które zaprosiliśmy całkiem sporo gości – więc ciasto też musiało być słusznych rozmiarów. Piekłam je w tortownicy o średnicy 20 cm. Jest połączeniem aromatycznych puszystych biszkoptów pieczonych z dodatkiem mielonych goździków, cierpkiego musu ze świeżej żurawiny i delikatnego kremu z mascarpone i bitej śmietany. Całość doprawiamy prażonymi orzechami laskowymi i galaretką(...)cukrze – to musi być dobre! ;) Składniki na 1 blat biszkoptu (potrzebne będą 2): 4 jajka 12 łyżek cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek mąki pszennej pół łyżeczki mielonych goździków (można kupić zmielone lub zmielić w młynku do kawy) Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 800 ml śmietany kremówki 3 saszetki utrwalacza do bitej śmietany (można pominąć
Ciastkozercyliścia laurowego i ziela angielskiego. Odcedzamy dokładnie z wody. Grzyby również odciskamy z wody i mielimy w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach lub siekamy drobno nożem. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebule, dodajemy do farszu. Składniki farszu tj.kapusta kiszona, mielone grzyby,cebula oraz przyprawa do dań z kapusty łączymy ze sobą doprawiając solą
Życie zaczyna się w kuchnipieczonych warzyw ( zawsze mam własną , ale jak nie macie można pominąć ) 3-4 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka mielonej , słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka cukru lub miodu sól , pieprz do smaku dodatkowo : smalec wieprzowy do smażenia mąka do oprószenia karkówki Karkówkę osuszamy papierowym ręcznikiem , doprawiamy słodką papryką, kminkiem , cukrem i oprószamy
Ogrodnik w podróżymrożonki z suwakiem Stella . Składniki: Farsz: 500 g kapusty kiszonej (najlepiej domowej) 50 g suszonych grzybów 1 cebula (u mnie czerwona) 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku niewielka ilość oleju do smażenia Ciasto: 500 g mąki pszennej typ 450 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju 280 ml ciepłej wody(...)ugotowaniu odsączamy (wyjmujemy liście i ziele) i drobno siekamy. Cebule drobno kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy grzyby i lekko podsmażamy. Po chwili dodajemy naszą kapustę, doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i solą. Chwilę dusimy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy (farsz powinien być wyrazisty w smaku). Przekładamy np. do miski i odstawiamy do przestudzenia. Rada: Jeśli wcześniej nie pokroiliście farszu zbyt
Słodkie okruszkiPiernik czekoladowy: 225g masła 160g brązowego cukru 255g miodu np. wielokwiatowego lub pomarańczowego Huzar 190g melasy 0,5 łyżeczki mielonych goździków 1,5 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki mielonego imbiru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka i 1 żółtko 320ml mleka 350g mąki pszennej 20g kakao 30g kawy zbożowej np. Inki 150g gorzkiej czekolady Wcześniej odważyć mąkę
Cooking Monsterdołączyłam filmik , na którym wszystko jest bardzo dokładnie przedstawione , serdecznie zapraszam do oglądania i przyrządzenia tej słodkiej cudowności :-) Wesołych i smacznych Świąt :-) * * * Składniki (proporcje na jedną miskę): 400 g mielonego maku 2 litry mleka 1 bułka wrocławska 100 g migdałów 200 g rodzynków 100 g płatków migdałowych 1 łyżka miodu sporo cukru tj. 4 łyżki + 12 łyżek + jeszcze trochę(...)już się ugotuje, dodajemy 12 łyżek cukru, mieszamy. 3. Następnie ten większy garnek z mlekiem z powrotem gotujemy na wolnym ogniu i wsypujemy stopniowo, cały czas mieszając - 400 g mielonego maku. Następnie wsypujemy płatki migdałowe i dodajemy jedną łyżkę miodu, mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut mieszając od czasu do czasu
Kawa z mlekiemmięs czerwonych: wołowiny, baraniny) 2 szklanki maślanki duża drobno posiekana cebula ćwierć łyżeczki mielonych goździków pokruszony listek laurowy po pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej, suszonego tymianku i mielonego pieprzu PRZYGOTOWANIE MARYNATY: Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, zalać mięso, zostawić na 2-3 dni w chłodnym miejscu. SKŁADNIKI NA DANIE Z BARANINY: 1,5 kg udźca bez kości
Zasmakuj Kuchnifiletów ze śledzia a la matjas 3 jajka 1 mała cebula 3 łyżki naturalnego jogurtu 5 pełnych łyżek cieciorki z puszki pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Skworcu świeżo mielony czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie należy wcześniej przepłukać zimną wodą i wymoczyć kilka(...)godzin. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Do jajek dodajemy śledzie pokrojone w paseczki, posiekaną cebulę i cieciorkę z puszki. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodajemy 3 łyżki naturalnego jogurtu i mieszamy składniki. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Sałatkę można podać od razu lub przechowywać w lodówce. Smacznego
