Roman",serif;} Mazurek gości na większości stołów wielkanocnych. Należy do kanonu świątecznych wypieków. Zajmuje centralne miejsce wśród słodkości wraz z rozmaitymi babami oraz sernikami. Najczęściej jest robiony na kruchym cieście. Wyróżnia się intensywną słodkością i wspaniałymi dekoracjami. Oto kilka ciekawostek na temat mazurka oraz przepisy, którym trudno się oprzeć. Jak mazurek trafił na polskie stoły? Mazurek wielkanocny w tradycji chrześcijańskiej(...)pewną symbolikę – stanowi nagrodę za wytrwałość w czterdziestodniowym poście. Taką nagrodę można sobie jednak przyznać zawsze, gdy przyjdzie na to ochota. Chociaż mazurek jest typowo świątecznym ciastem, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go w dowolnej chwili dla swojej przyjemności. Wystarczy świąteczne zdobienia w postaci jajek czy kurczaczków zamienić na bardziej uniwersalne. Chociaż mazurek od dawna jest uważany
Obiad gotowyPrzepis na fit pizzerinki z dużą ilością białka. Pizzerinki na spodzie z ciasta na bazie serka wiejskiego. Do przygotowania pizzy nie potrzebujesz drożdży, ciasto nie musi wyrastać, a co za tym idzie przygotujesz je błyskawicznie. Wystarczy wszystko wymieszać za pomocą. Masę wystarczy wymieszaj za pomocą zwykłej łyżki, wyłożyć na blachę do pieczenia i najzwyczajniej upiec. Uwielbiam takie banalnie proste(...)szybkie przepisy. Oboje z mężem byliśmy zaskoczeni że ciasto na pizzę przygotowane z tych składników smakuje tak dobrze, nie przypuszczałam że wyjdzie tak dobre dopóki nie spróbowałam. Jest nieco bardziej wilgotne niż w przypadku tradycyjnej pizzy, ale przepyszne. Na pizzę możesz dać oczywiście Twoje ulubione dodatki, możesz dodać szynkę, paprykę, oliwki, czerwoną cebulę czy paprykę. Jeśli bardzo się spieszysz, zamiast
ProstePesto.plrazem przygotowałam niesamowicie smaczne ciasto czekoladowa rozkosz z nutką dżemu porzeczkowego. Jego dodatek fajnie przełamuje słodycz ciasta i fajnie komponuje się z całością. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Skąd nazwa ciasta? Głownie z tego, że składa się czekoladowego biszkopta a jego smak to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ciasto czekoladowa rozkosz wbrew pozorom jest prostym w przygotowaniu wypiekiem, dlatego śmiało możecie zabierać(...)się za pieczenie przy najbliższej okazji. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWA ROZKOSZ Składniki BISZKOPT 5 jajek 120 g mąki pszennej 30 g kakao 160 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA 500 ml śmietanki kremówki 250 g mascarpone o smaku karmelowym 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix DODATKOWO 1 opakowanie herbatników kakaowych
Przepiski.plBardzo prosta, bardzo szybka w przygotowaniu babka majonezowa. W niecałe 10 minut mamy gotowe ciasto do pieczenia. Babkę majonezową możemy podać polaną lukrem, albo posypaną cukrem pudrem. Zapraszam Was po mój sprawdzony i wypróbowany przepis na babkę idealny na Wielkanoc. Babka majonezowa to ciasto, które obowiązkowo trzeba spróbować, jest wilgotna, delikatna i rozpływa się w ustach. Do przygotowania tego deseru(...)delikatnie i powoli mieszamy składniki. Formę do pieczenia, u mnie miała ona średnicę 23 cm smarujemy od środka masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelewamy przygotowane ciasto. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C w opcji góra- dół. Ciasto pieczemy przez 35 minut. Czy ciasto jest upieczone sprawdzamy tzw. „suchym patyczkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mocno kakaowe ciasto z kremem o nazwie czarna mamba. Wygląda bardzo elegancko i okazale i pięknie prezentuje się na stole. Ciasto śmiało można przygotować na specjalne okazje, ponieważ jest pyszne. Będzie świetnym wyborem na urodziny najbliższych, a także na święta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto czarna mamba jest bardzo posty. Furorę robi tutaj czarny biszkopt, który fajnie smakuje(...)także pięknie wygląda. Dodatek delikatnego kremu na bazie śmietanki i mascarpone idealnie pasuje do czarnego biszkopta. PRZEPIS NA CIASTO CZARNA MAMBA Składniki CZARNY BISZKOPT 5 jajek rozmiar L 70 g mąki pszennej 50 g ciemnego kakao 160 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli KREM 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru
Przepiski.plPomarańczowiec to bardzo lekkie i smaczne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Urzeka swoim wyglądem, ale i również smakiem, bo ciasto jest naprawdę pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto pomarańczowiec wcale nie jest skomplikowany a do jego przygotowania potrzeba tylko kilku prostych składników. Do przygotowania tego deseru potrzeba soku pomarańczowego, budyniu, galaretki pomarańczowej oraz śmietanki kremówki(...)Niezbędne będą również herbatniki, którymi będziemy oddzielać poszczególne warstwy ciasta. Ciasto pomarańczowiec sprawdzi się na każdą okazję. Jest lekkie, orzeźwiające, idealne dla każdego! POMARAŃCZOWIEC BEZ PIECZENIA – PRZEPIS Składniki 45 herbatników maślanych 2 budynie waniliowe 2 galaretki pomarańczowe 1 l soku pomarańczowego 500 ml śmietanki kremówki 1 śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru * składniki na blaszkę
Przepiski.plLukier: – 1 szklanka cukru pudru – 3 łyżki gorącej wody lub cytryny Przygotowanie: Mąkę pszesiewamy do miski malaksera lub robota kuchennego ( Ja użyłam blendera ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego). Żółtka wybijamy do osobnej miseczki w której będziemy ubijać je z cukrem. Masło rozpuszczamy i studzimy. Przygotowujemy również mleko. Podgrzewamy je do temperatury ok. 35 stopni (Polecam Wam, używać(...)wanilią oraz pół łyżeczką soli na pulchną masę. Odstawiamy. Gdy nasz rozczyn jest już gotowy dodajemy go do pszesianej mąki. Następnie dodajemy również utarte żółtka i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec tego etapu dodajemy spirytus a na samym końcu przelewamy delikatnie przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy jeszcze kilka minut aż będzie elastyczne i dobrze napowietrzone. Jeśli ciasto po wyrobieniu, będzie
I LOVE LIFEusmażyć pyszne pączki? Co jest ważne przy smażeniu pączków? Aby wyrobić i usmażyć pyszne pączki, należy zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników. Po pierwsze, ważne jest dokładne wymieszanie ciasta, aby nie było grudek i było jednolite. Po drugie, ważne jest użycie dobrej jakości składników, takich jak świeże drożdże i świeże jajka, co zapewni pączkom wyjątkową świeżość i smak. Po trzecie(...)ważne jest odpowiednie wyrośnięcie ciasta. Powinno ono być na tyle elastyczne, żeby można było je formować, ale nie tak gęste, żeby pączki były ciężkie i twarde. Po czwarte, ważne jest użycie odpowiedniej temperatury do smażenia. Pączki powinny być smażone na średniej temperaturze (najlepiej 175-180 stopni Celsjusza), tak aby się równomiernie zarumieniły, ale nie spaliły. Oprócz tych ważnych kroków ważne
Via GustoChrupiąca krajanka z cynamonem lub makiem. Delikatne, listkujące się ciasto, średnio słodkie. Wciąga od pierwszego kęsa. Nie wiem, które ciasteczka bardziej mi posmakowało. Makowe, czy cynamonowe? Miękki środek, a z wierzchu cieniutka skórka cukrowo-cynamonowa. Czy przepyszna makowa? A jest jeszcze przecież tyle innych możliwości. Posypka z siekanych orzechów włoskich, laskowych, pistacji, sezamu lub cukru z prawdziwą wanilią. A może(...)upiec krajankę na slono. Z kminkiem, czarnuszką i szczyptą grubej soli? Ciasteczka nie są trudne do wykonania. Rozwałkowane na prostokąt ciasto posypujemy, tak od połowy cukrem zmieszanym z cynamonem lub makiem. Składamy, rozwałkowujemy i znowu posypujemy tylko połówkę. Znowu składamy i rozwałkowujemy. Prawie gotowe. Teraz posypujemy już całą powierzchnię mieszanką cukrową. I kroimy na dowolne kształty. U mnie
