wersji dla mięsożerców, sposób przygotowania jest taki sam. Zapiec można dowolne mięso: drób, polędwiczki wieprzowe, kotlety schabowe. Efekt zawsze jest ten sam: znakomity! Zobacz przepis Burgery z pęczaku i mielonego indyka Bez fałszywej skromnosć: burgery są naprawdę pyszne. Mamy na to świadków – ekipę z Polsatu, która jadła i chwaliła! Nie chwalący się, sami żeśmy ten przepis wymyślili. Zazwyczaj korzystamy(...)pęczotto, ale pół produkt, jeszcze finalnie nie doprawiony. Z połowy ugotowanej kaszy (gotowanie pęczaku zajmuje około pół godziny), zrobiliśmy burgery i pulpeciki do zupy pomidorowej. Skład ten sam: pęczak, mielony indyk, tymianek, trochę suszonej cebuli i czosnku dla podkręcenia smaku, odrobina bułki tartej do zapanierowania i na patelnię. Pozostałą kaszę doprawiliśmy tartym parmezanem, dodaliśmy odrobinę zimnego masła, żeby pęczotto
Niedzielny kucharzwody Sernik waniliowy -400g mielonego twarogu na sernik w wiaderku -250g twarogu w kostce -60g ksylitolu -40g budyniu z wanilią (lub zwykłego + 1 łyżeczka mielonej wanilii) -kilka śliwek Dodatkowo - czekolada Super Krówka (polewa) - draże i chrupki w czekoladzie Super Fudgio (do ozdoby) -śliwki (do ozdoby) SPÓD 1. Płatki owsiane zmielić na mąkę
Candy Pandasodmiana od tradycyjnego obiadu. Dzieciaki zajadały się tymi pierogami nie zważając na to, że to drożdżowe ciasto, za którym nie przepadają :) Składniki: Na farsz: * 50 dkg mięsa mielonego wołowego bądź wieprzowego * 1 puszka czerwonej fasoli * 1 papryka * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2 pomidory * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * sól, papryka słodka i ostra Na ciasto(...)łyżeczka cukru * 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: * oregano suszone * 1 jajko * 4 łyżki mleka Cebulę pokroiłam w kostkę a czosnek w plasterki. Wyłożyłam na patelnię i usmażyłam razem z mięsem mielonym. Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną z zalewy fasolę, pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy. Wszystko razem usmażyłam i na koniec przyprawiłam solą i paprykami. Odstawiłam do ostygnięcia
Pieprzyć z Fantazjącukinii 1 duża papryka szpiczasta 2 pomidory malinowe 200 g baleronu plastrach 1 łyżka smalcu z kaczki 300 ml bulionu warzywnego 90 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i wędlinę. Smażymy kilka chwil. Dodajemy pozostałe warzywa, smażymy jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy mieloną paprykę. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenciągu pół godziny upiec pyszne, puszyste, miękkie, lekko słodkie bułeczki. Naprawdę nie ma sensu kupować gotowych bułek. Przepis na hamburgery pochodzi z bloga Girlscangrill.com Składniki: 0,5 kg mielonej wołowiny 4 duże łyżki musztardy dijon, albo musztardowej lub deserowej 4 cienkie krążki cebuli 2 duże lub 4 małe ogórki pokrojone w plastry 4 plastry pomidora 4 plastry cienko pokrojonego(...)bułki do hamburgerów ułóż sałatę (możesz wcześniej posmarować bułkę keczupem, majonezem, jak lubisz), a następnie przełóż na nią hamburgera z dodatkami. Podawaj hamburgera z pieczonymi frytkami. Smacznego! Koszt dania: Mielona wołowina 500 g – 7,9 zł Bułki 4 sztuki – około 2,5 zł Dodatki – około 6 zł Frytki (4 ziemniaki) – 2 zł Razem – około 18 zł za dwie porcje
Niedzielny kucharzzieleniny: bazylii, pietruszki, dymki Sos winegret 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki musztardy dijon lub deserowej lub miodowej 1 łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki mielonej lub utartej w moździerzu kolendry Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki dokładnie umyj, nie musisz ich obierać, zeskrob skórkę z grubsza nożem, zalej zimną wodą – tyle tylko, żeby woda przykryła ziemniaki(...)minut, aż kiełbasa mocno się podpiecze z obydwu stron. Zdejmij z patelni i przełóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Krok 3 Przygotuj dresing. Wsyp do słoiczka mieloną kolendrę, wlej 2 łyżki octu winnego, dodaj 2 łyżki musztardy, łyżeczkę miodu, wlej 4 łyżki oliwy zakręć słoiczek i energicznie potrząsaj, do czasu aż całość zamieni się w gładką emulsję
Niedzielny kucharzpokrojona w kostkę Puszka pomidorów w zalewie 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 1 duża marchewka pokrojona w kostkę 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki kuminu 2-3 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Wysyp na olej cebulę i marchew. Smaż(...)minut aż mięso będzie brązowe. Krok 2 Wsyp do rondla pół szklanki kaszy, zamieszaj i smaż przez chwilę aż kasza zacznie pachnieć. Dodaj po pół łyżeczki ostrej papryki i mielonej kolendry, dużą szczyptę kuminu oraz posiekany czosnek, smaż jeszcze minutę. Wlej szklankę wody, dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą. Doprowadź do wrzenia, przykryj rondel i duś na wolnym
