mielone - 47549 przepisów (strona:671/3170)

Ryż z indykiem i warzywami. 195

łyżki soku z cytryny odrobina mielonego kuminu   Skworcu 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku Przygotowanie; Ryż płuczemy , zalewamy woda, dodajemy dwa liście limonki i mieloną kurkumę. Gotujemy do miękkości. Co jakiś czas mieszamy i uzupełniamy wodę jeśli jest taka potrzeba.  Ja gotowałam w dużej ilości wody, następnie nadmiar odcedziłam.  Mięso kroimy w średniej wielkości

Radość kipiąca uśmiechem.
Chiński rosół z sakiewkami 812

opcjonalnie odrobina koperku/natki pietruszki 2-3 łyżki sosu sojowego szczypta imbiru mielonego SAKIEWKI : Ciasto: 450 g mąki 300 ml wrzątku łyżeczka soli łyżka oleju FARSZ: 500 g mięsa mielonego z szynki 1 mała cebula sól pieprz jajko PRZYGOTOWANIE : Jedną marchewkę pozostawiamy całą, a pozostałe warzywa kroimy w słupki (3 marchewki, 2 pietruszki i selera), cebulę opalamy, razem

Gotowanie jest łatwe
Łopatka rozpływająca się w ustach 156

łopatki wieprzowej Marynata: 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka białego pieprzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 liście laurowe 1 liść kaffiru (opcjonalnie sparzona, starta skórka z limonki) Pozostałe składniki do duszenia mięsa: 2 łyżki cukru palmowego 1 litr gorącego bulionu wołowego 2 liście laurowe

R'n'G Kitchen
paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami... 202

Składniki: ciasto francuskie nie mrożone 2 opakowania, jajka 1 sztuka, pieczarki 60 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 5 łyżek, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kiszona kapusta 70 dag, cukier 1 łyżka, olej 1 łyżka, kostka rosołowa grzybowa 1 sztuka, tarta bułka 2 łyżki, kmin rzymski czarny Royal Brand 1 łyżka kiszoną kapustę drobno pokroić(...)garnka, dodać cukier, olej, kostkę grzybową, zalać wodą do przykrycia kapusty i gotować do miękkości, woda powinna dużo odparować na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki, pieprz mielony i usmażyć do odparowania wody do grzybów dodać ugotowaną kapustę, podsmażyć z 2 minuty, dodać tartej bułki i wymieszać ciasta francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia i delikatnie

W Mojej Kuchni Lubię
Dietetyczne pulpety drobiowe w sosie koperkowym bez śmietany 283

dziś to mój numer 1 ! Smakują lepiej niż w tradycyjnej wersji- na śmietanie, z bułką zamiast płatków owsianych...Nieskromnie przyznam, że wyszły rewelacyjne!   Składniki: 400 gram mięsa mielonego z kurczaka 1 średnia marchew 3 łyżeczki koperku 1 jajko 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka kaszy manny Mleko do zalania płatków 1 szklanka rosołu 4 łyżki jogurtu naturalnego Mąka(...)majeranek) Olej kokosowy/ masło klarowane Wykonanie: Płatki zalać mlekiem (do przykrycia), odstawić. Marchew obrać i lekko obgotować około 10 minut, wystudzić. Zetrzeć na grubych oczkach i dodać do mięsa mielonego. Dodać pozostałe składniki: jajko, namoczone płatki owsiane, kaszę mannę, przyprawy, 2 łyżki koperku. Formować pulpety i obtoczyć w mące (użyć kukurydzianej lub kokosowej wymieszanej w proporcji 50/50 z pszenną

Tradycyjna Kuchnia
Pieczarki w żytnio – kukurydzianym cieście. Szybka przekąska 298

około 12 pieczarek 5 pełnych łyżek mąki żytniej – użyłam typ 720 PZZ Białystok 3 pełne łyżki mąki kukurydzianej pół szklanki mleka 1 jajko klasy M większa szczypta suszonej mielonej bazylii pieprz i sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki i przecinamy każdą na pół(...)głębokiego talerza lub miski wsypujemy oba rodzaje mąki, wbijamy 1 jajko, doprawiamy po całości pieprzem (ciasta nie może być mdłe), dodajemy około szczypty soli i szczyptę (większą) suszonej mielonej bazylii. Powoli dolewamy mleko, mieszając całość np. widelcem. Ma nam powstać ciasto gęstsze od śmietany. W razie potrzeby można dodać ciut więcej mleka (gdy ciasto jest za gęste) lub dosypać

Słodkie okruszki
Placki ziemniaczane z kuskusem 186

bardzo delikatne i pyszne. Składniki: Ziemniaki 1 kg Kuskus ½ szklanki Czosnek 2-3 ząbki Sól i pieprz do smaku Bułka tarta 3 łyżki Jajka 2 szt. Papryka słodka mielona 1 łyżeczka Olej do smażenia Szczypiorek 1 pęczek Wykonanie: Kuskus przygotować zgodnie(...)opisem na opakowaniu i odłożyć do wystudzenia. Ziemniaki obrać, połowę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zaś drugą połowę na drobnych oczkach. Dodać zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, jajka, paprykę mieloną, posiekany szczypiorek, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Smażyć cienkie placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z kwaśną