dolcevitainmykitchenDziś dla odmiany coś bardzo prostego, delikatnego, puszystego i leciutkiego. To ciasto zachwyci zarówno dużych jak i małych amatorów słodkości. Delikatne ciasto biszkoptowe na bazie żółtek, stąd jego intensywny kolor, ciasto makowe na białkach i krem na bazie bitej śmietany i galaretki owocowej. Ja użyłam truskawkowej, by przywołać choć aromat ciepłych słonecznych dni, ale tak naprawdę możecie użyć takiej jaką(...)lubicie. Do wykonania tego ciasta nie są potrzebne żadne specjalne umiejętności i na pewno poradzą sobie z nim nawet osoby z mniejszym doświadczeniem w domowych wypiekach. Jest pyszne, a jednocześnie prezentuje się bardzo efektownie, także będzie cieszyć nie tylko podniebienie ale i oczy. Biszkopt: 2 jajka, 8 żółtek, 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cynamonowe szczęścieDrożdżówka jest dobra na wszystko :) Przynajmniej dla mnie. Nie ważne czy na słodko, czy na słono. Uwielbiam ciasto drożdżowe robić i uwielbiam jeść. Dziś mam dla Was przepis na słodko. Słodkie ciasto drożdżowe, posmarowałam kremem czekoladowym zawinęłam, upiekłam i mogłam zachwycać się jego smakiem. Do kawy, herbaty, lub mleka idealne. Składniki(...)drożdży 3 pełne łyżki cukru 500 g. mąki pszennej tortowej 2 jajka 100 g. oleju Dodatkowo: 3-4 łyżki kremu czekoladowego (u mnie Nutella) cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Następnie wsypać mąkę, dodać jajka i wlać olej. Wyrobić ciasto
Agusiowe smakołykiMąka pszenna – 300g – Masło – 150g – Woda – 4-5 łyżek – Sól do smaku – Pieprz do smaku PRZEPIS: 1. Z mąki, masła, wody i soli do smaku (około łyżeczki) – wyrób kruche ciasto, uformuj kulkę, owiń w folię spożywczą i umieść na min. 30 min w lodówce. 2. Pomidory, szalotki oraz cukinię pokrój w plasterki. 3. Mozzarellę pokrój w półplasterki. 4. Pomidory suszone(...)posiekaj drobno. Zmieszaj razem, dolej odrobinę oleju z zalewy pomidorów i wody, tworząc pesto. 5. Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach. 6. Kiedy przygotujesz wszystkie składniki nadzienia, rozwałkuj ciasto na okrąg około 30 cm, na papierze do pieczenia. 7. Ciasto wraz z papierem przełóż na blachę. Rozsmaruj pesto z suszonych pomidorów, pozostawiając około 3 cm czystego rantu
globuskulinarnyMakowiec z karmelem Iście świąteczne ciasto. Smakuje rewelacyjnie i jest nie trudne w przygotowaniu, a do tego pięknie prezentuje się na stole. Polecam! Przepis jest na małą blaszkę, jeśli chcecie upiec ciasto w dużej foremce, wystarczy podwoić składniki. Składniki: * na foremkę o wymiarach 21 x 21 cm Ciasto makowe: 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)miski przekładamy masę makową, dodajemy kaszę manną, żółtka jaj oraz proszek do pieczenia *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Ubite białka dodajemy do ciasta makowego i całość delikatnie mieszamy *** *** Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 21 x 21 cm ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy
Blog z ApetytemWitajcie kochani 6 stycznia. Dzisiaj chciałam zaprosić was na hiszpańskie ciasto Trzech Króli. Do drożdżowe ciasto z bakaliami formowane na kształt korony i dekorowane na wierzchu suszonymi owocami, migdałami i kolorowymi cukierkami które mają być niczym drogie kamienie zdobiące koronę. W cieście można umieścić też dużą fasolę jaś czy inna niespodziankę np mini figurkę króla – ten kto potem znajdzie(...)swoim kawałku ciasta zostaje królem dnia – bardzo fajna zabawa szczególnie dla dzieci. PRZEPIS ROSCON DE REYES Składniki: 600g mąki pszennej 175g masła roślinnego lub krowiego 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka krowiego lub roślinnego np kokosowego szczypta soli bakalie do ciasta – u mnie garść rodzynek, goji
Dorota SmakujeSernik z prażonymi jabłkami i kruszonką Lubicie serniki? A szarlotki? Co powiecie na połączenie tych dwóch ciast Dziś mam dla Was przepis na pyszny sernik z prażonymi jabłkami i kruszonką. Ciasto jest proste w przygotowaniu i sprawdzi się na każdą okazję. Również na zbliżające się święta. Śmiało mogę napisać, że to jeden z moich ulubionych przepisów na sernik. Drugim jest(...)Dodajemy budyń, znów miksujemy. Następnie dodajemy ser. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Serową masę wykładamy do przygotowanej formy. Na wierch wykładamy prażone jabłka. Na jabłka wykładamy nasze grudki ciasta a la kruszonka. Jak zrobić a la kruszonkę? Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy posiekane masło i żółtka. Wyrabiamy w dłoniach ciasto tworząc grudki a la kruszonkę (rozcierałam masło
Słodkie okruszki