masła 40 dkg młodych ziemniaków 2 średnie marchewki 1 duża biała cebula 1/8 otartej skórki z cytryny 2 liście laurowe 1 łyżeczka kminku w ziarnach 1/8 łyżeczki pikantnej papryki mielonej 2,5 litra wody 100 ml śmietanki do zupy 1,5 łyżki soli pieprz do smaku 200 ml soku pomidorowego Jak zrobić zupę z młodej kapusty . Kapustę oczyścić, wyciąć(...)Boczek pokroić na małe kawałki lub w kostkę. Do garnka włożyć pokrojony boczek, masło oraz cebulę. Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty. Do podsmażonej cebuli z boczkiem dodać mieloną paprykę, kminek, liście laurowe oraz drobno tartą skórkę z cytryny. Smażyć przez kolejnych kilka minut do momentu, w którym cebula delikatnie się przyrumieni. Do podsmażonych składników wlać wodę, dodać
mecooksmielonej gałki muszkatołowej farsz : 1 duży , mrożony filet z pangi lub innej ryby 6 zielonych szparagów 1 mała cukinia 6 pieczarek 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku 2 łyżki masła sos : 1 szklanka beszamelu ( przepis tutaj ) 2 duże jajka sól , biały pieprz do smaku dodatkowo : koperek
Ogrodnik w podróżydrobiowy (lub warzywny) – 1,5 l czosnek – 1 ząbek masło – 1 łyżka chleb żytni – 0,5 bochenka suszony majeranek suszony tymianek mielona ostra papryka cukier – 1 łyżka sól mielony pieprz biały olej Wykonanie: Cebulę Sławek pokroił w cienkie piórka. Smażyliśmy partiami na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obierał Narcyz i kroił w kostkę. Podsmażoną cebulę przełożyliśmy do dużego garnka
Sprawni w smakuSkładniki: bób 70 dag, margaryna Śniadaniowa Klasyczna 4 łyżki, czosnek młody 1 główka, sól 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka bób świeży ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ugotowany bób wylać na durszlak, na patelni(...)stopić margarynę Śniadaniowa Klasyczna nie dopuścić do zbrązowienia, gdy jest stopiona wrzucić pokrojony młody czosnek i podsmażać z 3 minuty na średnim ogniu mieszając. Do czosnku wsypać bób, pieprz mielony, posiekany koperek i wszystko dobrze wymieszać. Czosnek wystudzony przełożyć do pojemnika, słoika i można zabrać do pracy na drugie śniadanie, my taki czosnek lubimy z łupinką, ale można też
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: około 1 kg pomidorów (zwykłych, koktajlowych, różnych kolorów, wielkości, itd.) 3-4 kromki chleba gałązka świeżego rozmarynu 2-3 ząbki czosnku garść świeżej bazylii oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól Najpierw chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Następnie dorzucamy do niej rozgnieciony ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu. Chwilę podsmażamy, a później dorzucamy(...)dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy je dowolnie na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski. Pozostały czosnek drobno siekamy i dodajemy do pomidorów. Następnie doprawiamy wszystko oliwą z oliwek, świeżo mielonym pieprzem i solą. Na koniec, przed podaniem sałatkę posypujemy posiekaną bazylią i grzankami. Smacznego Artykuł Panzanella pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujekrem przygotowałam bez podsmażania marchewki, śmietanę zastąpiłam naturalnym jogurtem, a ostry imbir - delikatniejszą kolendrą. składniki: 1/2 kg marchwi 750 ml wody (lub bulionu warzywnego) 1 pomarańcza sól kolendra mielona jogurt naturalny listki świeżej kolendry groszek ptysiowy wykonanie: Wodę zagotowałam, do wrzątku wrzuciłam obraną i pokrojoną w talarki marchewkę(...)oraz skórkę z pomarańczy startą na drobnych oczkach. Gotowałam do miękkości - około 20 minut. Dolałam sok wyciśnięty z pomarańczy i zblendowałam na krem. Doprawiłam solą i niewielką ilością mielonej kolendry. Podałam z łyżką gęstego jogurtu, groszkiem ptysiowym i listkami świeżej kolendry
babka w formiekaszy kuskus 1 czerwona papryka cebula dymka (pęczek) oliwki zielone (dwie garści) jogurt grecki skórka z cytryny 2 ząbki czosnku przyprawy: kminek mielony 0,5 łyżeczki kmin rzymski mielony 0,5 łyżeczki papryka słodka 1 łyżeczka papryka ostra 0,5 łyżeczki sezam 2 łyżeczki natka pietruszki Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, posmarować oliwą, posolić, dodać pieprz i posypać
noteskulinarnyfigakoperkiem 1 duża główka młodej kapusty 1 duże kwaskowe jabłko 1 średniej wielkości cebula 2-3 łyżki masła 1-2 łyżki mąki pszennej półtorej szklanki wody pół łyżeczki mielonego kminku pół łyżeczki cukru duża szczypta lubczyku lub do smaku 1 łyżka octu jabłkowego 1 liść laurowy 1 ziarenko ziela angielskiego 1 pęczek koperku sól i pieprz do smaku(...)pokrojony dość drobno koperek i gotuję jeszcze około 2-3 minut. Do czego pasuje młoda kapusta zasmażana Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i jabłkami pasuje panierowanych kotletów (schabowych lub mielonych), klusek śląskich i klusek na parze. Można ją też zjeść z chlebem albo z ziemniakami i jajkiem sadzonym. Młoda kapusta zasmażana z koperkiem
