tartej bułki, 30 g kaparów, 4 filety anchois, 100 ml gęstej śmietany 18%, kilka gałązek natki pietruszki, skórka otarta z 1/2 cytryny, 3 jajka, sól, pieprz świeżo mielony, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cebulę pokroić w kostkę. Rybę pokroić w nieduże kawałki. Rybę z cebulą poddusić(...)maśle. Dusić około 10 minut. Rybę przestudzić. Dodać do niej bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki (z łodyżkami), anchois, śmietanę i skórkę cytrynową. Wymieszać i zemleć w maszynce do mielenia (ja mieliłam trzy razy). Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i drobno zmielonym pieprzem. Dodać żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę. Delikatnie wymieszać z masą rybną
królestwo garówpieczarek 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku Plastry szynki rozklepujemy cieniutko . Pieczarki ,cebulę i czosnek wyciśnięty praską , podsmażamy na złoto . Doprawiamy pieprzem , solą , kolendrą i gałką muszkatołową . Każdy plaster szynki nadziewamy mieszanką , zwijamy w zrazy
Ogrodnik w podróżyzapewne kojarzy z dzieciństwem. Przygotowywane są na bazie ugotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Receptur na przygotowanie klusek śląskich jest wiele, podobnie jak szkół przygotowywania rosołu , mielonych czy kotletów schabowych . Słyszałam, że na Śląsku do ciasta w ogóle nie dodaje się jajka, u mnie zaś na Mazowszu, owszem. Jestem ciekawa jak u Was robi się to danie. Według mnie kluski(...)mąki ziemniaczanej 1 jajko mąka pszenna do obtoczenia klusek sól Przepis 1 Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do mielenia na drobno. 2 Odstawiamy do ostygnięcia. Jeżeli zaczniecie wyrabiać ciasto, kiedy ziemniaki będą ciepłe, trudno będzie formować ciasto, a kluski po ugotowaniu mogą być zbyt kleiste. 3 Następnie
Kuchnia Bazyliidługie wykałaczki różne rodzaje mięsa i warzyw. Ja osobiście obsmażam je i duszę na patelni z przykrywką. Jako mięsa polecam użycie piersi z kurczaka, czy indyka i drobno mieloną białą kiełbasę. Taki wybór padł ze względu na czas gotowania mięsa na patelni, bo przecież szaszłyki można sobie upiec spokojnie na grilu. Wtedy(...)można użyć kawałki mięsa wieprzowego, wolowego, czy cielęciny, ale wtedy czas ich pieczenia będzie o wiele dłuższy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI opakowanie długich wykałaczek pierś kurczaka lub indyka drobno mielona biała kiełbasa papryka cebula słonina lub boczek sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić w dużą kostkę piersi drobiowe 3x3cm Pokroić kiełbasę w kawałki 4-5 cm Pokroić słoninę w plasterki
zielonacukinkapiekarniku. Idealna propozycja na niedzielny obiad... Składniki: ok. 600-700 g karkówki 2 czerwone papryki 3 cebule 300 g pieczarek 4 ogórki kiszone sól, pieprz papryka słodka mielona papryka ostra czosnek granulowany 2-3 łyżki oleju mąka do oprószenia(...)szklanka pomidorów krojonych z puszki 1/2 szklanki wody 2 łyżki ketchupu 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka cukru 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki ostrej Wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i czosnkiem. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki
Kuchnia MagdaLenyostrego sera żółtego np. cheddar 50 g sera pleśniowego blue 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka ulubionej ziołowej przyprawy do zapiekanek ½ łyżeczki soli Szczypta pieprzu do smaku Szczypta mielonej gałki muszkatołowej do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200*c Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, wyłożyć dno i boki formy do tarty, lekko docisnąć. Wyłożyć papierem(...)pół plasterki cukinię smażyć dwie minuty, zestawić z ognia. Jajka roztrzepać rózgą kuchenną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać jogurt lub śmietanę, doprawić solą i ziołami oraz szczyptą mielonej gałki i pieprzu do smaku, całość dobrze wymieszać, dodać starty na tarce żółty ser. Ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wyłożyć nadzienie z cukinii i cebuli
Wanilia i Kardamonsuszonych pomidorów 2 duże garście świeżego szpinaku 100 gr sera długodojrzewającego (parmezan, cheddar, ...) 200 ml śmietany 30% 3 ząbki czosnku średnia cebula łyżka masła klarowanego odrobina oleju łyżeczka papryki mielonej wędzonej (słodka lub ostra) sól, pieprz Przygotowanie : Makaron przygotowujemy wg. opisu na opakowaniu lecz(...)gotujemy go ok 2 minut krócej. Na patelni na maśle i odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy jest już szklista dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka oraz mieloną paprykę wędzoną(wedle uznania czy ostra czy słodka). Całość mieszamy i podsmażamy. Po kilku minutach dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki oraz czosnek pokrojony w płatki. Smażymy pod przykryciem
Mechanik w kuchnipatelni nie była wrzątkiem. Zresztą przeczytajcie sami. Przepis inspirowany m.in. Epicurious.com Składniki: 1/2 opakowania spaghetti albo bucatini 1/2 szklanki tartego pecorino 1/2 szklanki tartego parmezanu 3 łyżki grubo mielonego albo młotkowanego pieprzu 2 łyżki masła Sól Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku ze 2 litry wody. Dobrze posól. Wody nie powinno być za dużo, makaron powinien tylko zanurzyć się(...)krócej niż zaleca instrukcja na opakowaniu. Krok 2 W połowie gotowania makaronu, rozgrzej w szerokim rondlu lub patelni 2 łyżki masła. Kiedy zrobi się brązowe, wsyp na nie grubo mielony pieprz. Smaż na małym ogniu minutę. Krok 3 Odlej 1 szklankę wody spod makaronu, a następnie odcedź spaghetii i odstaw na minutę do przestygnięcia. Krok 4 Wodę spod makaronu
Niedzielny kucharzmały kalafior 2 duże ziemniaki 2 pomidory 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka pasty chili sól, pieprz Przygotowanie Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i kroimy w paski. Na rozgrzanym tłuszczu(...)talerz. Następnie wrzucamy starty imbir i cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy pomidory, pastę, kurkumę, podlewamy wodą (około 200 ml). Całość gotujemy pod przykryciem kilka minut. Na patelnię wrzucamy warzywa, mieloną kolendrę i pół łyżeczki garam masala. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw ( w razie potrzeby, podlewamy wodą ). Wrzucamy groszek, pozostałą część mieszanki przypraw, dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut
R'n'G Kitchenminut + czas oczekiwania Składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 szklanki mleka kokosowego domowego lub kupnego 1 pomarańcza 1 łyżka miodu opcjonalnie 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Dodatkowo: plasterki pomarańczy płatki kokosowe czarny sezam Wykonanie: Kaszę jaglaną namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy na całą noc. Po tym czasie kaszę płuczemy i zalewamy mlekiem. Gotujemy(...)minut, aż kasza będzie miękka. Mieszamy dosyć często, żeby się nie przypaliła. Pomarańczę obieramy i kroimy ma mniejsze części. Gorąca kaszę wkładamy do blendera, dodajemy pomarańczę, miód i opcjonalnie mieloną skórkę. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy, do momentu uzyskania gładkiej i kremowej masy. Budyń przekładamy do misek. Możemy go jeść na zimno lub na ciepło. Przed podaniem danie dekorujemy
Kulinarne przygody Gatityblaszki i do piekarnika 😉 Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich Radix-Bis 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 szklanka ryżu preparowanego brązowego Radix-Bis 3 łyżki sezamu 2 łyżki mielonego lnu 50 g suszonej jagody peruwiańskiej Radix-Bis 50 g chipsów bananowych Radix-Bis 100 g masła 1 jajko 1/2 szklanki mleka 4-5 łyżek miodu Wykonanie: Masło roztapiamy(...)mieszamy z mlekiem. Chipsy bananowe łamiemy na mniejsze kawałki. Jagody peruwiańskie kroimy na pół. W misce mieszamy składniki suche: płatki owsiane, płatki kukurydziane, ryż preparowany, sezam, len mielony, chipsy bananowe oraz jagody peruwiańskie. Następnie do składników suchych dodajemy masło z miodem oraz wlewamy mleko z jajkiem i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy do blachy (wymiary
Kuchnia MagdaLenyCarne z mielonego mięsa, fasoli i czerwonej papryki. Sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe doprawione kminem rzymskim, oregano i chilli. Podajemy je z ryżem i/lub nachosami. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 łyżki oliwy cebula 3 ząbki czosnku czerwona papryka puszka czerwonej fasoli 500 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki łyżeczka chilli, oregano i kminu rzymskiego sól, pieprz
wyzwania kuchennewersji wytrawnej :) Składniki na 3-4 gofry: * 1 szklanka mąki * 1 jajko * pół szklanki mleka * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżka oleju * pół łyżeczki ostrej papryki mielonej * 150 g żółtego sera startego na tarce(...)dużych oczkach * 150 g szynki konserwowej pokrojonej w bardo drobną kostkę * 3 łyżeczki posiekanej świeżej natki pietruszki Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, ostrą mieloną paprykę, wbić jajko, wlać mleko i olej. Wszystko wymieszać przy pomocy miksera lub trzepaczki. Dodać starty żółty ser, pokrojoną szynkę i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać łyżką. Gofrownicę nagrzać, na płytę
Zrób to smacznieokoło 1,5 kg ) 0,5 kg kiełbasy śląskiej 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku ze skórą ( najlepiej swojskiego ) 3 duże cebule 2 łyżki słodkiej , mielonej papryki 1 łyżka chilli lub ostrej papryki jeśli ma być łagodniejszy 3 – 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela angielskiego , ( kubaby ) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 8-9 suszonych(...)robić bigos . Łopatkę kroimy w grubą kostkę , także podsmażamy na smalcu i wkładamy do garnka . Na tej samej patelni , na której smażyliśmy kiełbasę , karkówkę i cebulę , przesmażamy dosłownie chwilkę , mieloną słodką paprykę , a następnie dodajemy do niej koncentrat pomidorowy i podsmażamy jeszcze około minuty . Zawartość patelni zalewamy szklanką wina , mieszamy , doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do garnka . Kapustę szatkujemy
Ogrodnik w podróżyziaren pieprzu czarnego 3 ziarna ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka ziół prowansalskich Przygotuj również : 4 ząbki czosnku 1 łyżeczkę mielonej czerwonej papryki 2 łyżki smalcu Sposób wykonania : L iść laurowy, ziele angielskie i pieprz zmiel w młynku. Mięso opłucz, osusz, natrzyj dokładnie solą. Do pojemnika dodaj wszystkie składniki(...)upieczeniu. Obsmażone mięso włóż do żaroodpornego pojemnika, wlej resztę marynaty, która Ci została oraz tłuszcz na którym smażyło się mięso. Posyp czosnkiem pokrojonym na mniejsze kawałki oraz oprósz mieloną papryką ze wszystkich stron. Gdyby było zbyt mało tłuszczu możesz dolać trochę wody lub smalcu, aby mięso się nie przypaliło. Naczynie przykryj pokrywą. Włóż do nagrzanego piekarnika
Przepisy i porady kulinarne