kiedy to są doskonałym dodatkiem do wędlin. Składniki na ogórki z chili 2,5 kg dużych ogórków 3 łyżki soli 1 główka czosnku 1 ostra papryczka chili 1 łyżka mielonej papryki chili 8 łyżek oleju 1,5 szklanki octu 500 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ogórki dokładnie umyć, pokroić na paski. Zasypać solą, odstawić na 6-8 godzin(...)delikatnie odcisnąć. Paprykę chili umyć, drobno posiekać i wraz z pestkami przełożyć do garnka. Czosnek obrać, drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę. Dołożyć do chili, wlać olej, dosypać łyżkę mielonej papryki, zagotować. Wlać od razu do ogórków. Zagotować ocet z cukrem i przelać do ogórków. Dokładnie wymieszać i odstawić na 12 godzin. Ogórki z chili nałożyć do umytych
niecodziennikparyskładniki Kompot wigilijny: 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych śliwek (najlepiej wędzonych) 2 wędzone gruszki 100 g rodzynek 5 goździków 1 kawałek kory cynamonu lub 1 / 2 łyżeczki mielonego cynamonu Pozostałe składniki moczki: 500 g piernika (może być przekładany marmoladą) 50 g suszonych moreli 50 g orzechów włoskich 50 g orzechów laskowych 50 g migdałów 100 g gorzkiej(...)łyżki soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kompot wigilijny: Jabłka, gruszki, śliwki, rodzynki wrzucić do garnka i zalać 2 litrami wody, dodać goździki, kawałek kory cynamonu lub cynamon mielony. Gotować na małym ogniu, pod uchyloną przykrywką przez godzinę, aż kompot nabierze koloru, a owoce będę miękkie, ale nie rozgotowane. Kompot przelać przez sito, owoce zachować i po przestudzeniu
niecodziennikparysię zrobić zdjęcia, tak szybko ten włoski sos znikał. Składniki na bolognese ragu 2 duże marchewki 2 cebule 2 gałązki selera naciowego 125 g surowego boczku 1 / 2 kg mielonego mięsa wołowego 60 g wątróbki drobiowej 1 / 4 szklanki białego wina 1 puszka pomidorów 1 / 4 szklanki mleka 1 / 2 litra rosołu wołowego 1 liść laurowy sól do smaku(...)czasie boczek pokroić w małą kostkę. Dodać do warzyw i wytapiać z niego tłuszcz. Wątróbkę dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, bardzo drobno posiekać. Wraz z mięsem mielonym wrzucić do garnka, smażyć ok. 10 minut. Wlać wino, a gdy się zredukuje, dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, chwilę gotować. Dodać mleko, zamieszać i wlać połowę rosołu. Wrzucić listek
niecodziennikparySkładniki na migdałowe ciasto z gruszkami 500 g dojrzałych, ale twardych gruszek 200 g miękkiego masła 200 g cukru 200 g mąki pszennej 3 jajka (wielkości L) 100 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g orzechów włoskich 100 g gorzkiej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Wykonanie Masło utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę (ok. 10 minut). Po czym dodawać po jednym jajku, każde dokładnie wmieszać w ciasto przed wlaniem następnego. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Następnie partiami wsypywać do ubitego masła z jajkami, miksując na niskich obrotach. Czekoladę oraz orzechy z grubsza posiekać. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne
niecodziennikparycebulę obrać. Udka z kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozciąć, usunąć kości, po czym zmielić mięso i skórę jeden raz w maszynce do mielenia mięsa. Wraz z mięsem zmielić także cebulę i czosnek. Mielone udka kaczki doprawić chili, słodką papryką, kurkumą, imbirem, rozgniecioną w moździerzu kolendrą oraz Vegetą Natur. Dobrze wymieszać, następnie wbić jajko, wsypać bułkę tartą
niecodziennikparymaszynce do mielenia mięsa. Boczek oraz podgardle również pokroić na mniejsze kawałki. W maszynce do mielenia mięsa zmielić na dużym sicie (np. 8 mm) pokrojone mięso, zaś boczek i podgardle do oddzielnego naczynia na mniejszym sicie (np. 4,5-6 mm). Do mięsa mielonego na większym sicie wsypać przyprawy (cukier, majeranek, pieprz, jałowiec i sól) oraz dodać czosnek. Wymieszać
niecodziennikparypomarańcza 2 pigwy 1 łyżka majeranku 1 / 3 łyżeczki mielonego chili 1 łyżka majeranku 1 łyżka oliwy 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżeczka pieprzu (grubo mielonego) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pomarańczę sparzyć, wyszorować skórkę, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Owoc przekroić na pół. Do skórki dodać chili, majeranek, oliwę, zmieloną sól gruboziarnistą oraz pieprz, wymieszać. Gęś umyć
niecodziennikparynowego wymiaru, którym przekona do siebie brukselkowych niejadków. Udostępnij Pieczona brukselka – składniki 500 g brukselki 4 łyżki oliwy 1 łyżka sosu Worcestershire 1 / 2 łyżeczki czerwonej papryki świeżo mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Wykonanie Brukselkę umyć, usunąć zewnętrzne liście i odciąć końcówki, większe sztuki dodatkowo przekroić na pół. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę i sos Worcestershire, wsypać czerwoną paprykę i świeżo mielony pieprz, wymieszać. Następnie dołożyć wcześniej przygotowaną brukselkę, przemieszać, aby pokryła się oliwą i przyprawami. Piekarnik rozgrzać do 180 o C ( z termoobiegiem ), wstawić brukselkę, piec ok. 45 minut
niecodziennikparycebula 5 sztuk średnie, liście laurowe 5 sztuk, ziele angielskie 5 sztuk, gorczyca 3 łyżki, goździki 2 łyżki, cynamon 2 łyżeczki, cukier 2 szklanki, sól 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, woda 4-5 litrów, ocet 10% 1 szklanka Świeże, jędrne papryki przekroić na połowę(...)usunąć gniazdka nasienne, opłukać pod zimną wodą, papryki pokroić na większe kawałki go garnka. Do papryki wsypać pokrojoną cebulę, wsypać liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, goździki, sól, cukier, pieprz mielony, cynamon. Wlać wodę, olej i doprowadzić do wrzenia, gotować z 5 minut, na koniec wlać ocet i zdjąć z ognia. Wyparzone słoiki napełniać od razu po zdjęciu z ognia
W Mojej Kuchni Lubięskładniki na 4 osoby: 1 kurczak o wadze około 1,2 kg 4 łyżki pikantnego lub łagodnego, ketchupu 2 łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki mielonej 1 duża łyżka mielonej, słodkiej papryki 1 łyżka cukru ( brązowego lub białego, może być miód ) 1 łyżeczka granulowanego czosnku ( lub dwa wyciśnięte praską ząbki ) 3 łyżki oleju 1 płaska, łyżki soli Kurczaka umyj
Ogrodnik w podróżykoperkowym – przepis Przygotowanie: Mięso z łopatki wieprzowej oczyszczamy, płuczemy i mielimy w maszynce do mięsa na małych oczkach W maszynce mielimy również sparzone liście kapusty, dzięki temu pulpety będą bardziej soczyste, innym sposobem jest dodanie do mielonego mięsa namoczonej w mleku i później odciśniętej kajzerki. Dodajemy do masy mięsnej dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, jedno jajko, trzy
Księga-Smakudyni czy zapiekankę makaronową. Pamiętajcie, że dania z makaronem są najlepsze tuż po przygotowaniu – wtedy makaron jest jędrny, a sos aksamitny. Koniecznie przed podaniem oprószcie porcje makaronu świeżo mielonym pieprzem i udekorujcie ziołami Gdy będziecie chcieli przygotować makaron na drugi dzień, na przykład do pracy, starajcie się oddzielnie pakować makaron, a oddzielnie sos. Danie wtedy będzie smaczniejsze(...)serowym ze szpinakiem Makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym Spaghetti carbonara (bez śmietanki) Makaron spaghetti carbonara Pikantny makaron z chili i białą kiełbasą Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Makaron w sosie szpinakowym Makaron z porem i boczkiem Makaron z bakłażanem i boczkiem Makaron z grzybami i białą kiełbasą Makaron w sosie gorgonzola z boczkiem Makaron z sosem
Kuchnia BazyliiMój dzisiejszy przepis nie zawiera mięsa, ale można go bardzo łatwo go zmodyfikować dodając np. dodatkowo gotowane ziemniaki. Można twaróg zastąpić doprawioną mieloną wieprzowiną, wołowiną lub mieszanym mięsem mielonym. Jak przygotować pierogi z twarogiem wędzonym? Składniki na ok. 15 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej ok. 1/3-1/2 szklanki wrzącej wody duża szczypta soli 1 łyżeczka soli + 1 łyżka oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępuszysty sernik. Idealny na święta. Składniki: 1 kg sera z wiaderka 100 g miękkiego masła 250 g cukru 6 jajek 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki wanilii mielonej Wykonanie: Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Tortownicę o średnicy 23cm(...)wykładamy papierem do pieczenia. Masło z cukrem ucieramy mikserem. Krótko, około 2 minuty. Do masła dodajemy żółtka i całość chwilę ucieramy (około 3 minuty). Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieloną wanilię. Ucieramy krótko, do połączenia składników. Twaróg dzielimy na 4-5 części i stopniowo dodajemy do masy jajeczno - maślanej. Ucieramy na wolnych obrotach, krótko, tylko do połączenia
Smak mojego domuswoje wartości odżywcze i dobrze smakują. Potrawa smaczna i zrobiona z ogólnie dostępnych produktów. Do przyprawienia mięsa można użyć ulubionych mieszanek ziół, a ziemniaki oprószyć tylko solą i odrobiną mielonego kminku. Do mięsa polecam dodać kozieradkę, którą ostatnio odkryłam i jej smak bardzo polubiłam. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki na łopatkę wieprzową(...)pieczoną z warzywami: 1200 g łopatki wieprzowej 6 średniej wielkości ziemniaków 2 duże marchewki 1 korzeń selera 1 pietruszka 500 g pieczarek 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 2 łyżki majeranku 3 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 łyżeczki kozieradki (opcjonalnie) 3 - 4 łyżeczki soli
Kuchcik gotuje