upieczony z gotowanej fasoli i suszonych grzybów to jeden z wielu przykładów na regionalne warzywne danie udające danie mięsne. Z reguły warzywa przygotowane na różne sposoby udają kotlety mielone, kotlety schabowe, a czasami mięsny farsz w pierogach. Pasztetu z fasoli raczej nie da się pomylić z pasztetem mięsnym, jednak jego forma, sposób przygotowania i podania oraz pasujące dodatki(...)około godziny, po czym gotujemy do miękkości przez 30-40 minut. Odcedzamy, ale zostawiamy klika łyżek wywaru. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. W maszynce do mięsa mielimy fasolę, grzyby i cebulę. Do masy dodajemy pozostawiony wywar z grzybów (nie za dużo), jajka, bułkę tartą i przyprawy. Dobrze mieszamy. Foremkę natłuszczamy (masłem, olejem itp.) i oprószamy bułką tartą
Trzeci talerzsprawia, że taka pasta nigdy się nie nudzi. Hummus nigdy nie spowszednieje, gdyż można go podawać z różnymi dodatkami. Począwszy od wersji podstawowej z dodatkiem oliwy, siekanej pietruszki lub mielonej słodkiej papryki, a skończywszy na przyprawie zatar, kuminie i orzeszkach piniowych. Świetnie sprawdza się jako dodatek do świeżych warzyw lub domowego pieczywa, czy też jako farsz do jajek. Najlepiej(...)szklanki ugotowanej ciecierzycy 2 - 3 ząbki czosnku 4 łyżki pasty tahini (pasta z sezamu) 3 łyżki oliwy 2 - 3 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego kuminu około 300 ml schłodzonego płynu, w którym gotowała się ciecierzyca lub zimnej wody dobrej jakości oliwa do podania Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki
Kuchcik gotujebrokułów (mogą być mrożone) 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 czerwone papryki puszka kukurydzy konserwowej (odsączona) opakowanie sera feta duży jogurt grecki 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę świeżo mielony pieprz duża garść słonecznika łuskanego Pełny przepis tutaj. Brokułowa sałatka warstwowa Żurek z chrzanem Składniki: pęczek włoszczyzny na bulion cebula 5 ząbków czosnku 4 ziemniaki 2 kawałki białej kiełbasy(...)szybsza i można ją zamrozić, jeśli nie zjemy całej. To jedyny przepis, który trzeba zaplanować wcześniej, bo misie muszą nasiąknąć winem a pascha odcieknąć przez noc. Składniki: wiaderko twarogu mielonego na sernik łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią 3 czubate łyżki miodu 3 łyżki advokatu 50 g suszonej żurawiny – zostawić trochę do dekoracji
Ugotowane pozamiataneszpinaku 1 łyżka masła 1,5 szkl. wody 4 plastry szynki dojrzewającej 1 łyżka listków świeżego tymianku 2 łyżka drobno startego sera (u mnie grana padano) sól i świeżo mielony czarny pieprz Awokado przełóż do miseczki i rozgnieć grzbietem widelca na papkę. Szynkę pokrój w paski. Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekaną drobno cebulę i czosnek w plasterkach(...)wymieszaj i gotuj. Gdy ryż będzie miękki, dołóż do niego szpinak i masło. Po chwili zdejmij z ognia i dopraw solą i pieprzem. Podawaj posypane serem i świeżo mielonym pieprzem. With rice, it's like noodles. You can use various connections and go crazy with additions. Today I come with a recipe for creamy rice with avocado
