ciasto - 160568 przepisów (strona:682/10705)

Dyniowe spätzle, szpecle… czyli kluski podane z boczkiem i białym serem 69

zapieczone z żółtym serem, tzw. serowe szpecle czyli ” käse spätzle”. Do przygotowania spetzli służy specjalne urządzenie. Jest to rodzaj tarki z dziurkami, z pojemnikiem, do którego wlewamy ciasto. Całość kładziemy na garnek z wrzącą wodą i przesuwamy po tarce tym pojemnikiem, tak aby do garnka, przez dziurki wpadały gotowe kluski. Takie urządzenie możemy zakupić w sklepach internetowych(...)podczas wyjazdów do Niemiec lub Austrii. Szukając pomysłów w sieci na zastąpienie tego urządzenia, natrafiłam na pewne propozycje. Ciasto możemy wlać do metalowego durszlaka, ustawić go na garnku z wrzącą wodą i przecierać przez dziurki silikonową lub drewnianą łyżką. Innym rozwiązaniem jest metalowa tarka do warzyw o dużych oczkach, wystarczy położyć ją nad garnkiem odwrotną (tępą) stroną i szpatułką

Tajemnice Smaku
Francuskie bułeczki z serem 60

Dziś kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. Niestety gotowego, bo tak jest szybciej i wygodniej. Pewnie niektórzy z Was mnie za to skrytykują, ale czasem idę na łatwiznę, bo zrobienie ciasta francuskiego wydaje mi się bardzo pracochłonne i trudne. Kiedyś jeszcze w dzieciństwie podjęłam się tej próby, niestety nieudanej i zraziłam się. Dlatego korzystam w tym przypadku z gotowca. (adsbygoogle(...)bułeczki z serem jak zwykle powstały z powodu czyszczenia lodówki. Miałam ser, który za kilka dni straciłby ważność i żeby uniknąć zmarnowania i wyrzucenia go, postanowiłam zapakować go w ciasto francuskie, które też już jakiś czas odpoczywało na półce. Poza tym jak zwykle mało czasu na wypieki i konieczność podzielenia uwagi na opiekę nad dziećmi pozwoiło na wyczarowanie tych szybkich

Waniliowe Improwizacje
Tarta cytrynowa 89

Małeckiego, który urzekał mnie w poprzednich powieściach. Tarta cytrynowa jest bohaterem jednego z rozdziałów, pięknego i wzruszającego. Przekonajcie się sami, z kawałkiem tarty cytrynowej przy boku Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki 140 g masła 1 czubata łyżka cukru pudru 2 żółtka (z białek możecie zrobić bezy migdałowe ) Skórka otarta z cytryny 1 szczypta soli Wszystkie składniki wkładam(...)miski i zagniatam ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję na kształt koła o średnicy 26 cm. Blaszkę do tarty (użyłam tortownicę 24 cm) smaruję masłem i układam w niej rozwałkowane ciasto. Formuję około 3 cm boczek. Ciasto nakłuwam wielokrotnie widelcem. Blaszkę wkładam do zamrażarki i w tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Blaszkę przekładam bezpośrednio z zamrażarki do piekarnika i piekę

Słodki sentyment
Ciasto pierogowe (bez jajek) 100

blogu znajduje się już kilka przepisów na ciasto pierogowe: zaparzane,  na maślance , ciasto z jajkiem , ciasto z kwaśną śmietaną . Lecz jeśli chodzi o Wigilię, to zawsze stawiam na klasykę, czyli ciasto na samej wodzie i mące, bez jajka. Ciasto jest bardzo elastyczne, plastyczne, dobrze się wałkuje na ulubione grubości - cieniutkie ciasto, lub grubsze jak kto woli. Proporcje(...)proste na każdą część mąki przypada połowa porcji wody, do tego olej i sól. To wszystko :) Na zdjęciach znajdują się ulepione wczoraj z tego ciasta uszka z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami oraz pierogi ruskie. Serdecznie polecam :) Składniki (około 50 szt): 500 g mąki pszennej (najlepsza T500) 250 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki oleju 3/4 łyżeczki soli Przygotowanie

Kocham..lubię..gotuję..
Paszteciki grzybowe 125

domowego czerwonego barszczu. Takie paszteciki śmiało możecie postawić obok tradycyjnych pierogów czy uszek. Paszteciki grzybowe sprawdzą się również na Sylwestra i inne przyjęcia. Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty. Ciasto drożdżowe wychodzi miękkie i dobrze się z nim pracuje. A farsz, to wyłącznie dwa podstawowe składniki i przyprawy. Szczerze polecam Wam moje paszteciki grzybowe. Składniki: Na farsz: około(...)suszonych podgrzybków Leśne Skarby 2 mniejsze cebule lub 1,5 dużej świeżo mielony pieprz i sól do smaku około 2 łyżki masła Na ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru Dodatkowo: sezam do posypania pasztecików 1 jajko do wysmarowania pasztecików Przygotowanie: Grzyby zalewamy wodą

