mała puszka kukurydzy 3 rzodkiewki 3 plastry schabu wędzonego parzonego 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 pełna łyżka naturalnego jogurtu 1 łyżka majonezu (u mnie light) sól i świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Pora kroimy w półplasterki i przelewamy na sicie gorącą wodą. Przekładamy(...)miski. Dodajemy kukurydzę z puszki, pokrojone w kostkę rzodkiewki, pokrojone plasterki schabu wędzonego parzonego (paseczki lub większa kostka). Kolejno dodajemy jogurt naturalny, majonez i musztardę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Mieszamy składniki sałatki. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku. S macznego
Słodkie okruszkiZdrowe, chude i wartościowe mięso z indyka skąpane w pysznym, zawiesistym sosie bez grama mąki i śmietany. Te indycze klopsiki w paprykowym sosie to miła odmiana od mielonego mięsa klasycznie podawanego w pomidorach czy nieśmiertelnym sosie koperkowym. Spróbujcie – poza tym, że to obłędnie zdrowa propozycja obiadowa, sos z czerwonej papryki sam w sobie jest fenomenalny i bajecznie prosty(...)bezglutenowo- taka sama ilość zmielonych albo błyskawicznych płatków owsianych) 1 łyżka oleju ryżowego, słonecznikowego lub rzepakowego 1 pełna łyżka musztardy Dijon 1 łyżka sosu Worcester ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu ½ łyżeczki granulowanego czosnku 150ml rosołu do duszenia klopsików+ 1 łyżka oleju do smażenia SOS PAPRYKOWY 500g czerwonej papryki /waga po obraniu i oczyszczeniu/ 150g cebuli 2 małe ząbki
Karo in the Kitchenbatat 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili ok. 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka masła orzechowego 1/2 szklanki mleczka kokosowego 300 ml wody/bulionu sól, pieprz papryka słodka mielona olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z trzech/czterech filetów powinniśmy(...)gładki krem. Na końcu dodajemy mleczko kokosowe i powoli wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, pieprzem oraz solą. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub innymi dodatkami według uznania
Kuchnia MagdaLenypraktycznie ta sama z tą różnicą, że ser jest w środku oraz kształt jest całkiem inny. Ale smakuje praktycznie tak samo;) chleb tostowy ser w plastrach 3-4 jajka mielona papryka zioła prowansalskie sól morska masło + olej do smażenia Z chleba tostowego odcinamy skórki. Miąższ kładziemy na desce i wałkujemy na cienki „placek”. Na toście(...)rozkładamy plaster sera (ser warto przekroić, by nie wystawał poza brzegi chleba). Zwijamy całość w rulonik. Dociskamy, by trzymał formę. Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy rózgą kuchenną. Doprawiamy solą, mieloną słodką papryką oraz niewielką ilością ziół prowansalskich. W przygotowanym jajku zanurzamy roladki tostowe. Następnie smażymy je na złoto na rozgrzanym maśle z niewielką ilością oleju
Smaki Na Talerzuziół prowansalskich sól i pieprz do smaku 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej PZZ Białystok do podania posiekana zielona pietruszka *u mnie skład: papryka słodka, sól, bazylia, tymianek, majeranek, czosnek mielony, kurkuma Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, paseczki. Na niewielkiej ilości masła podsmażamy pokrojoną cebulkę.Dodajemy resztę masła(...)pokrojone piersi z kurczaka. Mięso posypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy. Następnie całość podlewamy wodą, doprawiamy słodką czerwoną papryką (najpierw około 1 łyżeczki), ziołami prowansalskimi, suszoną pietruszką i świeżo mielonym pieprzem (nie za dużo). Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa, w razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku i zagęszczamy. Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji
Słodkie okruszkikabaczek 1 cebula średniej wielkości 1 papryka czerwona , najlepiej grubościenna 1 puszka białej fasoli w zalewie własnej 200 ml śmietany kremówki 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka mielonej , słodkiej papryki 2 łyżki masła sól , chilli do smaku mąka rozrobiona z woda do zagęszczenia sosu Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki , ziemniaki kroimy w plastry grubości około(...)gotujemy około 5 – 6 minut . Odcedzamy , mają być podgotowane , ale nie gotowe . W rondelku na maśle, podsmażamy fasolę z puszki , wcześniej odcedzoną z zalewy . Podczas jej smażenia ,dodajemy mieloną słodką paprykę , posiekaną cebulę i czosnek granulowany . Jak fasola i cebula zaczną zmieniać kolorek na bardziej złocisty , ale jeszcze nie przypieczony , dokładamy podgotowane wcześniej kalafiora i ziemniaki . Następnie pokrojoną
Ogrodnik w podróżyBardzo szybką przekąskę z ciasta filo przygotowałam, w które kiszkę ziemniaczaną schowałam. W każdej sakiewce jedno ziarenko marynowanego pieprzu zielonego dołożyłam, a czarnym mielonym pieprzem doprawiłam. Chrupiące ciasto z miękkim nadzieniem jest banalne do przygotowania, takie inne, nietypowe, ale fajne, smaczne do zjadania(...)tych samych składników można roladę przygotować i jej smakami się rozkoszować. Składniki: 4 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella, 150 g gotowego ciasta filo (3 płaty ciasta), pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego, olej rzepakowy do wysmarowania ciasta. Przygotowanie: Sakiewki filo: Pierwszy arkusz ciasta układamy na wilgotnej ściereczce kuchennej, smarujemy go za pomocą pędzla namoczonego
Moniki SmakołykiInspiracją tego dania jest kuchnia włoska. Składniki są stosunkowo łatwo dostępne, gdyż makaron lasagne kupimy nawet w osiedlowym sklepiku, zawsze robiłam tą zapiekankę z mięsem mielonym i sosem bolognese , domownicy wolą klasyczną wersję a mnie bardziej smakuje z rybą ;) Samo danie wcale nie jest trudne w przygotowaniu raczej drogie ze względu na świeżego łososia atlantyckiego(...)świeżego fileta z łososia atlantyckiego 35 dag świeżego szpinaku 1 cukinia 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka soku z cytryny Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sos beszamelowo-porowy: ½ dużego pora 3 ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki masła klarowanego 2 pełne łyżki mąki pszennej 700 ml mleka 3,2% Gałka
Wanilia i Kardamonbyć też inne) - 2 płaskie łyżki skrobi (u mnie z tapioki, ale może być również ziemniaczana lub kukurydziana) - 1/3-1/2 łyżeczki soli himalajskiej - 1 łyżeczka mielonej kurkumy - 2/3 łyżeczki mielonego kuminu - ok.1 łyżeczki granulowanego czosnku (lub ząbek świeżego) - ok.1-2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego - chili (u mnie kilkanaście przekręceń młynka) - 1 łyżeczka ziół prowansalskich (lub dowolnych innych ulubionych) - 30ml oleju
Smaczne Zdrowepojedyncze piersi kurczaka 2 czerwone papryki 2-3 pory 1 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego 50 g serka topionego 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki mielona papryka słodka i ostra sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Paprykę kroimy na mniejsze części. Pory kroimy na półplasterki(...)łyżki oleju. Obsmażamy mięso. Dodajemy paprykę oraz pory i dusimy na średnim ogniu, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie wlewamy bulion i dusimy dalej. Dodajemy serek topiony, oprószamy całość mieloną papryką słodką i ostrą. Dodajemy musztardę. Na koniec posypujemy całość posiekaną natką pietruszki. Jako dodatki wybrałam mix sałat i ziemniaki, ale myślę, że ryż również fajnie może tu pasować
Smaki Na Talerzuoddać nieco pikantny i mięsny smak. Zdecydowanie ta wersja jest mi bliższa. A co potrzebujemy do chili con carne? 300 g mielonej łopatki wieprzowej 300 g mielonej szynki (z kulki) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 średnia czerwona papryka 1 średnia zielona papryka 1 średnia żółta papryka 1/2 małej papryczki chili 1 mała cukinia
Raj dla PodniebieniaSkładniki : 2 kg dojrzałej dyni 2 pomarańcze sok wyciśnięty z 2 cytryn 4 czubate łyżki otartej skórki z pomarańcza 1 łyżeczka mielonego imbiru cukier do smaku ( może być trzcinowy lub brązowy ) Sposób wykonania : D ynię obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ zważ tak, aby było 2 kg, pokrój w drobną kostkę. Pomarańcze dokładnie umyj szczoteczką , a następnie sparz(...)powidło przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami, pasteryzuj przez 10 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż 1 rok. D o powidła możesz dodać odrobinę mielonego cynamonu lub 2 - 3 gwiazdki anyżu, które należy przed przełożeniem powidła do słoików wyjąć z masy. D ynia to bardzo zdrowe warzywo ! Zawiera dużo witamin między innymi
Przepisy i porady kulinarnekilogram namoczonej fasoli (zazwyczaj używa się odmian drobnych, my wybraliśmy pięknego jasia), cztery duże cebule, dwa ząbki czosnku, pół łyżki papryki słodkiej mielonej i drugie tyle papryki wędzonej mielonej, słoiczek przecieru pomidorowego, łyżeczka cukru, sól, pieprz, olej. Zrób tak: fasolę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Powinno to zająć około 1-1,5 godz. W drugim garnku skarmelizuj
Kulinarna PolskaSkładniki: 200g wędzonego łososia 200g serka kremowego (najlepiej Philadelphia) sok z cytryny 1 mała czerwona cebula 2 łyżki posiekanego koperku kilka kropli sosu Tabasco (lub do smaku) świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Łososia wędzonego, serek(...)kremowy i sok z cytryny dokładnie zmiksować. Dodać drobniutko pokrojoną czerwoną cebulę i posiekany koperek i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, sosem Tabasco i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawać z krakersami, tostem lub grillowaną bagietką. Smacznego
Codzienne GotowanieKurczak do zupy krem z pietruszki 1 kg udek z kurczaka (bez skóry, z wyjętymi kośćmi, przekrojone na pół) 3 łyżki wiórków kokosowych 2 papryczki chili drobno posiekane łyżka mielonej kolendry sól do smaku Do dekoracji(...)gałązki świeżej kolendry 2 łyżki wiórków kokosowych chipsy z ulubionych warzyw sok i starta skórka z limonki Na zdjęciu: po lewej - kurczak doprawiony drobno pokrojoną chili, solą, mieloną kolendrą i prażonymi wiórkami kokosowymi, po prawej - chipsy z topinamburu. Więcej informacji na temat tego zapomnianego warzywa w artykule Topinambur wraca do łask Przepis na zupę krem z pietruszki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata