ciasto - 162020 przepisów (strona:654/10802)

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami i cynamonem 192

ostudzić. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Mąkę pszenną (najpierw tylko 500g) przesiać, wymieszać z drożdżami, dodać cukier, następnie ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem. Wbić całe jajka. Wyrobić ciasto około 8 minut, w mikserze z hakiem do ciast drożdżowych lub ręcznie, w miarę potrzeby dodając pozostałe 100g mąki. Ciasto musi być elastyczne, gładkie i miękkie. Będzie lekko lepkie. Uformować(...)ciasta kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w cieple, aż ciasto podwoi objętość. Ciasto po wyrośnięciu wyjąć na stolnicę lekko podsypaną mąką, krótko wyrobić. Od ciasta oderwać około 150-200g, wywałkować w cienki kwadrat lub prostokąt i wyłożyć nim dno naszykowanej formy do pieczenia wyłożonej papierem. Pozostałą część

Karo in the Kitchen
Ciasto śliwkowe z kruszonką 149

wykorzystywać wszystkie jej dary, gdyż najlepiej smakują i cenowo są przystępne. Wcześniej były jabłka w szarlotce , a dziś będą w roli głównej pyszne śliwki węgierki. Węgierki będą na ucieranym cieście i z pyszną bardzo chrupiącą kruszonką. Ciasto śliwkowe jest o umiarkowanej słodyczy, więc jeśli ktoś lubi bardzo słodkie to powinien zwiększyć nieco ilość dodanego cukru. Oczywiście należy również brać(...)uwagę jak słodkie mamy śliwki. Do tego ciasta najlepiej użyć prawdziwych węgierek, gdyż nie są wodniste i w cieście podczas pieczenia nie rozpływają się. Składniki: (forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) Ciasto: 3 jajka 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna 3 łyżki śmietany kruszonka: 150 g mąki pszennej

Kuchcik gotuje
Ciasto Wilgotne usta Zośki 123

Chyba każdy zna to ciasto, choć pod różnymi nazwami, a raczej imionami mu przypinanymi. Tradycyjna wersja tego ciasta jak dla nas jest zbyt sucha. Postanowiłam, więc suto posmarować je dżemem. Składniki : blaszka 24x24 Na ciasto: 250g mąki pszennej tortowej, 250g margaryny do pieczenia, 100g mleka, 100g cukru, 3 łyżki kakao, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jajek, szczypta soli(...)Sposób przygotowania: Blaszkę posmarować tłuszczem i dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty posmarować dżemem, złożyć, docisnąć i układać ciasno na dnie blaszki w rzędach jeden przy drugim.   Przygotować ciasto. Kakao, margarynę, cukier i mleko włożyć do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę gotować mieszając (2 – 3 minuty, w masie nie może być grudek kakao). Zestawić z ognia

Nie tylko w kuchni
Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście 658

Pyszny, budyniowy jabłecznik, umili nie jeden jesienny wieczór. Jest waniliowy, trochę kwaskowaty od jabłek, rozpływa się w ustach. Ciasto kruche jest delikatne i dosyć cienko trzeba je rozwałkować – radzę to zrobić pomiędzy dwoma foliami lub rozwałkować je na stolnicy i partiami przenosić na wierzch jabłecznika. Do budyniu możemy również dodać cynamonu, bardzo polecam…   Zapraszam na FILM(...)Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam krupczatki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 250g schłodzonego masła 3 żółtka 1-2 łyżki śmietany Masa budyniowa: 4 szklanka mleka 3 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Dodatkowo: 7 umytych, niedużych jabłek cukier puder

Mała Cukierenka
Pleśniak z jabłkami i śliwkami 185

Ciasto dzieciństwa, chociaż wtedy jadłam głównie ze śliwkami.  Wiem, że moja mam korzysta z takiego przepisu na ciasto do szarlotki, więc tak naprawdę połączyłam dwa w jedno.   Ciasto idealne na jesień.  Będzie znikać szybko.  Zapewniam.     Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 1/4 szklanki cukru (można mniej) 5 jaj 250 g masła 1 łyżeczka(...)cukru     Wykonanie:   Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.  Dodać masło i żółtka i całość posiekać.  Dodać około 1/4 szklanki cukru i szybko wyrobić kruche ciasto.  Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.  Następnie ciasto wyjąć i oddzielić około 2/3 ciasta.  Mniejszy kawałek ciasto podzielić na pół i do jednej połowy dodać kakao

