coś ze smakiem ... nam też bardzo smakowało. Klopsiki to idealna propozycja na domowy rodzinny obiadek. Przepis wyszperałam na blogu Przy stole . Składniki (na 4 porcje): 800 g mieszanego mielonego mięsa 1-2 czerstwe kajzerki mleko do namoczenia bułek 1 duża cebula 4 łyżki masła 2 jajka zioła prowansalskie pieprz, sól mąka olej do smażenia duża puszka(...)świeża natka pietruszki (ja nie miałam ale zastąpiłam ją świeżą bazylią) Wykonanie : Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła, ostudzić i wymieszać z mielonym mięsem. Dodać kajzerkę, rozbełtane jajka, zioła prowansalskie, oraz sól i pieprz do smaku, wyrobić na jednolita masę. Uformować małe klopsiki, obtoczyć je dokładnie w mące. Smażyć
cucinarezaworkiem bezpieczeństwa. Nalewamy wody uważając by nie przekroczyć maksymalnego poziomu wyznaczonego właśnie przez zaworek (woda musi być poniżej zaworka). Mielimy kawę i wsypujemy do sitka zakończonego z dołu lejkiem. Ważna uwaga, lepiej samemu zmielić ziarna kawy, gdyż te mielone przez dostawców kawy mają najczęściej zbyt drobną konsystencje dostosowaną raczej do ekspresów wysokociśnieniowych i przygotowany
cucinareChili to rodzaj meksykańskiej potrawy z mielonej wołowiny, długo gotowanej w pomidorowym sosie. Tym razem przygotowałam zdrowszą wersję dania - CHILI SIN CARNE - czyli chili bez mięsa ;). Za to z dużą ilością warzyw i dodatkiem pożywnej soczewicy. Będzie ie zaskoczeni jak dobrze smakuje i na jak długo zapewnia uczucie sytości. Jest aromatyczne, przyjemnie rozgrzewające i co najważniejsze szybko się robi(...)oddzielnie) 2 łyżki oleju, np. kokosowego 3 kawałki marynowanej papryczki jalapeno 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka czerwonej soczewicy (połówki) PRZYPRAWY: 2 łyżeczki ziaren kolendry, po 1 łyżeczce: kminu rzymskiego (mielonego lub w nasionach), słodkiej i wędzonej papryki w proszku, suszonego oregano, po 1/2 łyżeczki: soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
cool and mintyDoskonale pasują do gotowanych ziemniaków, kasz, ryżu. Można je również podać z ulubioną surówką. Smakują najmłodszym członkom rodziny. Są świetną alternatywą dla kotletów mielonych. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 cebulka ze szczypiorkiem 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól
Krokusowy Domszybkim śniadaniem w ciągu tygodnia. Zawiera soczyste i słodkie brzoskwinie oraz migdały, które nadają chrupkości. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki łyżeczka sody oczyszczonej łyżka mielonych migdałów lub płatków migdałowych szczypta soli 2 szklanki mleka jajko 100ml miodu łyżka masła ekstrakt z wanilii 3 duże brzoskwinie Sposób przygotowania: płatki owsiane wymieszaj z mlekiem, miodem, cynamonem(...)dekoracje. Owsiankę wymieszaj z brzoskwiniami, masłem, wanilią, sodą oczyszczoną, jajkiem i mąką. Przełóż do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem. Na wierzch ułóż pozostałą brzoskwinię. Posyp płatkami migdałowymi lub mielonymi migdałami i zapiecz – 180ºC przez 40 minut aż wierzch się zarumieni
wysmienitysuszonych śliwek 70 ml sosu sojowego ciemnego 70 ml miodu płynnego 50 ml octu balsamicznego 1 cytryna 4 ząbki czosnku 1 duże jabłko 1 duża gruszka świeżo mielony pieprz kolorowy, suszony majeranek, chili WYKONANIE Z kaczki wyciąć udka(...)piersi (korpus będzie idealny do rosołu), umyć i zostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Udka i kacze piersi posypać delikatnie świeżo mielonym pieprzem kolorowym i majerankiem. Jabłko i gruszkę umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki przekroić na pół i przełożyć do garnuszka. Dodać sos sojowy, miód, ocet balsamiczny
Passions hobbies lifenaleśniki wytrawne z jej dodatkiem, są bardziej sycące i wyraziste. W środku niezwykle aromatyczny farsz ze szpinaku z cebulą oraz świeżym czosnkiem. Jeżeli do tego dodacie jeszcze szczyptę świeżo mielonego pieprzu, ale taką od serca, gwarantuję ogień i nigdy już nie usłyszycie, że szpinak jest bez wyrazu. Na koniec wszystko zapiekamy pod delikatną, cudownie ciągnąca się warstwą mozzarelli(...)łyżeczki soli Farsz: 500 g szpinaku świeżego lub mrożonego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki serka twarogowego naturalnego lub serka ricotty 1 łyżka oleju sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 1 kulka (125 g) mozzarelli olej do wysmarowania naczynia do zapiekania Przygotowanie: 1) Do miski dodać wodę, mleko oraz jajko i dokładnie wymieszać mikserem. 2) Cały czas mieszając
