płatków owsianych górskich 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu Dodatkowo: cukier trzcinowy w pudrze wymieszany z odrobiną cynamonu ok. 1/2 owocu kaki Przygotowanie: 1) Płatki owsiane zmiksować za pomocą blendera na mąkę. 2) Następnie w jednej misce
Fitsweet.memleka kokosowego 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego 30 g drożdży 1/3 łyżeczki soli nadzienie: 250 g daktyli 2 łyżki jasnego tahini 3-4 łyżki mielonych orzechów laskowych/włoskich 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: 1 żółtko+1łyżka wody do posmarowania garstka orzechów włoskich Przygotowanie: przed planowanym pieczeniem z odpowiednim wyprzedzeniem namoczyć daktyle. Zimną wodą zalać pozbawione(...)odcedzić z wody, następnie zmiksować razem z tahini przy pomocy blendera na gładką masę. Jeśli pasta jest bardzo gęsta dodać trochę mleka kokosowego lub wody z moczenia. Wymieszać z mielonymi orzechami do uzyskania smarownej pasty wyrośnięte ciasto drożdżowe powtórnie zagnieść (odgazować), następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt prostokąta. Posmarować przygotowaną masą daktylową pozostawiając dookoła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podaję proporcję na 1 kg) 3 pełne łyżeczki majeranku 4-5 ząbków czosnku 1 i 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju 5 kulek ziela angielskiego 6 liści laurowych świeżo mielony(...)czarny pieprz Dodatkowo: rękaw do pieczenia Stella Przygotowanie: Szynkę przekładamy do szklanego naczynia. W małej miseczce mieszamy majeranek, starty na drobnych oczkach czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), sól, świeżo mielony pieprz (u mnie około 4 przekręcenia młynka, można dać ciut więcej), zmiażdżone w moździerzu ziele angielskie, pokruszone lub zmiażdżone w moździerzu liście laurowe i olej. Mieszanką nacieramy dokładnie naszą
Słodkie okruszki300g lub 2 nogi po 350-400g 1 średni granat 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mielonych migdałów 200ml bulionu drobiowego 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka startych owoców kolendry 1/2 płaskiej łyżeczki startego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka kurkumy 2-3 łyżki soku z cytryny kilka łyżek brązowego cukru sól 1 czubata
Kulinarna Pokusapierwszy plan wybijają się bardzo włoskie smaki – suszone pomidory, parmezan, oregano i mozzarella, wszystko dobrze wyczuwalne w każdym kęsie – pychota. Składniki (na 3-4 porcje): 500g mielonego mięsa wołowego 100g suszonych pomidorów z oleju 4 łyżki oleju spod pomidorów 1 duże jajko 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki tartego parmezanu 2 ząbki czosnku łyżka posiekanego świeżego oregano(...)zastąpić łyżeczką suszonego sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 700ml passaty pomidorowej opakowanie mini kulek mozzarelli sól i pieprz do smaku listki świeżego oregano szczypta cukru Do mięsa mielonego dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, jajko, bułkę tartą, parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko dobrze mieszamy, najlepiej ręką
Smaczna Stronamniejsze) 3 kawałki marynowanej papryki Octim 4 pełne łyżki kukurydzy z puszki 3 plasterki schabu 1-2 łyżki majonezu 3 łyżki startego żółtego sera (na drobnych oczkach) świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Pieczarki obieramy i gotujemy około 5 minut w lekko posolonej wodzie. Wyjmujemy, studzimy(...)kroimy w półplasterki lub drobniej. Przekładamy do miski. Do pieczarek dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, kukurydzę, starty żółty ser i pokrojony w paseczki schab. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą, dodajemy majonez (najpierw 1 łyżkę) i mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy lub/i dodajemy majonez. Smacznego
Słodkie okruszkikokosowej 4 łyżki miodu 4 duże łyżki masła orzechowego (nerkowców, migdałowe lub inne) 2 łyżki siemienia lnianego (mielonego) Przyprawy: 1 laska wanilii 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego ½ gałki muszkatołowej szczypta soli ½ łyżeczki sody oczyszczonej Posypka: ¼ szklanki cukru kokosowego 1 łyżka cynamonu ½ łyżki imbiru ½ łyżki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuszczamy. W misce łączymy ze sobą olej
PaleoLifemojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI NA 15 SZTUK Kotletów : 1/2 kg Mięsa Mielonego z Indyka(...)dałam 2 % tłuszczu (najlepiej samemu zmielić filet) 3 jajka 5 łyżek płatków owsianych np. błyskawicznych 1 łyżeczka Czosnku Grys Skworcu 3 łyżki Przyprawy do mięsa mielonego Skworcu 2 łyżki Natki Pietruszki Skworcu sól i pieprz do smaku Dodatkowo: Panier Skworcu Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki kotlecików dokładnie łączymy
