Kakaowe ciasto z kawałkami posiekanych drobno orzechów z kremem z mascarpone, białej czekolady i ajerkoniakiem. Bardzo fajne, delikatne, nie przesłodzone. Ciasto kakaowe: 100 g masła 1 szkl. mleka 2 jajka 1/2 szkl. cukru 1,5 szkl. mąki tortowej 2-3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2-3 łyżki powideł śliwkowych około 30 g posiekanych(...)orzechów (u mnie laskowe) Krem ajerkoniakowy: 500 g mascarpone 250 g białej czekolady 200 ml ajerkoniaku Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Sposób wykonania ciasta: Masło wraz z mlekiem umieszczamy w rondelku, podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączenia. Studzimy. W misie miksera umieszczamy całe jajka, dodajemy cukier oraz mleko z masłem. Składniki miksujemy przez chwilę, do połączenia. W osobnej misce
Smaki Na TalerzuCiasto czekoladowe z kremem karpatkowym i malinami Wilgotne i mocno czekoladowe brownie z delikatnym aksamitnym kremem oraz orzeźwiającą galaretką owocową, to pyszne i efektowne ciasto, które z pewnością zachwyci gości zarówno smakiem, jak i pięknym wyglądem. Składniki: Ciasto czekoladowe: 3 jaja 80ml gęstego jogurtu naturalnego 100ml soku pomarańczowego lub ananasowego 200g gorzkiej czekolady 200g masła 250g cukru 150g(...)proszek do pieczenia, sól i kakao *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 27 x 24 cm ) *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160′ C i pieczemy przez ok 45 minut *** *** Przygotowujemy krem. Z 750ml mleka odlewamy pół szklanki w którym mieszamy budynie z mąką pszenną *** *** Resztę mleka
Blog z ApetytemCiasto Dubaj z czekoladą bez pieczenia NR 1 na liście ciast, super ciasto dubajskie stracciatella, delikatne i kremowe, a zarazem chrupiące na puszystych biszkoptach. Te wszystkie super walory i cudowne doznania zawiera ten pistacjowo – czekoladowy deser. Ciasto dubajskie Biedronka ma w swojej ofercie, ale co domowe, to domowe, nie ma się co oszukiwać. Stracciatell dubajska ciasto na walentynki Świat(...)opanował szał dubajskiej czekolady, choć sama czekolada jest turecka.😁 A dlaczego nie iść krok dalej i nie zrobić swojej fantazji na temat ciasta dubajskiego? Przeglądając internet, rozbawiło mnie niecodzienne hasło, ciasto na litere M. Jakieś nowe trendy?🤔 Święto zakochanych za pasem, to będzie idealne ciasto na walentynki. Zapraszam na przepis 🙂 Ciasto dubajskie przepis długie biszkopty
Dieta moja pasjabyło grudek ). Następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku użycia drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodać wyrośnięty rozczyn(...)jajko, żółtko oraz skórkę z pomarańczy i zacząć wyrabiać ciasto wlewając powoli letnie mleko. Wyrabiać przez około 10 minut ( wyrabiałam w robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego ). Następnie dodać roztopione i przestudzone masło i wyrabiać przez kolejne kilka minut, aż całe masło dobrze się wchłonie i powstanie gładkie, elastyczne ciasto ( ciasto będzie klejące, ale nie dosypywać więcej mąki
Opowieści z piekarnikaSernik cytrynowy z polewą z kwaśnej śmietany Sernik cytrynowy z polewą z kwaśnej śmietany Pieczony sernik cytrynowy z polewą z kwaśnej śmietany to wspaniałe ciasto na święta lub inne okazje. Wychodzi wilgotny i puszysty, jest prosty w przygotowaniu, a polewa ze śmietany 18 dodaje mu wyjątkowego smaku. Sernik cytrynowy pieczony na kruchym spodzie Sernik cytrynowy pieczony przygotowujemy(...)prostym kruchym spodzie. Ciasto kruche na sernik przygotowujemy jednak inaczej niż tradycyjnie. Masło ma być tutaj w temperaturze pokojowej, a wszystkie składniki mieszamy mikserem, a nie zagniatamy. Jest gęste i klejące, ale bez problemu można wylepić nim blaszkę, gdy moczymy palce w mące. Spód należy podpiec i wystudzić - można zrobić to dzień wcześniej lub podczas studzenia przygotować masę serową. Puszysty
Lekcje w kuchnimakowo-szafranową, która nie tylko zachwyca swoim aromatem, puszystością i smakiem, ale również pięknie prezentuje się na świątecznym stole. To, co uwielbiam w drożdżowych wypiekach, to ich dekoracyjny charakter. Ciasto drożdżowe jest wyjątkowo plastyczne i pozwala na kreatywność – można z niego uformować niemal każdy kształt. Moja tegoroczna brioszka makowo-szafranowa przybrała formę gwiazdy, dodając blasku świątecznym chwilom. Brioszka makowo-szafranowa(...)puszysta, aromatyczna, zachwycająca – odkryj piękno drożdżowego ciasta! Puszysta, aromatyczna, zachwycająca – odkryj piękno drożdżowego ciasta, które łączy w sobie delikatność i wyjątkowy smak. Szafran , nazywany królem przypraw, nadaje brioszce nie tylko piękny, złocisty kolor, ale także subtelny, niepowtarzalny aromat, który doskonale komponuje się z bogatym nadzieniem makowym. Lubię szafranowe wypieki – są eleganckie, wyraziste i idealne na wyjątkowe okazje. Drożdżowe ciasta
codojedzeniaroku o tej porze podrzucam Wam trochę inspiracji na świąteczne słodkości. Myślę, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Są serniki, kilka wersji pierników, makowce, miodowniki i ciasta z orzechami i obowiązkowo coś co najbardziej lubią dzieci czyli rozmaite ciasteczka. A jeśli czegoś Wam w moich propozycjach zabrakło napiszcie mi proszę o tym w komentarzach. Wystarczy(...)smaczek Piernik pomarańczowy Piernik z kremem kawowym Piernik bananowy Muffiny z kremem piernikowym Piernik herbaciany z kremem Najlepsze pierniczki Krajanka piernikowa Pierniczki norymberskie Muffiny piernikowe z jabłkiem Ciasteczka korzenne Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Makowiec japoński Makowiec Sernik na zimno na makowcu Rolada makowa Kruche babeczki z makiem Makowe babeczki z kremem Tort makowy Afrykańczyk Makowa
Cynamonowe szczęścieSeromakowiec to dwa ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Ale ten seromakowiec nie jest byle jaki - to ciasto na wypasie! Sernik z kawałkami brzoskwiń w masie serowej, przygotowany na cieście makowym, z bezą kokosową na samym wierzchu. Kremowa i aksamitna masa serowa w połączeniu z wilgotnym ciastem makowym smakuje wyśmienicie. Dopełnieniem są słodkie brzoskwinie zatopione w masie serowej(...)wisienką na torcie jest złocista i chrupiąca beza kokosowa. Ciasto dość pracochłonny, ale jakie pyszne! Idealna proopozycja na święta Bożego Narodzenia. Składniki: Ciasto makowe: 200 g maku niebieskiego 2 łyżki cukru 1-2 łyżki miodu 30 g rodzynek 50 g mieszanki orzechów 1 łyżka skórki pomarańczowej 120 g masła + 1 łyżka
Kuchnia MagdaLenyprzysłowie, trzymać lekarza z daleka. Nie wiem czy te ptysie uleczą nas z przeziębienia, ale ze złego nastroju na pewno. Nie dość że piękne, to jeszcze przepyszne – chrupiące ciasto ptysiowe, puszysty krem, jabłka z cynamonem i zwieńczenie – sos słony karmel. Jak już się czyta ten opis to sama ślina napływa do ust, nic tylko trzeba sobie takie przygotować(...)jabłka 2 łyżki cukru 50ml soku jabłkowego łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżki wody 1/2 łyżeczki żelatyny 1/2 łyżeczka cynamonu Dodatkowo sos karmelowy z tego przepisu Zaczynamy od przygotowania ciasta – do rondelka, najlepiej z rączką, wlewamy wodę i dodajemy masło – wstawiamy na ogień, zagotowujemy i mieszamy do chwili gdy masło całkowicie się rozpuści. W międzyczasie przesiewamy mąkę