Sto kolorów kuchni
Gruszkowo-Jabłkowa tarta pod bezą. 138

trzy dniowej nieobecności… byłem w szkole. Studia zaoczne wiążą się z tym, że będę znikać na niekiedy 3 a czasem i 4 dni. Ale zawsze wrócę. Tak więc dzisiaj ciasto, lekkie, słodkie i pachnące cynamonem.  Na kruchy spód do naszej tarty potrzeba nam: 2,5 szklanki maki 2-3 żółtka 1 szklanka cukru 0,5  kostki masła Nasze(...)substraty na ciasto, wrzucamy do miski, zacznijcie od mąki, w jej środek dodajcie żółtka. Białka zostawiamy na bezę. Przysypcie je cukrem, a na koniec na to wszystko masło. Łatwiej się wyrabia i mniej się klei do rąk. Gdy nasze ciasto nie będzie się kleić, to owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na jakieś 30 min. Akurat tyle czasu

Kuba Gotuje
Drożdżówka z twarogiem i śliwkami 171

ktoś czuje taką potrzebę - Postawmy sprawę jasno: nie chcesz przestrzegać tych kilku prostych zasad to nie bierz udziału w naszej zabawie!   Składniki na tortownicę o średnicy ok 25cm : CIASTO: 375g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki drożdży instant (8g) 1 całe jajko + 1 żółtko 50g cukru 100g roztopionego masła 150ml ciepłego mleka 1 szczypta soli NADZIENIE: 1/2kg śliwek węgierek 150g(...)łyżki śmietany 18% - gęstej 3 łyżki domowego cukru waniliowego 2 łyżeczki pasty waniliowej   Mąkę przesiać do dużej miski - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Dodać drożdże, jajko i żółtko, cukier oraz szczyptę soli. W garnuszku rozpuścić masło z mlekiem na wolnym ogniu, następnie wystudzić do temperatury pokojowej i wlać do miski z ciastem.   Wyrabiać

Grunt to przepis!
Rustykalna tarta z jeżynami 167

Rustykalna tarta z jeżynami czyli galette – ciasto, które można upiec bez formy. Wzorowałam się na przepisie na galette z jeżynami Nigelli Lawson, ale ciasta było mało i było zbyt lepkie, dlatego zmieniłam proporcje. Wyszło pysznie. Tartę odróżnia od innych skład ciasta – dodaje się do niego drobną polentę (kaszkę kukurydzianą), która sprawia, że ciasto jest bardzo kruche – nawet(...)lekko chrupiące i nic, a nic nie nasiąka. Dodatek polenty nie każdemu przypadnie do gustu, ponieważ ciasto ma inną strukturę – kaszka chrupie w zębach. Mi to przyznam bardzo odpowiadało, bo gdy na drugi dzień robiłam inne ciasto, także dodałam polenty, aby uzyskać ten efekt. Musicie spróbować sami! Tarta jest niewielka starcza na ok. 6-8 porcji. U mnie zniknęła

Poezja smaku
Metrowiec szachownica . 193

się kurzą :) gdy się chce coś upiec fajnego to zaglądamy do internetu a przecież pod ręką jest tyle fajnych przepisów :)  Postanowiłam ostatnio że będę piekła po kolei fajne ciasta z tych książek :) Ostatnio przeglądałam książkę siostry Marii Ciasta i ciasteczka no i znalazłam w niej przepis na Metrowiec szachownicę , ciasto jest pyszne proste w wykonaniu i nie drogie , wzięłam(...)dzisiaj na działkę poczęstować sąsiadki  no i oczywiście ciasto szybko znikło z talerza :)                                  Chętnych zapraszam :) Ciasto podałam na porcelanie  Bogucice z kolekcji New Hollis Gold

Sama słodycz i szczypta chili
MALINOWA CHMURKA 244

bajeczne. Cudownie kruchy spód, olbrzymia ilość malin, zanurzonych w malinowej galaretce, z delikatnym kremem śmietanowym z mascarpone, a wszystko to zwieńczone chrupiącą migdałową bezą - po prostu rozkosz dla podniebienia. Ciasto choć wydawałoby się sezonowe, to tak nie do końca..., ja użyłam malin mrożonych i uważam, że skracają one czas przygotowywania, a smak pozostaje bez zmian. Tak więc możemy się(...)gatunku tych, do których wraca się z wielką ochotą. Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami, Zamieniłam m.in.mąkę pszenną na orkiszową, bezę przygotowywałam na cukrze trzcinowym, a do ciasta zamiast cukru tradycyjnie dodałam ksylitol. Piekłam na blaszce  o wym.33x23cm. Składniki na kruche ciasto: - 170g mąki orkiszowej typ750   (lub 150g pszennej) - 3 żółtka - 30g mielonego ksylitolu (lub pudru