Tradycyjna Kuchnia
Tarta serowa ze szpinakiem i szynką dojrzewającą 157

kawałek sera cheddar) 50 g tartego żółtego sera około 140 g szynki dojrzewającej w plastrach (np. parmeńskiej) 150 g serka śmietankowego, kanapkowego 3 jajka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz   Ciasto francuskie rozwijamy, wykładamy dno formy do zapiekania (około 20x30cm). Odstające boki odkrawamy, kroimy na paski. Szpinak myjemy, usuwamy twarde łodyżki. Cebulę(...)minuty (aż szpinak „zwiędnie”). Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. Ser żółty oraz feta kroimy na cienkie słupki. Owijamy je plasterkami szynki. Jajka roztrzepujemy z mieloną papryką. Dodajemy tarty ser żółty, serek kanapkowy oraz bułkę tartą. Całość mieszamy ze szpinakiem. Masę wykładamy na ciasto francuskie w formie. Układamy kawałki serów w szynce. Wierzch dekorujemy paseczkami pozostałego

Smaki Na Talerzu
Leczo 179

wydrąż łyżeczką gniazda nasienne, zatrzyj miąższ pomidorów na tarce o grubych oczkach, skórki odrzuć odrobina cukru lub innej substancji słodzącej sól morska drobno mielona czarny pieprz świeżo mielony 300 ml zimnej wody (200 ml do pierwszego etapu gotowania i 100 ml do drugiego etapu) Uwaga:  Możesz użyć papryki dowolnego gatunku, w dowolnym kolorze. Przygotowanie na rozgrzanej patelni

Szybko Szybkowar
Gotujemy rosół wołowy w szybkowarze 224

wierzchniej warstwy łupinki, pod spodem jest druga - czysta, opiecz na ciemny kolor 2 listki laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska drobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony świeża zielona pietruszka 2 l 500 ml wody makaron domowy Przygotowanie przygotuj makaron z przepisu Makaron domowy tradycyjny mięso umieść w szybkowarze i zalej zimną wodą zagotuj wodę

Szybko Szybkowar
Galette des rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 174

kwiatów pomarańczy. * SKŁADNIKI na tartę o średnicy 20-25 cm Frangipane i casto: ok. 400-450 g ciasta francuskiego na maśle (2 płaty o wymiarach foremki) 100 g mielonych migdałów (najlepiej bez skórki) 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru 2 jajka w temperaturze pokojowej kilka kropli aromatu migdałowego 1 cały migdał lub ziarnko fasoli Do posmarowania(...)PRZYGOTOWANIE Ciastem francuskim wyłóż spód formy na tartę i odkrój boki. Możesz również wyciąć okrąg na papierze do pieczenia. Przygotuj  frangipane , miksując masło z cukrem, aromatem migdałowym i mielonymi migdałami. Następnie wbijaj kolejno jajka, nie przerywając ubijania. W gotowej masie ukryj migdał lub ziarenko fasoli i posmaruj nią spód ciasta. Jeśli nie korzystasz z foremki, pamiętaj o pozostawieniu

Food Square
dorsz w galarecie... 197

Składniki: filety dorsza bez skóry 2 duże sztuki, wywar z włoszczyzny 1, 5 litra, sól 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 1/2 łyżeczki, jajka na twardo 3 sztuki, groszek konserwowy 1/2 puszki, marchew ugotowana 2 sztuki średnie, natka pietruszki 1/2 pęczka, żelatyna na 1,5 litra świeże nie mrożone filety z dorsza bez skóry dokładnie opłukać(...)tylko aby wywar "pykał" gotować rybę z 15 minut, w wywarze zostawić do przestudzenia filety w kawałkach układać w miseczkach, szklankach, dodać jajka na twardo, groszek zielony, marchewkę, pieprz mielony, natkę pietruszki do wywaru wsypać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia żelatyny lekko podgrzać, nie zagotować, do smaku przyprawić solą, przyprawą w płynie wywar wlać do porcji ryb, zamieszać łyżeczką

W Mojej Kuchni Lubię
Kasza jaglana ze szpinakiem i jajkiem sadzonym 194

kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z 1 łyżką masła. Dodajemy szpinak i po chwili czosnek. Podsmażmy, aż szpinak zmniejszy objętość. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na drugiej(...)patelni przygotowujemy jajko sadzone na 1 łyżce masła. Do miski przekładamy kaszę jaglaną. Na wierzchu układamy szpinak i jajko sadzone. Posypujemy czarnuszką i parmezanem oraz świeżo mielonym pieprzem

Moja smaczna kuchnia
Lekkie taco z wołowiną na liściach sałaty 195

Moje dzieci uwielbiają taco z wołowiną, a ja lubię taco na liściach rzymskiej sałaty. Taco jest pyszne i tym razem przyrządziłam je z mieloną wołowiną z dodatkiem soi, rzymskiego kminu, chili i pieprzu…lekko azjatyckie smaki. Taco z wołowiną(...)sylwestrowe przyjęcie? Czemu nie! Świetna przekąska na ciepło podana na liściach sałaty. Nieskomplikowana i bardzo smaczna, a przy tym dekoracyjna. Lekkie taco z wołowiny 16 taco Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 łyżki oliwy 1 czosnek solo ½ czerwonego chili + 1 chili do podania 1 łyżka utartego imbiru 1 łyżka soi 1 łyżeczka kminu rzymskiego ½ łyżeczki płatków chili 3 łyżki

codojedzenia
Domowa masa makowa 178

siebie i znajomej zrobiłam masę z maku mielonego i wiem jedno - już nigdy nie użyję masy gotowej. Makowiec jest o niebo lepszy a teraz mogąc kupić mak mielony przygotowanie masy jest mniej pracochłonne. A makowca możecie upiec nie tylko na święta więc wrzucam przepis na masę a niebawem na makowca. domowa masa makowa

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania