letniej przegotowanej wody 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Składniki na podmłodę dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin. Składniki na ciasto właściwe: 400 g mąki pszennej chlebowej 100 g otrębów pszennych 200 – 300 g letniej przegotowanej wody 10 g soli Podmłodę wymieszać, odstawić na 30-60 min. Otręby namoczyć(...)wody, odstawić na 15 min. Dodać podmłodę, dodać 400 g mąki, sól. Wyrobić, jeżeli będzie potrzeba dosypać mąki lub dolać wody, ja dolewałam ok 100 g wody. Ciasto wyrobić na gładką i elastyczną masę. Można wyrabiać ręcznie, ok. 7 minut, lub w robocie z hakiem do drożdżowego, na niskich obrotach przez 15 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić
moj przepis naprzyprawy do pierników (ja używam Kotanyi) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, siekać do momentu, aż wszystkie składniki utworzą jednolitą kulę. Ciasto można również wyrobić ręcznie, w tym celu olej rozpuścić, wystudzić, wymieszać z syropem, mąki wysypać na stolnicę, dodać sodę, przyprawę, wymieszać. Zrobić wgłębienie, wlać mokre składniki, wyrobić ciasto. Ciasto można schłodzić(...)przez 2 godziny w lodówce, dzięki czemu będzie się z nim lepiej pracować. Ja nie chowałam ciasta, bo troszkę się śpieszyłam. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na grubość około 1-2 mm, im cieniej, tym będą bardziej chrupiące, wycinać kształty foremkami. Pierniczki delikatnie przenosić na blachę. Ciasto może się kleić więc warto solidnie podsypywać mąką podczas wałkowania
moj przepis naPtysie to słodkie wypieki przygotowane z ciasta parzonego. Ciasto parzone uzyskuje się poprzez zaparzenie mąki w gorącej wodzie połączonej z tłuszczem. Ciasto to wywodzi się z Francji a jego nazywa w języku francuskim “choux” oznacza kapustę, gdyż ptysie po upieczeniu kształtem i wyglądem przypominają małe kapustki. Idealne ptysie po upieczeniu powinny być lekko przypieczone, lekkie oraz suche(...)wsypać przesianą mąkę i mieszać przez około 30 sekund, aby mąka połączyła się z płynnymi składnikami. Kolejno, wstawić garnek na ogień i mieszając nieustannie gotować przez 1-2 minuty. Ciasto powinno być lekko szkliste, odchodzące od garnka i nie może być w nim grudek mąki. Gotowe ciasto należy wystudzić, co najmniej do temperatury około 160 stopni Celsjusza , gdyż w momencie
MeCooksSkładniki na makaron półrazowy: 140 gr mąki pszennej typ 00 lub krupczatki 60 gr mąki pszennej razowej typ 2000 2 duże jajka (rozmiar L) 2-3 łyżki oliwy do ciasta 2 łyżkę oliwy do gotowania makaronu sól Z podanych składników zagnieść ciasto, musi być bardzo dobrze wyrobione, tj. gładkie w dotyku, w miarę elastyczne, przy wałkowaniu nie może się rwać(...)Może to potrwać z 10 min zanim będzie dobrze wyrobione, ciasto można też wyrabiać w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde należy dodać troszeczkę tłuszczu. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 min. Stolnicę posmarować tłuszczem lub podsypać mąką. Rozwałkować na grubość 1 mm lub jeszcze cieniej. Im cieniej tym lepiej. Pociąć
moj przepis narównież teraz na Walentynki czy Tłusty czwartek, można użyć następujących owoców: granat, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananas, mango, liczi, banany (koniecznie skropione sokiem z cytryny). Torcik posmakuje każdemu kto lubi ciasta wilgotne, jest bardzo, bardzo prosty w wykonaniu. Źródło przepisu Moje Wypieki . [:Listonic] Składniki na torcik o średnicy 20-23 cm Składniki na czekoladowe ciasto: 3 duże jajka (rozmiar(...)miseczki, wymieszać. W drugiej misce rózgą rozbełtać jaja, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt, wymieszać tylko do połączenia składników. Do składników mokrych przesiać suche i wymieszać tylko do połączenia. Ciasto wlać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-55 min (do suchego patyczka). Ciasto urośnie z dużą górką. Ciasto wyjąć, lekko przestudzić, odkleić papier i wystudzić całkowicie na kratce
moj przepis napołączenia. Najlepszy jest twaróg nie mielony, grudkowaty (w kostce). Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać, przełożyć na blat wysmarowany olejem lub wysypany mąką. Wyrabiać ciasto tak długo aż przestanie się kleić do rąk. Będzie to długo trwało (około 15-20 min intensywnego(...)wyrabiania). Nie należy podsypywać mąką bo z rogalików zrobią się twarde gnieciuchy. Można wyrobić w robocie z hakiem do drożdżowego, wyrabiać do momentu aż ciasto przestanie się kleić do ścianek misy (około 10-20 min). Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić w cieplejsze miejsce, do momentu aż podwoi objętość, w zależności od temperatury w pomieszczeniu może
moj przepis namiód, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). W dużej miski wsypać pozostałe składniki, wszystko wymieszać dodać rozczyn, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku(...)czasem stanie się bardziej miękkie i elastyczne. Nie przejmujcie się jeżeli po 20 min wyrabiania ciasto nadal będzie się kleić, chleby z mąki żytniej troszkę inaczej się zachowują podczas wyrabiania niż chleby z samej mąki pszennej. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia wielkości na 1,5 godziny w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną
moj przepis namąki (odjąć z tych dwóch szklanek), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, mak, dodać drożdże, sól, dynię. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, elastyczne, jednolite (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto można wyrobić(...)ręcznie, mi to zajęło około 20 min bardzo intensywnego wyrabiania. Z początku ciasto bardzo się klei, a pod koniec wyrabiania już tylko troszeczkę klei się do rąk, nie dosypywałam mąki podczas wyrabiania. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do podwojenia objętości (trwa to zazwyczaj od 0,5 godziny do 2,5 godziny). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko
moj przepis namojprzepisna.pl | Bułeczki prowansalskie (wegańskie) Pyszne, wilgotne, mięciutkie i aromatyczne bułeczki z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparów, czosnku, oliwy i ziół prowansalskich. Macie ochotę na coś takiego? Nam smakowały bardzo :). Ciasto przygotowałam wczoraj, uformowałam bułeczki, schowałam do lodówki, a dziś z rana wyciągnęłam zimne bułeczki z lodówki i od razu do piekarnika, po 25 min, pyszne śniadanko czekało na moich chłopców. Składniki(...)odstawić na 10 min w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie do dużej miski wsypać resztę mąki, oliwę, zioła, dodać pracujące drożdże, sól, wyrobić na gładkie ciasto, nie klejące się do rąk, elastyczne i mięciutkie. Pomidory pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, kapary odsączyć z zalewy. Dodać do ciasta, krótko wyrobić do połączenia. Ciasto przełożyć
moj przepis napieczeniem) Do dużej miski przesiać mąkę (najpierw 400 g) i sól, wymieszać. W mniejszej misce wymieszać, drożdże, mleko, jajko, żółtko, cukier. W mące zrobić dołek, wlać mokre składniki, wyrobić ciasto. Ma być gładkie, lśniące i elastyczne, dodać roztopione masło, ponownie wyrobić. Ciasto będzie się lekko kleić do rąk, ale tak ma być, nie należy zbytnio podsypywać mąką, bo wyjdzie zbyt(...)twarde i suche, ja podczas wyrabiania podsypałam 50 g. Ja ciasto wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowego. Ciasto odstawić do podwojenia objętości, przykryte folią spożywczą, może to zająć od 1 godziny do 2,5 godziny. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na blat wysypany mąką. podzielić na dwie części. Z każdej części uformować okrągły bochenek, rozwałkować na grubość około
moj przepis naprzygotować wcześniej i później odgrzać, równie dobrze smakuje na zimno. U mnie podana ze szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Polecam! Składniki na formę do tarty o średnicy 30 cm: Ciasto: 300 g mąki (u mnie po 100 g ryżowej, orkiszowej pełnoziarnistej i zwykłej pszennej) 150 g zimnego masła 1 całe jajko 1 żółtko 1/4 łyżeczki soli Formę do pieczenia wysmarować(...)powstała kruszonka, dodać sól, posiekać, dodać żółtka, jajka, zagnieść. Można również wszystkie składniki umieścić w malakserze z ostrzami w kształcie litery „S” i posiekać, tak aby powstało ciasto o konsystencji bardzo mokrej kruszonki. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, lekko posypując mąką. Rozwałkować na wielkość o 3 cm większą niż dolna średnica formy. Oderwać papier z jednej strony
moj przepis naletniej przegotowanej wody 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Składniki na podmłodę dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin. Składniki na ciasto właściwe: 400 g mąki pszennej chlebowej 100 g otrębów pszennych 200 – 300 g letniej przegotowanej wody 10 g soli Podmłodę wymieszać, odstawić na 30-60 min. Otręby namoczyć(...)wody, odstawić na 15 min. Dodać podmłodę, dodać 400 g mąki, sól. Wyrobić, jeżeli będzie potrzeba dosypać mąki lub dolać wody, ja dolewałam ok 100 g wody. Ciasto wyrobić na gładką i elastyczną masę. Można wyrabiać ręcznie, ok. 7 minut, lub w robocie z hakiem do drożdżowego, na niskich obrotach przez 15 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić
moj przepis naprzyprawy do pierników (ja używam Kotanyi) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, siekać do momentu, aż wszystkie składniki utworzą jednolitą kulę. Ciasto można również wyrobić ręcznie, w tym celu olej rozpuścić, wystudzić, wymieszać z syropem, mąki wysypać na stolnicę, dodać sodę, przyprawę, wymieszać. Zrobić wgłębienie, wlać mokre składniki, wyrobić ciasto. Ciasto można schłodzić(...)przez 2 godziny w lodówce, dzięki czemu będzie się z nim lepiej pracować. Ja nie chowałam ciasta, bo troszkę się śpieszyłam. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na grubość około 1-2 mm, im cieniej, tym będą bardziej chrupiące, wycinać kształty foremkami. Pierniczki delikatnie przenosić na blachę. Ciasto może się kleić więc warto solidnie podsypywać mąką podczas wałkowania
moj przepis naWiadomo że kluczem do przygotowania pysznych pierogów jest nie tylko farsz ale i ciasto. Dobre ciasto na pierogi powinno być elastyczne, lepkie, gładkie oraz bardzo miękkie. Ciasto na pierogi powinno się dobrze formować oraz nie stwarzać problemów przy sklejaniu pierogów. Idealne proporcje między mąka a woda powinny zagwarantować , że ciasto nie rozpłynie się i nie rozklei podczas gotowania. Rezygnacja(...)dodatku jajek do ciasta zapewnia że ciasto ma bardziej plastyczną konsystencję oraz nie lepi się do rąk Składniki : 500 g mąki pszennej 125 ml przegotowanej letniej wody sól Wykonanie: Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wlewać małymi porcjami letnią przegotowaną wodę. Wymieszać oba składniki, do momentu ich połączenia. Ciasto najlepiej zagniatać rękoma, można jednak używać do tego także
Pomysłowa kuchniaPtysie to słodkie wypieki przygotowane z ciasta parzonego. Ciasto parzone uzyskuje się poprzez zaparzenie mąki w gorącej wodzie połączonej z tłuszczem. Ciasto to wywodzi się z Francji a jego nazywa w języku francuskim “choux” oznacza kapustę, gdyż ptysie po upieczeniu kształtem i wyglądem przypominają małe kapustki. Idealne ptysie po upieczeniu powinny być lekko przypieczone, lekkie oraz suche(...)wsypać przesianą mąkę i mieszać przez około 30 sekund, aby mąka połączyła się z płynnymi składnikami. Kolejno, wstawić garnek na ogień i mieszając nieustannie gotować przez 1-2 minuty. Ciasto powinno być lekko szkliste, odchodzące od garnka i nie może być w nim grudek mąki. Gotowe ciasto należy wystudzić, co najmniej do temperatury około 160 stopni Celsjusza , gdyż w momencie
MeCooks