mielone - 47549 przepisów (strona:653/3170)

Schab z leśnymi grzybami w sosie śmietanowym 135

lekko ogrzanej) świeży tymianek lub macierzanka Sposób przygotowania: Grzyby szybko umyć pod zimną wodą. Ułożyć na papierowym ręczniku do odsączenia. Schab doprawić z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtoczyć w mące ziemniaczanej. Strzepać nadmiar maki. Na sporej patelni rozgrzać nieco oliwy(...)przesmażyć grzyby przez kilka minut aż odparują nadmiar wody. Dodać pokrojoną w plasterki szalotkę i przesmażać aż się zeszkli. Dodać łyżeczkę masła i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przełożyć na talerz. Na patelnię po grzybach dodać nieco oliwy i przesmażyć przygotowany wcześniej schab na złoto z obu stron. Dołożyć z powrotem grzyby. Dolać śmietankę

Pyry na Gaz
Wykwintna marmolada pomarańczowa z dynią i migdałami 118

Hokkaido lub ok. 1 kg dyni 2 pomarańcze sok i skórka z 1 cytryny 700 ml wody 700 g cukru laska lub 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki mielonego imbiru 5 goździków garść posiekanych migdałów Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w centymetrową kostkę. Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Pomarańcze

Korniszonki
Wykwintna marmolada pomarańczowa z dynią i migdałami 158

Hokkaido lub ok. 1 kg dyni 2 pomarańcze sok i skórka z 1 cytryny 700 ml wody 700 g cukru laska lub 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki mielonego imbiru 5 goździków garść posiekanych migdałów Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w centymetrową kostkę. Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Pomarańcze

Gotujemy i jemy
Zupa krem z dyni – pyszny jesienny przepis 108

pęczka natki świeżej pietruszki (jeśli nie macie można zastąpić suszoną pietruszką) 0,5 łyżeczki curry szczypta ostrej czerwonej papryki lub zamiennie szczypta mielonego imbiru (dziś dodałam imbir) świeżo mielony czarny pieprz do smaku kilka kropli soku z cytryny sól do smaku około 150 ml mleczka kokosowego około 150 ml śmietanki kremówki groszek ptysiowy do podania Przygotowanie: Dynie obieramy

Słodkie okruszki
Odrywane ciasto drożdżowe z cynamonem i kardamonem 135

łyżki) 250 ml mleka 1 jajko 50 g świeżych drożdży 200 g masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 100 g masła 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 szklanki cukru Mąkę przesiać do większej miski. Mleko podgrzać, aby było dobrze ciepłe, nie może jednak być gorące. Masło stopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pulpeciki groszkowe w sosie śmietanowo-pomidorowym 101

zawarte w nim saponiny zmniejszają ryzyko chorób serca i zwiększają odporność organizmu. Reguluje też przemianę cukrów i obniża ciśnienie tętnicze. Co nam trzeba? 100g grochu połówki 500g mięsa mielonego 1 jajko 100g bułki tartej przyprawy: po pół łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, ostrej oraz tymianku i bazylii sos: woda (100ml) koncentratem pomidorowym (200ml) plus 2 czubate łyżki śmietany(...)Następnie wrzucić do garnka, dolewając trzy razy więcej wody, zagotować, zebrać pojawiającą się pianę i gotować około 1 godziny. Groch miksujemy na gładko np. blenderem i dodajemy do mięsa mielonego. Mieszamy dodając jajko, bułkę i przyprawy. Mokrymi rękoma formujemy małe kulki i obsmażamy na oleju rzepakowym z każdej strony. Sos: wszystkie składniki ze sobą porządnie mieszamy (ja używam słoika

Latosiowydom
20 rozgrzewających zup na jesienne chłody 139

cukini Wygląda jak zupa chińska, pachnie jak zupa chińska, tyle tylko, że jest bardzo zdrowa. Cukinia w roli chińskiego makaronu sprawdza się doskonale. Zobacz przepis Zupa brokułowa z mielonymi migdałami i grzankami z kozim serem Gotowany brokuł, co tu dużo mówić, nie pachnie najlepiej. Skąpany w mleku kokosowym i migdałach ma znakomity aromat. Zobacz przepis Zupa pomidorowo-paprykowa(...)przeciwieństw. Aby był to związek idealny potrzebna była już tylko wyjątkowa grzanka. Zobacz przepis Szpinakowa z pieczonymi warzywami Zupa szpinakowa zrobiona na bazie pieczonego kalafiora i brokuła, dodatkowo zagęszczona mielonymi migdałami. Witaminowa bomba. Zobacz przepis Super prosta iracka zupa z soczewicy Pachnąca, zdrowa i niezwykle pożywna zupa z soczewicy do zrobienia w pół godziny! Najpiękniejsze jest w niej

Niedzielny kucharz
Gulasz wieprzowy z mix warzywami 118

marchewki (150 g), ½ pora (150 g), 4 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 2 płaskie łyżeczki curry, ½ łyżeczki mielonej papryki wędzonej, 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki czerwonej, 3-4 łyżki sosu sojowego, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 łyżki kaszy kuskus, pęczek świeżego koperku. Przygotowanie: Rada: czas duszenia (jednak) zależy

Moniki Smakołyki
pyszna kapusta z marchewką... 148

łyżki, cebula 1 sztuka, marchew 3 sztuki średnie, kapusta biała 1 główka mniejsza, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania, sól 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 2 łyżki Na smalcu usmażyć pokrojony w kostkę schab i cebulę, usmażyć na rumiano. Marchew obrać i zetrzeć na tarczy do warzyw w rozdrabniaczu(...)misce zalać wrzątkiem, zamieszać i wodę wylać, kapustę dodać do marchewki. Dodać przyprawę np. do wieprzowiny, pieprz ziołowy, sól i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty. Na koniec dodać mielony pieprz, posiekany koperek i mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia - pyszna, lekka kapusta z marchewką i mięskiem jest doskonałym dodatkiem do obiadu i do zjedzenia

W Mojej Kuchni Lubię
pstrąg i ziemniaki ze szpinakiem,mozzarellą z piekarnika... 88

masło miękkie 2 łyżki, sól ziołowa 1 łyżeczka masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki szpinak mrożony 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mozzarella kulka 2 opakowania ziemniaki 1 kg Ziemniaki obrane pokroić w 0,5 cm talarki, zalać wodą i gotować na lekko twarde(...)odlać z wody. Z pstrąga pincetą pousuwać ości, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na maśle podsmażyć cebulę, czosnek pokrojone drobno z cukrem na złocisto, dodać odmrożony szpinak, kucharka, pieprz mielony i podsmażać na średnim ogniu do odparowania wody, co jakiś czas zamieszać. Szpinak wymieszać z pokrojoną mozzarellą i włożyć połowę do pstrąga, wierzch pstrąga natrzeć masłem z solą

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą 115

jogurtu naturalnego  1 jajko 3 łyżki ketchupu Sól i pieprz do smaku  1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej  1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej  2 łyżki drobno posiekanego koperku Przygotowanie;  Ziemniaki obieram . I gotuję w osolonej wodzie ok 15 minut. Odcedzamy. Kroję w plastry ok 3-4 mm Przekładam do naczynia żaroodpornego. Boczek

Gotowanie Patki
Wegańskie gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 118

Składniki: 1 średnia główka kapusty 500 g świeżych grzybów (ewentualnie pieczarek) 250 g kaszy jęczmiennej 1 średnia cebula 2 większe ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku Z kapusty wykroić głąb - ostrym nożem nacinając jak najbardziej u nasady. Kapustę przełożyć do dużego garnka i obgotowując na niedużym ogniu odrywać kolejno liście. Z liści(...)czasie przygotować sos pomidorowy. Sos z pomidorów do gołąbków - jak zrobić Składniki: ok. 500 g pomidorów 1 średnia marchewka 1 nieduża cebula 1 większy ząbek czosnku sól i świeżo mielony pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 5-7 ziaren ziela angielskiego ok. 250 ml wody Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Marchew

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bezglutenowy kokosowy pigwowiec z grysikiem 104

krem często gościł u mnie. biszkopt bezglutenowy: 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych/ można zastąpić inną mąką albo innymi orzechami mielonymi/ 4 jajka wielkość M 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru masa pigwowa: 1 i 1/2 kg pigwy 2 galaretki cytrynowe 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego krem grysikowy: 6 łyżek

wesoła kuchnia
Jesienny kociołek do syta z łopatką 75

wieprzowej bez kości 6 ziemniaków średniej wielkości 1 marchewka 2 średniej wielkości pomidory 2 cebule 3 listki laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka brązowego cukru sól , pieprz do smaku mąka do obtoczenia mięsa ( ona także zagęści sos podczas duszenia ) smalec wieprzowy do smażenia Łopatkę kroimy w dość dużą kostkę(...)przelewamy zawartość patelni do woreczka z mięsem . Ziemniaki ,marchewkę i pomidory, obieramy , kroimy na duże kawałki i także przekładamy do woreczka . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na koniec doprawiamy czosnkiem , cukrem , mielona papryką , liściem laurowym , zielem , solą i pieprzem . Zamykamy woreczek i wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 C . Dusimy wszystko około 1,5 – 2 godziny . Po tym czasie potrawa

Ogrodnik w podróży