mielone - 47549 przepisów (strona:676/3170)

MAKOWIEC JAPOŃSKI 196

bardzo smaczne i wilgotne - to zasługa jabłek, a dodatkowo napakowane bakaliami. Poza tym, w składzie nie zawiera mąki, tylko kaszę mannę.  Warte polecenia!   Składniki: 200 g maku mielonego 250 ml mleka 4 duże jajka 100 g masła 1 szklanka cukru pudru 5 łyżek kaszy manny(...)średnie jabłka 100 g bakalii (u mnie - mieszanka studencka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 100 g gorzkiej czekolady do posypania: chipsy kokosowe, wiórki kokosowe, orzechy włoskie Wykonanie: Mielony mak zalewamy wrzącym mlekiem i mieszamy, aż całe mleko zostanie wchłonięte. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki.  Oddzielamy białka

Kuchnia MagdaLeny
Śledzik z koperkiem i ogórkiem kiszonym 225

matjas 1 średniej wielkości ogórek kiszony (u mnie domowy) pół małej cebuli + odrobina oleju do podsmażenia 2 łyżki koperku 3 łyżki oleju – u mnie tłoczony na zimno świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie należy wcześniej przepłukać zimną wodą i wymoczyć kilka godzin. Śledzie kroimy w paseczki, przekładamy(...)miski. Dodajemy pokrojonego w drobną kosteczkę ogórka kiszonego, cebulę (wcześniej ją drobno kroimy i wrzucamy na chwilę na patelnię z niewielką ilością oleju) i posiekany koperek. Całość doprawiamy śwież mielonym pieprzem i wlewamy olej. Mieszamy, próbujemy. Tak przygotowanego śledzika można podać od razu lub wstawić do lodówki (schłodzona będzie jeszcze lepsza). Smacznego

Słodkie okruszki
Kurczak Fricassee 218

koszyka Bulion Wołowy BIO 66g 5,08  zł Dodaj do koszyka Hotz Koncentrat Czosnek 80g 6,30  zł Dodaj do koszyka Oslov. – Kmin rzymski mielony 50g 2,40  zł Dodaj do koszyka Oslov. – Oregano Premium 30g 1,71  zł Dodaj do koszyka Targroch – Sól himalajska ciemno różowa drobna(...)kurczaka lub indyka 2 szt. Marchewki 4 łodygi Selera Naciowego 1 szt. Cebuli 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego 2 szt. Liści Laurowych 1 łyżeczka Suszonego Oregano 1 łyżeczka Mielonego Kuminu 1 łyżka Ghee 1/2 szklanki Domowego bulionu ((lub z ekologicznej kostki)) Szczypiorek ((do podania)) Sól i pieprz ((do smaku)) Cebulę, Marchew i Selera naciowego pokrój w kostkę o bokach

Oslov.
Zimowa owsianka z płatkami quinoa i gruszką 176

owsiane - 3/4 szklanki płatki quinoa - 1 łyżka miód/ syrop klonowy - 2 - 3 łyżki gruszka - 1 szt. orzechy - 1 garść cynamon - 1/2 łyżeczki anyż gwiazdkowy - 1 szt. pistacje, płatki migdałowe, mielony len  Płatki owsiane lekko podprażyć w garnku wlać wodę ok 2 cm ponad płatki i zagotować. Zamieszać. Po 2 minutach dodać łyżkę płatków quinoa i gotować jeszcze(...)anyżem. Kiedy będzie płynny dodać gruszkę pociętą w plastry i dusić z obu stron po 2 minuty. Do naczyń przełożyć owsiankę, na wierzch położyć gruszkę i posypać np. mielonym lnem, pistacjami, płatkami migdałów, makiem.  Całość polać sosem miodowym, w którym dusiły się gruszki

AZgotuj!
Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym z ziemniakami hasselback i brukselką 190

łyżki oleju lub tłuszczu gęsiego świeży rozmaryn sól morska Brukselka z boczkiem (8 osób): 1 kg obranej brukselki 200 g wędzonego boczku w plasterkach 1 czerwona cebula 1/2 łyżeczki mielonej kolendry dwie łyżki soku z cytryny 2 łyżki suszonej żurawiny sól, pieprz Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym: Do niewielkiego rondelka wlewamy bulion i przez co najmniej godzinę moczymy(...)dodajemy do boczku. Podsmażamy razem. Gdy z boczku niemal całkowicie wytopi się tłuszcz, możemy dodać ugotowaną i odsączoną brukselkę oraz suszoną żurawinę. Mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy mieloną kolendrę oraz sól i pieprz. Do sesji wykorzystałam naczynia Ambition – marka towarzyszy mi już od wielu lat, a teraz, tak jak wspominałam, mogę zaprezentować Wam swój nowy serwis

Poezja smaku
Ziemniaczane kulki z pieczarkami 166

kartoflanki 1 płaska łyżka gęstego jogurtu greckiego sól do smaku bułka tarta do obtoczenia farsz : 9-10 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka śmietany kremówki 30% 1 łyżka klarowanego masła do smażenia sól , pieprz do smaku Pieczarki drobno siekamy . Cebulę obieramy i kroimy jak pieczarki ,drobniutko . Czosnek wyciskamy(...)maśle , razem z miodem , gałką i solą . Jak już wszystko zmięknie i się zrumieni , przekładamy do miski . Dodajemy kremówkę , doprawiamy pieprzem i rozdrabniamy blenderem , na drobniejszą , ale nie całkowicie mieloną masę . Odstawiamy do ostygnięcia . Do dużej miski wkładamy porządnie przeciśnięte przez praskę , gotowane ziemniaki . Dokładamy jajko , mąkę , pszenną i kartoflankę , sól do smaku i jogurt . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość

Ogrodnik w podróży
Imbirowo-kardamonowe ciasto z persymoną 177

płatków owsianych górskich 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu Dodatkowo: cukier trzcinowy w pudrze wymieszany z odrobiną cynamonu ok. 1/2 owocu kaki Przygotowanie: 1) Płatki owsiane zmiksować za pomocą blendera na mąkę. 2) Następnie w jednej misce

Fitsweet.me
Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz 205

mleka kokosowego 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego 30 g drożdży 1/3 łyżeczki soli nadzienie: 250 g daktyli 2 łyżki jasnego tahini 3-4 łyżki mielonych orzechów laskowych/włoskich 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: 1 żółtko+1łyżka wody do posmarowania garstka orzechów włoskich Przygotowanie: przed planowanym pieczeniem z odpowiednim wyprzedzeniem namoczyć daktyle. Zimną wodą zalać pozbawione(...)odcedzić z wody, następnie zmiksować razem z tahini przy pomocy blendera na gładką masę. Jeśli pasta jest bardzo gęsta dodać trochę mleka kokosowego lub wody z moczenia. Wymieszać z mielonymi orzechami do uzyskania smarownej pasty wyrośnięte ciasto drożdżowe powtórnie zagnieść (odgazować), następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt prostokąta. Posmarować przygotowaną masą daktylową pozostawiając dookoła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szynka pieczona w rękawie 230

podaję proporcję na 1 kg) 3 pełne łyżeczki majeranku 4-5 ząbków czosnku 1 i 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju 5 kulek ziela angielskiego 6 liści laurowych świeżo mielony(...)czarny pieprz Dodatkowo: rękaw do pieczenia Stella Przygotowanie: Szynkę przekładamy do szklanego naczynia. W małej miseczce mieszamy majeranek, starty na drobnych oczkach czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), sól, świeżo mielony pieprz (u mnie około 4 przekręcenia młynka, można dać ciut więcej), zmiażdżone w moździerzu ziele angielskie, pokruszone lub zmiażdżone w moździerzu liście laurowe i olej. Mieszanką nacieramy dokładnie naszą

Słodkie okruszki
Kaczka z granatem i migdałami 181

300g lub 2 nogi po 350-400g 1 średni granat 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mielonych migdałów 200ml bulionu drobiowego 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka startych owoców kolendry 1/2 płaskiej łyżeczki startego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka kurkumy 2-3 łyżki soku z cytryny kilka łyżek brązowego cukru sól 1 czubata

