pieczeniem) Do dużej miski przesiać mąkę (najpierw 400 g) i sól, wymieszać. W mniejszej misce wymieszać, drożdże, mleko, jajko, żółtko, cukier. W mące zrobić dołek, wlać mokre składniki, wyrobić ciasto. Ma być gładkie, lśniące i elastyczne, dodać roztopione masło, ponownie wyrobić. Ciasto będzie się lekko kleić do rąk, ale tak ma być, nie należy zbytnio podsypywać mąką, bo wyjdzie zbyt(...)twarde i suche, ja podczas wyrabiania podsypałam 50 g. Ja ciasto wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowego. Ciasto odstawić do podwojenia objętości, przykryte folią spożywczą, może to zająć od 1 godziny do 2,5 godziny. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na blat wysypany mąką. podzielić na dwie części. Z każdej części uformować okrągły bochenek, rozwałkować na grubość około
moj przepis naprzygotować wcześniej i później odgrzać, równie dobrze smakuje na zimno. U mnie podana ze szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Polecam! Składniki na formę do tarty o średnicy 30 cm: Ciasto: 300 g mąki (u mnie po 100 g ryżowej, orkiszowej pełnoziarnistej i zwykłej pszennej) 150 g zimnego masła 1 całe jajko 1 żółtko 1/4 łyżeczki soli Formę do pieczenia wysmarować(...)powstała kruszonka, dodać sól, posiekać, dodać żółtka, jajka, zagnieść. Można również wszystkie składniki umieścić w malakserze z ostrzami w kształcie litery „S” i posiekać, tak aby powstało ciasto o konsystencji bardzo mokrej kruszonki. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, lekko posypując mąką. Rozwałkować na wielkość o 3 cm większą niż dolna średnica formy. Oderwać papier z jednej strony
moj przepis naletniej przegotowanej wody 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Składniki na podmłodę dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin. Składniki na ciasto właściwe: 400 g mąki pszennej chlebowej 100 g otrębów pszennych 200 – 300 g letniej przegotowanej wody 10 g soli Podmłodę wymieszać, odstawić na 30-60 min. Otręby namoczyć(...)wody, odstawić na 15 min. Dodać podmłodę, dodać 400 g mąki, sól. Wyrobić, jeżeli będzie potrzeba dosypać mąki lub dolać wody, ja dolewałam ok 100 g wody. Ciasto wyrobić na gładką i elastyczną masę. Można wyrabiać ręcznie, ok. 7 minut, lub w robocie z hakiem do drożdżowego, na niskich obrotach przez 15 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić
moj przepis naprzyprawy do pierników (ja używam Kotanyi) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, siekać do momentu, aż wszystkie składniki utworzą jednolitą kulę. Ciasto można również wyrobić ręcznie, w tym celu olej rozpuścić, wystudzić, wymieszać z syropem, mąki wysypać na stolnicę, dodać sodę, przyprawę, wymieszać. Zrobić wgłębienie, wlać mokre składniki, wyrobić ciasto. Ciasto można schłodzić(...)przez 2 godziny w lodówce, dzięki czemu będzie się z nim lepiej pracować. Ja nie chowałam ciasta, bo troszkę się śpieszyłam. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na grubość około 1-2 mm, im cieniej, tym będą bardziej chrupiące, wycinać kształty foremkami. Pierniczki delikatnie przenosić na blachę. Ciasto może się kleić więc warto solidnie podsypywać mąką podczas wałkowania
moj przepis nadomowy wieczór. Pycha! Czas przygotowanie: Kilka minut Pieczenie: 25-30 minut Poziom trudności : Średnie Liczba porcji : 4 Szybka foccacia bez drożdży Robiliście kiedyś foccacię bez drożdży? Albo jakieś inne ciasto? W naszym domu ciasto bez drożdży pojawia się ostatnio coraz częściej, bo przez koronawirusa w sklepach zabrakło w pewnym momencie drożdży. Trzeba więc sobie jakoś radzić! Podpowiemy Wam jak! Ciasto(...)upieczone w zaledwie pół godziny. Zobaczcie jak można je wykorzystać, by przy przyrządzić błyskawiczną pizzę. Jak zrobić szybką focaccię? Przygotowanie szybkiej focacci jest bardzo proste. Jest tylko jeden haczyk. Ciasto bez drożdży nie jest tak elastyczne jak drożdżowe i niełatwo je rozwałkować na cienki placek. Ale nie ma się co przejmować! Możecie przełożyć je na blaszkę w kawałkach i dopiero