Słodkie okruszkibardzo smaczne i wilgotne - to zasługa jabłek, a dodatkowo napakowane bakaliami. Poza tym, w składzie nie zawiera mąki, tylko kaszę mannę. Warte polecenia! Składniki: 200 g maku mielonego 250 ml mleka 4 duże jajka 100 g masła 1 szklanka cukru pudru 5 łyżek kaszy manny(...)średnie jabłka 100 g bakalii (u mnie - mieszanka studencka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 100 g gorzkiej czekolady do posypania: chipsy kokosowe, wiórki kokosowe, orzechy włoskie Wykonanie: Mielony mak zalewamy wrzącym mlekiem i mieszamy, aż całe mleko zostanie wchłonięte. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki. Oddzielamy białka
Kuchnia MagdaLenymatjas 1 średniej wielkości ogórek kiszony (u mnie domowy) pół małej cebuli + odrobina oleju do podsmażenia 2 łyżki koperku 3 łyżki oleju – u mnie tłoczony na zimno świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie należy wcześniej przepłukać zimną wodą i wymoczyć kilka godzin. Śledzie kroimy w paseczki, przekładamy(...)miski. Dodajemy pokrojonego w drobną kosteczkę ogórka kiszonego, cebulę (wcześniej ją drobno kroimy i wrzucamy na chwilę na patelnię z niewielką ilością oleju) i posiekany koperek. Całość doprawiamy śwież mielonym pieprzem i wlewamy olej. Mieszamy, próbujemy. Tak przygotowanego śledzika można podać od razu lub wstawić do lodówki (schłodzona będzie jeszcze lepsza). Smacznego
Słodkie okruszkikoszyka Bulion Wołowy BIO 66g 5,08 zł Dodaj do koszyka Hotz Koncentrat Czosnek 80g 6,30 zł Dodaj do koszyka Oslov. – Kmin rzymski mielony 50g 2,40 zł Dodaj do koszyka Oslov. – Oregano Premium 30g 1,71 zł Dodaj do koszyka Targroch – Sól himalajska ciemno różowa drobna(...)kurczaka lub indyka 2 szt. Marchewki 4 łodygi Selera Naciowego 1 szt. Cebuli 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego 2 szt. Liści Laurowych 1 łyżeczka Suszonego Oregano 1 łyżeczka Mielonego Kuminu 1 łyżka Ghee 1/2 szklanki Domowego bulionu ((lub z ekologicznej kostki)) Szczypiorek ((do podania)) Sól i pieprz ((do smaku)) Cebulę, Marchew i Selera naciowego pokrój w kostkę o bokach
Oslov.owsiane - 3/4 szklanki płatki quinoa - 1 łyżka miód/ syrop klonowy - 2 - 3 łyżki gruszka - 1 szt. orzechy - 1 garść cynamon - 1/2 łyżeczki anyż gwiazdkowy - 1 szt. pistacje, płatki migdałowe, mielony len Płatki owsiane lekko podprażyć w garnku wlać wodę ok 2 cm ponad płatki i zagotować. Zamieszać. Po 2 minutach dodać łyżkę płatków quinoa i gotować jeszcze(...)anyżem. Kiedy będzie płynny dodać gruszkę pociętą w plastry i dusić z obu stron po 2 minuty. Do naczyń przełożyć owsiankę, na wierzch położyć gruszkę i posypać np. mielonym lnem, pistacjami, płatkami migdałów, makiem. Całość polać sosem miodowym, w którym dusiły się gruszki
AZgotuj!łyżki oleju lub tłuszczu gęsiego świeży rozmaryn sól morska Brukselka z boczkiem (8 osób): 1 kg obranej brukselki 200 g wędzonego boczku w plasterkach 1 czerwona cebula 1/2 łyżeczki mielonej kolendry dwie łyżki soku z cytryny 2 łyżki suszonej żurawiny sól, pieprz Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym: Do niewielkiego rondelka wlewamy bulion i przez co najmniej godzinę moczymy(...)dodajemy do boczku. Podsmażamy razem. Gdy z boczku niemal całkowicie wytopi się tłuszcz, możemy dodać ugotowaną i odsączoną brukselkę oraz suszoną żurawinę. Mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy mieloną kolendrę oraz sól i pieprz. Do sesji wykorzystałam naczynia Ambition – marka towarzyszy mi już od wielu lat, a teraz, tak jak wspominałam, mogę zaprezentować Wam swój nowy serwis
Poezja smakukartoflanki 1 płaska łyżka gęstego jogurtu greckiego sól do smaku bułka tarta do obtoczenia farsz : 9-10 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka śmietany kremówki 30% 1 łyżka klarowanego masła do smażenia sól , pieprz do smaku Pieczarki drobno siekamy . Cebulę obieramy i kroimy jak pieczarki ,drobniutko . Czosnek wyciskamy(...)maśle , razem z miodem , gałką i solą . Jak już wszystko zmięknie i się zrumieni , przekładamy do miski . Dodajemy kremówkę , doprawiamy pieprzem i rozdrabniamy blenderem , na drobniejszą , ale nie całkowicie mieloną masę . Odstawiamy do ostygnięcia . Do dużej miski wkładamy porządnie przeciśnięte przez praskę , gotowane ziemniaki . Dokładamy jajko , mąkę , pszenną i kartoflankę , sól do smaku i jogurt . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość
Ogrodnik w podróży