lżejsze i mniej kaloryczne - nie zapychają). Zostawię tu również przepis na szybką, prowizoryczną sałatkę, która idealnie się tutaj komponuje. Julia Składniki: (na ok. 20 gołąbków) - 400g mielonej wołowiny - niepełna szklanka ugotowanego ryżu (może być niedogotowany) - 1 główka młodej kapustki (około 400g) - 1 dość duża marchew - 1 cebula -1 nieduży ząbek czosnku -1 jajo - olej(...)łyżki nasion chia - 1 litr passaty pomidorowej - garść posiekanej natki pietruszki - świeżo zmielona sól i pieprz, szczypta cukru trzcinowego ( dla dzieci użyłam kokosowego) - po szczypcie: cynamonu, gałki muszkatołowej mielonej, kuminu (<3), suszonego imbiru i czosnku, cukru trzcinowego ( dla dzieci używam cukru kokosowego) dodatki: razowy kus-kus, tłuczone ziemniaczki, pęczak, kasza gryczana, sorgo -prowizoryczna, szybka sałatka: spora garść
Symfonia SmakówGotowe w : 40 min Dziś pora na szparagowe love tak nazwaliśmy to szybkie ale bardzo pyszne danie. Ponieważ syn jest miłośnikiem makaronów a mąż kotletów mielonych, postanowiłam(...)jakoś połączyć. Postanowiłam dodać szparagi i powstało danie jak to syn określił na miarę master chefa, czyli makaron z klopsikami w aksamitnym śmietanowo-szparagowym sosie. Składniki na klopsiki 30dkg mielonego mięsa 1 jajko Garść posiekanej natki pietruszki Garść pokrojonego szczypioru Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Sól, pieprz do smaku Składniki na sos 1 pęczek szparag dwie łyżki
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisysorgo 1 mniejsza cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka olej sos 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 łyżeczka czosnku mielonego 1/4 łyżeczki garam masala Liście kapusty oczyszczamy, gotujemy przez 10 minut bez przykrycia. Po ugotowaniu przekładamy na sito i przelewamy zimną wodą aby zakończyć proces gotowania. Pieczarki oczyszczamy, kroimy
Kucharzyca200ml mleka 100ml wody 1 łyżeczka soli Ciasto: 1 jajko ok 100 ml mleka pół szklanki mąki pół łyżeczki soli pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta ostrej papryki mielonej szczypta pieprzu Dodatkowo: 1/3 szklanki bułki tartej pół szklanki płatków kukurydzianych olej do smażenia *** Kurczaka kroimy w plastry *** *** Mięso przekładamy do garnka zalewamy mlekiem oraz wodą
Blog z Apetytemmielonego mięsa drobiowego jajko bułka sól pieprz natka pietruszki majeranek 1 czubata łyżka Przygotowanie: Wątróbkę pokroiłem w kostkę, wymieszałem z mięsem mielonym dodałem jajko, namoczoną odciśniętą bułkę, posiekaną natkę pietruszki( ilość zależy od upodobań ), majeranek. Doprawiłem solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrobiłem. Tak przygotowanym farszem napełniłem aluminiową, jednorazową formę. Piekłem
R'n'G Kitchenpulpecikami . Ten łatwy przepis na kapuśniak inaczej niż zwykle to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Pulpeciki do zupy z młodej kapusty możecie przygotować z ulubionego rodzaju mięsa mielonego, dobrze sprawdzi się drobiowe, wieprzowe, wołowe i mieszane. Do takiego delikatnego kapuśniaku świetnie pasują klopsiki z kurczaka lub indyka. Kapuśniak z młodej kapusty możecie wykończyć zasmażką, przygotowaną z masła(...)mały kawałek selera, pietruszka, biała część pora lub mała cebula, ząbek czosnku, kilka czubatych łyżek natki pietruszki lub koperku sól i pieprz (do smaku) na pulpeciki: 400-500 g mielonego mięsa, mała cebula, ząbek czosnku (opcjonalnie), kilka łyżek bułki tartej, duże jajko, przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, majeranek, słodka i ostra papryka Zupa z młodej kapusty
Lekcje w kuchnisztuka, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw "zobacz TUTAJ" 2 szczypty, kapusta młoda 2 główki, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw "zobacz TUTAJ" 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 1 łyżka, koperek 1 pęczek Boczek świeży bez kości pokroić w kosteczkę(...)smażyć na średnim ogniu (na dużym szybko się zrumieni ale środek będzie nie dopieczony), gdy zacznie się rumienić wsypać drobno pokrojoną cebulkę, smażyć do złotej cebulki, dodać jarzynkę, pieprz mielony. Kapustę młodą pokroić i wsypać do boczku, wsypać VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw - duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ" i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty około
W Mojej Kuchni LubięBardzo smaczny, słodkawy, aromatyczny chleb, z super chrupiącą skórką. Pszenno - żytni (75/25) z dodatkiem mielonej kolendry, ciemnego słodu żytniego i rodzynek. Piekłem go również w wersji z rodzynkami i orzechami włoskimi, oraz w wersji z samymi orzechami. Mi najbardziej smakuje z samymi orzechami i nie za dużym dodatkiem cukru. Można go jeść samodzielnie z masłem, a także(...)Sergieja Хлеб заварной СЕВЕРНЫЙ ZAPARKA (2 godziny w 63–65°C): 50 g mąka żytnia jasna typ 720 25 g ciemny słód żytni (fermentowany, czerwony); 3 g kolendra mielona; 188 g woda Suche składniki zalać wrzątkiem (podzielonym na dwie porcje). Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. po wymieszaniu dodać: 1.7 g słód jasny żytni (aktywny) i znowu dokładnie
Przepisy na domowy ser i chleboleju w kawałkach 3 średnie ogórki konserwowe 2 łyżki płaskie majonezu 3 łyżki kopiaste jogurtu naturalnego typu greckiego 2 łyżeczki musztardy stołowej 1/4 kostki sera sałatkowego półtłustego pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie pysznej sałatki: 1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy(...)Tuńczyka i kukurydzę odsączmy dokładnie z zalewy. Ogórki i ser sałatkowy kroimy w kostkę. 3. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, jogurtem i musztardą, przyprawiamy do smaku pieprzem czarnym mielonym. 4. Sałatkę wkładamy do lodówki do schłodzenia i żeby składniki ,,przegryzły się''. 5. Gotową podajemy. Smacznego życzę
Izabelawkuchnimlecznej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 200 g orzechów laskowych Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 1 łyżka mleka 2 łyżki masła orzechy laskowe Wykonanie: Spód: Herbatniki mielimy miałko i mieszamy z kakao oraz mlekiem i rozpuszczonym masłem. Otrzymanym mokrym piaskiem wykładamy dno tortownicy (średnica 18-20 cm) wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki. Masa(...)skórka zacznie pękać. Następnie orzechy przekładamy na papierowe ręczniczki i pocieramy je, aby odeszła skórka. Jeśli na niektórych orzechach zostanie trochę skórki, to nic się nie stanie. Orzechy mielimy drobno w rozdrabniaczu. W rondelku podgrzewamy mleko zagęszczone i rozpuszczamy w nim czekolady - gorzką oraz mleczną. Mleka nie zagotowujemy. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 5-6 łyżkach gorącej wody. Studzimy. Do serka
Kuchnia MagdaLenymlecznej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 200 g orzechów laskowych Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 1 łyżka mleka 2 łyżki masła orzechy laskowe Wykonanie: Spód: Herbatniki mielimy miałko i mieszamy z kakao oraz mlekiem i rozpuszczonym masłem. Otrzymanym mokrym piaskiem wykładamy dno tortownicy (średnica 18-20 cm) wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki. Masa(...)skórka zacznie pękać. Następnie orzechy przekładamy na papierowe ręczniczki i pocieramy je, aby odeszła skórka. Jeśli na niektórych orzechach zostanie trochę skórki, to nic się nie stanie. Orzechy mielimy drobno w rozdrabniaczu. W rondelku podgrzewamy mleko zagęszczone i rozpuszczamy w nim czekolady - gorzką oraz mleczną. Mleka nie zagotowujemy. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 5-6 łyżkach gorącej wody. Studzimy. Do serka
Kuchnia MagdaLenyolej rzepakowy 8 łyżek, VEGETA NATUR z curry "zobacz TUTAJ" 2 łyżki, koperek świeży 2 pęczki, wywar z rosołu 1/2 litra lub woda i kostka rosołowa, pieprz mielony, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana 12% 100 gram, woda 1/2 szklanki ziemniaki ugotowane 1 kg marchew karotka 3/4 kg, masło 1 łyżeczka, tarta bułka 1 łyżeczka Umyte, osuszone ręcznikiem(...)wsypać posiekany koperek, podsmażać z 1 minutę, wlać wywar z rosołu, włożyć piersi i dusić z 20 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do wywaru, wsypać pieprz mielony, mieszać do zagęszczenia sosu. Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Małe marchewki karotki ugotować w osolonej wodzie, nadmiar wody odlać, dodać łyżeczkę masło i łyżeczkę tartej
W Mojej Kuchni Lubięminut. Maślane tagliatelle ze szparagami Składniki: około 250 g makaronu tagliatelle 500 g zielonych szparagów (pęczek) 150 g masła 2 ząbki czosnku ser parmezan, grana padano lub podobny świeżo mielony pieprz sól Najpierw gotujemy makaron al dente w dużej ilości osolonej wodzie. W czasie, kiedy gotujemy makaron, zajmujemy się szparagami. Zielonych szparag nie trzeba obierać, wystarczy odłamać zdrewniałe końce(...)wody po gotowaniu makaronu. Następnie zwiększamy ogień i gotujemy całość około 1-2 minut, aż woda odparuje i powstanie pyszny sos. Podajemy obficie posypane serem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego Artykuł Maślane tagliatelle ze szparagami pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujePodlaskiej Chaty 1 cebula 5 suszonych śliwek 1 jabłko 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 2 duże szczypty majeranku sól i czarny mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Suszone grzyby przesypujemy do małego garnuszka, zalewamy wodą (około 500 ml) i odstawiamy na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie nasze namoczone(...)grzyby, wywar z gotowania grzybów, podsmażony boczek, kiełbasę i cebulę, pokrojone śliwki oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy całość majerankiem, świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Mieszamy. Całość gotujemy pod przykryciem (na małym ogniu) przez co najmniej godzinę. W razie potrzeby można dolać wody. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego
Słodkie okruszki