Gotowanie Patkiprzepisy z wykorzystaniem mączki migdałowej: KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE Składniki: 250 g margaryny (1 kostka) 10 dag cukru kryształ 2 żółtka 35 dag mąki pszennej 10 dag mielonych migdałów 1 łyżka cukru migdałowego Dekoracja: zmielone migdały lub cukier kryształ Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia. Migdały bardzo drobno zmielić. Do przesianej mąki dodać zmielone migdały, cukier(...)jajkiem i posypujemy zmielonymi migdałami lub cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec 10 - 12 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWO - CYNAMONOWE Składniki: 100 g mielonych migdałów (mączka migdałowa) 200 g mąki pszennej 60 - 70 g cukru pudru 180 g margaryny szczypta soli 1 - 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru migdałowego Dodatkowo: cukier
Ciastka - domowe słodkościpłat chudego surowego boczku bez skóry i kości około 100 g suszonych śliwek 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2-3 łyżki suszonego majeranku 1-2 łyżki mielonej papryki (słodkiej lub ostrej) sól i pieprz do smaku Jak zrobić roladę z boczku ze śliwkami Boczek natarłam z obu stron solą i pieprzem. Ułożyłam na blacie stroną z tłuszczykiem(...)dłuższego boku ułożyłam suszone śliwki i zwinęłam boczek w rulon, starając się aby rolada była jak najbardziej ścisła. Obwiązałam sznurkiem, natarłam przeciśniętym przez praskę czosnkiem, obsypałam obficie majerankiem i mieloną papryką. Tak przygotowaną roladę włożyłam do rękawa do pieczenia i piekłam w temperaturze 160 stopni przez półtorej godziny. Po upieczeniu wyjęłam z rękawa i pozostawiłam, do całkowitego wystudzenia. Rolowany
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabiałka 1 szklanka cukru Na krem: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 125 g serka mascarpone cukier do smaku ( 1-2 łyżeczki ) 1 łyżeczka przyprawy do piernika Dodatkowo: cynamon mielony według uznania Wykonanie pysznych bez: 1. Bezy: Białka ( ja używam zimnych prosto z lodówki ) ubijamy aż będę sztywne, następnie wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru(...)się składników. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. 4. Dekoracja i podanie: Krem wyciskamy do dobrze wystudzonych bez, staramy się na koniec wycisnąć ładną rozetkę, bezy oprószamy mielonym cynamonem i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyjdzie około 16 sztuk
Izabelawkuchniczosnku 1 łyżeczka ostrej , mielonej papryki sól do smaku Składniki warzywne z listy sos , siekamy na małe kawałki i podsmażamy na oleju . Jak warzywa się zrumienią , dodajemy ostrą mieloną paprykę . Mieszamy , wlewamy pomidory z puszki , ocet balsamiczny , miód , bazylię sól do smaku . Dusimy aż warzywa zmiękną , następnie blendujemy na gęsty , gładki sos . Filety z piersi kurczaka płukamy , osuszamy
Ogrodnik w podróżyZdrowe, chude i wartościowe mięso z indyka skąpane w pysznym, zawiesistym sosie bez grama mąki i śmietany. Te indycze klopsiki w paprykowym sosie to miła odmiana od mielonego mięsa klasycznie podawanego w pomidorach czy nieśmiertelnym sosie koperkowym. Spróbujcie – poza tym, że to obłędnie zdrowa propozycja obiadowa, sos z czerwonej papryki sam w sobie jest fenomenalny i bajecznie prosty(...)bezglutenowo- taka sama ilość zmielonych albo błyskawicznych płatków owsianych) 1 łyżka oleju ryżowego, słonecznikowego lub rzepakowego 1 pełna łyżka musztardy Dijon 1 łyżka sosu Worcester ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu ½ łyżeczki granulowanego czosnku 150ml rosołu do duszenia klopsików+ 1 łyżka oleju do smażenia SOS PAPRYKOWY 500g czerwonej papryki /waga po obraniu i oczyszczeniu/ 150g cebuli 2 małe ząbki
Karo in the KitchenSkładniki: 500 ml bulionu 9-10 pieczarek 1 mała cebula 75 g śmietankowego serka topionego Sertop 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 pełna łyżka suszonej pietruszki świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku do podania(...)groszek ptysiowy lub czosnkowe mini grzanki Przygotowanie: Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju, po chwili dodajemy obrane i pokrojone w kostkę lub plasterki pieczarki. Wszystko chwilę smażymy doprawiając świeżo mielonym pieprzem i solą (tu nie przesadzamy). Patelnię odstawiamy na bok. Wywar podgrzewamy w garnku, odlewamy z pół szklanki. Do reszty wywaru dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą, gotujemy na małym
Słodkie okruszkikulinariach są jakoś zaniedbywane. Znacie jakieś przepisy na ciasta z tymi cytrusami? Bo dla mnie pierwszym przepisem, który odkryłem dopiero rok temu, było to ciasto klementynkowe z mielonymi migdałami zamiast mąki. Nasłuchałem się o nim wielu opowieści i w końcu sam musiałem je upiec. Żałuję jedynie, że tak późno! Ciasto klementynkowe z tego przepisu przypomina mi słynne włoskie babki(...)mandarynki trwa w najlepsze! * SKŁADNIKI na formę o średnicy 21-23 cm 4-5 klementynek (ok. 400 g), niewoskowanych i najlepiej ekologicznych 6 jajek 250 g cukru 250 g mielonych migdałów 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można użyć bezglutenowego) 1 łyżka cukru pudru do podania * PRZYGOTOWANIE Klementynki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, wyszoruj i najlepiej sparz wrzątkiem. Następnie
Food Square