ciasto - 164325 przepisów (strona:669/10955)

Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową 243

Ciasto kruche ma taką zaletę, że możemy je przechowywać surowe w zamrażarce. Zarabiam ciasto i z jednej połowy robię tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową, a druga część… niech się mrozi. Z poniższych proporcji wyjdzie 12 ciastek w foremkach o średnicy 12 cm. Oczywiście teraz przygotowałam z jednej połowy zarobionego ciasta, czyli 6 sztuk.   Składniki na ciasto: - 500g mąki tortowej(...)esencji cytrynowej )   Przesianą mąkę, proszek i cukier mieszamy w misce. Dodajemy margarynę (o temp. pokojowej) i palcami łączymy z mąką na kruszonkę. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zarabiamy ciasto. Formujemy kulę, dzielimy na dwie części, umieszczamy w woreczkach i wkładamy do zamrażarki na 45 minut. W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka. Umyte obieramy i wydrążamy ogryzki. Kroimy

mojewypiekiinietylko
Sycylijskie cannoli z ricottą 180

ludzi z miasta Enna tamtejsze dowództwo pułku lotniczego oraz Urząd Lotnictwa Cywilnego. Z lotu rurki z kremowym nadzieniem z sera ricotta, ozdobionej kandyzowanymi wisienkami został nakręcony film . Przepis na ciasto zaczerpnęłam od Anny Olson . Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki tortowej - ½ łyżki drobnego cukru do wypieków - szczypta soli - 120g masła (chłodne, ale nie twarde) - 2 jajka - ½ szklanki białego wina wytrawnego(...)olej roślinny do smażenia - ubite białko do sklejania ciasta Składniki na krem: - 500g ricotty - 150g cukru pudru - 220ml śmietanki kremówki - sok i skórka z 1 limonki - ekstrakt pomarańczowy - niesolone pistacje do ozdoby     Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu

mojewypiekiinietylko
Orzechowe szaleństwo 695

stół podczas świąt :) ? Zapraszam na mój  pierwszy przepis (Karolina) :) Mam nadzieję że przypadnie wam do gustu :) Zapraszam, a przy okazji życzę wesołych świąt! Składniki: (na dużą blachę) Ciasto: - 5 żółtek  -  1 kostka masła  - 2 szklanki mąki pszennej  - 200g cukru pudru - 1 opakowanie cukru waniliowego Krem(bita śmietana): - 0,5l śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru(...)opakowanie cukru waniliowego  Reszta składników: - 200g pokruszonych orzechów włoskich  - puszka masy kajmakowej Sposób przygotowania: 1. Kruche ciasto  Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i ugniatamy do powstania jednolitej masy. Następnie ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i zostawiamy w lodówce na ok. 30-40 minut.  2.  Bierzemy się za pieczenie kruchego ciasta

Gotuj Z Muzyką
Makowiec drożdżowy 290

moim blogu brakowało jeszcze przepisu na makowiec. I oto jest - mój ulubiony z przepisu mojej mamy, która piecze go dość często, nie tylko od święta :) Ponieważ ciasto musi trochę poleżakować, polecam najpierw przygotować mak, sparzyć i zemleć, po południu lub wieczorem przygotować ciasto, a rano go upiec. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 12 dag cukru pudru(...)gęstej śmietany szczypta soli Masa makowa: 1/2 kg maku 12 dag margaryny 30 dag cukru 2 jajka 2 żółtka zapach migdałowy +piana ze wszystkich białek, jakie zostały z przygotowania ciasta i masy makowej (czyli 4) Sposób przygotowania: 1. Mak sparzyć i zemleć dwukrotnie. 2. Mąkę posiekać z tłuszczem i cukrem, dodać jajka i śmietanę wymieszaną z drożdżami i żółtkami. Zagnieść

Kuchnia domowa Ani
KORA ORZECHOWA 273

Podobno przepis na to pyszne ciasto pochodzi od Siostry Anastazji,  chociaż chyba trudno dociec, kto był tak na prawdę pierwszym autorem  przepisu. Ja znalazłam przepis na blogu  Ewy- Z cukrem pudrem ,  po czym     porównałam go z przepisami krążącymi w sieci i po małych modyfikacjach upiekłam             (po raz pierwszy(...)Ciasto jest pyszne. Orzechowe blaty  (niedokładnie widoczne na zdjęciach, gdyż ciasto kroiłam "na świeżo",   kilka godzin po zrobieniu),  przełożone kremem budyniowym  z delikatnym brzoskwiniowym posmakiem + owoce  zalane galaretką tworzą bardzo smaczną całość.   Niewielką trudność sprawiły mi jedynie delicje, które przy krojeniu trochę wysuwają się z ciasta.   Następnym razem   chyba je pominę

Walijskie Pichcenie
Ciasto z czerwoną fasolą 372

Cake with red beans Składniki. 10 dag fasoli czerwonej konserwowej 2 łyżki mleka 5 dag cukru 3 jajka 3 dag mąki ziemniaczanej 7 dag mąki pszennej

Kulinarny karnet Christophera
Pyszne ucierane ciasto z czereśniami 204

200 g margaryny ( Kasia lub inna do pieczenia ) 250 g mąki tortowej 1/4 szk białego cukru 1/4 szk brązowego cukru Derimara 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ewa w kuchni
Czekoladowo jagodowe ciasto 196

200 g czekolady mlecznej 100 g białej polewy w drażetkach 3/4 szk mrożonych jagód 200 g drobnego cukru brązowego 150 g margaryny Kasia 1 łyżka kakao

Ewa w kuchni
Ciasto ryżowe z jabłkami 394

Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
Ciasto - serce dla ukochanej osoby 166

Już trochę lepiej się czuję więc upiekłam dla swoich facetów pyszne ciacho w kształcie serca. Co prawda do Walentynek jest jeszcze trochę czasu ale może ktoś

Ewa w kuchni
Ciasto z porzeczkami 237

rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
BÛCHE DE NOËL - BOŻONARODZENIOWE POLANO 455

BÛCHE DE NOËL - BOŻONARODZENIOWE POLANO Cudowne ciasto. Przepyszne. I do tego ten wygląd. Tym ciastem zrobicie furorę w tegoroczne Święta:)  Bûche de Noël  to tradycyjna rolada, która pochodzi z Francji. W dosłownym tłumaczeniu nazwa oznacza "bożonarodzeniowe polano". We francuskich domach jest ona podawana na stół zaraz po pasterce. Dawniej prawdziwe polano przynoszone było do domu i odpowiednio(...)wonią. Popiół pozostały z palenia miał chronić dom i jego mieszkańców przed piorunami i siłami nieczystymi. Dziś Wy możecie w swoich domach przygotować takie "bożonarodzeniowe polano" w formie wyjątkowego ciasta. Rolada wygląda na czasochłonną, ale uwierzcie mi, to jedno z najprostszych wypieków jakie kiedykolwiek robiłam:) Świetnie się pracuje z ciastem, krem to sama przyjemność, a nadawanie kształtu roladzie i smarowanie

Słodko-Słony Świat Ilony