ciasto - 160568 przepisów (strona:676/10705)

Kakaowe ciasto z gruszką 145

Witam cieplutko:)  Dla wielbicieli ciast z jesiennymi owocami mam przepis na pyszne kakaowe ciasto z gruszką. Takie do wykonania w raz, dwa i gotowe. Idealne na podwieczorek z filiżanką ulubionej kawy lub herbaty. Upieczcie je koniecznie, a ja smacznego i udanych wypieków życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy pół szklanki oleju 2 szklanki(...)mąki tortowej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 3 duże gruszki Wykonanie pysznego ciasta z gruszką: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, miksujemy aż wszystkie składniki

Izabelawkuchni
Mini Hot-Dogi w Cieście Drożdżowym 61

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mini hot-dogi w cieście drożdżowym to świetna alternatywa dla tradycyjnych hot-dogów w bułce. Nadają się idealnie na różnego rodzaju przyjęcia, imprezy w formie przekąski, sprawdzą się także jako smaczna kolacja, czy posiłek do pracy. Domowe hot-dogi  możemy serwować z ketchupem lub domowym sosem czosnkowym, na który(...)mini hot-dogi  będą idealnym wyborem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecamy także skorzystanie z naszych innych przepisów na domowe przekąski jak na przykład: Pierożki Kebabowe czy Ślimaczki z Ciasta Francuskiego . PRZEPIS NA MINI HOT-DOGI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g mleka 50 g masła 1 jajko 8 g drożdży suchych 1 łyżka cukru

Przepiski.pl
Rolada szpinakowa z farszem pieczarkowym 59

lekką, pożywną przekąskę. Sprawdzi się doskonale na imprezach w roli tak zwanego fingerfoods. Pokrojona na niewielkie plasterki będzie nie tylko kusić smakiem, ale też przyciągającym wzrok zielonym kolorem. Ciasto rolady zawdzięcza swój intensywny kolor dodatkowi szpinaku, który został zblendowany z resztą składników. Jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Po upieczeniu bez problemu zawinęłam je w zgrabną roladkę, nic się(...)kruszy i nie łamie. Ponieważ chciałam, żeby przepis był jak najprostszy, zrezygnowałam z ubijania białek na pianę, dlatego ciasto w mojej wersji jest dość cienkie i zwarte. Jeśli macie ochotę na bardziej wyrośniętą i puszystą wersję to spróbujcie ubić białka przed dodaniem ich do reszty składników. Jako farsz wykorzystałam pastę jajeczno-pieczarkową, którą zwykle przygotowuję jako dodatek do kanapek

Healthycreations.pl
Migdałek – Najlepszy Przepis na Ciasto z Paznokciami 60

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Migdałek , czyli inaczej ciasto z paznokciami to bardzo popularny wypiek. Warstwowe ciasto z krówkowym kremem, posypane migdałami, nie tylko świetnie smakuje, ale także prezentuje się bardzo ciekawie. Ciasto z paznokciami to idealny wybór na domową imprezę, ważną uroczystość, a także święta. Możemy także pokusić się o jego przygotowanie, w zwykły dzień, jako dodatek do kawy. Wbrew pozorom(...)ciasto wydaje się trudne i pracochłonne, ale wcale tak nie jest. Sprawdźcie sami. Przepis na Ciasto z Paznokciami Składniki na blachę (20×36): 400 g mąki 250 g margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia Masa: puszka masy krówkowej 300 g masła 20 ml spirytusu Piana: 1/2 szklanki cukru 3 białka Dodatkowo: 60 g migdałów

Przepiski.pl
Eklery z kremem śmietanowo truskawkowym 74

Eklerki z musem truskawkowo śmietankowym i świeżymi truskawkami. Delikatne i lekko chrupiące ciasto parzone, nadziewane śmietankowo truskawkowym kremem. Urocze miniaturowe ciasta z truskawkami. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Mini eklery z kremem \u015bmietankowo truskawkowym","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/eklery.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/eklery-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/eklery-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content(...)/uploads\/2020\/07\/eklery-480x270.jpg"],"description":"Ma\u0142e jedno porcjowe eklerki z musem truskawkowo \u015bmietankowym i \u015bwie\u017cymi truskawkami. Przepyszne ciasta z ciasta parzonego.","keywords":["\u015bmietana","truskawki"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-07-28T19:59:04+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT20M","totalTime":"PT50M","recipeCategory":["Deser"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["20","20 eklerk\u00f3w"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories

ProstePesto.pl
Bułki kukurydziane 121

ostygnięcia. Potem zrobiłem na tej zaparce zaczyn, dodając resztki zakwasu z lodówki i troszeczkę świeżych drożdży. Zostawiłem to na 2 godziny w cieple i dopiero na tym zrobiłem ciasto. Do ciasta po wyrobieniu dodałem przez laminację trochę gotowanej kukurydzy, skrojonej z kolby. Na dwie bułki dałem po plasterku żółtego sera 3 minuty przed końcem pieczenia. Trochę się inspirowałem bułką chorwacką(...)semolina 100 g mąka pszenna T 450 5 g miód lub cukier szczypta, dwie kurkumy 5 g sól 5 g masło lub olej/oliwa (wmieszać dopiero po wyrobieniu ciasta) 50 g gotowana kukurydza skrojona z kolby 1. Zaparka 50 g bardzo drobna kaszka kukurydziana lub mąka kukurydziana 100 g woda wrzątek po wymieszaniu: 5 g słód jasny aktywny znowu przemieszać zostawić

Przepisy na domowy ser i chleb
Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński 107

głównymi składnikami są boczek i ser. Jest to pyszne, niestety nieco tuczące danie.  Najistotniejszym elementem każdej tarty czy w tym wypadku quiche jest spód, czyli baza z ciasta kruchego. Do przygotowania placka lotaryńskiego wykorzystałam przepis na ciasto Michaela Roux. Muszę przyznać, że ciasto wyszło rewelacyjne, plastyczne, nie kruszyło się i bardzo ładnie się wałkowało. Bardzo polecam ten przepis(...)przyłączyć się do zabawy to pamiętajcie o tagu #w80przepisowdookolaswiata , dzięki temu będę mogła łatwo odnaleźć wasze przepisy na IG lub FB .  Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński Składniki: Na ciasto: 250 g mąki 120 g masła Jedno jajko Jedna łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Na farsz: 200g boczku 1 cebula 120g zółtego sera (użyłam cheddara) 2 jajka 250ml śmietany

Codzienne Gotowanie
Szybkie Ciasto z Wiśniami 4113

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym wpisie znajdziecie pyszny przepis na szybkie ciasto z wiśniami. Takie wypieki można podać do kawy czy herbaty, ale także zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. To bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z pewnością posmakuje każdemu z Was. Składniki: 2 jajka szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wanilinowego 20 – 30 wiśni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sito. Wszystkie składniki prócz wiśni przesypujemy do miski i dokładnie miksujemy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do keksówki. Na górze ciasta układamy wydrylowanych wiśnie. Pieczemy w piekarniku (grzanie góra/dół) 45 — 55 min w temperaturze 180°C. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szybkie Ciasto z Wiśniami

Przepiski.pl
Sernik z owocami na kruchym cieście 68

Sernik z owocami na kruchym cieście Pyszne i proste letnie ciasto. Idealne do weekendowej kawki.     Składniki: Ciasto: 230g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 150g zimnego masła 1 jajko Masa serowa: 700g twarogu sernikowego 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy – 40g 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko Dodatkowo: 0k 250g owoców (np. maliny, truskawki, borówki(...)jagody itp) 2 łyżki mąki ziemniaczanej       *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, aż powstanie jednolita struktura *** *** Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Większą częścią ciasta wylepiamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Użyłam blaszki o wymiarach 20×33 cm *** *** Twaróg z cukrami, jajkiem i budyniem (proszkiem) miksujemy krótko

Blog z Apetytem
Sernik z wiśniami 621

Pojawienie się pierwszych dojrzałych wiśni w naszym ogrodzie, zaowocowało nomen omen tymże pysznym serniczkiem :). Kruche kakaowe ciasto, apetyczna masa serowa i soczyste wiśnie - to nie może nie smakować ;). To cała, spora blacha sernikowego szczęścia; na pewno przypadnie do gustu i Wam i Waszym gościom :). Polecam! Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 200 g masła, zimnego(...)cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 budyń śmietankowy ( 40 g ) skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej Ponadto: 500 g wydrylowanych wiśni Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać cukier puder, wymieszać ( w razie potrzeby cukier puder również przesiać - jeżeli zbity jest w grudki ). Dodać jajko oraz pokrojone w kosteczkę

Opowieści z piekarnika
Jabłecznik 85

zabraknąć na żadnej domowej imprezie, podczas świąt, bądź w trakcie wysypu jabłek w sadzie cioci – babci (to taka kochana ciocia o statusie babci w naszej rodzinie) Przepis na ciasto pochodzi z zeszytu mamy, a farsz jest wytworem mojej fantazji. Składniki na ciasto: ½ kg mąki ¾ szklanki cukru 1 masło 2 jajka i 2 żółtka 1 cukier waniliowy Ze wszystkich składników zagniatam(...)ciasto. Dzielę w proporcji 2/3 do 1/3. Większą część ciasta rozwałkowuję i układam na wysmarowanej tortownicy o średnicy 24 cm (można zrobić rant z ciasta). Tortownicę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. W tym czasie przyrządzam farsz. Składniki: 4 duże jabłka 2 płaskie łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki imbiru ½ szklanki siekanych migdałów ½ szklanki mielonych orzechów

Słodki sentyment
Drożdżowy gigant z rabarbarem i korzenną kruszonką 133

sprawdzonych przepisów, coś do czego się wraca gdy brak weny, mam nadzieję, że wy tego bloga postrzegacie podobnie. Dzisiaj, w tę piękną, burzową, czerwcową sobotę wracam do Was z ciastemCiasto to, chciałoby się napisać placek, ale raczej trudno go tak nazwać, piekło się z przygodami, warte było jednak wysiłku. Jest niebywale delikatne, niezbyt słodkie i długo pozostaje świeże(...)Póki jest na straganach rabarbar skorzystajcie z niego, polecam serdecznie! Przepis znaleziony na blogu Anny  z niewielkimi zmianami wg Wiewióry :) Drożdżowy gigant z rabarbarem i korzenną kruszonką ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 30 g świeżych drożdży 150 ml mleka w temp. pokojowej 2 szkl. pokrojonego w plasterki rabarbaru 50 g cukru trzcinowego 100 g masła 2 jajka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta rustykalna z rabarbarem 148

Jeżeli nie macie formy do tarty, a chcielibyście przygotować taki wypiek to zachęcam do upieczenia poniższego ciasta. Tarta rustykalna (z francuskiego "galette") to płaskie, okrągłe kruche ciasto. Łatwe i szybkie do przygotowania. Poniższą tartę nadziałam rabarbarem oraz polałam różowym lukrem. Uwierzcie mi na słowo, tarta była pyszna w smaku. Najlepiej podawać ją po ostudzeniu, ponieważ masa rabarbarowa zgęstnieje i dzięki(...)mące ziemniaczanej utworzy się gęsta, owocowa warstwa. Dodatkowo, aby dodać tarcie słodyczy polałam ją rabarbarowym lukrem.  Składniki: kruche ciasto 1 szklanka z czubkiem mąki pszennej (160 g) 120 g zimnego masła (ponad 1/2 kostki!) 80 g serka śmietanowego, np. Almette 2 łyżki drobnego cukru szczypta soli nadzienie rabarbarowe 0,5 kg obranego rabarbaru 3/4 szklanki drobnego cukru

Ugotować
Knedle ze śliwkami II 63

Czas czytania: 2 min Knedle ze śliwkami II, czyli kolejna odsłona. Dziś trochę inne ciasto od poprzedniego przepisu, ale równie smacznie i muszę powiedzieć, że knedle te są błyskawiczne w przygotowaniu . Szukałam przepisów na knedle w starych książkach, ale większość przepisów na ciasto jest taka sama. Czyli jest to mąka, jajko i woda podobnie jak w przepisie na ciasto pierogowe(...)Pomyślałam, że takie ciasto można wzbogacić przez dołożenie do ciasta twarogu . Twaróg spowodował, że ciasto stało się lżejsze i delikatniejsze, a knedle wyszły wspaniałe! Co do kształtu knedli to zrobiłam je co prawda w kształcie pierogów, a nie kuleczek, a to dlatego, że śliwka na placuszku tak się ułożyła tworząc sakiewkę 😉 Wyszły więc knedle w kształcie pierogów , a właściwie

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z orzechami włoskimi 64

pełnoziarnistej mąki pszennej i drożdży, więc jest to szybka wersja domowego pieczywa. Przygotowanie nie sprawi wam kłopotu, po 3 godzinach będziecie mogli cieszyć smakiem puszystego i aromatycznego domowego pieczywa. Ciasto wyrabiałam ręcznie, ale jest to dość pracochłonne i wymaga siły, polecam wam wyrobić ciasto przy pomocy miksera. Mikser wyposażony w końcówkę typu hak załatwi za was sprawę w kilka minut(...)ciepłe miejsce na 5 minut, aż drożdże się spienią. Następnie dodać mleko w proszku, masło , sól i otręby , dokładnie wymieszać, następnie porcjami dodawać mąkę jednocześnie zagniatając. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, wyrabiać przez 10 minut (można zrobić, to przy użyciu miksera ) Miskę nasmarować olejem , włożyć ciasto, wierzch ciasta równomiernie posypać orzechami , przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto

SprawdzonaKuchnia.pl