Fitsweet.meulubionego, najlepiej ciemnego pieczywa kilka liści szpinaku 1/2 dobrze dojrzałego awokado 1-2 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo kilka plasterków świeżego ogórka szczypiorek lub dymka sól himalajska świeżo mielony pieprz Przygotowanie(...)kromkach pieczywa ułożyć umyty, delikatnie osuszony szpinak. 2) Następnie awokado pokrojone w plasterki, ugotowane jajko i ogórek. 3) Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem/dymką, oprószyć solą himalajską oraz świeżo mielonym pieprzem. Artykuł Wiosenne kanapki z awokado pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mejabłko kawałek ogórka 1 większa łody selera naciowego 1 kulka mozzarelli Sos: 4 łyżki soku z pomarańczy 2-3 łyżki oleju 1 łyżka drobno posiekanej mięty sól himalajska świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Ugotować soczewicę wg instrukcji na opakowaniu i wystudzić (ja soczewicę dokładnie płuczę na sicie, zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości, pod koniec odrobinę solę). 2) Liście(...)kostkę ogórka, jabłko oraz seler naciowy. 4) Na koniec dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę. 5) Przygotować sos: olej dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy, świeżą miętą, solą i świeżo mielonym pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka). 6) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem. Artykuł Pożywna sałatka z zieloną soczewicą i selerem naciowym pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mecukru 10g świeżych droźdzy 300g mąki 1 łyżeczka cynamonu 2 jajka 40g masła szczypta soli Nadzienie: 3 jabłka 2 czubate łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej kilka kropel soku z cytryny 14 goździków Sposób przyrządzenia: 1. Zrób rozczyn- w letnim mleku dokładnie rozpuść drożdże z cukrem. 2. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie
Kuchnia w Słońcu Skąpanapatelnię* około 3 cm kiełbasy żywieckiej Henryk Kania 2 jajka klasy M 3 pełne łyżki białego serka naturalnego 3 łyżki startego żółtego sera olej do podsmażenia warzyw świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku sól do smaku sezam do obsypania tart *używamy ulubionych, ilość dostosujemy do wielkości form na mini tarty Przygotowanie: Rozwijamy ciasto francuskie. Formy na mini tarty smarujemy(...)zrobimy kratkę na mini tartach. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy nasze warzywa na patelnię i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę żywiecką. Całość doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i jeszcze chwilę smażymy (do miękkości warzyw). Uwaga! Większe kawałki warzyw podczas smażenia rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa z kiełbasą przekładamy do miski, dodajemy biały
Słodkie okruszkitowarzystwie ryżu ugotowanego na sypko z surówką. składniki na 3 porcje podwójny filet z kurczaka puszka ananasa + syrop 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu olej do smażenia(...)czarny pieprz sól przepis Oczyszczonego i umytego kurczaka kroimy w niewielką kostkę i przekładamy do miski. Do kurczaka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypujemy ostrą paprykę, mąkę ziemniaczaną oraz mielony imbir i wszystko dokładnie razem łączymy. Następnie kurczaka podsmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5 minut, do momentu aż mięso uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy
Smakowite Daniałyżki posiekanego szczypiorku 1 pełna łyżeczka płynnego miodu – u mnie miód wielokwiatowy Huzar 3 łyżki oleju pół łyżeczki soku z cytryny świeżo mielony kolorowy pieprz świeżo mielona sól morska Przygotowanie: Sałatę rwiemy na małe kawałki. Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w cienkie plasterki. Do sałaty i ogórka dodajemy drobno posiekany szczypiorek i koperek
Słodkie okruszkinasze kochane grzyby. Ostatnio wysyp tych grzybów, więc razem z Folwark podpowiemy Wam, jak można je zagospodarować. Składniki 10 kapeluszy kani 1 litr mleka mąka 4 jajka 1 łyżka mielonej papryki bułka tarta olej do smażenia Zalewa: 460 g ketchupu od Folwark 1 łyżka gorczycy 10 sztuk liści laurowych 2 łyżki miodu 2 duże cebule(...)octu sól, pieprz Przygotowanie Grzyby oczyszczamy, kapelusze kroimy na ćwiartki, zalewamy mlekiem z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie osączamy, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach (z dodatkiem soli, mielonej papryki i pieprzu), na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. W tym samym czasie cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka, dodajemy ketchup, gorczycę, ocet
R'n'G Kitchen