składniki na ciasto: 800 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru pudru 150 ml kwaśnej śmietany 300 g masła 5 żółtek 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przekładamy na stolnicę, dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz masło i siekamy nożem. Następnie robimy dołek i dodajemy żółtka, jajko oraz śmietanę. Wszystko siekamy(...)następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pięć równych części. Z dwóch pieczemy blaty a z pozostałych trzech roladki makowe. Blaty piekłam w blaszce (ok. 21x32cm) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia w 170 st. C, do zrumienienia. składniki na masę makową: 350 g suchego maku 210 g cukru 4 jajka (żółtka oddzielone od białek) 2 łyżki miodu 1 łyżka masła
Domowy Smak Jedzeniateraz powiem Ameryki nie odkryję ale…gotowanie uzależnia. Jeszcze niedawno potrafiłam przygotować tylko kilka potraw w tym głównie sałatek i pieczonych mięs. Pieczenie ciast to były tylko marzenia o pięknym zapachu w niedzielne popołudnie ale… nie byłabym spełnioną mamą gdybym nie potrafiła dziecku zrobić czegoś słodkiego. Dlatego spróbowałam i mnie wciągnęło. Dziś podniosłam poprzeczkę do wysokości ciasta kruchego(...)śliwkowych) 30 deko truskawek Przygotowanie: 1.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą.Na stolnicy lub w malakserze siekamy mąkę z masłem i żółtkami. Zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie ładnie się łączyło dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy. Z ciasta formujemy
Mama z miastaTarta pomarańczowa z orzechami to pyszna propozycja ciasta świątecznego, bogata w smak i aromat pomarańczy oraz orzechów włoskich. Można ją przygotować w formie o średnicy 21cm . Tarta pomarańczowa z orzechami Składniki: CIASTO 140g mąki pszennej 60g orzechów włoskich 80g masła 50g cukru pudru 1-2 łyżki zimnej wody NADZIENIE 300g mascarpone 2 jajka 2 pomarańcze 4 łyżki cukru 1 łyżeczka(...)mąki ziemniaczanej POLEWA 1 łyżka (20g) masła 1 łyżka cukru 80ml soku wyciśniętego z pomarańczy 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki żelatyny orzechy włoskie do posypania tarty Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być z lodówki - mąkę przesiać z cukrem pudrem - orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze na drobne kawałeczki (mogą być też orzechy mielone), dodać do mąki - dodać kawałki zimnego masła
Smakołyki BerenikiNormal 0 21 Dziś przepis na mega cytrynowe ciasto. Dostałam go kilka lat temu od Pani Zosi (dziękuję :*) i kompletnie nie wiem czemu tyle czasu z nim czekałam. Ciasto jest przepyszne i doprowadza do przysłowiowego ślinotoku. Jest mocno, mocno cytrynowe i w zapachu i w smaku, a przy tym bardzo słodkie. Świetnie nadaje się na zwykły podwieczorek jak i specjalne(...)okazje. Znikło szybko, a ja już nie mogę się doczekać kiedy znów je zrobię :-) Ciasto obłędnie cytrynowe CIASTO CYTRYNOWE Na blachę 11 x 26 x 7,5: 6 jaj 300 g brązowego cukru 200 g mąki kukurydzianej 150 g maki pszennej 250 g margaryny (miękka, o temperaturze pokojowej
peggiwkuchniNutellą, jednak ja postanowiłam zrobić ją z masą makową jako, że Święta za pasem, a w lodówce miałam otwartą puszkę masy makowej, która została mi po zrobieniu choinki z ciasta francuskieg o. Gwiazda jest łatwiejsza w wykonaniu niż się wydaje. Ja sama zastanawiałam się czy podołam, jednak okazało się, że nie taki diabeł straszny :). Jeśli chcecie zachwycić rodzinę ciekawym świątecznym(...)wypiekiem to może w tym roku zamiast drożdżowych makowców zrobicie tę makową gwiazdę? Dla kogo: dla szukających ciekawego świątecznego przepisu dla lubiących zaskakiwać rodzinę nowymi wypiekami dla fanów drożdżowych ciast Składniki na ciasto: 20g świeżych drożdży 2 żółtka jajko 100g masła 40g cukru 150g mleka 500g mąki pszennej łyżka ekstraktu waniliowego szczypta soli Składniki na masę: ok. 500g gotowej masy
Mania Wypiekaniasolą. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka, cały czas ubijamy. Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przelewamy do blaszki (wyłożonej samo do papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po pieczeniu odstawiamy biszkopta do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto orzechowe(...)puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na głodki krem. dodatkowo: ok. 100 ml mocnego naparu kawy, wystudzonego do nasączenia biszkoptów polewa czekoladowa orzechy włoskie do dekoracji wykonanie ciasta: Jeden biszkopt wkładamy do blaszki, delikatnie nasączamy go. Wykładamy 1/2 części masy, na masie układamy ciasto orzechowe a następnie pozostałą część masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, delikatnie go nasączamy i polewamy polewą
Domowy Smak JedzeniaPalmiery pochodzą z Francji. W każdym razie tak się zakłada, bo podobne wypieki można spotkać również w kuchni włoskiej, hiszpańskiej, portugalskiej i żydowskiej. Trudno się dziwić, bo tak przygotowane ciasto francuskie z masłem i przyprawami jest proste, a daje bardzo ciekawy efekt. Wpisem tym walczę o wspaniały aparat OLYMPUS E-PL8. Dlaczego o niego walczę? Dlatego, że to nie tylko(...)miałam przy sobie aparatu fotograficznego. Tymczasem Olympus E-PL8 jest w idealnym rozmiarze by zmieścić go do torebki. I jak tu o niego nie walczyć? SKŁADNIKI 500 g ciasta francuskiego 75 g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 75 g cukru trzcinowego WYKONANIE Jeżeli korzystacie z gotowego ciasta
Passions hobbies lifeCiasto ,,Makowa Panienka", to właśnie te które zagości w tym roku na moim stole świątecznym. Miękkie, wilgotne blaty ciasto biszkoptowego z makiem, kokosem i mączką migdałową przełożone cudownym kremem budyniowym z prażonym kokosem, naprawdę coś cudownego! Takie ciasto jest naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, nie wiem czy uwierzycie, ale ja zrobiłem swoje mniej niż w godzinę! Przygotowanie idzie naprawdę bardzo(...)sprawnie. Jest to idealne ciasto na świąteczne, zawsze zabiegane, dni. Ciasto ,,Makowa Panienka" - przepis: Biszkopt : 8 białek 4 żółtka szklanka cukru 150 g maku 100 g mączki migdałowej* 100 g wiórków kokosowych 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Poncz: Szklanka wody 1/3 szklanki cukru 2 łyżki brandy Budyniowy krem kokosowy: 750 ml mleka 4 żółtka
Kuchnia ŁukaszaDrożdżowe placki wszyscy lubią, zwłaszcza te z owocami lub pizzę. Z ciasta drożdżowego można stworzyć wiele pyszności takich jak np. placek wytrawny z nadzieniem z paszteciku i warzyw. Zgodnie z moja wyobraźnią powstało ciasto z logo firmy Profi. Było to trudne zadanie, bo ciasto drożdżowe jest bardzo elastyczne i trudno wycina się pewne kształty, zwłaszcza te drobne elementy, szczegóły(...)zabawa i miło spędzony czas w kuchni. Wygląd końcowy może zaskoczyć niejedną osobę. Placek można zajadać popijając barszczykiem. Jest smaczny na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI: Ciasto: mąka pszenna 450 g. + do podsypywania drożdże suche 8 g. mleko ciepłe 200 ml. jajko 1 szt. sól 1 łyżeczka olej 3 łyżki Farsz: Wielkopolski pasztet
Kuchnia PaulettesMój najstarszy smak ciasta z dzieciństwa, poza oczywiście ciastem drożdżowym. W moim domu to ciasto funkcjonuje pod nazwą placek zamszowy, prawdopodobnie ze względu na fakturę wierzchu. Mama piekła z powidłami śliwkowymi, były też wiśnie i inne dżemy. Ja bardzo lubię dżem z czarnej porzeczki i taki właśnie użyłam(...)ciasto ma też inne nazwy – pleśniak , skubaniec a nawet wyszywanka na Ukrainie. Pleśniak zdecydowanie źle się kojarzy jak na nazwę ciasta, skubaniec też, a z wyszywanką nie ma nic wspólnego, no może podobny jest trochę do haftu krzyżykowego. Pozostanie więc nadal plackiem zamszowym z niesamowitą kruszonką na wierzchu. Składniki
To co kochamMigdałowy Metrowiec ” – proste ciacho Metrowiec ,jest to ciasto jeszcze z mojego dzieciństwa . Ciasto , które ciągnie się jak miara krawiecka ..na metry " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Moja mama nie piekła najlepiej , ale to ciasto, wychodziło jej prawie zawsze , prawie , bo czasami niestety krem lubi się(...)dobrze jest , je przygotować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki ( 2 szt blaszki – małej tortownicy ) : ciasto białe : 1 jajko 1/2 kostki margaryny 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliow ego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej
Ogrodnik w podróżyZapisując niedawno na blogu przepis na ciasto z jabłkami Ewy Wachowicz , zdałam sobie sprawę z faktu, że nie było tu do tej pory przepisu na ciasto, które najczęściej gości na moim stole. Szarlotka to jedno z tych ciast, które zawsze wychodzi i smakuje wszystkim. Zapach świeżo upieczonej szarlotki był kiedyś trikiem w sprzedaży mieszkań - podobno ewentualni nabywcy łatwiej podejmowali(...)decyzję kupna, bo aromat tego ciasta dawał atmosferę rodzinnego ciepła i przytulności mieszkania. Składniki (na blachę 40 cm x 25 cm): 4 szklanki (200 ml) mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 duże jaja lub 6 małych 200 g masła ewentualnie: olej o łagodnym smaku szczypta soli pół szklanki cukru 4 słoiki wekowanych tartych jabłek cynamon Białka
Weekendy w domu i ogrodziejest w ogóle słodka, a jak dla mnie smakuje bardzo dobrze nawet bez dodatków. Przyznam jednak, że domowa konfitura z jagód leśnych stworzyła z chałką duet idealny. Ciasto miękkie, puszyste i dobrze wyrośnięte niczym nie ustępujące najlepszej drożdżówce i w 100% naturalne. Jeśli znudziły was tradycyjne kanapki bazujące na chlebie lub bułce, to polecam ten przepis. Ja akurat swoją chałkę(...)który odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w rondlu i przestudzić. 2. Do dużej miski przesiewamy całą mąkę i dodać wyrośnięty rozczyn, Zagnieść ciasto. Na koniec powoli dodać roztopione masło i wyrobić na gładkie ciasto. 3. Ciasto podzielić na 5 części. Do 3/5 ciasta dodajemy kakao wcześniej rozrobione z resztą cukru czyli
vaniliowoczekoladowaTarta jest jedną z popularniejszych potraw kuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i wytrawne. Klasyczna Tarta Tatin to tzw "odwrócona szarlotka", bo tradycyjnie przygotowuje się ją z jabłkami. Powstała w efekcie kuchennej wpadki roztargnionej francuskiej kucharki Stephanie Tatin, która to przygotowując tartę z jabłkami zapomniała wyłożyć(...)formę ciastem i włożyła do niej najpierw jabłka. Ratując sytuację przykryła jabłka ciastem i tak upiekła. Efekt okazał się znakomity! Odwrócona tarta Tatin znana jest na całym świecie i smakuje doskonale podana na ciepło z lodami lub bitą śmietaną. Jak widać można przygotować ją także z innymi owocami. Z gruszkami wyszła wyśmienita:) Składniki: Ciasto kruche: 200g mąki pszennej 100g masła
Smakowity Blog Kulinarnytradycyjne ciasto z jabłkami w wegańskim wydaniu – jedno z najprostszych do wykonania. Do niedawna z powodu lenistwa kupowałam gotowe przetarte jabłka w słoiku, ostatnio jednak doszłam do wniosku, że niestety nie mogą się one równać z tymi, które przygotujemy sobie sami w domu. Owocowy farsz będzie się zapiekał w towarzystwie kruchego ciasta przygotowanego na bazie wegańskiej margaryny, jeżeli jednak(...)się jej dostać, spróbuj sięgnąć po schłodzony olej kokosowy – wówczas nie zagniataj ciasta zbyt długo. Składniki na okrągłą formę o średnicy 23cm: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 170g wegańskiej margaryny 1 łyżka gęstej części mleka kokosowego z puszki (opcjonalnie) 1 kg jabłek 1 łyżka
Roślinna - blog wegański