Niedzielny kucharzzrezygnujecie z rosołu, a pulpety zrobicie tylko z pęczaku (wtedy trzeba je mocniej doprawić) bez mięsa, to powstanie klasyk wegetariański. Co do pulpetów, my zrobiliśmy je z kaszy i mielonego mięsa, bo flaczki są elementem menu opartego o pęczak i zawiera m.in. hamburgery z pęczaku. Część masy wykorzystaliśmy do zrobienia pulpetów. Możecie jednak utoczyć pulpeciki tylko z mięsa, albo(...)cebula Łyżka przecieru pomidorowego 4 szklanki rosołu lub wody Liść laurowy Łyżeczka suszonego majeranku Szczypta imbiru Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz Pulpety 1/2 szklanki gotowanego pęczaku 100 g mielonego kurczaka lub indyka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki mąki 2 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj
Niedzielny kucharzSkładniki: 2 filety z kurczaka 200g gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej Przyprawy: 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta chilli 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę *** *** W miseczce umieszczamy jogurt z jajkami
Blog z Apetytemlaurowe 8 sztuk, ziele angielskie 12 sztuk, pieprz ziarnisty 1 łyżka, gorczyca 1 opakowanie, cukier 1 szklanka, sól 2 łyżki, 10% ocet 1/2 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, pieprz mielony 2 łyżeczki Sposób przygotowania tej papryki jest bardzo łatwy, mało czasochłonny, robię tak od paru lat i zawsze słoiki są dobrze zrobione,nie psują się. Umyte papryki przekroić(...)cukier, sól. Wlać wodę (ilość potrzebna od ilości słoików), po zagotowaniu gotować na średnim ogniu z 10 minut, z 2 minuty przed końcem gotowania wlać olej, ocet, wsypać pieprz mielony. Słoiki wyparzone (wlać trochę wody do słoików i w mikrofalówce na najwyższej mocy z 4 minuty), do słoików wlewać chochelką paprykę, zakręcić , w dużym garnku na ściereczce kuchennej postawić
W Mojej Kuchni Lubięzupa Piotra, twierdzi że gotuję najlepszą na świecie, jest lepsza niż u mamy , więc czemu nie… pyszna zupa pomidorowa w wersji by straga.pl? Dodatki w zupie np. z mięsa mielonego sprawiają, że zupa pomidorowa jest bardzo sycąca i rozgrzewająca i nie trzeba gotować dwóch dań na obiad. Dzięki czosnkowi, oraz ziołom taka zupa z pomidorów jest bardzo aromatyczna(...)mięsem można jeść 2-3 dni z rzędu, a najlepiej smakują na drugi dzień od ugotowania. Zupa z pomidorów. Zupa pomidorowa. 16 przepisów na pomidorówkę: Zupa pomidorowa z mięsem mielonym zupa cygańska zupa meksykańska Pomidorowa zupa krem ze świeżych pomidorów Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów gazpacho Hiszpańska zupa pomidorowa Pikantna zupa pomidorowa Zupa pomidorowa (z makaronem) Zupa pomidorowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępokrojona w kostkę Puszka pomidorów w zalewie 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 1 duża marchewka pokrojona w kostkę 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki kuminu 2-3 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Wysyp na olej cebulę i marchew. Smaż(...)minut aż mięso będzie brązowe. Krok 2 Wsyp do rondla pół szklanki kaszy, zamieszaj i smaż przez chwilę aż kasza zacznie pachnieć. Dodaj po pół łyżeczki ostrej papryki i mielonej kolendry, dużą szczyptę kuminu oraz posiekany czosnek, smaż jeszcze minutę. Wlej szklankę wody, dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą. Doprowadź do wrzenia, przykryj rondel i duś na wolnym
Niedzielny kucharzporcje) marynata -800 g filetu kurczaka -200 g jogurtu naturalnego -1 czubata łyżeczka suszonego czosnku -1 łyżeczka imbiru -2 łyżeczki przyprawy garam masala -1 łyżeczka kurkumy -1 łyżeczka mielonego kminku -1/2 łyżeczki ostrej papryki -1 łyżeczka soli(...)łyżeczki oleju słonecznikowego -2 łyżeczki masła -1 duża cebula -2 ząbki czosnku -ok. 2-3 cm kawałek świeżego imbiru -1 czubata łyżeczka garam masala -1 czubata łyżeczka mielonego kminku -1 łyżeczka kurkumy -1 łyżeczka suszonej kolendry -400 g passaty pomidorowej -1 łyżeczka ostrej papryki -1 łyżeczka soli -300 ml śmietanki -1 łyżeczka brązowego cukru -1/4 szkl. wody (opcjonalnie
Zielona Kuchniaszparagowej 2 kostki rosołowe domowej roboty groszek cukrowy 2 liście laurowe ziele angielskie koper natka pietruszki jogurt naturalny łyżka mąki sól, pieprz Zacznijmy o klopsików. Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą, jajkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy bułkę tartą. Dokładnie mieszamy, a następnie formujemy małe klopsiki. Smażymy na rozgrzanym oleju. Wyjmujemy i przekładamy
Kuchnia moimi oczamiwoda do gotowania fasoli 2 litry, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, boczek wędzony 35 dag, smalec 1 łyżka, przyprawa do mielonego mięsa 1/2 opakowania, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, pomidory miękkie 8 sztuk, majeranek 2 łyżki Fasolę jasiek moczyć całą noc w dużej ilości wody, przed gotowaniem wodę z moczenia(...)gotować do miękkości fasoli, około 60 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Wędzony boczek pokroić w kostkę, na smalcu boczek usmażyć razem z cebulą i czosnkiem, przyprawą do mielonego mięsa, dodać do ugotowanej fasoli, gotować z 10 minut. Wlać pomidory świeże zblendowane blenderem, wsypać majeranek, sól do smaku i gotować z 5 minut. - pyszna, zdrowa, sycąca fasola jasiek
W Mojej Kuchni Lubię