adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym wpisie znajdziecie pyszny przepis na szybkie ciasto z wiśniami. Takie wypieki można podać do kawy czy herbaty, ale także zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. To bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z pewnością posmakuje każdemu z Was. Składniki: 2 jajka szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wanilinowego 20 – 30 wiśni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sito. Wszystkie składniki prócz wiśni przesypujemy do miski i dokładnie miksujemy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do keksówki. Na górze ciasta układamy wydrylowanych wiśnie. Pieczemy w piekarniku (grzanie góra/dół) 45 — 55 min w temperaturze 180°C. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szybkie Ciasto z Wiśniami
Przepiski.plSernik z owocami na kruchym cieście Pyszne i proste letnie ciasto. Idealne do weekendowej kawki. Składniki: Ciasto: 230g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 150g zimnego masła 1 jajko Masa serowa: 700g twarogu sernikowego 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy – 40g 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko Dodatkowo: 0k 250g owoców (np. maliny, truskawki, borówki(...)jagody itp) 2 łyżki mąki ziemniaczanej *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, aż powstanie jednolita struktura *** *** Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Większą częścią ciasta wylepiamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Użyłam blaszki o wymiarach 20×33 cm *** *** Twaróg z cukrami, jajkiem i budyniem (proszkiem) miksujemy krótko
Blog z ApetytemPojawienie się pierwszych dojrzałych wiśni w naszym ogrodzie, zaowocowało nomen omen tymże pysznym serniczkiem :). Kruche kakaowe ciasto, apetyczna masa serowa i soczyste wiśnie - to nie może nie smakować ;). To cała, spora blacha sernikowego szczęścia; na pewno przypadnie do gustu i Wam i Waszym gościom :). Polecam! Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 200 g masła, zimnego(...)cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 budyń śmietankowy ( 40 g ) skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej Ponadto: 500 g wydrylowanych wiśni Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać cukier puder, wymieszać ( w razie potrzeby cukier puder również przesiać - jeżeli zbity jest w grudki ). Dodać jajko oraz pokrojone w kosteczkę
Opowieści z piekarnikazabraknąć na żadnej domowej imprezie, podczas świąt, bądź w trakcie wysypu jabłek w sadzie cioci – babci (to taka kochana ciocia o statusie babci w naszej rodzinie) Przepis na ciasto pochodzi z zeszytu mamy, a farsz jest wytworem mojej fantazji. Składniki na ciasto: ½ kg mąki ¾ szklanki cukru 1 masło 2 jajka i 2 żółtka 1 cukier waniliowy Ze wszystkich składników zagniatam(...)ciasto. Dzielę w proporcji 2/3 do 1/3. Większą część ciasta rozwałkowuję i układam na wysmarowanej tortownicy o średnicy 24 cm (można zrobić rant z ciasta). Tortownicę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. W tym czasie przyrządzam farsz. Składniki: 4 duże jabłka 2 płaskie łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki imbiru ½ szklanki siekanych migdałów ½ szklanki mielonych orzechów
Słodki sentymentsprawdzonych przepisów, coś do czego się wraca gdy brak weny, mam nadzieję, że wy tego bloga postrzegacie podobnie. Dzisiaj, w tę piękną, burzową, czerwcową sobotę wracam do Was z ciastem. Ciasto to, chciałoby się napisać placek, ale raczej trudno go tak nazwać, piekło się z przygodami, warte było jednak wysiłku. Jest niebywale delikatne, niezbyt słodkie i długo pozostaje świeże(...)Póki jest na straganach rabarbar skorzystajcie z niego, polecam serdecznie! Przepis znaleziony na blogu Anny z niewielkimi zmianami wg Wiewióry :) Drożdżowy gigant z rabarbarem i korzenną kruszonką ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 30 g świeżych drożdży 150 ml mleka w temp. pokojowej 2 szkl. pokrojonego w plasterki rabarbaru 50 g cukru trzcinowego 100 g masła 2 jajka
