oleju rzepakowego, 1 niewielka marchewka, 2 szalotki, przyprawy: pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1/3 łyżeczki kozieradki, sól himalajska różowa do smaku, ponadto: świeży koperek, suszone chili, świeżo mielona do smaku, ser biały mozzarella. Przygotowanie: Szalotkę kroimy na plasterki (można dowolne bo i tak całość będzie miksowana), marchewkę kroimy w drobną kostkę, a z brokułu oddzielamy łodygi
Moniki Smakołykimajonezu Kieleckiego 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego ok. 60 ml zimnej wody 100 g wędzonego łososia sałatkowego ½ niedużej czerwonej papryki ¾ szklanki mrożonego, zielonego groszku sól morska świeżo mielony pieprz do ozdoby: szczypiorek Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo. Przelewamy obficie zimną wodą i obieramy. Obcinamy po 0,5 cm białka z obu końców. Krótką keksówkę (np. chlebową) wykładamy(...)mieszając, aż gładko się połączą. Wlewamy do nich bulion (może być ciepły, ale nie gorący). Wrzucamy łososia, paprykę i groszek. Delikatnie solimy (łosoś już jest słony) i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Wylewamy masę na jajka ułożone w keksówce. Delikatnie wkładamy do lodówki i zostawiamy na co najmniej sześć godzin lub najlepiej na całą noc. Terrinę podajemy schłodzoną, pokrojoną
Poezja smakuspaghetti z sosem bolognesse. Składniki – spaghetti carbonara: 200 g wędzonego boczku 40 g startego sera pecorino 40 g startego parmezanu 4 jajka 1 ząbek czosnku pieprz czarny świeżo mielony 2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki 300 g makaronu konjac spaghetti Makaron spaghetti konjac przepłukać pod gorącą bieżącą wodą na sitku a następnie przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i pozostawić(...)pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek i czosnek, mieszając by się nie przypaliły. Jajka wbić do miski a następnie dodać pieprz mielony i wymieszać dokładnie widelcem. Do masy jajecznej dodać starte sery, pozostawiając odrobinę do posypania gotowego dania. Całość dokładnie wymieszać. Na patelnię wyłożyć makaron i wymieszać z podsmażonym boczkiem
Ola la LCHFszklanki wody 2 cebule 1 łyżka masła + 1 łyżka mąki pszennej sos sojowy, ocet balsamiczny i cukier (albo miód) do smaku 1 płaska łyżka majeranku pieprz czarny lub ziołowy mielony do smaku dodatki do białej kiełbasy: ugotowane ziemniaki ćwikła z chrzanem pieczywo kiszone ogórki Przepis na białą kiełbasę duszoną w piwie i cebuli: Krok 1. Białą kiełbasę umyć, osuszyć(...)wyjąć a wywar przecedzić mocno odciskając cebule. Zrobić rumianą zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić przecedzonym smakiem, doprawić sosem sojowym (może być też Maggi), octem i cukrem. Przyprawić pieprzem mielonym. Białą kiełbasę pokroić w ukośne, duże kawałki, na powrót włożyć do rondla i polać przygotowanym sosem. Podgrzać. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną. Smacznego :) Biała kiełbasa na Wielkanoc - na świąteczny
Moja Książka Kucharskagodzin. Składniki: 4 trybowane udka z kurczaka 250 ml jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki suszonego czosnku 1/4 łyżeczki mielonej gorczycy 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1 szklaka mąki kukurydzianej 2 jajka 1 pełna szklanka panierki razowej sól, pieprz Przygotowanie: Mięso oczyszczamy. Jogurt mieszamy z przyprawami. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Mięso mieszamy
R'n'G Kitchenciasta francuskiego 1 marchewka (około 140 g) 1 por 1 cebula 1-1,5 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko szczypta kurkumy szczypta mielonej słodkiej papryki 1/2 pęczka koperku(...)Ciasto francuskie rozwijamy. Dzielimy na 11-12 paseczków. Nawijamy je na foremki do rurek, starając się zawijać ciasto na zakładkę. Jajko wybijamy do garnuszka, mieszamy. Dodajemy szczyptę kurkumy oraz mielonej papryki, mieszamy ponownie. Przygotowanym jajkiem smarujemy ciasto francuskie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut (lub do zarumienienia). Gotowe ciasto, póki ciepłe, ostrożnie zdejmujemy
Smaki Na Talerzusztuka, kiełbasa podwawelska 1 długa sztuka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 4 czubate łyżeczki, cukinia 6 średnie, woda 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, bazylia świeża 4 listki Cukinie umyć, pokroić na małe kawałki i posolić, odstawić na 30 minut, po tym czasie cukinie odcisnąć z soku
W Mojej Kuchni Lubięsobie kanapkę tak jak lubi, już sam sos jest w sobie wystarczająco pikantny. Gorąco polecam! Składniki na 4 porcje: 4 bułki z sezamem do hamburgerów 50 dag mięsa mielonego mieszanego( wołowina, indyk) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu sojowego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sól morska do smaku Szczypta przyprawy(...)Kilka liści sałaty lodowej Świeża kolendra 1 papryka słodka/ostra 4 łyżeczki majonezu 4 łyżeczki sosu słodko kwaśnego z chili Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać drobniutko posiekać dodać do mielonego mięsa, dodać pastę curry, wlać sos sojowy, wbić jajko, doprawić do smaku solą i szczyptą przyprawy piri piri, wsypać bułkę tartą , dokładnie wymieszać-wyrobić masę. Uformować 4 duże