Cztery Fajeryszklanka surowej kaszy bulgur 1 średnia cebula 1/2 świeżej zielonej papryki przyprawy: 1 łyżeczka (5 ml) kuminu 1/2 łyżeczki (2 ml) papryki słodkiej mielonej sól i pieprz czarny mielony (do smaku) 1 1/2 szklanki passsaty pomidorowej świeże zioła: pietruszka i koperek olej do smażenia Wykonanie: Obraną cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak umytą paprykę. Na patelni z grubym
Lamarida.plRzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Ciasto orzechowe z wiśniami - kuchnia podkarpacka Składniki na ciasto (na 2 blaty wielkości 25x35 cm): 8 jajek 200 g cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 2 budynie w proszku 3 szklanki mleka 200 g masła 1 kieliszek rumu (lub innego(...)blatów orzechowych. Ubijamy w misce 4 białka dodając pod koniec ubijania 100 g cukru (łyżka po łyżce). Do ubitych białek dodajemy 4 żółtka i dobrze miksujemy. 100 g mielonych orzechów mieszamy z 1 łyżką mąki pszennej i ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszankę dodajemy do ubitej masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką. Całość przekładamy na blaszkę wielkości 25x35 cm, wyłożoną
Trzeci talerzwyciskarki nie musi być natychmiast wypity. Można spokojnie go odstawić do lodówki i sięgnąć za kilka godzin. Wyciskarki do soków poziome, oprócz przygotowania soków, mogą również znakomicie mielić najróżniejsze produkty, jak np. mak, orzechy czy gotowane mięso. Wyciskarki do soków pionowe Czym się różnią wyciskarki do soków pionowe od poziomych? Mianowicie inaczej został ułożony w nich mechanizm, odpowiadający za przygotowanie(...)poziomych wyciskarek do soków. Należy jednak mieć na uwadze, że pionowe wyciskarki do soków wymagają większych nakładów pracy przy dokładnym ich czyszczeniu. Osoby, które oprócz soków, oczekują również funkcji mielenia produktów, muszą zrezygnować z kupna wyciskarki pionowej. Urządzenie nie ma możliwości mielenia produktów. Dwuślimakowe wyciskarki do soków Urządzenia pracują podobnie do wyciskarek poziomych, z tą różnicą, że posiadają dwa wałki
Słodkie okruszkiLemoniada wszystkim kojarzy się głównie z wodą i cytryną. Jednak tym razem pokażę Wam jak przygotować pyszną, słodką lemoniadę z arbuza. Arbuzowa lemoniada to szybki i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!papryki (u mnie żółtka i czerwona) 2 cukinie 1 mała główka młodej kapusty 6 pomidorów 400 g kiełbasy 100 ml soku pomidorowego 1 łyżeczka cukru papryka słodka mielona papryka chili sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Młodą kapustkę myjemy pod bieżącą wodą, szatkujemy, przenosimy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Pozostawiamy, aby obciekła. Cebule obieramy i kroimy w kostkę(...)między czasie podlewając wodą, aby się nie przypaliła. Po tym czasie, do garnka dodajemy cukinie oraz pomidory i wlewamy sok pomidorowy. Dusimy, aż warzywa się rozgotują. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, cukrem, pieprzem oraz solą. Podajemy z pieczywem
Kuchnia MagdaLenypapryki (u mnie żółtka i czerwona) 2 cukinie 1 mała główka młodej kapusty 6 pomidorów 400 g kiełbasy 100 ml soku pomidorowego 1 łyżeczka cukru papryka słodka mielona papryka chili sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Młodą kapustkę myjemy pod bieżącą wodą, szatkujemy, przenosimy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Pozostawiamy, aby obciekła. Cebule obieramy i kroimy w kostkę(...)między czasie podlewając wodą, aby się nie przypaliła. Po tym czasie, do garnka dodajemy cukinie oraz pomidory i wlewamy sok pomidorowy. Dusimy, aż warzywa się rozgotują. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, cukrem, pieprzem oraz solą. Podajemy z pieczywem
Kuchnia MagdaLenySkładniki: boczek wędzony z tłuszczykiem 30 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kapusta młoda 2 główki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 2 łyżki, koperek świeży 2 pęczki Boczek wędzony pokroić(...)kostkę, w garnku podsmażyć na rumiano razem z pokrojoną cebulą, czosnkiem. Kapustę młodą opłukać i nie za drobno pokroić, dodać do podsmażonego boczku i wymieszać. Wsypać kucharka, pieprz mielony i podsmażać mieszając do miękkości kapusty z 15 minut, wody nie dodawać bo kapusta puści swoje soki. Wsypać posiekany koperek, mąkę i szybko wszystko wymieszać do zagęszczenia kapusty - kapusta młoda
W Mojej Kuchni Lubię