Dzieje kuchennej WiewióryJeżeli nie macie formy do tarty, a chcielibyście przygotować taki wypiek to zachęcam do upieczenia poniższego ciasta. Tarta rustykalna (z francuskiego "galette") to płaskie, okrągłe kruche ciasto. Łatwe i szybkie do przygotowania. Poniższą tartę nadziałam rabarbarem oraz polałam różowym lukrem. Uwierzcie mi na słowo, tarta była pyszna w smaku. Najlepiej podawać ją po ostudzeniu, ponieważ masa rabarbarowa zgęstnieje i dzięki(...)mące ziemniaczanej utworzy się gęsta, owocowa warstwa. Dodatkowo, aby dodać tarcie słodyczy polałam ją rabarbarowym lukrem. Składniki: kruche ciasto 1 szklanka z czubkiem mąki pszennej (160 g) 120 g zimnego masła (ponad 1/2 kostki!) 80 g serka śmietanowego, np. Almette 2 łyżki drobnego cukru szczypta soli nadzienie rabarbarowe 0,5 kg obranego rabarbaru 3/4 szklanki drobnego cukru
UgotowaćCzas czytania: 2 min Knedle ze śliwkami II, czyli kolejna odsłona. Dziś trochę inne ciasto od poprzedniego przepisu, ale równie smacznie i muszę powiedzieć, że knedle te są błyskawiczne w przygotowaniu . Szukałam przepisów na knedle w starych książkach, ale większość przepisów na ciasto jest taka sama. Czyli jest to mąka, jajko i woda podobnie jak w przepisie na ciasto pierogowe(...)Pomyślałam, że takie ciasto można wzbogacić przez dołożenie do ciasta twarogu . Twaróg spowodował, że ciasto stało się lżejsze i delikatniejsze, a knedle wyszły wspaniałe! Co do kształtu knedli to zrobiłam je co prawda w kształcie pierogów, a nie kuleczek, a to dlatego, że śliwka na placuszku tak się ułożyła tworząc sakiewkę 😉 Wyszły więc knedle w kształcie pierogów , a właściwie
SprawdzonaKuchnia.plpełnoziarnistej mąki pszennej i drożdży, więc jest to szybka wersja domowego pieczywa. Przygotowanie nie sprawi wam kłopotu, po 3 godzinach będziecie mogli cieszyć smakiem puszystego i aromatycznego domowego pieczywa. Ciasto wyrabiałam ręcznie, ale jest to dość pracochłonne i wymaga siły, polecam wam wyrobić ciasto przy pomocy miksera. Mikser wyposażony w końcówkę typu hak załatwi za was sprawę w kilka minut(...)ciepłe miejsce na 5 minut, aż drożdże się spienią. Następnie dodać mleko w proszku, masło , sól i otręby , dokładnie wymieszać, następnie porcjami dodawać mąkę jednocześnie zagniatając. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, wyrabiać przez 10 minut (można zrobić, to przy użyciu miksera ) Miskę nasmarować olejem , włożyć ciasto, wierzch ciasta równomiernie posypać orzechami , przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto
SprawdzonaKuchnia.plsmak jest neutralny i pasuje do każdego rodzaju dodatków. Bułeczki rewelacyjnie smakują z dżemem lub serem, wędzonym łososiem, awokado i zieloną cebulką. BUłki maślane nadają się na domowe burgery! Ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne, świetnie się formuje i szybko wyrasta. Wystarczy zapewnić mu odpowiednie warunki, a odpowiednie warunki dla ciasta to temperatura wyrastania powyżej 24 st C. W takich(...)otoczeniu bułki szybko urosną! Ciasto mieszam w robocie, ale można przygotować je ręcznie lub w maszynie do pieczenia chleba. Jeśli skorzystacie z maszyny do wypieku chleba to składniki na ciasto należy umieścić w misce według kolejności, jaką podaje producent maszyn. Nastawić na program wyrabiania i wyrastania. Po wyrośnięciu ciasto wyjmujemy z maszyny i przystępujemy do dzielenia, ponownego wyrastania, a następnie
SprawdzonaKuchnia.plzaczyn jak w większości przepisów trójfazowych. Zakwas do chleba przygotowujemy z niewielkiej ilości mocnego, klasycznego zakwasu z dodatkiem jasnej mąki żytniej, który po 12 godzinach nadaje się do przygotowania ciasta właściwego. Chleb na bardzo łagodny kwaśny posmak, dość zwarty, ale nie gliniasty miękisz z mnóstwem maleńkich dziureczek. Chleb pachnie kminkiem, który dodałam do ciasta, ale można, zamiast dodawać(...)ciasta obsypać nim wierzch chleba. Najlepiej zrobić to podczas formowania bochenków. Przygotowany bochenek chleba przykryjcie na chwilę bardzo mokrą ściereczką, a następnie posypcie zwilżoną część chleba kminkiem. Kminek dobrze przyklei się do ciasta i po upieczeniu nie odpadnie. Z podanego przepisu wychodzą dwa spore bochenki, które długo zachowują świeżość, ale z powodzeniem można je zamrozić, po odmrożeniu smakują równie dobrze