Wanilia i Kardamoninterpretacja przepisu siostry Anastazji. Podałam je razem z surówką z kiszonej kapusty (uwielbiam) i ziemniaczanymi kluseczkami. 1,5 kg żeberek wieprzowych 2 nieduże cebule 1 papryka czerwona 3 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 1-2 łyżeczki imbiru 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki płynnego miodu sól, pieprz olej Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy(...)mniejsze części (u mnie na paseczki, ale duża kostka też się nada). Cebulę kroimy na ósemki. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso dzielimy na porcje. W miseczce mieszamy mieloną paprykę, imbir oraz sól i pieprz. Dodajemy drobno posiekany czosnek, mieszamy. Przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy mięso z obu stron. Polewamy płynnym miodem. Dokładnie wcieramy w mięso. Na patelni rozgrzewamy olej
Smaki Na TalerzuLeon, który zawiera tylko naturalne cukry występujące w owocach i warzywach. Składniki: 6 jajek 2-3 łyżki majonezu 70 g szpinaku rozdrobnionego Hortex 1 łyżeczka masła Sól Pieprz czarny mielony Ocet Sok Hortex Vitaminka lub Leon Wykonanie: Jajka umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Wsypać ½ łyżeczki soli i wlać 1-2 łyżek octu (skorupki będą lepiej odchodzić(...)Dania Pasty Kuchnia Polska Porcje 8 porcji Czas przygotowania 45 minut Składniki 6 jajek 2-3 łyżki majonezu 70 g szpinaku rozdrobnionego Hortex 1 łyżeczka masła Sól Pieprz czarny mielony Ocet Sok Hortex Vitaminka lub Leon Sposób przygotowania Jajka umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Wsypać ½ łyżeczki soli i wlać 1-2 łyżek octu (skorupki będą lepiej odchodzić
Przepisy Babcijajka, 200 ml kwaśnej śmietany 18%, 2 garście świeżego szpinaku, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, chili świeżo mielona do smaku, masło do wysmarowania foremek. Przygotowanie: Ziemniaki mają być zimne. Z brokuła wykorzystujemy tylko łodygi, należy je obrać, ale tylko tą część, która jest najbardziej stwardniała. Kroimy je na mniejsze kawałki
Moniki Smakołykisztuk, ziemniaki ugotowane 50 dag, pieczarki 10 sztuk, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 1 litr, natka pietruszki 1 pęczek, jajka surowe 1 sztuka, tarta bułka 1 szklanka, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól czosnkowa 3/4 łyżeczki Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, opłukać pod zimną wodą i obrać z łupinki, pokroić na kawałki do miski. Dodać ugotowane(...)ziemniaki np. dzień wcześniej z obiadu, usmażone na 6 łyżkach oleju pieczarki z cebulą, całe surowe jajko i blenderem wszystko zmiksować. Dodać natkę pietruszki posiekaną, wsypać tartą bułkę, pieprz mielony, sól czosnkową, masę dobrze wymieszać. Na gorącym oleju smażyć kotlety na rumiano - kotlety jarskie pieczarkowo- jajeczne ze szczypiorkiem są bardzo smaczne nie tylko na obiad np. w sosie pieczarkowym
W Mojej Kuchni Lubięłyżek, ząbki czosnku 4 sztuki, włoszczyzna rozdrobniona 4 łyżki, kostka rosołowa 1 sztuka, twaróg w kostce 150 gram, szpinak mrożony 1 opakowanie, jaka 1 sztuka, mąka 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki Na oleju podsmażyć na złoto pokrojone(...)ząbki czosnku razem z włoszczyzną, kostką rosołową. Włożyć mrożone kawałki szpinaku i podsmażać wszystko z 10 minut co jakiś czas mieszając. tortille ze szpinakiem... Wbić jajko, wsypać mąkę, pieprz mielony i szybko połączyć składniki do zagęszczenia, dobrze wystudzić. Dość grubo posmarować pięć placków tortilli, zawinąć w rulony i przed podaniem kroić na porcje - szpinakowe nadzienie do gotowych placków tortilli
W Mojej Kuchni Lubięzrobiliśmy duży, niedzielny obiad, na który składał się pieczony, faszerowany kurczak, pieczone frytki i klasyczna surówka w kiszonej kapusty. Zupełnie nieklasyczny był kurczak, faszerowany kaszą gryczaną, pistacjami, jarmużem, mielonym indykiem i drobiową wątróbką. Coś niesamowitego! Od dawna chcieliśmy go zrobić, gdyż na przepis Karola Okrasy natrafiliśmy już jakiś czas temu(...)długo jakoś się nie składało, bo danie wymaga uwagi i czasu. Warto było jednak czekać. Farsz do kurczaka jest niesamowity! Słodka żurawina doskonale kontuje lekką goryczkę wątróbki, kasza i mielony indyk łączą się w kremową masę o konsystencji pasztetu, a całość uzupełniają pistacje, miękkie, ale też lekko twarde, nadając farszowi chrupkości. Przepis naprawdę wart wypróbowania. Faszerowany kurczak jest świetnym
Niedzielny kucharzPieczeń rzymska z jajkiem Rolada z mięsa mielonego faszerowana i pieczona z gotowanymi na twardo jajkami to bardzo smaczne oraz proste w przygotowaniu danie. Zazwyczaj potrawę taką przygotowuje się na Wielkanoc(...)można też podać ją na ciepło jako danie obiadowe lub jako zimną przekąskę na przyjęciu. Pieczeń zarówno wygląda jak i smakuje rewelacyjnie. Składniki: 1 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 5-6 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek *** Mięso
Blog z Apetytem