Smaczne Zdrowe
Szarlotka tradycyjna 187

Szarlotka to zdecydowanie 'must have' wśród jesiennych wypieków. Rozpływające się w ustach kruche maślane ciasto i dużo przepysznego kwaskowego, jabłkowego nadzienia. Klasyka w najlepszym gatunku. Uwielbiam! Szarlotka to stanowczo moje ukochane ciasto :-) Polecam! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 300 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 duże żółtka 1 łyżka ekstraktu z wanilii Nadzienie(...)czubata łyżeczka cynamonu cukier do smaku (opcjonalnie wg uznania) oraz: cukier puder do posypania Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać wanilię, pokrojone na małe kawałki zimne masło. Lekko zagnieść ciasto, dodać żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią i odstawić do lodówki na 30 minut.  Dno prostokątnej formy o wymiarach  25 x 40 cm wyłożyć papierem

maniapieczenia
Tort czekoladowo-pomarańczowo-dyniowy 135

lubię marnować jedzenia, do poprzedniego ciasta otworzyłam słoik puree z pieczonej dyni i została mi połowa, upiekłam więc kolejny tort (tak, przyznaję się spodobało mi się pieczenie tortów, będzie tego więcej). Przestawiam Wam 100% wegański tort: czekoladowo-pomarańczowo-dyniowy Ps. Jeżeli Misiek nie zje całego toru w nocy to jutro zrobię lepsze zdjęcia Składniki: Ciasto: 200 g puree z dyni(...)pieczenia, sodę i przyprawy, na przemian dodawać po trochu masy maślankowej i masy bananowej Można od razu dodać do całości kakao, albo tak jak ja najpierw z 1/3 ciasta upiec krążek bez kakao a potem do 2/3 ciasta je dodać. Jeżeli ciasto będzie pieczone całe na raz to piec q temp. 180 C 40-50 minut do „suchego patyczka

greenscarf
Karpatka. 181

Karpatka to ciasto, które od dzieciństwa bardzo lubię. Jednak bałam się je samej zrobić, gdyż byłam prawie pewna, że mi nie wyjdzie. A jednak udało się!!! Jest idealne. Wystarczyło tylko znaleźć idealny przepis. Gdzie taki znalazłam? Na blogu, na którym jest wiele wspaniałych i smacznych przepisów, a mianowicie  Domowe-Wypieki.pl . Okazało się, że jest to ciasto proste do zrobienia :) Składniki(...)Ciasto: 250ml wody ( 1 szklanka), 150g margaryny, 185g mąki pszennej ( 1 szklanka), 5 jaj, szczypta soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Masa budyniowa: 750ml mleka ( 3 szklanki), 300g miękkiego masła (można dać mniej, jeżeli nie lubi się zbyt maślanej masy - choć według mnie z taką ilością masa jest pyszna), 185g cukru (3/4 szklanki), 10g cukru waniliowego (2 łyżeczki), 80g mąki

W kuchni u Moniki
Ciasto serowo- orzechowo- makowe 257

Doskonałe ciasto zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za masami i ciastami tortowymi. Połączenie maku, sera i orzechów zawsze smakuje wyśmienicie. Wykonanie mojej ukochanej Mamuśki :) Składniki: Na blachę 36x24 cm Ciasto ucierane: 15 dkg masło 15 dkg cukru pudru 4 jajka 20 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Ciasto orzechowe: 20 dkg zmielonych orzechów 1/2 szklanki wody(...)szklanki cukru kryształu Ciasto makowe: 25 dkg maku 1 łyżka dżemu 1 łyżka miodu 1/4 kostki masła 2 całe jajka olejek migdałowy cukier waniliowy garść rodzynek Ciasto serowe: 1 kg sera 1 kostka masła 30 dkg cukru pudru 2 cukry waniliowe 8 jaj 1 budyń śmietankowy 5 dkg rodzynek Polewa: 1 czekolada mleczna 1 czekolada biała Sposób przygotowania: Ciasto ucierane

Kuchnia w czekoladzie
Kruche ciasto czekoladowo - kokosowe z jabłkami 185

Kruche kokosowe ciasto z dodatkiem jabłek,bardzo smaczne, proste w wykonaniu i co również ważne może dość długo stać i z każdym kolejnym dniem staje się coraz lepsze. Przepis pochodzi z  tej  strony. Składniki na ciasto kakaowe: 5 szklanek mąki pszennej 250 g margaryny 1 szklanka cukru 5 żółtek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki kwaśniej śmietany 18 % Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, kakao, posiekaną margarynę, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto (gdyby było zbyt sypkie można dodać więcej śmietany). Ciasto dzielimy na dwie części ( ok. 2/3 i 1/3). Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy na  wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy

Słodka Kraina Wypieków