Kulinarna Pokusa
Klopsiki z suszonymi pomidorami 163

pierwszy plan wybijają się bardzo włoskie smaki – suszone pomidory, parmezan, oregano i mozzarella, wszystko dobrze wyczuwalne w każdym kęsie – pychota. Składniki (na 3-4 porcje): 500g mielonego mięsa wołowego 100g suszonych pomidorów z oleju 4 łyżki oleju spod pomidorów 1 duże jajko 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki tartego parmezanu 2 ząbki czosnku łyżka posiekanego świeżego oregano(...)zastąpić łyżeczką suszonego sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 700ml passaty pomidorowej opakowanie mini kulek mozzarelli sól i pieprz do smaku listki świeżego oregano szczypta cukru   Do mięsa mielonego dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, jajko, bułkę tartą, parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko dobrze mieszamy, najlepiej ręką

Smaczna Strona
Prosta sałatka z pieczarkami, serem i marynowaną papryką 246

mniejsze) 3 kawałki marynowanej papryki Octim 4 pełne łyżki kukurydzy z puszki 3 plasterki schabu 1-2 łyżki majonezu 3 łyżki startego żółtego sera (na drobnych oczkach) świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Pieczarki obieramy i gotujemy około 5 minut w lekko posolonej wodzie. Wyjmujemy, studzimy(...)kroimy w półplasterki lub drobniej. Przekładamy do miski. Do pieczarek dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, kukurydzę, starty żółty ser i pokrojony w paseczki schab. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą, dodajemy majonez (najpierw 1 łyżkę) i mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy lub/i dodajemy majonez. Smacznego

Słodkie okruszki
Chrupiące kotleciki z indyka 150

mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/  oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/   Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI NA 15 SZTUK Kotletów :   1/2 kg Mięsa Mielonego z Indyka(...)dałam 2 % tłuszczu (najlepiej samemu zmielić filet) 3 jajka  5 łyżek płatków owsianych np. błyskawicznych  1 łyżeczka Czosnku Grys Skworcu   3 łyżki Przyprawy do mięsa mielonego Skworcu 2 łyżki Natki Pietruszki Skworcu sól i pieprz do smaku    Dodatkowo: Panier Skworcu Olej rzepakowy do smażenia  PRZYGOTOWANIE:     Wszystkie składniki kotlecików dokładnie łączymy

Gotowanie Patki
DOMOWA MĄCZKA MIGDAŁOWA 182

przepisy z wykorzystaniem mączki migdałowej: KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE    Składniki:  250 g margaryny (1 kostka) 10 dag cukru kryształ 2 żółtka 35 dag mąki pszennej 10 dag mielonych migdałów 1 łyżka cukru migdałowego Dekoracja: zmielone migdały lub cukier kryształ Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia. Migdały bardzo drobno zmielić. Do przesianej mąki dodać zmielone migdały, cukier(...)jajkiem i posypujemy zmielonymi migdałami lub cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.  Piec 10 - 12 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWO - CYNAMONOWE Składniki: 100 g mielonych migdałów (mączka migdałowa) 200 g mąki pszennej 60 - 70 g cukru pudru 180 g margaryny szczypta soli 1 - 2  łyżeczki cynamonu  2 łyżki cukru migdałowego Dodatkowo: cukier

Ciastka - domowe słodkości
Rolada z boczku ze śliwkami 188

płat chudego surowego boczku bez skóry i kości około 100 g suszonych śliwek 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2-3 łyżki suszonego majeranku 1-2 łyżki mielonej papryki (słodkiej lub ostrej) sól i pieprz do smaku Jak zrobić roladę z boczku ze śliwkami Boczek natarłam z obu stron solą i pieprzem. Ułożyłam na blacie stroną z tłuszczykiem(...)dłuższego boku ułożyłam suszone śliwki i zwinęłam boczek w rulon, starając się aby rolada była jak najbardziej ścisła. Obwiązałam sznurkiem, natarłam przeciśniętym przez praskę czosnkiem, obsypałam obficie majerankiem i mieloną papryką. Tak przygotowaną roladę włożyłam do rękawa do pieczenia i piekłam w temperaturze 160 stopni przez półtorej godziny. Po upieczeniu wyjęłam z rękawa i pozostawiłam, do całkowitego wystudzenia. Rolowany

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata