ciasto - 160568 przepisów (strona:681/10705)

Ciasto gruszkowo-orzechowe z makiem w kubku 70

Dzisiaj polecamy Wam upieczenie ciasta gruszkowo-orzechowego z makiem – nie w formie do pieczenia, lecz w kubkach. Sam wygląd i sposób podania zaskakuje i każdy z gości będzie zadowolony, że dostaje swoją porcję zaserwowaną w ten sposób. Ciasto w kubku to również dobre rozwiązanie dla tych, którzy chcą zabrać coś słodkiego na wiosenny piknik, wystarczy zapakować odpowiednią ilość kubków(...)koszyka, nie martwiąc się, że deser się pokruszy. Składniki na ciasto gruszkowo-orzechowe z makiem w kubku 2 gruszki 2 jajka (wielkości L) w pokojowej temperaturze 75 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 100 g białego sera (zmielonego lub z wiaderka) w pokojowej temperaturze 3 łyżki mleka 100 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g orzechów

niecodziennikpary
Czekoladowe ciasto z burakami 81

Niedawno upiekliśmy pyszne brownie z burakami , a teraz nieco do niego podobne czekoladowe ciasto także z dodatkiem tego zdrowego warzywa. Ciasto jest delikatne i puszyste, ma przyjemny czekoladowy smak z nutą gorzkiej czekolady i pasują do niego słodkie dodatki. Dla nas idealnie nadaje się na popołudniowy deser po obiedzie, oczywiście z dodatkiem lodów i kawy lub cappuccino. Nasze czekoladowe ciasto(...)burakami szybko się skończyło, czas więc brać się za upieczenia następnego. Składniki na czekoladowe ciasto z burakami 300 g czerwonych buraków 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka (wielkości L) 180 g cukru 1 szklanka oleju 3 płaskie łyżki kakao 200 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Buraki ugotować do miękkości

niecodziennikpary
Ciasto ile ważą jajka 74

Wśród domowych przepisów jest jeden na bardzo proste i szybkie ciasto, w którym nie trzeba pamiętać proporcji. Wystarczy najpierw zważyć jajka, a później według ich wagi przygotować sobie pozostałe składniki, czyli mąkę, cukier i margarynę. Dodatkami do tego ciasta mogą być dowolne owoce, dobrze smakuje również przełożone dżemem lub kremem. Ciasto ile ważą jajka jest idealne, gdy nie chcemy spędzać(...)kuchni zbyt dużo czasu. Składniki na ciasto ile ważą jajka 4 duże jajka margaryna (ile zaważą jajka) cukier (ile zaważą jajka) mąka pszenna (ile zaważą jajka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 g renklod cukier puder do posypania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Renklody umyć, osuszyć, przepołowić i usunąć pestki. Zważyć 4 jajka ze skorupkami, następnie odważyć tyle samo margaryny

niecodziennikpary
Pleśniak z truskawkami 72

chyba nasz najbardziej truskawkowy czerwiec odkąd się znamy i prowadzimy bloga. Większość owoców wykorzystujemy do robienia ciast, tym razem sięgnęliśmy po sprawdzony przepis i zrobiliśmy ciasto pleśniak z truskawkami . Na naszym blogu znajdziecie dwa przepisy na ciasto pleśniak , które zrobiliśmy z owocami z nalewki. Teraz użyliśmy świeżych truskawek, a do piany z białek dodaliśmy proszek budyniowy, dzięki czemu nie opadła(...)ciężarem ciasta i pozostała wysoka i puszysta. Udostępnij Składniki na pleśniak z truskawkami 500-600 g truskawek Kruche ciasto: 5 żółtek z jajek wielkości L 2 szklanki mąki pszennej 200 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 5 białek z jajek wielkości L 2 / 3 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie

niecodziennikpary
Rogaliki z ciasta francuskiego z makiem 81

przygotowania tegorocznych świątecznych smakołyków z makiem zostało nam trochę masy makowej, z której zrobiliśmy proste rogaliki z ciasta francuskiego z makiem . Są one także szybkie w wykonaniu i już po niespełna godzinie można zajadać się maślanymi i aromatycznymi rogalami z makiem . Jeżeli więc w gorącym przedświątecznym okresie nie macie czasu na szykowanie wigilijnych potraw z makiem, możecie sięgnąć po nasz(...)przepis na rogaliki z makiem z ciasta francuskiego . Udostępnij Składniki na rogaliki z ciasta francuskiego z makiem 1 opakowanie ciasta francuskiego XL (300 g) 8 łyżek masy makowej z bakaliami 1 jajko do posmarowania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na 10 minut przed robieniem rogalików. Rozwinąć je na blacie, podzielić na 4 równe prostokąty wzdłuż

niecodziennikpary
Ciasto z figami i migdałową kruszonką 85

kilkunastu dni sklepy kuszą świeżymi figami w bardzo dobrej cenie. Nic więc dziwnego, że 10 dojrzałych fig trafiło do naszego koszyka. Z połowy z nich zrobiliśmy lekkie, proste, aromatyczne ciasto z figami i migdałową kruszonką . Ciasto swój złocisty, lekko jesienny kolor zawdzięcza brązowemu cukrowi i cynamonowi. Z dodatkiem chrupiącej migdałowej kruszonki ciasto z figami jest idealne do niedzielnej, popołudniowej kawy(...)mlekiem. Udostępnij Ciasto z figami i migdałową kruszonką – składniki Ciasto: 4-6 fig (w zależności od wielkości) 4 jajka (wielkości M) 250 ml oleju 125 ml mleka 190 g brązowego cukru 250 g mąki pszennej 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 czubek łyżeczki mielonego kardamonu 1 szczypta soli Migdałowa kruszonka

niecodziennikpary
Prosta i szybka pizza - bez drożdży i bez wyrastania ciasta (pizza z patelni) 113

macie ochotę na pizzę, a nie macie wprawy z drożdżowymi wypiekami (bądź ich nie zdążyliście kupić 😅) to zachęcam Was do wypróbowania poniższego przepisu, czyli pizzy z patelni.  Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut! Poniższa pizza jest cienka, z lekko chrupiącym spodem i miękkim środkiem. Poniżej pokazuje podstawową wersję, czyli pizzę posmarowaną sosem pomidorowym przygotowanym na bazie pomidorów z puszki(...)posypaną serem mozzarella.   Uwaga: do ciasta na pizzę nie dodałam drożdży. Co ważne, poniższe ciasto nie wymaga wyrastania, a proces przygotowania pizzy polega na usmażeniu ciasta na patelni 😀 Składniki na 3 pizze (dla 2-3 osób): ciasto na pizzę 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 3/4 szklanki wody (200 ml) 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli szczypta

Ugotować
Pszenno-orkiszowe pierogi z ziemniakami i cebulką 119

moim stole. Bardzo je lubimy. Ich wykonanie jest może i trochę czasochłonne, ale warto je zrobić. Tym razem u mnie najprostsze ziemniaczane z dużą ilością cebulki i szczypiorku, na cieście pszenno-orkiszowym. To ciasto jest doskonałe. Pierogi polecam na piątkowy obiad i nie tylko :)     Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka ciepłej(...)kroimy w kostkę, smażymy na maśle lub margarynie do miękkości i ładnego zrumienienia. Dodajemy z tłuszczem do ziemniaków, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz studzimy. 2. Ciasto: Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby

Izabelawkuchni
Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem 92

Dzisiaj dzielę się z Wami recepturą na ciasto na pierogi. Ciasto pszenno-orkiszowe z olejem. Jest to najlepsze ciasto jakie do tej pory zrobiłam. Mięciutkie i delikatne. Idealnie się wałkuje, nawet nie trzeba zbytnio mąki do posypywania, bo się nie przykleja do stolnicy i do wałka. Doskonale się klei przy lepieniu, nic dodać, nic ująć...idealne. Bardzo polecam, koniecznie spróbujcie(...)Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie ciasta na pierogi: 1. Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. 2. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną

Izabelawkuchni
Rogaliki kokosowe z nutą migdałową 91

rogaliki na słodko wypiekane, to pewnie są czymś nadziane, może jednak z samego ciasta są przygotowane, gdzie smaki w sobie ma schowane. Ja do ciasta drożdżowego wiórki kokosowe dodałam, a cukrem migdałowym nutę migdałową uzyskałam. Ciasto ekspresowo wyrobione, trójkąty dzięki formie z tekturki wykrojone, wszystkie równiarko pozwijane i w piekarniku wypiekane. Cukrem pudrem tylko oprószone i ze smakiem(...)puder, cukier migdałowy i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sól, jajka, wiórka kokosowe, mieszamy za pomocą robota z haczykiem (można też dużą drewnianą łyżką). Wsypujemy pozostała mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3-4 części, nie używane przykrywamy np. folią spożywczą, żeby nie obsychało. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości min. 16 cm i dowolnej długości, nieco grubsze niż

Moniki Smakołyki
Szarpaniec negatyw ze śliwkami i „Przypadek Adolfa H.” 66

odwrotnie… Znajdziemy tu podwójny portret Adolfa H. – ten prawdziwy i ten odbity niczym w negatywie. Jeśli nie znacie też książki, to koniecznie po nią sięgnijcie, a do lektury polecam ciasto szarpaniec negatyw ze śliwkami. Składniki: 1/2 kilograma mąki pszennej 1 kostka masła 4 jajka 1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia (opcjonalnie, skubaniec nie musi wyrastać) 1 szklanka cukru 2 łyżki(...)kakao 200-250 g śliwek 1 budyń czekoladowy Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto (nie upieram się, żeby zagnieść ze składników kulkę ciasta, ale pilnuję, żeby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać 0,5 łyżki kwaśnej śmietany). Odkładam 2 garście do miseczki, a do reszty dodaję kakao

Słodki sentyment
Tarta cytrynowa 89

Małeckiego, który urzekał mnie w poprzednich powieściach. Tarta cytrynowa jest bohaterem jednego z rozdziałów, pięknego i wzruszającego. Przekonajcie się sami, z kawałkiem tarty cytrynowej przy boku Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki 140 g masła 1 czubata łyżka cukru pudru 2 żółtka (z białek możecie zrobić bezy migdałowe ) Skórka otarta z cytryny 1 szczypta soli Uwaga: szklanka pojemności(...)Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję na kształt koła o średnicy 26 cm. Blaszkę do tarty (użyłam tortownicę 24 cm) smaruję masłem i układam w niej rozwałkowane ciasto. Formuję około 3 cm boczek. Ciasto nakłuwam wielokrotnie widelcem. Blaszkę wkładam do zamrażarki i w tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Blaszkę przekładam bezpośrednio z zamrażarki

Słodki sentyment
Chleb naan z patelni 84

wspaniale. Jest idealny do przygotowania kanapki, pasuje do gulaszy, zup, dań z grochu i oczywiście do każdego indyjskiego posiłku. Przepis na chlebek naan jest prosty i mało pracochłonny.  Ciasto wyrasta w nocy w lodówce. Sekretem jego niezwykłego smaku jest właśnie długa fermentacja, dlatego ciasto na chleb robię wieczorem. Rano wystarczy wyjąć je z lodówki i upiec naan. Jeszcze nigdy(...)mieszam ze sobą mąkę z solą. Dodaję spienione drożdże, chwilę mieszam łyżką, po czym dodaję rozbełtane jajko, olej i jogurt. Miksuję na niskich obrotach około 5-6 minut, aż ciasto będzie gładkie, jednolite i miękkie.  Dość dużą miskę natłuszczam leciutko olejem, przekładam do niej ciasto, przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na około 9-10 godzin. 3. Rano

Cztery Fajery
Pyszne ciastka serduszka - idealne na Walentynki i nie tylko 73

miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję jajko i miksuję, tak aby jajko połączyło się z masą. Następnie dodaję mąklę i miksuję do momentu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wykładam na blat, formuję kulkę i odrywam kawałeczek ciasta do którego dodaję barwnik i przez chwilę wyrabiam, tak aby barwnik równomiernie rozprowadził się w cieście.  Blat podsypuję mąką i jasne(...)ciasto rozwałkowuję na grubość około 5 milimetrów, ciasto należy delikatnie wałkować ponieważ jest dość delikatne i miękkie i gdy mocniej naciśniemy wałkiem to będzie się rozrywać. Teraz z czerwonego ciasta robię małe kuleczki i wciskam delikatnie w rozwałkowane ciasto. Po ułożeniu czerwonych kuleczek, wałkuję ciasto na grubość około 3 milimetrów. Jeżeli podczas wałkowania czerwone kuleczki się przykleją do wałka

Uwaga Babcia Gotuje