Słodkie okruszki
Co zrobić z poświątecznym ciastem? 79

Czasem przeceniamy swoje możliwości i zdarza nam się … upiec za dużo ciasta. Ten problem pojawia się szczególnie w okresie poświątecznym. Po dwudniowym obżarstwie przychodzi ten moment, gdy zadajemy sobie pytanie: Co zrobić z poświątecznym ciastem? Co zrobić z poświątecznym ciastem? Opcji jest kilka: jeść go dalej (ale ile można), podzielić się (ale z kim, skoro większość ludzi(...)czasie ma zdecydowanie ciasta dość). Pozostaje opcja numer 3: zamiana ciasta na inne pyszności. Mam dziś dla Was przepis na cake balls to pyszne kuleczki, które możecie przygotować z nadmiaru piernika , keksu lub biszkoptu Cake balls Składniki na 18 pralinek Składniki: dowolna ilość ciasta typu piernik, biszkopt lub keks dżem lub dowolne powidła (ilość taka, aby związać ciasto) 3 łyżki

365 dni dookoła kuchni
Sernik Krakowski 90

bloga Smaczny Kąsek i tylko z tego przepisu piekę krakowski. Polecam ten przepis cytując go niemal dokładnie. Zmieniam czasami dodatki pomniejszając też ilość cukru. Sernik krakowski Potrzebujemy  Ciasto na spód i kratkę • 250 g mąki orkiszowej jasnej, • 125 g organicznego cukru pudru, • Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, • 125 g twardego masła, • 1 całe jajko. Mąkę siekamy z masłem dodajemy(...)pozostałe składniki, szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i nadajemy kształt prostokątnej bryły i wkładamy do lodówki. Ciasto można zagnieść na dzień przed pieczeniem sernika. Masa serowa • 1 kg białego sera, • 8 jajek, oddzielić żółtka od białek, • 100 g miękkiego masła,  • 250 g organicznego cukru pudru, dałam 180 g, • 3 łyżki mąki ziemniaczanej, • Naturalny zapach / cukier z prawdziwą wanilią

Leśny Zakątek
10 słodkich przepisów na święta 96

najmniejszy kawałek) czy nawet dynia, która jest symbolem jesieni, jednak zimą daje piękny kolor potrawom. Na co dzień odżywiam się zdrowo, choć jak każdy mam kilka odstępstw (pysznego, wilgotnego ciasta nie odmówię) od diety, dlatego polecam Wam moje słodkie propozycje na te święta. Boże Narodzenie dla wielu z Was nadal jest kwintesencją tradycji, gdzie króluje barszcz z uszkami, pierogi(...)słodki akcent, a mianowicie racuchy. Jak to wygląda w Waszych domach, gdzie spędzacie święta, czy są one tradycyjne, czy trochę odbiegają od tradycji. Czekam na Wasze historie . 1. Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną W tym zestawieniu nie mogło oczywiście zabraknąć mojego ostatniego przepisu na wilgotne ciasto czekoladowe z mascarpone i kaki. Ciasto czekoladowe zawiera mój ulubiony składnik, którym jest

Słodkie Gotowanie
Przepisy na wigilię: Uszka z grzybami na dwa sposoby 113

masła. W dawnych, nie tak przecież odległych czasach, bo pamiętanych przez pokolenie naszych mam i babć, taka dieta obowiązywała przez 4 tygodnie Adwentu, czyli okresu poprzedzającego Boże Narodzenie. Ciasto na uszka bez jajek Reżim żywieniowy dotyczył również wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już(...)obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości, to w uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa się w ustach. Stanowi doskonałą oprawę dla grzybowego farszu, który w tym daniu razem z barszczykiek gra pierwsze skrzypce. Ciasto stanowi tylko tło. Jak zrobić

Niedzielny kucharz
Dożdżowa gwiazda z czekoladą 66

Składniki: Szklanka 250 ml Średnica gwiazdy 24 cm Rozczyn: Mleko letnie 1/2 szklanki Drożdże 25 g Mąka łyżka Cukier łyżka Ciasto: Mąka pszenna 500 g Masło roztopione i przestudzone 50 g Mleko 1/2 szklanki Cukier 3 łyżki Jajko Sól szczypta Dodatkowo: ok. 6 pełnych łyżeczek kremu czekoladowego ok. 3 łyżek lukru do dekoracji lub cukru pudru Do miski przełożyć wszystkie(...)składniki na rozczyn, wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.  Do osobnej miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. wyrobione ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy  ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości ok 1h. Po wyrośnięciu ciasto krótko przerobić na blacie posypanym mąką