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Z ciasta ptysiowego można przygotować wiele smakołyków. Na przykład ptysie z nadzieniem z kremu budyniowego lub bitej śmietany, słomki ptysiowe, groszek, eklerki lub ozdoby do deserów. Najważniejsze jest odpowiednio przygotowanie ciasto, które nie jest trudne, choć jeśli nie mamy robota kuchennego, który wyręczy nas w drugim etapie przygotowania tego ciasta, to może być dość męcząca sprawa(...)Ciasto po ugotowaniu, a właściwie zaparzeniu mąki jest bardzo gęste i połączenie go z jajkami wymaga sporej siły fizycznej. Jeśli dysponujemy pomocnikiem w postaci silnego mężczyzny lub ostateczne robota kuchennego, to praca pójdzie szybko 🙂 Moje ciasto wykorzystałam do najprostszej wersji ptysiów, czyli z cukrem pudrem, a u Was z czym będą? Print Ciasto ptysiowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Ciasto francuskie, sery kozie, śmietana, trochę przypraw i dużo czosnku. To składniki, które będą potrzebne do przygotowania dzisiejszego dania, czyli tarty z karmelizowanym czosnkiem. Wiem, wiem, niektórzy z Was krzywią się już na samo hasło czosnek, ale zapewniam, że pokochacie tę tartę. Czosnek do tarty najpierw jest blanszowany, a następnie karmelizowany w occie balsamicznym z dodatkiem(...)Course Obiad Cuisine Izraelska Keyword czosnek, ser Prep Time 25 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 15 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 3 główki czosnku duże lub 4 małe 2 łyżki oliwy 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru trzcinowego lub miód 150 ml wody 2 duże jajka 150 g serka
SprawdzonaKuchnia.plrozgrzewającym cynamonem i skórką z pomarańczy. Oponki wyszły wspaniałe w jesienno-zimowej wersji. Oponki serowe z dynią to szybki i dość łatwy deser tutaj nie trzeba czekać na wyrastanie ciasta tak, jak w przypadku pączków z ciasta drożdżowego. Trzeba przyznać, że ciasto jest, tak samo puszyste i sprężyste jakby było przygotowane na bazie drożdży. Chcąc przygotować oponki serowe z dynią(...)trzeba obierać ze skórki, wystarczy pokroić na małe kawałki i upiec w piekarniku. Po upieczeniu i zmiksowaniu purée jest bardzo gęste i treściwe. Dynia jest niewielkim dodatkiem do ciasta, ale daje piękny kolor, a w połączeniu z cynamonem wspaniały smak . Nie dodawajcie jej zbyt dużo, wystarczy tyle, ile jest w przepisie. Większa ilość purée może spowodować, że ciasto będzie zbyt
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Szybki przepis na chleb pszenny z płatkami owsianymi przygotowanie ciasta na chleb zajmuje tylko kilka minut. Można więc przygotować je rano przed pracą, a po powrocie do domu upiec pyszny chleb. Moje ciasto wyrastało 2 godziny, ale spokojnie proces ten może trwać nawet 10 godzin. Po czasie wyrastania należy uformować bochenek w dowolnym kształcie. Przygotowany chleb(...)drożdżami, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży dodać łyżkę mąki i ponownie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do spienienia mieszanki. Do miski z mąką dolać wodę z drożdżami, zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto wyrabiamy około 4 minut. Następnie należy przykryć miskę z ciastem folią spożywczą, odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 2 do 3 godzin
SprawdzonaKuchnia.plśniadanie bułkę, którą upiekłam trzy dni temu, bułeczka jest nadal miękka i bardzo dobra. Bułki na kefirze Przepis jest bardzo prosty i mało wymagający. Po wyrobieniu dość kleistego ciasta, które najlepiej wyrobić przy pomocy robota kuchennego trzeba uformować bułeczki. Można zrobić to na wiele sposobów. Można podzielić całą porcję ciasta na równe kawałki i uformować okrągłe bułeczki. Jednak z powodu(...)kleistości ciasta proponuję wersję błyskawiczną ich przygotowania. Polega ona na uformowaniu wałka, oczywiście blat trzeba sowicie podsypać mąką , a następnie należy pokroić go na kawałki. Jest to bardzo szybki sposób i nie wymaga toczenia równych kulek, Zapraszam, koniecznie wypróbujcie przepis! Jeśli szukacie przepisu na chleb, to zapraszam na chleb z garnka , jest to fantastyczny chleb przy minimalnym wysiłku. Coś
SprawdzonaKuchnia.pl