duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 czerwona papryka - 5-6 ziemniaków średniej wielkości - pól dużej główki młodej kapusty - 2 duże pomidory - gałążka lubczyku - kminek mielony, majeranek, papryka mielona słodka i ostra - sól, pieprz - 0,5 litra bulionu lub wody Wykonanie Boczek kroję w paski, kiełbasę w pół plasterki, cebulę w drobna kostkę, paprykę w dużą kostkę, podobnie ziemniaki
Kuchnia z widokiem na ogródniepowtarzalny smak. Polecam. Składniki: 3 jajka 2 grubsze* plastry szynki pieczonej z Wędzarni „Podlaska Chata” 3 rzodkiewki 5-6 małych korniszonów (ogóreczki) 2 łyżki majonezu świeżo mielony pieprz i sól do smaku do podania posiekany szczypiorek *jak na zdjęciu Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy(...)kostkę. Przekładamy do miski. Szynkę również kroimy w kostkę i dodajemy do jajek. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki ogóreczki oraz pokrojone w kostkę rzodkiewki. Doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i solą. Dodajemy majonez i mieszamy składniki. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Sałatkę podajemy ze szczypiorkiem (można ją nim posypać lub ułożyć obok). Smacznego
Słodkie okruszkiogórki gruntowe 4 średnie, rzodkiewka 1 pęczek, ząbki czosnku 4 sztuki, szczypiorek 1 pęczek, koperek 1 pęczek, natka pietruszki 1/2 pęczka, cukier 4 łyżki, ocet - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, maślanka 1 litr, jajka ugotowane na twardo 8 sztuk Umytą botwinkę drobno pokroić do garnka, kroję liście, łodyżki, buraczki,wlać wodę, wsypać kostki rosołowe i gotować(...)tarce grubsze oczka, wsypać drobno pokrojony opłukany szczypiorek, koperek, natkę pietruszki, czosnek starty w tarce do czosnku lub roztarty z ciut solą. Do zimnej botwinki wsypać pokrojone składniki, pieprz mielony, wlać zimną maślankę, ocet, dobrze wymieszać, ewentualnie dodać do smaku soli, schować do lodówki. Jajka ugotować na twardo, obrane pokroić na ćwiartki, podawać w chłodniku - chłodnik na upalne jest
W Mojej Kuchni Lubięfasoli czerwonej 1 puszka groszku zielonego 110 g makaronu 4-5 łyżek majonezu Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony Przyprawy do gotowania indyka: sól, pieprz cytrynowy, kurkuma, papryka słodka mielona, bazylia, ziele angielskie, liść laurowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Mięso z indyka zagotować z wyżej podanymi przyprawami. Gotować 40 minut. Po tym czasie mięso wyłożyć na talerz i odstawić
Przepisy BabciPetarda! <3 Składniki: 1 młoda kapusta 200 g ryżu 500 g mięsa mielonego(...)łopatki wieprzowej 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 700 ml mleka 1 pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie: Liście wycinamy, lekko sparzamy. Ryż gotujemy al’ dente. Mieszamy z mięsem mielonym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na każdy liść układamy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Masło rozgrzewamy, dodajemy mąkę, dokładnie łączymy. Wlewamy mleko, wrzucamy posiekany koperek. Mieszamy. Gołąbki
R'n'G Kitchenbogactwo kolorów sprawia, że ta sałatka makaronowa idealnie się sprawdzi w letnie upalne dni w roli obiadu. Składniki na 2 porcje : 120g mięsa z piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz łyżeczka oliwy ½ awokado 1 pomidor 1 czerwona cebula ogórek gruntowy ½ zielonej gruszki 30g makaronu pełnoziarnistego garść rukoli 1 łyżeczka ziaren(...)słonecznika Dressing: 1 łyżka oleju rydzowego 1 łyżeczka octu winnego z czerwonego wina Makaron ugotować al dente, odcedzić i ostudzić. Pierś kurczaka pokroić w paseczki, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem, przesmażyć na złoto na niewielkiej ilości oliwy. Zestawić z ognia i odstawić do przestygnięcia. Rukolę opłukać dokładnie pod bieżącą wodą i osuszyć, włożyć do miski. Wszystkie warzywa
DietologSezon na pomidory jest w pełni, możemy zatem przygotować szybkie spaghetti z pomidorami. Pokażę Wam jak zaoszczędzić czas i w 15 minut przygotować pyszne aromatyczne spaghetti
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!masła 40 dkg młodych ziemniaków 2 średnie marchewki 1 duża biała cebula 1/8 otartej skórki z cytryny 2 liście laurowe 1 łyżeczka kminku w ziarnach 1/8 łyżeczki pikantnej papryki mielonej 2,5 litra wody 100 ml śmietanki do zupy 1,5 łyżki soli pieprz do smaku 200 ml soku pomidorowego Jak zrobić zupę z młodej kapusty . Kapustę oczyścić, wyciąć(...)Boczek pokroić na małe kawałki lub w kostkę. Do garnka włożyć pokrojony boczek, masło oraz cebulę. Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty. Do podsmażonej cebuli z boczkiem dodać mieloną paprykę, kminek, liście laurowe oraz drobno tartą skórkę z cytryny. Smażyć przez kolejnych kilka minut do momentu, w którym cebula delikatnie się przyrumieni. Do podsmażonych składników wlać wodę, dodać
mecooksmielonej gałki muszkatołowej farsz : 1 duży , mrożony filet z pangi lub innej ryby 6 zielonych szparagów 1 mała cukinia 6 pieczarek 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku 2 łyżki masła sos : 1 szklanka beszamelu ( przepis tutaj ) 2 duże jajka sól , biały pieprz do smaku dodatkowo : koperek
Ogrodnik w podróżydrobiowy (lub warzywny) – 1,5 l czosnek – 1 ząbek masło – 1 łyżka chleb żytni – 0,5 bochenka suszony majeranek suszony tymianek mielona ostra papryka cukier – 1 łyżka sól mielony pieprz biały olej Wykonanie: Cebulę Sławek pokroił w cienkie piórka. Smażyliśmy partiami na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obierał Narcyz i kroił w kostkę. Podsmażoną cebulę przełożyliśmy do dużego garnka
Sprawni w smakuSkładniki: bób 70 dag, margaryna Śniadaniowa Klasyczna 4 łyżki, czosnek młody 1 główka, sól 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka bób świeży ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ugotowany bób wylać na durszlak, na patelni(...)stopić margarynę Śniadaniowa Klasyczna nie dopuścić do zbrązowienia, gdy jest stopiona wrzucić pokrojony młody czosnek i podsmażać z 3 minuty na średnim ogniu mieszając. Do czosnku wsypać bób, pieprz mielony, posiekany koperek i wszystko dobrze wymieszać. Czosnek wystudzony przełożyć do pojemnika, słoika i można zabrać do pracy na drugie śniadanie, my taki czosnek lubimy z łupinką, ale można też
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: około 1 kg pomidorów (zwykłych, koktajlowych, różnych kolorów, wielkości, itd.) 3-4 kromki chleba gałązka świeżego rozmarynu 2-3 ząbki czosnku garść świeżej bazylii oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól Najpierw chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Następnie dorzucamy do niej rozgnieciony ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu. Chwilę podsmażamy, a później dorzucamy(...)dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy je dowolnie na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski. Pozostały czosnek drobno siekamy i dodajemy do pomidorów. Następnie doprawiamy wszystko oliwą z oliwek, świeżo mielonym pieprzem i solą. Na koniec, przed podaniem sałatkę posypujemy posiekaną bazylią i grzankami. Smacznego Artykuł Panzanella pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujekrem przygotowałam bez podsmażania marchewki, śmietanę zastąpiłam naturalnym jogurtem, a ostry imbir - delikatniejszą kolendrą. składniki: 1/2 kg marchwi 750 ml wody (lub bulionu warzywnego) 1 pomarańcza sól kolendra mielona jogurt naturalny listki świeżej kolendry groszek ptysiowy wykonanie: Wodę zagotowałam, do wrzątku wrzuciłam obraną i pokrojoną w talarki marchewkę(...)oraz skórkę z pomarańczy startą na drobnych oczkach. Gotowałam do miękkości - około 20 minut. Dolałam sok wyciśnięty z pomarańczy i zblendowałam na krem. Doprawiłam solą i niewielką ilością mielonej kolendry. Podałam z łyżką gęstego jogurtu, groszkiem ptysiowym i listkami świeżej kolendry
babka w formiekaszy kuskus 1 czerwona papryka cebula dymka (pęczek) oliwki zielone (dwie garści) jogurt grecki skórka z cytryny 2 ząbki czosnku przyprawy: kminek mielony 0,5 łyżeczki kmin rzymski mielony 0,5 łyżeczki papryka słodka 1 łyżeczka papryka ostra 0,5 łyżeczki sezam 2 łyżeczki natka pietruszki Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, posmarować oliwą, posolić, dodać pieprz i posypać
noteskulinarnyfigakoperkiem 1 duża główka młodej kapusty 1 duże kwaskowe jabłko 1 średniej wielkości cebula 2-3 łyżki masła 1-2 łyżki mąki pszennej półtorej szklanki wody pół łyżeczki mielonego kminku pół łyżeczki cukru duża szczypta lubczyku lub do smaku 1 łyżka octu jabłkowego 1 liść laurowy 1 ziarenko ziela angielskiego 1 pęczek koperku sól i pieprz do smaku(...)pokrojony dość drobno koperek i gotuję jeszcze około 2-3 minut. Do czego pasuje młoda kapusta zasmażana Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i jabłkami pasuje panierowanych kotletów (schabowych lub mielonych), klusek śląskich i klusek na parze. Można ją też zjeść z chlebem albo z ziemniakami i jajkiem sadzonym. Młoda kapusta zasmażana z koperkiem
Cztery Fajery