Przepis na : deser
Tarta z konfiturą jest jednym z najpopularniejszych ciast we Włoszech, ukochanym przez wszystkich, i tych dużych i tych małych. Tarta zazwyczaj serwowana jest na śniadanie z filiżanką espresso lub podwieczorek ze świeżo wyciskanym sokiem. Tarta jest prosta i szybka w przygotowaniu, nie wymaga użycia wielu składników . To nic innego jak zapiekane kruche ciasto z konfiturą. Konfitura w połączeniu z kruchym ciastem smakuje wyśmienicie. Smacznego! **** La crostata all... czytaj dalej...
Mam na imię Magda. Odkąd pamiętam, kuchnia zawsze była mi bliska. Jako mała dziewczynka uwielbiałam podglądać moją mamę i babcię w kuchni, których przepyszne dania znikały w mgnieniu oka. To one nauczyly mnie podstaw tradycyjnej, domowej kuchni.
Moja pasja kulinarna na dobre rozwinęła się po przeprowadzce do Włoch. To we Włoszech gotowanie pochłonęło mnie całkowicie.
W swojej kuchni stawiam na zdrowe, domowe posiłki oraz sezonowość produktów aby zawsze jeść to co najswieższe, najzdrowsze, pełne swoich własciwości. Uwielbiam kuchnię włoską, niezapominając o kuchni polskiej i tak często na naszym polsko-włoskim stole króluje jednocześnie polski bigos i talerz spaghetti.
Kiedyś gotowałam sama, teraz gotuję z moją kuchareczką, moją Córką. To Emma była moją inspiracją do stworzenia bloga, stąd jego nazwa "La grande e la piccola cuoca" w tłumaczeniu "Duża i mała kucharka".