siemienia lnianego złotego 150 g słonecznika 30 g orzechów włoskich – pokruszonych na kawałki 100 g orzechów nerkowca 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 3 łyżeczki mielonego cynamonu 50 g suszonej żurawiny 50 g amarantus ekspanowany Wykonanie W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki: płatki, siemię lniane, słonecznik, orzechy, imbir, cynamon i sól. Jabłka myjemy, przekrawamy
Tajemnice Smakułyżeczki octu jabłkowego 1 łyżeczka anyżu mielonego NADZIENIE 50 g podłużnych biszkoptów z cukrem 500 g agrestu 100 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki anyżu mielonego GLAZURA 1 jajko 1 łyżka cukru Wykonanie CIASTO Z TWAROGIEM Masło kroimy na kostki o boku około 2 cm, owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na godzinę. Do foliowej
Tajemnice Smakunaciowego szalotka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanych listków mięty 4 łyżki soku z limonki 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki chili w proszku sól Wykonanie Kuskus przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu lub wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem około 1/2 cm ponad poziom kaszy i zostawiamy
Tajemnice Smakuczosnku 100ml białego wytrawnego wina (można zastąpić bulionem lub wywarem z grzybów) 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 łyżki oleju kilka gałązek tymianku sól pieprz czarny świeżo mielony 3 łyżki tartego parmezanu (lub innego dojrzewającego sera) natka pietruszki *do przygotowania pęczotta można również wykorzystać suszone grzyby, należy je wcześniej namoczyć i ugotować, a wywar zachować do podlewania(...)znów gotować, aż się wchłonie, wlać pozostały bulion, wrzucić gałązkę tymianku i znów mieszając gotować, aż pęczak będzie prawie gotowy. Pod koniec gotowania dodać masło, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować ciągle mieszając, aż danie nabierze kremowej konsystencji. Do pęczotta dodać starty ser, wymieszać. Gorące pęczotto wyłożyć na talerze, posypać odrobiną sera i natką pietruszki. Smacznego
Obiad gotowywiele zastosowań. Polecam! Składniki na ok 25 wegecików: 2 szklanki namoczonej ciecierzycy (ok 1 szklanka suchej), 1 papryka, 1 cebula, Sól kamienna, papryka mielona, kminek mielony - po 1 łyżeczce, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki sody, 2 ząbki czosnku. Wykonanie : Moczoną przez całą noc ciecierzycę łączymy z pokrojonymi w kosteczkę warzywami i przyprawami. Rozdrabniamy blenderem najdokładniej
Jeść, by żyć w zdrowiuTatar wołowy, to super smaczne danie ze świeżego surowego mięsa, które prosto, łatwo i szybko przygotujemy w domu lub zjemy w każdej tradycyjnej restauracji. -- Skład: 500 g mięsa mielonego z polędwicy, ligawy lub udżca, żółtka jajka, sól i pieprz(...)smaku, 2-3 łyżki oleju, drobno posiekana cebula i ogórek kiszony lub korniszon... Opcjonalnie inne ulubione dodatki... kapary, grzybki marynowane, sardynki, .... Mięso doprawiamy solidnie solą z pieprzem mielonym lub tłuczonym, dodajemy olej i wyrabiamy... Następnie przekładamy na talerz i dzielimy na porcje. -- Potem odciskamy w każdej porcji miejsce na żółtko. -- Sparzamy wrzątkiem jajka i oddzielamy żółtka, które
chleba naszegomnie pałki) ok 0,7 kg ziemniaków 1-2 marchwie 1 czerwona papryka opcjonalnie świeże zioła 4 łyżki oleju Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, majeranek, bazylia suszona *** Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, polewamy dwiema łyżkami oleju, mieszamy i nacieramy przyprawami *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy na małe części (ćwiartki, ósemki lub plastry
Blog z Apetytemczosnku - 100ml octu jabłkowego - 2 łyżki oliwy przyprawy: - 3 łyżeczki soli (u mnie himalajska) - 4 łyżeczki cukru brązowego (nie dałam wcale) - 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1/2 łyżeczki kuminu (następnym razem dam całą) - 1/4 łyżeczki cynamonu Obrane, pokrojone na kawałki cebule układamy na dnie naczynia do zapiekania lub wolnowaru, dodajemy także obrane pokrojone
Smaczne Zdrowepomarańczowy jaglany Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania Składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 3,2% 1 pomarańcza 1 łyżka miodu opcjonalnie 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Dodatkowo: plasterki pomarańczy płatki kokosowe ziarenka granata Wykonanie: Kaszę jaglaną namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy na całą noc. Po tym czasie kaszę płuczemy i zalewamy mlekiem(...)minut, aż kasza będzie miękka. Mieszamy dosyć często, żeby się nie przypaliła. Pomarańczę obieramy i kroimy ma mniejsze części. Gorąca kaszę wkładamy do blendera, dodajemy pomarańczę, miód i opcjonalnie mieloną skórkę. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy, do momentu uzyskania gładkiej i kremowej masy. Budyń przekładamy do misek. Możemy go jeść na zimno lub na ciepło. Przed podaniem danie dekorujemy
Kulinarne przygody GatitySosie Pomidorowym Jednogarnkowe Spaghetti Z Sosem Pomidorowym I Mięsem Mielonym Jednogarnkowy Makaron Z Kiełbasą Leczo Z Cukinią – Najprostszy Przepis Łazanki Z Pieczarkami (Wegetariańskie) Danie Jednogarnkowe Z Mięsem Mielonym Artykuł Kociołek chłopski z makaronem – obiad jednogarnkowy pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneoliwy z oliwek sól świeżo mielony pieprz sos: 2 łyżeczki musztardy 3 łyżeczki octu balsamicznego odrobina ksylitolu lub cukru 2 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Pierś kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie. Można ją też ugrillować i pokroić w paski :) Przygotowujemy sos musztardowy - ucieramy oliwę
Moje Kuchenne Rewelacjeząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 200 ml bulionu 1/3 szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki gęstej śmietany Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, zioła prowansalskie olej do smażenia 1 łyżka mąki *** Mięso z kurczaka nacieramy przyprawami i całość odkładamy na minimum 1 godzinę *** *** Po tym czasie przyprawione mięso podsmażamy
Blog z Apetytempuszki pomidorów pelati Olej do smażenia mięsa Płaska łyżeczka świeżego imbiru 3 łyżki jasnego sosu sojowego Szczypta kminku mielonego Płaska łyżeczka gałki muszkatałowej 1 łyżka słodkiej papryki mielonej Kilka gałązek kolędry Sól, chili do smaku Krok po Kroku 1 Wołowinę kroimy w cieniutkie paseczki wzdłuż włókien i smażymy na gorącym oleju (wrzucamy małymi partiami tak, aby mięso lekko
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisybretońsku przyprawy 2 ziela angielskie 1 duży liść laurowy po pół łyżeczki: mielonego pieprzu i słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) 1 płaska łyżeczka soli 1 czubata łyżeczka majeranku mielona ostra papryka do smaku 1 płaska łyżeczka cukru Dobra fasolka po bretońsku przepis 1. Fasolą płuczę, zalewam zimną wodą i odstawiam na całą noc. Powinna się moczyć minimum 10 godzin
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapolskich ziemniaków, ok. 300 g cukinii, 1 średnia biała cebula, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka suszonego cząbru, 1 pęczek koperku, ½ łyżeczka curry, chili suszona świeżo mielona do smaku, 1 niewielkie jajko, sól do smaku, 1 duża łyżka mąki pszennej, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Potrzebujemy, dużą miskę, duże gęste sito, tarkę, małe sitko. Ziemniaki obieramy
Moniki Smakołyki