mielone - 47549 przepisów (strona:645/3170)

Kopytka z sosem grzybowym z suszonych grzybów i ćwikłą 123

cebuli lub 1 mała 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 0,5 szklanki bulionu warzywnego około 6-7 łyżek wody z moczenia grzybów  1-2 łyżki śmietanki świeżo mielony pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Grzyby należy wcześniej zalać wodą do ich wysokości i odstawić na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc (ja miałam grzyby(...)pokroić na mniejsze kawałki) i chwilę smażymy. Dolewamy bulion warzywny i wodę z moczenia grzybów (można też dolać czystej wody). Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, całość doprawiając świeżo mielonym pieprzem i solą. Smażymy tak około 30 minut na średnim ogniu, w razie potrzeby dolewając wody (zwykłej lub z moczenia grzybów) lub bulionu. Na koniec można całość lekko zabielić

Słodkie okruszki
udka kurczaka z cebulą, czosnkiem w brytfance pieczone... 436

Składniki: udka kurczaka 6 sztuk większe, olej rzepakowy 100 gram, cebula 7 sztuk, czosnek 1 główka, tymianek 2 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki(...)kucharek 1 łyżka, papryka słodka 3 łyżki, woda 2 szklanki Udka kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, wsypać do brytfanki posmarowanej olejem pokrojone cebule, ułożyć udka. Udka posypać tymiankiem, pieprzem mielonym czarnym, kucharkiem, posypać obficie papryką słodką, dodać ząbki czosnku. Brytfankę przykryć pokrywką, piec w nagrzanym piekarniku na 220 C, grzanie góra/dół około 40 minut, w połowie pieczenia

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis na Wigilię: Pieczona makrela 121

karpia). Pieczona makrela ładnie poza tym się prezentuje i z powodzeniem może być ozdobą wigilijnego stołu. Przepis pochodzi z bloga Themediterrraneandish.com Składniki: 2 makrela 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kminu Pęczek pietruszki(...)łyżeczki soli 2 cytryny Olej Przygotowanie: Krok 1 Obierz i posiekaj z grubsza czosnek. Przełóż do moździerza lub miksera. Dodaj 2 łyżeczki kolendry (najlepiej w warunkach, ale może być mielona), 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki kminu (najlepiej ziarnistego), wlej 2 łyżki oleju, wsyp przesiekaną pietruszkę i utrzyj całość na pastę. Krok 2 Osusz makrele ręcznikiem lub ściereczką. Ostrym nożem

Niedzielny kucharz
Kruche ciasteczka anyżowe 118

Lubisz kruche ciasteczka? A próbowałaś/eś już tych anyżowych? Z ciastem doskonale się pracuje, nadają się do lukrowania i smakują wspaniale. Ja zwykle zaopatruję się w mielony anyż (przed Świętami(...)dostępny jest w Lidlu), ale można również zmielić samemu gwiazdki anyżu. 360 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 250 g masła 140 g cukru pudru 2,5 łyżeczki mielonego anyżu skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii 1 duże jajko Na stolnicę przesiewamy obie mąki, dodajemy pokrojone w kostkę masło

Smaki Na Talerzu
Makowiec na kruchym spodzie – orkiszowy, bez cukru – Blogmas 2019 #14 93

suchego maku zmielonego 250 ml wody lub mleka 70 g ksylitolu 70 g erytrytolu 4 jajka 30 g masła klarowanego 2 opakowania budyniu jaglanego waniliowego 60 g mielonych orzechów włoskich 500 g obranych i startych na grubych oczkach jabłek skórka z 1 niewoskowanej pomarańczy 10 suszonych fig 15 suszonych daktyli Składniki na spód umieścić(...)części ciasta gwiazdki lub inne kształty, odłożyć je. Po wycięciu kształtów połączyć pozostałe ciasto i wylepić nim dno foremki (wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Mielony suchy mak zalać gorącą wodą lub mlekiem i odstawić do przestudzenia. Masło klarowane rozpuścić. Jajka ubić z ksylitolem i erytrytolem na jasną, puszystą pianę. Dodać

Fitkot
Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami 114

sezam do posypania pierożków Na farsz: 250 g kiszonej kapusty (u mnie z marchewką) 3-4 kulki ziela angielskiego pół puszki farszu grzybowego do pierogów Leśne Skarby świeżo mielony pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto. Rada: ja je robię w dwóch turach, łatwiej się wyrabia. Składniki wystarczy podzielić na dwie części: 500 g mąki, 1 niepełna szklanka(...)wody, wyciągamy ziela angielskie i odstawiamy do przestudzenia. Następnie kroimy nożem na mniejsze kawałki. Do kapusty dodajemy nasz grzybowy farsz i całość mieszamy łyżką. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem (większa ilość) i solą. Próbujemy. Gdy ciasto powiększy swoją objętość, odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie (na grubość 2-3 mm). Z ciasta wycinamy kółka

Słodkie okruszki
Opiekacz Dezal-Recenzja urządzenia wielofunkcyjnego 150

ulubionej sałatce . Zapiekane bułeczki z pieczarkami i serem Składniki: 6 małych podłużnych bułeczek pszennych ½ kg świeżych pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 10 dag żółtego sera np. cheddar lub gouda Sposób przygotowania: Oczyszczone pieczarki pokroić na cieniutkie(...)plasterki, obraną cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić   pieczarki z cebulą i dusić aż woda i masło odparuje, doprawić dobrze do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do wystygnięcia. Wystudzone pieczarki wymieszać ze startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym. Z bułeczek odciąć z jednego węższego brzegu „dupkę” ostrym nożem z ząbkami wydrążyć

Wanilia i Kardamon
Surówka z kiszonej kapusty 87

lodówce.     Surówka pasuje do… – Schabu w sosie własnym – Kotletów drobiowych z serem i majonezem – Gniazdek z mięsa mielonego – Kotletów drobiowych mielonych – Kotletów rybnych siekanych

Kulinarny S.O.S.
Surówka z kiszonej kapusty 87

lodówce.     Surówka pasuje do… – Schabu w sosie własnym – Kotletów drobiowych z serem i majonezem – Gniazdek z mięsa mielonego – Kotletów drobiowych mielonych – Kotletów rybnych siekanych

Kulinarne S.O.S.
Salceson golonkowy 125

ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 5-7 ziarenek pieprzu 4 szt ziela angielskiego, przyprawy do salcesonu 3-4 ząbki czosnku 1/2 łyżki pieprzu grubo mielonego, 1 łyżeczka kminku mielonego 2-3 łyżeczki majeranku sól do smaku osłonka białkowa 0 przygotowanie Warzywa obrać, umyć. Mięsa umyć, umieścić w garnku, zalać wodą tak, aby mięso było przykryte. Dodać warzywa

Stare Gary
Kotlety mielone ze szpinakiem 60

względu na właściwości zdrowotne szpinaku warto po niego sięgać jak najczęściej. Ja dzisiaj zrobiłam zamiast tradycyjnych mielonych kotleciki z dodatkiem szpinaku.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g mięsa mielonego najlepiej z łopatki 1 mała cebula 300g szpinaku 50g sera feta 1 jajko 1 kajzerka 2 łyżki masła 1 łyżka oleju+ olej do smażenia 2 ząbki czosnku bułka tarta

Danka Pichci