mielone - 47549 przepisów (strona:666/3170)

Młode ziemniaki rozmarynowo czosnkowe z cytrynowym kurczakiem i szparagami 134

łupkach , 2 gałązki świeżego rozmarynu, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, kurczak: 3 filety z kurczaka, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, 1 płaska łyżeczka trawy cytrynowej, ponadto: garść zielonych szparagów. Przygotowanie: ziemniaki: Ziemniaki myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim ziemniaki

Moniki Smakołyki
Surówka z młodej kapusty z koperkiem i ogórkiem 11784

średnie ogórki gruntowe (ale można użyć w drodze wyjątku ogórka szklarniowego) – ok. 260 g (waga przed obraniem) 1/4 łyżeczki soli (lub odrobina więcej do smaku) świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego (lub innego roślinnego) 1 czubata łyżka majonezu 1 łyżka soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na surówkę(...)szczypiorek drobno posiekać. Do odciśniętej kapusty dodać starte i odciśnięte ogórki oraz posiekany koperek i szczypiorek. Dodać oliwę (lub olej roślinny), majonez, sok z cytryny, cukier oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut, by smaki się przegryzły. Smacznego! Polecam również wypróbować inne pomysły na surówki z młodej kapusty : Surówka z młodej kapusty

Kulinarne Przeboje
Pyszne kotleciki z piersi indyka 122

Polecam!!! Składniki: 400 g filetu z indyka 150 g pieczarek 100 g sera żółtego 2 garście natki pietruszki 1 mała cebula 1 jajko Sól Pieprz cytrynowy Papryka czerwona słodka mielona Kurkuma Bazylia suszona Dodatkowo: bułka tarta, olej rzepakowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Pieczarki pokroić. Zalać 1-2 szklankami wody i zagotować. Pogotować 5 minut. Odcedzić. Odstawić do ostygnięcia. Mięso(...)minut Składniki 400 g filetu z indyka 150 g pieczarek 100 g sera żółtego 2 garście natki pietruszki 1 mała cebula 1 jajko Sól Pieprz cytrynowy Papryka czerwona słodka mielona Kurkuma Bazylia suszona Dodatkowo: bułka tarta olej rzepakowy Sposób przygotowania Pieczarki pokroić. Zalać 1-2 szklankami wody i zagotować. Pogotować 5 minut. Odcedzić. Odstawić do ostygnięcia. Mięso z indyka

Przepisy Babci
Kapuśniak z młodej kapusty 243

najlepiej wrzątku)* ok. 170 g boczku wędzonego surowego ok. 270 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego + ewentualnie odrobina pieprzu mielonego do smaku (na koniec gotowania zupy) średni pęczek koperku – ok. 25 g 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego sól do smaku (u mnie 1 płaska łyżeczka – ale ilość(...)minut (do czas aż warzywa będę już prawie miękkie). Następnie do zupy dodać koncentrat pomidorowy oraz posiekany drobno koperek oraz płaską łyżeczkę soli (i ewentualnie odrobinę świeżo mielonego pieprzu do smaku). Gotować całość jeszcze przez 5 minut. Na koniec, wedle uznania możecie zagęścić zupę zasmażką lub tak jak ja – oprószyć ją świeżym koperkiem. Z podanych składników wyszło

Kulinarne Przeboje
Galette z sadzonym jajkiem, brukselkami i łososiem 185

zalet i sięgać po nią chociaż od czasu do czasu. SKŁADNIKI Naleśniki gryczane: 100 g mąki gryczanej 1 jajko 170 ml wody 1 łyżka oleju rzepakowego sól, świeżo mielony pieprz Farsz(...)wędzonego łososia MOWI 150 g brukselek 2 jajka mały pęczek szczypiorku sól Dip: 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Naleśniki: Ciasto gryczane przygotowujemy dzień wcześniej. Do miski wbić jajko, rozbełtać, dodać wodę, olej rzepakowy i mąkę gryczaną. Wymieszać do połączenia składników, po czym doprawić solą i pieprzem. Włożyć

Passions hobbies life
Gulasz po węgiersku i placki po zbójnicku czyli pomysł na pyszny obiad 167

łopatki wieprzowej -1 czerwona papryka -3 średniej wielkości marchewki -2 średnie cebule -liść laurowy (3 sztuki) -4 ziarna ziela angielskiego -około litr bulionu/ rosołu -olej do podsmażenia -papryka mielona słodka i ostra -30 dag pieczarek -3 łyżki koncentratu pomidorowego -około 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Mięso (w kostkę), paprykę, cebulę i marchew (w plasterki) pokroić. Do garnka (w moim(...)próżniowy Happycall Vacuum Pot ) wlać odrobinę oleju i na dobrze rozgrzanym podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać także cebulę, marchewkę i paprykę. Całość chwilę poddusić. Wlać gorący bulion. Dodać mieloną paprykę, liście laurowe i ziele angielskie do smaku. Przykryć i gotować około godziny aż mięso stanie się zupełnie miękkie. W międzyczasie pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć

Arbuziaki
biała kapusta a`la bigos na szybko... 132

Składniki: kapusta biała 1główka średnia, boczek wędzony 30 dag, kiełbasa toruńska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, papryka słodka 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 1 szklanka Kapustę białą opłukać, pokroić nie za drobno, grube unerwienia odcinać, zalać wrzątkiem w misce i po 10 minutach wodę wylać, kapusta traci gorycz po sparzeniu(...)czosnek, paprykę słodką i podsmażyć. Do garnka wsypać sparzoną kapustę i wlać wodę, wymieszać, dusić bez przykrycia z 15 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec wsypać kucharka, pieprz mielony, podawać z pieczywem - kapusta biała w każdej wersji smakuje nam zawsze wybornie, można też wykorzystać końcówki wędlin,boczku i mamy na szybko a`la bigos............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Karkówka marynowana w winie 125

łyżeczka zmielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej       *** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 cm plastry *** *** W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty: oliwę, czerwone wino, miód, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy *** *** Mięso

Blog z Apetytem
Sałatka z burakiem i nektarynką 142

Sałatka z burakiem i nektarynką Składniki: 2-3 średniej wielkości buraki 1 nektarynka 100 g sera sałatkowo-kanapkowego 2 garści rukoli sos lub krem balsamiczny oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz Na początku myjemy buraki i owijamy je w folię aluminiową. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) i pieczemy około godzinę, aż będą miękkie. Najłatwiej jest to sprawdzić(...)Więc na dużym talerzu układamy rukolę i skrapiamy oliwą z oliwek. Na niej układamy buraki. Następnie dodajemy nektarynkę i ser. Na koniec polewamy wszystko sosem/kremem balsamicznym i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego Artykuł Sałatka z burakiem i nektarynką pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
PIECZONE ROLADKI INDYCZE Z PIECZARKAMI 129

tego nie dopuścić 😉 Składniki: ok. 600 g polędwiczek z indyka (u mnie: 3 szt. po około 200 g)  2 cebule 500 g pieczarek sól, pieprz papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule(...)całym mięsie. Najpierw składamy boki, a następnie zwijamy w rulon. To samo powtarzamy z pozostałymi polędwiczkami. Gotowe roladki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu nacieramy je papryką słodką mieloną. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Przed podaniem kroimy w plastry.  Rada: Moje roladki piekłam w piekarniku  Electrolux seria

Kuchnia MagdaLeny
PIECZONE ROLADKI INDYCZE Z PIECZARKAMI 129

tego nie dopuścić 😉 Składniki: ok. 600 g polędwiczek z indyka (u mnie: 3 szt. po około 200 g)  2 cebule 500 g pieczarek sól, pieprz papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule(...)całym mięsie. Najpierw składamy boki, a następnie zwijamy w rulon. To samo powtarzamy z pozostałymi polędwiczkami. Gotowe roladki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu nacieramy je papryką słodką mieloną. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Przed podaniem kroimy w plastry.  Rada: Moje roladki piekłam w piekarniku  Electrolux seria

Kuchnia MagdaLeny
Surówka z młodej kapusty z koperkiem i marchewką 2097

średnie marchewki – 170 g dość duży pęczek koperku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki soli pieprz czarny świeżo mielony do smaku Surówka z białej młodej kapusty – jak zrobić? Surówka z młodej kapusty i marchewki pojawia się u nas obowiązkowo, co roku, w sezonie. Poza sezonem zaś często(...)zetrzeć na tarce o małych oczkach. Koperek drobno posiekać. Do miski z poszatkowaną kapustą dodać startą marchewkę, posiekany koperek, oliwę (lub olej rzepakowy), sok z cytryny, cukier oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 30 minut, by smaki się przegryzły (a najlepiej na jeszcze dłużej). Po tym czasie posmakować surówkę

Kulinarne Przeboje
Falafel z ziołami 85

ząbki czosnku pęczek natki pietruszki pęczek koperku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1,5 łyżeczki mielonej kolendry sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki soli olej rzepakowy Ciecierzycę moczymy przez noc w wodzie, dwukrotnie zwiększy swoją objętość

Kardamonovy
Zupa z czerwonej soczewicy – przepis Mariny 109

pietruszka i koperek (po dwie wiązki co najmniej i konieczne są ich grube łodygi) przyprawy: 1 łyżeczka (5 ml) papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki (2 ml) czarnego pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki (2 ml) papryki chilli (lub według uznania) Wykonanie: W pierwszym kroku zalewamy surową soczewicę wodę i zagotowujemy. Co ważne: nie płuczemy wcześniej soczewicy! Ale nie martwcie się

Lamarida.pl
Kaczka pieczona w ziołach 151

kwaskowe jabłka 1 czubata łyżeczka tymianku 1 łyżka mielonego czosnku (można zastąpić świeżym dobrze roztartym czosnkiem) .pół łyżeczki ostrej papryki 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy (lub więcej jeśli marynata będzie za gęsta) 2 łyżki roztopionego masła lub oliwy Do dekoracji - kilka gałązek świeżego tymianku, 1 lub 2 kwaskowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania