier, 300 g mąki, 75 g miękkiego masła, jajko i sól. Składniki dokładnie wymieszać, następnie zagnieść dobrze ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto należy nakryć ściereczką. Po upływie 30 minut do ciasta dodać pozostałą mąkę i ponownie odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.  Składniki na nadzienie

In my kitchen
Kruche ciasto z malinami i lekko budyniową pianką 1679

Ciasto pyszne, znikające ze stołu w błyskawicznym tempie:) Przepis z bloga Doroty :) Do ciasta można wykorzystać też inne owoce, jak np. jeżyny, borówkę amerykańską czy porzeczkę. Składniki na formę o wym. 33cm x 20 cm: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki; 250 g masła lub margaryny, zimnego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 łyżki cukru pudru(...)Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać przez sito, dodać zimne pokrojone w kostkę masło lub margarynę, posiekać nożem z sypkimi składnikami. Następnie dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Składniki na ciasto można również zmiksować w malakserze. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części - około

In my kitchen