Delicious PlacePapryka mielona traci kolor w wysokiej temperaturze. P aprykę czerwoną mieloną lub chili ( pieprz cayenne ) dodajemy do potraw na końcu, już po obróbce termicznej ( gotowaniu, smażeniu itp. ), ponieważ przyprawy te tracą w wysokich temperaturach swój ładny kolor i stają się gorzkie. Papryczki chili. Pozdrawiam
Przepisy i porady kulinarneGołąbki trochę inaczej. Nadziewane mięsem mielonym, kaszą gryczaną, podsmażoną cebulką i pomidorami suszonymi, zawijane w kapustę włoską. Bardzo, bardzo smaczne, mam wrażenie że delikatniejsze(...)tych zwykłych z ryżem, zawijanych w kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują :) Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy
moj przepis naznakomicie. Składniki na 12 małych babeczek. Miętowe ciasto: 150 gr miękkiego masła 85 gr drobnego cukru 3 duże jajka w temperaturze pokojowej 100 gr mąki kukurydzianej 100 gr mielonych na mąkę migdałów 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 łyżka likieru miętowego 1 łyżeczka kropelek miętowych* lub esencji miętowej barwnik niebieski mąka kukurydziana i masło do wysmarowania formy Krem migdałowy: 25 gr mąki ryżowej 50 gr mielonych migdałów 50 gr cukru 200 ml mleka ryżowego lub zwykłego Krem porzeczkowy: 500 gr mascarpone 200 ml galaretki z czarnej porzeczki lub przetartego przez sitko dżemu z czarnej porzeczki
moj przepis napokrojonego ananasa (u mnie 150 g jabłka (1 jabłko) starte na tarce o dużych oczkach) 150 g ksylitolu (następnym razem dodam mniej) 150 ml mleka roślinnego 2 łyżki mielonego(...)siemienia lnianego 100 g mąki gryczanej (u mnie 150 g) 100 g mąki kukurydzianej (u mnie 50 g) 50 g mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 50 g wiórków kokosowych (u mnie brak) 75 g posiekanych orzechów włoskich, posiekanych nie za drobno skorka starta z 1 pomarańczy (u mnie brak) 1 łyżeczka sody
moj przepis nadaktylowego/klonowego/z agawy/miodu (u mnie 35 g wrzątku zblendowane z 35 g daktyli) 3 łyżki mleka roślinnego 120 g mąki gryczanej 2 łyżki kakao 80 g bezglutenowych płatków owsianych łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli Formę (spód i boki) wysmarować olejem kokosowym, posypać mąką bezglutenową, strzepnąć nadmiar mąki. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmielić(...)łyżki kakao 125-150 g syropu daktylowego/klonowego/z agawy/miodu (u mnie 65 g wrzątku zblendowane z 65 g daktyli) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1 laski wanilii) 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli (jeśli używamy solonego masła orzechowego to pomijamy jej dodatek) kilka garści posiekanych migdałów (u mnie całe) Wszystkie składniki umieścić w malakserze zmielić na gładką masę
moj przepis namakaronu (tagliatelle, świderki lub inny) 1 cebula 150-170 g kiełbasy 1 mała cukinia 1 papryka czerwona 1 puszka pomidorów krojonych ok. 400 ml soku pomidorowego papryka słodka mielona papryka chili sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Cukinie(...)nieugotowany makaron. Na makaron wykładamy piórka cebuli oraz pokrojoną kiełbasą. Następnie wykładamy cukinię oraz paprykę. Na końcu dodajemy krojone pomidory z puszki. Do soku pomidorowego dodajemy przyprawy: paprykę słodką mieloną, paprykę chili, sól oraz pieprz. Mieszamy i zalewamy nim warzywa w naczyniu żaroodpornym. Wierzch możemy posypać ziołami prowansalskimi. Naczynie zakrywamy pokrywką lub folią aluminiową (ja naczynie włożyłam do rękawa