Kulinarne przygody
Pasztet zapiekany z kapustą i pieczarkami w cieście ryba 144

Chrupiąca ryba ale z ciasta drożdżowego nadziewana pasztetem.Do farszu dodałam gotowy pasztet, grzyby pieczarki i kapustę. Skraca to czas przygotowania a nadzienie jest pyszne. Pasztet można podać także w cieście i zapewniam was że jest pyszny. składniki na ciasto: 2 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 150 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki wody letniej(...)pieczonego 40 dkg pieczarek 20 dkg kapusty kiszonej 2 ziela angielskie 1 liść laurowy sól, pieprz masło do posmarowania: 1 żółtko 1 łyżka mleka 2 oliwki czarne Składniki na ciasto: Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, letnią wodę, łyżkę mąki, mieszam i odstawiam zaczyn na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie przesiewam mąkę do zaczynu

wesoła kuchnia
Słodka pizza z ciecierzycą, szpinakiem i wegańskim serem 89

przez Michael Vais, której blog ElaVegan pełen jest takich cudownych przepisów. Przetłumaczyłem jej pomysł na słodką, wegańską i bezglutenową pizzę z oryginalnymi dodatkami. Smacznego. Ela opisała dokładnie swoje słodkie ciasto na pizzę, więc ja też skupię się na tej części przepisu. Bo jak sugeruje autorka na wierzch można położyć dowolne ulubione dodatki. Sekretem jest tu jednak nietypowe ciasto. CIASTO(...)czyli ¾ kubka mąki ryżowej (jeśli nie musisz mieć przepisu bezglutenowego może być mąką pszenna) 40g czyli ¼ kubka mąki z tapioki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Olej, jeśli ciasto do pizzy będzie za suche DODATKI Ciecierzyca z puszki Świeży szpinak Ser wegański lub tradycyjny Sos do pizzy Oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Obierz i posiekaj batata na kawałki (około

Fleksitarianizm.pl
Ciasteczka francuskie z cynamonem 73

cynamonem ciasteczka na pewno będą świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty i posmakują wszystkim gościom. Zrobienie ciasteczek francuskich z cynamonem nie zajmuje dużo czasu, jeśli oczywiście mamy kupione gotowe ciasto francuskie. U mnie ciasto francuskie prawie zawsze jest w lodówce i nie muszę się martwić, że nic nie mam do kawy, a za chwilę przyjdą goście. Wykonanie ciasteczek nie zajmuje(...)efekcie otrzymujemy chrupiący i aromatyczny poczęstunek. Takie ciasteczka sprawdzą się na każdym przyjęciu i na pewno posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jeśli nie znajdziecie w swoim sklepie gotowego ciasta francuskiego, podaję również przepis na samodzielne przygotowanie ciasta na ciasteczka. Ilość porcji: 30 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na ciasteczka francuskie z cynamonem: opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki cukru trzcinowego

Kuchcik gotuje
Piernik staropolski. 111

Już od roku, zbieram się do napisania tego przepisu :) Robię to, na ostatnią chwilę, bo to już ostatni dzwonek na zrobienie ciasta na piernik. Jeśli jeszcze go nie robiliście, to bardzo Was do tego zachęcam. Ja po raz pierwszy, robiłam w zeszłym roku i byłam nim zachwycona. Postanowiłam, że będzie u nas w każde Boże Narodzenie :) Piernik jest przepyszny(...)tego robimy go wcześniej, więc przed samymi świętami, mamy czas na przygotowanie innych potraw. Ciasto na piernik, robimy już w listopadzie. Pieczemy tydzień przed świętami, a później tylko dekorujemy polewą, lub lukrem. To już dzień lub dwa, przed samymi świętami. Kiedy Wam pasuje, lub kiedy znajdziecie chwilę czasu. Jeszcze mały bonus :) Z tego ciasta można zrobić też pierniczki. Ciasto

Agusiowe smakołyki
RAVIOLI ZE SZPINAKIEM 118

klasykę i swoje ravioli nadziałam szpinakiem oraz serem ricotta, polałam roztopionym masłem z czosnkiem i siekaną natką pietruszki. Przepis pochodzi z naszego poprzedniego bloga. RAVIOLI ZE SZPINAKIEM Składniki na ciasto 300 g mąki pszennej 3 jajka szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek ciepła woda Składniki na nadzienie 3 łyżki oleju 1 cebula  2-3 ząbki czosnku(...)odrobina soli 2-3 łyżki masła Jak przyrządzić? Mąkę ugniatam z jajkami i szczyptą soli. Gdy składniki się połączą, dodaję ciepłą wodę, około 1/4 szklanki i dalej wyrabiam. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaję jeszcze nieco ciepłej wody. Ugniatam gładkie i twarde ciasto, dodając pod koniec oliwę z oliwek. Formuję kulę z ciasta, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki

W kuchni Karmel-itki