Smaczna Stronazaczynie tangzhong, który powstaje z mąki i mleka lub mąki i wody (w zależności od przepisu), podgrzewanych razem do uzyskania gładkiego budyniu (nazywanego też "klejem"). Dodanie takiego zaczynu do ciasta powoduje, że wypieki stają się bardziej wilgotne, miękkie i dłużej zachowują świeżość. Technika ta jest niezwykle popularna w Japonii i Chinach, gdzie powszechnie stosuje się ją do wypieku pieczywa(...)zachowa swoją puszystość i smak, bez obaw. Składniki: Zaczyn tangzhong: 130 g mleka 3,2% tł. 25 g mąki pszennej typ 400 (może być też 500, 650 lub 750) Ciasto: cały zaczyn tangzhong 160 g mleka 1 jajko 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 1 łyżeczka soli 20 g mleka w proszku 380 g mąki pszennej chlebowej
Smakowity Blog KulinarnyCiasta z orzechami Pięć sprawdzonych przepisów na pyszne i efektowne ciasta z orzechami. Świetnie sprawdzą się na przyjęciu, jak i na świątecznym stole. Polecam! Miodownik z orzechami i masą grysikową Przepis tutaj (KLIK) Przepyszne ciasto miodowe z orzechami oraz kremem z kaszy manny. Jest kruche i delikatne, a dzięki przełamaniu smaku kwaskowym dżemem, ciasto nie jest za słodkie(...)królewca ale nie przepadacie za tą gorzkawą polewą, którą zazwyczaj się go ozdabia, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jak dla mnie jest to strzał w 10. Jedno z najlepszych ciast. Ciasto Dakłas Przepis tutaj (KLIK) Delikatny biszkopt kakaowy, rozpływający się w ustach krem kajmakowy z orzechami i daktylami oraz krucha i chrupiąca beza orzechowa. Po prostu niebo w ustach
Blog z Apetytemjabłkami i gruszkami. Jest przepyszna. Zniknęła u nas błyskawicznie. Szczególnie moje dziecko, fan wszelkich wypieków z jabłkami, nie mogło się jej nachwalić. Początkowo, co prawda, bałam się czy ciasto zrobiłam jak należy, bo wydawało mi się dosyć miękkie, plastyczne. Dopiero po czasie zorientowałam się, że dodałam do ciasta 3 żółtka, zamiast dwóch. Dodałam więc nieco więcej mąki i to wystarczyło(...)upieczeniu cieszyć się niesamowitym smakiem tego wypieku. Pomimo tej małej wpadki nie miałam też problemu z wyłożeniem ciasta do formy – dolną część wyłożyłam i rozprowadziłam na spodzie i bokach formy dociskając je palcami, a część na wierzch rozwałkowałam na podsypanym mąką blacie. Chciałam zrobić piękną kratkę, natomiast zadanie to nieco mnie przerosło, więc wyłożyłam po prostu pocięte na paseczki
Smaki Na TalerzuBardzo smaczny jabłecznik, oczywiście do szybkiego przygotowania. Równie dobrze smakuje na drugi dzień, natomiast na trzeci dzień (drugiego dnia tez możecie w ten sposób odświeżyć ciasto) aby ciasto było ciepłe i odświeżone, kładę je na kawałku papieru do pieczenia, wkładam do air frayera i włączam na 180 stop na 3-5 minut Po wyjęciu ciasto smakuje i pachnie jak dopiero(...)upieczone. Smacznego ! Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm Ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g cukru 70 g masła miękkiego 120 g serka homogenizowanego Nadzienie: 0,75 kg jabłek cynamon cukier puder na wierzch ciasta 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie czekamy aż nadmiar soku się
Gotowanie...to proste !Dzisiaj zaproponuję przepis na bardzo proste i szybkie do wykonania ciasto. Torta di mele, to włoska wersja szarlotki, której oryginalna receptura pochodzi z Umbrii. Jest to domowe ciasto, o lekkiej, budyniowej konsystencji - w której wyczuwalne są praktycznie same aromatyczne jabłka - na pewno zadowoli ono miłośników prostych wypieków. Ciasto nie posiada bazy z kruchego ciasta, a z wierzchu posypane jest(...)uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Wcześniej odstawione plasterki jabłek, zalać masą jajeczną i bardzo delikatnie (żeby nie połamać plasterków) wymieszać całość, tak żeby każdy z plasterków był obtoczony ciastem. Mieszankę jabłkową układać warstwami w przygotowanej formie do pieczenia. Najlepiej robić to rękami, żeby dokładnie wypełnić wszystkie wolne przestrzenie. Wierzch wygładzić i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku, przez około
Świat Ciasta