Niedzielny kucharzSzybkie i proste ciasto jogurtowe Delikatne, wilgotne i mięciutkie ciasto na jogurcie naturalnym z owocami i kruszonką. Bardzo łatwe i niezwykle szybkie w wykonaniu. Możemy użyć dowolnych owoców, ja akurat miałam mrożone maliny, ale mogą to być truskawki, jagody, brzoskwinie, a nawet zwykłe jabłka. Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce(...)należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem. CIASTO: pół szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 1 jajko 35ml oleju KRUSZONKA: 70g mąki 3 łyżki cukru 40 g masła DODATKOWO: pół szklanki dowolnych owoców (u mnie rozmrożone maliny) *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy
Blog z ApetytemRogaliki z ciasta francuskiego z nutellą to szybki i prosty poczęstunek dla każdego łasucha. Potrzebne są dwa gotowe produkty, trochę mleka i już można zabierać się za przygotowanie słodkich rogalików. Cały etap można sobie ułatwić, smarując cały płat ciasta francuskiego nutellą, a dopiero później go dzielić, ale wtedy podczas pieczenia duża część czekolady może wydostać się na zewnątrz. Rogaliki(...)ciasta francuskiego z nutellą są naprawdę dobre, więc może od razu nie ograniczać się do tylko jednego opakowania ciasta? Składniki na rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 słoik nutelli odrobina mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto francuskie wyjąć z lodówki 10 minut przed przygotowywaniem rogalików. Następnie rozłożyć je i podzielić wzdłuż krótszej krawędzi
niecodziennikparyPleśniak to kruche ciasto owocowe, do którego przygotowania można użyć dowolnych owoców – oczywiście nadających się do pieczenia. My wykorzystaliśmy śliwki z naszej nalewki, dzięki temu pleśniak zyskał jeszcze dodatkowe smaki i aromaty. Tym razem mieliśmy się z kim dzielić, więc ciasta wystarczyło tylko na dwa dni i każdemu było mało. Częściej mogłoby tak być, kalorie rozchodziłyby się na więcej osób(...)Składniki na ciasto pleśniak 6 jajek 2 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny (250 g) 2 / 3 szklanki cukru 1 opakowanie czerwonego kisielu 1 łyżka kakao 1 łyżka mleka owoce (jabłka, truskawki, śliwki) na pokrycie jednej warstwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek, przesianej mąki, margaryny i proszku
niecodziennikparyDzisiaj polecamy Wam upieczenie ciasta gruszkowo-orzechowego z makiem – nie w formie do pieczenia, lecz w kubkach. Sam wygląd i sposób podania zaskakuje i każdy z gości będzie zadowolony, że dostaje swoją porcję zaserwowaną w ten sposób. Ciasto w kubku to również dobre rozwiązanie dla tych, którzy chcą zabrać coś słodkiego na wiosenny piknik, wystarczy zapakować odpowiednią ilość kubków(...)koszyka, nie martwiąc się, że deser się pokruszy. Składniki na ciasto gruszkowo-orzechowe z makiem w kubku 2 gruszki 2 jajka (wielkości L) w pokojowej temperaturze 75 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 100 g białego sera (zmielonego lub z wiaderka) w pokojowej temperaturze 3 łyżki mleka 100 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g orzechów
niecodziennikparyNiedawno upiekliśmy pyszne brownie z burakami , a teraz nieco do niego podobne czekoladowe ciasto także z dodatkiem tego zdrowego warzywa. Ciasto jest delikatne i puszyste, ma przyjemny czekoladowy smak z nutą gorzkiej czekolady i pasują do niego słodkie dodatki. Dla nas idealnie nadaje się na popołudniowy deser po obiedzie, oczywiście z dodatkiem lodów i kawy lub cappuccino. Nasze czekoladowe ciasto(...)burakami szybko się skończyło, czas więc brać się za upieczenia następnego. Składniki na czekoladowe ciasto z burakami 300 g czerwonych buraków 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka (wielkości L) 180 g cukru 1 szklanka oleju 3 płaskie łyżki kakao 200 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Buraki ugotować do miękkości
niecodziennikparyWśród domowych przepisów jest jeden na bardzo proste i szybkie ciasto, w którym nie trzeba pamiętać proporcji. Wystarczy najpierw zważyć jajka, a później według ich wagi przygotować sobie pozostałe składniki, czyli mąkę, cukier i margarynę. Dodatkami do tego ciasta mogą być dowolne owoce, dobrze smakuje również przełożone dżemem lub kremem. Ciasto ile ważą jajka jest idealne, gdy nie chcemy spędzać(...)kuchni zbyt dużo czasu. Składniki na ciasto ile ważą jajka 4 duże jajka margaryna (ile zaważą jajka) cukier (ile zaważą jajka) mąka pszenna (ile zaważą jajka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 g renklod cukier puder do posypania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Renklody umyć, osuszyć, przepołowić i usunąć pestki. Zważyć 4 jajka ze skorupkami, następnie odważyć tyle samo margaryny
niecodziennikparychyba nasz najbardziej truskawkowy czerwiec odkąd się znamy i prowadzimy bloga. Większość owoców wykorzystujemy do robienia ciast, tym razem sięgnęliśmy po sprawdzony przepis i zrobiliśmy ciasto pleśniak z truskawkami . Na naszym blogu znajdziecie dwa przepisy na ciasto pleśniak , które zrobiliśmy z owocami z nalewki. Teraz użyliśmy świeżych truskawek, a do piany z białek dodaliśmy proszek budyniowy, dzięki czemu nie opadła(...)ciężarem ciasta i pozostała wysoka i puszysta. Udostępnij Składniki na pleśniak z truskawkami 500-600 g truskawek Kruche ciasto: 5 żółtek z jajek wielkości L 2 szklanki mąki pszennej 200 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 5 białek z jajek wielkości L 2 / 3 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie
niecodziennikparyprzygotowania tegorocznych świątecznych smakołyków z makiem zostało nam trochę masy makowej, z której zrobiliśmy proste rogaliki z ciasta francuskiego z makiem . Są one także szybkie w wykonaniu i już po niespełna godzinie można zajadać się maślanymi i aromatycznymi rogalami z makiem . Jeżeli więc w gorącym przedświątecznym okresie nie macie czasu na szykowanie wigilijnych potraw z makiem, możecie sięgnąć po nasz(...)przepis na rogaliki z makiem z ciasta francuskiego . Udostępnij Składniki na rogaliki z ciasta francuskiego z makiem 1 opakowanie ciasta francuskiego XL (300 g) 8 łyżek masy makowej z bakaliami 1 jajko do posmarowania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na 10 minut przed robieniem rogalików. Rozwinąć je na blacie, podzielić na 4 równe prostokąty wzdłuż
niecodziennikparykilkunastu dni sklepy kuszą świeżymi figami w bardzo dobrej cenie. Nic więc dziwnego, że 10 dojrzałych fig trafiło do naszego koszyka. Z połowy z nich zrobiliśmy lekkie, proste, aromatyczne ciasto z figami i migdałową kruszonką . Ciasto swój złocisty, lekko jesienny kolor zawdzięcza brązowemu cukrowi i cynamonowi. Z dodatkiem chrupiącej migdałowej kruszonki ciasto z figami jest idealne do niedzielnej, popołudniowej kawy(...)mlekiem. Udostępnij Ciasto z figami i migdałową kruszonką – składniki Ciasto: 4-6 fig (w zależności od wielkości) 4 jajka (wielkości M) 250 ml oleju 125 ml mleka 190 g brązowego cukru 250 g mąki pszennej 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 czubek łyżeczki mielonego kardamonu 1 szczypta soli Migdałowa kruszonka
niecodziennikparymacie ochotę na pizzę, a nie macie wprawy z drożdżowymi wypiekami (bądź ich nie zdążyliście kupić 😅) to zachęcam Was do wypróbowania poniższego przepisu, czyli pizzy z patelni. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut! Poniższa pizza jest cienka, z lekko chrupiącym spodem i miękkim środkiem. Poniżej pokazuje podstawową wersję, czyli pizzę posmarowaną sosem pomidorowym przygotowanym na bazie pomidorów z puszki(...)posypaną serem mozzarella. Uwaga: do ciasta na pizzę nie dodałam drożdży. Co ważne, poniższe ciasto nie wymaga wyrastania, a proces przygotowania pizzy polega na usmażeniu ciasta na patelni 😀 Składniki na 3 pizze (dla 2-3 osób): ciasto na pizzę 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 3/4 szklanki wody (200 ml) 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli szczypta
Ugotować