średnia cukinia , nie przerośnięta 2 ziemniaki 2 cebule, dość duże 2 łyżeczki świeżego ,siekanego majeranku 3 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku sól , pieprz do smaku 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka gęstej śmietany 2 jajka klarowane masło do smażenia Cebulę i czosnek obieramy , drobno kroimy , a następnie podsmażamy na maśle(...)Ostawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach . Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach razem ze skórką . Warzywa przekładamy do miski , dodajemy smażoną cebulę , majeranek , mielony kminek,gałkę i sól , pieprz do smaku . Na koniec wbijamy jajka , wsypujemy mąkę i dodajemy jogurt . Mieszamy do połączenia składników , konsystencja będzie dość luźna gdyż cukinia puszcza sporo soku
Ogrodnik w podróżyłyżeczki stopionego oleju kokosowego- u mnie bezzapachowy (nie jest to konieczne, ale ja dodaję) Dodatkowo: - olej do smażenia racuchów, u mnie bezzapachowy kokosowy - puder do oprószenia racuchów (u mnie mielony ksylitol ) - sezonowe owoce do podania zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1-2 łyżki mąki oraz trochę ciepłego mleka. Rozmieszać dokładnie i odstawić (na ok.10-15 minut) do wyrastania(...)rozgrzany na patelni olej. Smażyć na niezbyt dużym palniku, by nie przypalały się mocno z wierzchu, a dopiekały wewnątrz. Racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podawać posypane mielonym ksylitolem lub pudrem z dodatkiem owoców. Smacznego
Smaczne Zdrowełyżki bardzo miękkiego masła 2 łyżki listków świeżego rozmarynu 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sok z połowy cytryny opcjonalnie: płatki chilli sól morska świeżo mielony pieprz Kukurydzę oczyszczamy z zewnętrznych liści i wąsów. Każdą kroimy na pół (można też odciąć końce). Połówki kukurydzy wkładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy solą, pieprzem
Poezja smakumakaronu nitki 2 jajka 10 dag sera żółtego w kawałku 15 dag wędliny 4 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 % sól do smaku bazylia suszona według uznania pieprz czarny mielony do smaku Na zupę(...)łyżka masła 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego 4 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 20 daj gęstej kwaśnej śmietany 18 % 10 dag koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Dodatkowo: świeża natka pietruszki według uznania 1 łyżeczka masła Wykonanie zupy pomidorowej z makaronowymi koszyczkami: 1. Koszyczki: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, dokładnie odcedzamy i studzimy
Izabelawkuchniwody 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 0,5 puszki kukurydzy 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego sól, pieprz posiekana natka pietruszki Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. W miseczce wymieszać przyprawy: słodką
Simply Foodzawsze po prostu pyszna Składniki : 1/2 małej cukinii ( takiej wielkości ogórka szklarniowego ) 4 średnie ziemniaki 1 cebula garść zielonego , mrożonego groszku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonych, ziaren kolendry 5 jajek sól , chilli do smaku ( można użyć świeże siekane ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka roztrzepujemy widelcem . Ziemniaki myjemy , tniemy w cienkie plastry na mandolinie do warzyw , tak samo
Ogrodnik w podróżywielki gar, który i tak znika zbyt szybko): 1 duża działkowa przerośnięta cukinia 2 kiełbasy 1 cebula 2 czerwone papryki 1 biała papryka 4 pomidory sól, pieprz, majeranek, mielona słodka papryka, pół łyżeczki cukru oliwa Wykonanie: 1. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. 2. Cebulę kroimy w ćwierć-talarki. 3. Papryki kroimy w kosteczkę. 4. Pomidory sparzamy. 5. Następnie obieramy(...)mama to leczo przyrządzała na smalcu, ale ja jednak wolę na oliwie. 9. Wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. 10. Następnie wrzucamy kiełbasę i dalej smażymy kilka minut. Sypiemy mieloną słodka papryką, tak dosyć sporo. 11. Wrzucamy papryki i teraz dusimy dobrych kilka minut. Papryka musi oddać cały swój aromat. 12. Następnie wrzucamy cukinię, mieszamy i solimy. Następnie sypiemy
