Tarta Tatin z gruszkami

Tarta Tatin z gruszkami

Tarta Tatin z gruszkami

Przepis na : deser

Tarta jest jedną z popularniejszych potraw kuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i wytrawne. Klasyczna Tarta Tatin to tzw "odwrócona szarlotka", bo tradycyjnie przygotowuje się ją z jabłkami. Powstała w efekcie kuchennej wpadki roztargnionej francuskiej kucharki Stephanie Tatin, która to przygotowując tartę z jabłkami zapomniała wyłożyć formę ciastem i włożyła do niej najpierw jabłka. Ratując sytuację przykryła ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smakowity Blog Kulinarny

Warto przeczytać

Ciasto „Trzy Szklanki”. Każdy Kawałek Rozpływa Się W Ustach. Genialnie Prosty I Szybki Przepis.

Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.

Czytaj dalej...

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Autor

IwonaIwona

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, tarta, jabłka, gruszka, kruche ciasta, przepisy na kruche ciasto, ciasto kruche, kruche ciasto, francuskie, sok, bita śmietana, ciasto z gruszkami, ciasta z jabłkami, ciasto francuskie, ciasto francuskie, ciasto z masa, ciasta z masa, drożdżowe, szarlotka, jajko, tarta z jabłkami, deser, desery, ciasto drożdżowe, ciasta drozdzowe, tarta na słodko, szarlotka z jabłkami, pieczone jabłka, jabłka pieczone

Inne przepisy z Smakowity Blog Kulinarny

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.