Włoska tarta ze śliwkową konfiturą (Crostata alla confettura di prugne)

Włoska tarta ze śliwkową konfiturą (Crostata alla confettura di prugne)

Włoska tarta ze śliwkową konfiturą (Crostata alla confettura di prugne)

Przepis na : deser

Tarta z konfiturą jest jednym z najpopularniejszych ciast we Włoszech, ukochanym przez wszystkich, i tych dużych i tych małych.  Tarta zazwyczaj serwowana jest na śniadanie z filiżanką  espresso lub podwieczorek ze świeżo wyciskanym sokiem. Tarta jest prosta i szybka w przygotowaniu,  nie wymaga użycia wielu składników . To nic innego jak zapiekane kruche ciasto z konfiturą. Konfitura w połączeniu z kruchym ciastem smakuje wyśmienicie.  Smacznego! **** La crostata all... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu La grande e la piccola cuoca

Autor

La grande e la piccola cuocaLa grande e la piccola cuoca

Mam na imię Magda. Odkąd pamiętam, kuchnia zawsze była mi bliska. Jako mała dziewczynka uwielbiałam podglądać moją mamę i babcię w kuchni, których przepyszne dania znikały w mgnieniu oka. To one nauczyly mnie podstaw tradycyjnej, domowej kuchni.
Moja pasja kulinarna na dobre rozwinęła się po przeprowadzce do Włoch. To we Włoszech gotowanie pochłonęło mnie całkowicie.
W swojej kuchni stawiam na zdrowe, domowe posiłki oraz sezonowość produktów aby zawsze jeść to co najswieższe, najzdrowsze, pełne swoich własciwości. Uwielbiam kuchnię włoską, niezapominając o kuchni polskiej i tak często na naszym polsko-włoskim stole króluje jednocześnie polski bigos i talerz spaghetti.
Kiedyś gotowałam sama, teraz gotuję z moją kuchareczką, moją Córką. To Emma była moją inspiracją do stworzenia bloga, stąd jego nazwa "La grande e la piccola cuoca" w tłumaczeniu "Duża i mała kucharka".

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

tarta, ciasto, pasta, pasty, kruche ciasta, ciasto kruche, przepisy na kruche ciasto, kruche ciasto, śniadania, ciasteczka, deser, desery, kruche ciasteczka, szybkie ciasto, proste i szybkie ciasto, proste ciasto, szybkie śniadanie, ciasteczka z marmoladą

Inne przepisy z La grande e la piccola cuoca

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.