Kawa z mlekiemtemperatury) łyżka suszonego lubczyku pół łyżeczki suszonego oregano pół łyżeczki mielonej kozieradki 1/4 gałki muszkatołowej 3 gałązki natki pietruszki (tym razem o niej zapomniałam, ale bardzo polecam) sól mielony pieprz czarny Z cukinii wykroić watowany środek z nasionami. Cukinię ze skórą zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Umieścić na dużym sicie, posypać łyżeczką soli, wymieszać, przykryć i odstawić
Weekendy w domu i ogrodzienaturalnie wędzonego boczku 2 lekko czubate łyżki chrzanu 1 lekko czubata łyżka majeranku 150 ml tłustej śmietanki (30%) ok. 80 ml białego, wytrawnego wina sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: ugotowane w osolonym wrzątku i utłuczone ziemniaki, jajko sadzone Przygotowujemy wywar na wędzonce. Do garnka wkładamy obraną włoszczyznę. Dorzucamy liście laurowe i ziela angielskie. Zalewamy(...)końcu doprawiamy jeszcze raz solą, jeśli potrzeba. Na talerze nakładamy tłuczone ziemniaki (na środek). Wokół nalewamy zupę. Na środku lub z boku układamy świeżo usmażone, sadzone jajko. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Post Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuzielonej fasolki 2 szalotki lub 1 niewielka czerwona cebula 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego + 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru szczypta czarnego mielonego pieprzu 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 2 łyżki siekanej natki pietruszki Przygotowanie: Szalotkę obrać i pokroić w cieniutkie półplasterki. W miseczce wymieszać ocet, wodę, sól i cukier, dodać cebulkę i wymieszać(...)fasolkę. Fasolkę umyć, poobrywać końcówki, ugotować w mocno osolonej wodzie. Ugotowaną fasolkę przelać zimną wodą i pozostawić na sicie, aby lekko przestygła. Do macerującej się cebulki dodać olej i mielony pieprz. Wymieszać aż powstanie sos. Fasolkę, cebulkę, natkę i sos delikatnie wymieszać, tak aby strączki nie rozpadły się. Smacznego
Codziennik Kuchennyboczku wędzonego, mała cebula, 2 ząbki czosnku średniej wielkości, opakowanie śmietany 30% (200 g), opakowanie sera tartego do makaronu (40 g), czubata łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz świeżo mielony, bazylia. Przygotowanie: Boczek kroję w małe paseczki, cebulę i czosnek drobno siekam. Makaron gotuję w osolonej wodzie. Podsmażam pokrojony boczek (bez dodatku tłuszczu(...)ponieważ wytopi się z niego), następnie dodaję cebulę i czosnek, podsmażam razem jeszcze przez kilka minut. Do boczku wlewam śmietankę, dodaję bazylię i sól do smaku oraz sporo świeżo mielonego pieprzu, zagotowuję. Do sosu dodaję odcedzony, gorący makaron, dokładnie mieszam i gotuję razem około minuty. Na koniec dodaję ser i natkę pietruszki, mieszam. Trzymam na ogniu do momentu rozpuszczenia
JejKuchniahimalajskiej, 1 łyżeczka czubrycy zielonej mieszanki przypraw, 1 łyżeczka trawy cytrynowej ciętej, 2 łyżeczki słodkiej papryki, chili świeżo mielona do smaku, 1 płaska łyżeczka cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, dodatkowo: sól do smaku, świeża bazylia. Przygotowanie: Mięso opłukane i osuszone kroimy na niewielkie kawałki (wielkość powinna być zbliżona do siebie), przekładamy do naczynia i zalewamy olejem
Moniki Smakołykicukru około 1 1/2 łyżki soli 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki papryki ostrej można użyć mieszanki przypraw do kuchni azjatyckiej lub przyprawę koreańską (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowaniem: Sałatka
Uwaga Babcia Gotujejakim nam zależy. Składniki – pizza z cukinii: 1000 g wydrążonej cukinii 3 jajka 200 g sera mozzarella lub żółtego dobrej jakości sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony zioła(...)prowansalskie oregano bazylia inne ulubione zioła Dodatki: 150 g sera mozzarella 120 g salami chorizo 120 g boczku 100 g przecieru pomidorowego sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony zioła prowansalskie oregano bazylia inne ulubione zioła lub przyprawy świeża bazylia, rukola, roszponka Cukinię umyć, osuszyć, rozkroić i wydrążyć pestki oraz gąbczasty miąższ. Pozostałą cukinię zetrzeć razem ze skórką
Ola la LCHFmięsa z kurczaka – u mnie z mięso z podudzia 2 cebule szalotki 2 łyżki siekanej natki pietruszki 100g drobno tartego sera żółtego 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz do smaku łyżka oleju Zaczynamy od przygotowania farszu – ryż gotujemy na sypko w dobrze osolonej wodzie. Ugotowany dobrze przelewamy zimną wodą
Smaczna Strona