czerwona – 1,5 sztuki czosnek – 2 ząbki seler naciowy – 2 łodygi fasola czarna – 1 puszka z zalewą (400g) kmin rzymski mielony – ½ łyżeczki ostra mielona papryka – ½ łyżeczki ser feta – 40 g świeża kolendra – 6 gałązek olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę, czosnek i seler naciowy pokrój w kostkę i podsmaż
wiecejwarzyw.plSkładniki: 4 czubate łyżki majonezu - przepis na domowy majonez 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki octu jabłkowego 1/3 łyżeczki soli 2/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki duża szczypta mielonej ostrej papryki Jak zrobić sos do sałatki Wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić na 2-3 minuty, aby smaki połączyły się. Sałatkę można od razu wymieszać z sosem
Codzienna kuchnia niecodziennapestek i posiekane na niewielkie kawałki 1-2 łyżeczki suszonego chilli w płatkach (u Nigelli - 2, u mnie - 1; de gustibus ) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 ziarna kardamonu, rozgniecione w moździerzu 300g czerwonej soczewicy 2 x 400g puszki siekanych pomidorów 750ml wody 2 x 400g puszki czrwonej fasolki 'kidney', odcedzonej i opłukanej 4 łyżki
Lejdi of the housepokrojone w kostkę o boku 1 cm 2 marchewki pokrojone w kostkę podobnej wielkości ćwiartka dyni piżmowej pokrojonej w kostkę biała rzepa pokrojona w kostkę liść laurowy sól, świeżo mielony pieprz łyżeczka papryki wędzonej słodkiej puszka białej fasoli(...)ugotowanej Przepis na gulasz warzywny z fasolą Wlać do garnka oliwę i podsmażyć na niej czosnek, cebulę i papryki. Dodać pozostałe warzywa i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Do warzyw dodać wodę, tak żeby przykryła je w całości i dusić pod przykryciem 10 minut. Na koniec dodać fasolę i listek laurowy. Dusić na małym ogniu około godziny
Ugotowane pozamiatanemięso drobiowe. W tej wersji wyszło bardzo soczyste, przede wszystkim aromatyczne. Składniki: 2 udka kurczaka 250 ml jasnego piwa 1 łyżka miodu 50 ml sosu ponzu 1 łyżka mielonej czerwonej papryki 2 gałązki świeżego rozmarynu Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Udka oczyszczamy, nakłuwamy. Piwo mieszamy z miodem, sosem ponzu, mieloną papryką i gałązkami rozmarynu. Udka marynujemy minimum godzinę. Przekładamy, razem z marynatą, do naczynia żaroodpornego. Całość pieczemy 45 minut w 180°C, co jakiś czas polewając marynatą. 5 minut
R'n'G Kitchenszklanki ugotowanego ryżu – użyłam basmati Karoon 1/4 dużej żółtej papryki 160 g tuńczyka w kawałkach 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka naturalnego jogurtu 1 łyżka majonezu świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku Rada: Jeśli nie używacie majonezu możecie go pominąć i dodać w zamian drugą łyżkę naturalnego jogurtu. Przygotowanie: Do miski przekładamy ugotowany (zimny(...)ryż i całego tuńczyka (jeśli jest w oleju, to należy go wcześniej odsączyć). Dodajemy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę, posiekany szczypiorek, majonez i jogurt. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Tak przygotowaną sałatkę podajemy samą lub z ulubionym pieczywem. Smacznego
Słodkie okruszkimnie 3) - 200g suszonej żurawiny (w oryginale było 100g) - ok. 1-2 łyżki octu (nie trzeba) - 2 listki laurowe - 6 goździków - 2 ziela angielskie - olej (u mnie słonecznikowy) - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) Śledzie przepłukujemy w wodzie, umieszczamy w naczyniu, wlewamy 1-2 łyżki octu i uzupełniamy wodą tak, by całe śledzie były nią zakryte. Najlepiej moczyć śledzie(...)napęcznienia. Cebule obieramy i kroimy w większą kostkę. Śledzie odsączamy z wody, kroimy na dość małe kawałki. W naczyniu umieszczamy cienką warstwę cebulki, układamy warstwę śledzi, posypujemy cebulą, świeżo mielonym pieprzem, wsypujemy część odsączonej żurawiny. Zalewamy olejem. Kolejna warstwa śledzi, cebulka, pieprz, żurawina, olej i tak aż do wyłożenia wszystkich produktów. Między warstwy układamy także 2 listki laurowe, kulki
Smaczne Zdroweoleju około 3 szklanek wody + do podlania 5 suszonych śliwek 1 mniejsze jabłko 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 łyżeczki majeranku sól i czarny mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Grzyby zalewamy wodą do ich wysokości i odstawiamy na minimum 2 godziny, po tym czasie gotujemy je w tej wodzie przez około 40 minut. Grzyby(...)należy ją przepłukać w zimnej wodzie). Dolewamy naszą wodę z moczenia grzybów i 1-2 szklanki czystej wody. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy całość, majerankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Mieszamy. Po czym dodajemy pokrojoną kiełbasę (kroimy ją w grubszą kostkę lub półplasterki). Całość gotujemy pod przykryciem około 45-50 minut. W razie potrzeby dolewając
Słodkie okruszkitaki obiad. Ta porcja, którą przygotowałam znikła za pierwszym podejściem. Nie zostało nic „na później”. Porcja dla 5-6 osób. Składniki na klopsiki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 3 łyżki kaszy manny * 2 ząbki czosnku * 1 łyżeczka majeranku * sól i pieprz do smaku Składniki na sos: * 2 średniej wielkości papryki czerwone * 8-10 sztuk(...)pomidorów krojonych * 1 duża cebula * 5 sztuk średniej wielkości ogórków kiszonych * koncentrat pomidorowy * sól, pieprz, cukier Dodatkowo: * olej do smażenia * 2 łyżki masła * natka pietruszki Zrobiłam klopsiki. Do mielonego mięsa przecisnęłam przez praskę czosnek, wbiłam jajko i dosypałam majeranek i kaszę manną. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego i smażyłam na 2 łyżkach
Pieprzyć z Fantazjącebula dymka ze szczypiorkiem, 1 łyżka oleju rzepakowego, szczypta soli, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g), pieprz czarny świeżo mielony, 1 płaska łyżka bułki tartej, świeżo mielona suszona chili do smaku, ok. 12 szt. całych zielonych oliwek. Przygotowanie: Cebule kroimy w drobna kostkę, szklimy na oleju z dodatkiem soli. Pasztet, ser camembert dzielimy na mniejsze kawałki
Moniki Smakołykiszyjka i dzióbek ułatwiający nalewanie kawy do filiżanek. Taki kształt tygielka do kawy umożliwia uzyskanie dużej ilości gęstej pianki i niesamowitego, niespotykanego w przypadku innych metod parzenia, aromatu drobno mielonej tureckiej kawy. Po lewej stronie tygielek elektryczny, po prawej tradycyjny tygielek ze stali miedziowanej, pokryty w środku stopem miedzi i cynku. Najłatwiejsze do utrzymania w czystością są tygielki wykonane(...)Kawa po turecku w tygielku elektrycznym składniki na 3 filiżanki 3 pełne po brzegi filiżanki niechlorowanej bardzo zimnej wody - z butelki lub z dzbanka filtrującego 3 czubate łyżeczki drobno mielonej tureckiej kawy np. Mehmet Efendi ewentualnie przyprawy - kardamon lub cynamon albo goździki, ale to wpływy arabskie cukier, w takiej ilości jak lubicie także wsypujecie do tygielka Do kawy
Cztery FajerySkładniki: Ser mielony z wiaderka lub trzykrotnie mielony 1 kg Jajka 5 Budyń śmietankowy 2 Mleko skondensowane słodzone puszka 530 g Przygotowanie: Białka ubić na sztywno. Do żółtek dodać budynie, mleko skondensowane oraz ser. Wszystko krótko zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Na koniec do masy serowej dodać ubite białka i wszystko razem wymieszać łyżką. ( Delikatnie
Kulinarne przygodyMATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 20-21 g/kg -czosnek suszony rozdrabniany w moździerzu 1 g /kg -pieprz czarny grubo mielony 3 g/kg -cukier 1 g/kg -gorczyca ziarno 4 g/kg -jałowiec mielony 2 g/kg -jelita wieprzowe 30-32 , 32-34 -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Mięso tniemy w kawałki 3-4 cm i każdy rodzaj peklujemy w osobnym pojemniku. Czas peklowania
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.rodzynek, orzechów włoskich, skórki pomarańczowej lub innych bakalii Składniki masy serowej 4 jajka rozm. M 1 szklanka cukru 3/4 kostki (ok. 150 g) miękkiego masła 1 kg białego sera, mielonego (może być z wiaderka) 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek) Polewa 2 tabliczki gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30% Jak przygotować? Zimne masło kroję w kostkę, dodaję do mąki(...)ciasto się zarumieni. Wyjmuję z piekarnika i zmniejszam temperaturę do 180 stopni. Mak przelewam wrzątkiem, wrzucam do garnka i zagotowuję. Gotuję 2-3 minuty, odsączam i studzę. Mielę mak z dodatkiem cukru w maszynce (może być ta do mielenia mięsa). Masło roztapiam, rodzynki zalewam wrzątkiem, orzechy włoskie drobno siekam. Dodaję jajka, roztopione masło i bakalie. Mieszam razem i wykładam
W kuchni Karmel-itki