Kuchnia MagdaLenymakaronu (tagliatelle, świderki lub inny) 1 cebula 150-170 g kiełbasy 1 mała cukinia 1 papryka czerwona 1 puszka pomidorów krojonych ok. 400 ml soku pomidorowego papryka słodka mielona papryka chili sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Cukinie(...)nieugotowany makaron. Na makaron wykładamy piórka cebuli oraz pokrojoną kiełbasą. Następnie wykładamy cukinię oraz paprykę. Na końcu dodajemy krojone pomidory z puszki. Do soku pomidorowego dodajemy przyprawy: paprykę słodką mieloną, paprykę chili, sól oraz pieprz. Mieszamy i zalewamy nim warzywa w naczyniu żaroodpornym. Wierzch możemy posypać ziołami prowansalskimi. Naczynie zakrywamy pokrywką lub folią aluminiową (ja naczynie włożyłam do rękawa
Kuchnia MagdaLenySiekańce - kuchnia podkarpacka We wsi Kniażyce pod Fredropolem (powiat przemyski) przygotowuje się bardzo prostą, ale wyjątkowo smaczną potrawę o nazwie siekańce. Są to kotlety przygotowane pół na pół z mielonego mięsa i białej kapusty, które zapieka się w sosie pomidorowym. Dzięki dodaniu do masy mięsnej zasolonej i odciśniętej kapusty można przygotować 2 razy więcej kotletów niż zwykle, jednak(...)siekańce Koła Gospodyń Wiejskich z Kniażyc znalazłam w publikacji „Tradycyjne jadło Pogranicza Nadsańskiego” wydanej przez Centrum Kulturalne w Przemyślu. Siekańce - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kapusty białej 1 kg mielonego mięsa (dowolny rodzaj – wieprzowe, wołowe, albo nawet drobiowe) 200 g kaszy manny 4-5 cebul 5 jajek sól, pieprz mąka pszenna tłuszcz do smażenia słoiczek przecieru pomidorowego Kapustę szatkujemy
Trzeci talerzprzygotowania potrzebujemy: SPÓD Mąka migdałowa- 60g Cynamon mielony- 1g Erytrytol- 35g Masło(...)WYPEŁNIENIE Ser śmietankowy- 165g Erytrytol – 50g Śmietana 18%- 30g Aromat waniliowy- 4g Jajko- 60g LUKIER Masło- 12g Extrakt waniliowy- 2g Erytrytol sproszkowany- 20g Śmietana 18%- 20g POSYPKA Cynamon mielony- 4g Erytrytol- 15g Mąkę, stopione masło, cynamon i słodzik mieszamy ze sobą. Nakładamy po równej porcji do papierowych lub silikonowych foremek na muffinki. Dokładnie dociskamy i pieczemy
serzmiesemCebula- 80g Masło- 20g Sos pomidorowy- 400g Mleczko kokosowe- 400g Jogurt grecki- 85g Garam masala- 1 łyżka Kolendra zmielona- 1 łyżeczka Kminek mielony- 1 / 2 łyżeczki Imbir mielony- 1 / 4 łyżeczki Sól- 1 / 2 łyżeczki Pieprz cayenne- 1 / 4 łyżeczki Kurczaka kroimy w kostkę 1×1 cm, cebulę drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Sos, mleko
serzmiesemsztuki, liście laurowe 2 sztuki, włoszczyzna 1/2 pęczka, kostka rosołowa 1 sztuka, smalec 2 łyżki, cebula 1 sztuka, mąka pszenna 2 łyżki, przyprawa do flaków 1 opakowanie, pieprz mielony 1 łyżeczka Oczyszczone żołądki w garnku szybkowara zalać wodą i tylko zagotować, wodę wylać , żołądki opłukać, do szybkowara wlać wodę, wsypać włoszczyznę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie, liście laurowe(...)flaków i zagotować. Cebulę podsmażyć na smalcu na złocisto, wsypać mąkę i wymieszać, podsmażać z 2 minuty mieszając, zasmażkę wlać do wywaru i wymieszać. Do flaczków wsypać pieprz mielony, flaczki podawać z bułką - bardzo lubimy flaki tradycyjne, ale flaczki drobiowe są również bardzo smaczne i idealnie smakują zamiast tradycyjnych flaków........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię