łyżka koncentratu pomidorowego – 10 łyżek oliwy z pomidorów – świeżo mielony pieprz – 2-4 polędwiczki z kurczaka – parmezan do posypania – rukola – świeżo mielony pieprz Przygotowanie : Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. D blendera dodaj pomidory suszone, czosnek, orzechy, koncentrat pomidorowy, oliwę. Wszystko zblenduj, Polędwiczki zamarynuj w 1-2 łyżkach przygotowanego pesto i usmaż
nietylkopasta.plpieprz do smaku 1 przeciśnięty ząbek czosnku 1 łyżka papryki mielonej czerwonej słodkiej 1 łyżka suszonej bazylii 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 Dodatki: 20 dag sera żółtego tartego 500 g mięsa mielonego z fileta z indyka 100% mięsa 1 cebula Sól i pieprz do smaku 2 łyżki przyprawy do kurczaka Olej rzepakowy do smażenia ok 1/2 łyżeczki oleju 3 garści szpinaku
Gotowanie Patkilokalnych bazarkach pojawiają się pierwsze główki kapusty, nie możemy sobie odmówić tego smakołyku. Młodą białą kapustę przygotowujemy bardzo często i na wiele sposobów. Jeśli ma być dodatkiem do kotletów mielonych lub schabowego trzymamy się klasycznego przepisu, ale jeżeli ma stanowić danie główne do młodej kapusty z pomidorami dodajemy podsmażony boczek i zagęszczamy ją zasmażką. Bez względu(...)cebule 1 marchewka 1 mała papryczka chili (opcjonalnie) 250 - 350 ml wody lub passaty pomidorowej. 2 liście laurowe 1-2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 1-2 łyżki masła pieprz do smaku świeży koperek Jak przygotować młodą kapustę z pomidorami i koperkiem Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Pomidory sparzyć
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajedną dużą miskę sałatki z ogórkiem i rzodkiewką. SKŁADNIKI: 200 g makaronu kolanka 1 ogórek świeży - długi 1 pęczek rzodkiewek 1/2 puszki kukurydzy konserwowej sól pieprz czarny mielony 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, a następnie przełożyć do miski(...)obrać ze skóry i pokroić w kostkę, przełożyć do miski z makaronem i rzodkiewką. Dodać odcedzoną kukurydzę konserwową. Wsypać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym. Całość dokładnie wymieszać. Do osobnej miseczki przełożyć gęsty jogurt naturalny lub jogurt grecki i majonez. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Sałatka z ogórkiem
WSZYSTKO SMACZNEszybko możemy wyczarować pyszne danie :) cebula 2 szklanki pieczarek 2 papryki 2 duże marchewki kartonik przecieru pomidorowego (500 g) puszka ciecierzycy (400 g) łyżka oleju lub masła sól, pieprz, mielona papryka do smaku natka pietruszki kolorowy pieprz w ziarenkach pieczywo do podania Do garnka z grubym dnem nalewamy olej. Kuchenkę indukcyjną MKE- 06 ustawiamy na temperaturę 140. Posiekaną cebulę(...)razie potrzeby zmniejszając temperaturę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy oraz odsączoną i opłukaną cieciorkę. Dusimy pod przykryciem około kolejne 15 minut. Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy go solą i mieloną papryką. Przed podaniem posypujemy natką i ziarenkami pieprzu. Podajemy z pieczywem. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z producentem kuchenki MPM MKE-06. #włączgościnność http://wlaczgoscinnosc.pl/ Artykuł Warzywny gulasz
Mienta blogśrodku jest bardzo soczyste i kruche, a z zewnątrz lekko chrupiące. Polecam! Składniki: 1 filet z kurczaka 150g gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, czosnek w proszku 1 szklanka mąki pszennej olej(...)smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę o grubości ok. 2 cm i obsypujemy przyprawami *** *** W miseczce mieszamy jogurt z jajkiem i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz mielonymi paprykami. Kurczaka wkładamy do marynaty i delikatnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się ciastem *** *** Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni
Blog z Apetytemduża marchewka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryki czerwonej Marynata: 2 łyżki oliwy 2 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki imbiru mielonego sól, pieprz Sos: 300 ml mleczka kokosowego 4-5 łyżek pasty orzechowej Radix-Bis 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 50 ml wody 1 łyżka cukru(...)Radix-Bis Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata: W misce łączymy ze sobą oliwę, sos sojowy, sok z cytryny, czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, imbir mielony oraz szczyptę soli i pieprzu. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i czyścimy z niepotrzebnych części. Obtaczamy je w przygotowanej marynacie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny
Kuchnia MagdaLenyoliwy z oliwek 1 cebula 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki szczypta słodkiej czerwonej papryki sól i świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego kilka plasterków boczku (opcjonalnie) kilka małych pomidorków Przygotowanie: W miseczce mieszamy oliwę z oliwek z przyprawami. Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy
Słodkie okruszkiFacebooka: MeCooks Smacznego Składniki na fit placuszki z cukinii. Placuszki : 10 dkg kaszy jaglanej w torebce 2 jajka 1 łyżeczka soli 1/6 łyżeczki pieprzu 25 dkg cukinii 1/2 łyżeczki mielonego kminku 4 łyżki mąki z ciecierzycy Sos pomidorowy : 800 gr pomidorów w puszce (krojonych w kostkę) 2 płaskie łyżeczki soli 10 listków świeżej mięty Dodatkowo: do serwowania kwaśna śmietana(...)instrukcji na opakowaniu. Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski wbić jajka, delikatnie roztrzepać widelcem. Dodać sól oraz pieprz, tartą cukinię, ugotowaną i uprzednio wystudzoną kaszę jaglaną, mielony kminek oraz mąkę z ciecierzycy. Całość delikatnie wymieszać widelcem po czym odstawić na 10 minut. Sos pomidorowy : Na patelnię przełożyć wraz z sosem pomidory z puszki. Dodać sól oraz
mecookstrzcinowego 1/4 łyżeczki soli kopiasta łyżeczka sambal oelek mała papryczka chili pęczek szczypiorku kotleciki z bobu: 0/5 kg bobu cebula cukrowa 3 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka mielonej kolendry gałązka listków świeżej mięty pół pęczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki z zielonego groszku szczypta soli olej do smażenia Bób gotujemy al dente (tylko tak, aby udało
Mienta blogłyżka masła klarowanego 4 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 1 czerwona papryka 1/2 kapusty pekińskiej czerwonej Sos: 1 mały jogurt naturalny ( 180g ) 1 łyżka majonezu sól czarny pieprz mielony czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błonek, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w małe paseczki. Do miseczki przesypać przyprawę do shoarmy, dodać oliwę z oliwek i dokładnie(...)sałatki. Kapustę pekińska opłukać, osuszyć i posiekać, przełożyć do pozostałych składników sałatki, dokładnie wymieszać. Sos - do kubeczka przełożyć jogurt naturalny, dodać majonez i doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem mielonym, dodać czosnek granulowany do smaku. Sos dokładnie wymieszać i polać nim sałatkę, wymieszać. Sałatka shoarma z polędwiczki najlepiej smakuje po schłodzeniu. Artykuł Sałatka shoarma z polędwiczki pochodzi z serwisu
WSZYSTKO SMACZNEnajwiększe będą łykowate 2 jajka 1-2 łyżeczki przyprawy Mąka do obtoczenia – może być również ryżowa lub bezglutenowa 1 szklanka bułki tartej – również może być bezglutenowa Po ¼ łyżeczki mielonych: kolendry, kolorowego pieprzu, ostrej lub wędzonej papryki Olej do smażenia 1 łyżka majonezu 1 łyżka pikantnego keczupu Sezonowe warzywa Przygotowanie: Boczniaki dobrze myjemy, możemy przelać roztworem sody oczyszczonej(...)Odkrawamy zgrubiałe nóżki – będą one łykowate i nieprzyjemnie ciągnące się między zębami. W miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy swańską sól, dokładnie mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy bułkę tartą z mielonymi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki maczamy w kolejności: jajko – mąka – jajko – bułka tarta i kładziemy na gorący olej. Smażymy na złoto. W międzyczasie z majonezu i keczupu przygotowujemy
Kate's Kitchenpapryki wyszedł przepyszny. Bardzo polecam. inspiracja Easy Turkish Recipes składniki ok 380 g -1 większy lub 2 mniejsze bakłażany ok 500 g chudej mielonej wołowiny 1 cebula 1 i 1/2 - 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach (pul biber) garść posiekanej natki pietruszki sos 1 łyżka(...)okrągłe plasterki grubości ok 1 - 1,5 cm, zachowując końcówki. Włożyć do miski zalać zimną, posoloną ( 2 łyżeczki soli) wodą i odstawić na 30 minut. Przygotować mięso. Mieloną wołowinę umieścić w misce, dodać bardzo drobno posiekaną cebulę ( siekałam w blenderze), natkę pietruszki, paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Bakłażany odcedzić
Stare Garyrzepakowego 30ml octu jabłkowego 3 łyżki łagodnego miodu (akacjowy/lawendowy/wielokwiatowy/lipowy/rzepakowy) 3 łyżeczki świeżych kwiatów lawendy / 2 łyżeczki suszonej lawendy 1/2 łyżeczki cynamonu 2 szczypty mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 150ml białego wina półskłodkiego sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Agrest umyj i oczyść. 2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju rzepakowym
Kuchnia w Słońcu Skąpanaróżne sposoby. Tym razem dodałam do niego kumin, kolendrę i słodką paprykę. Poezja, mówię Wam. Składniki: 1 mały kalafior 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki pół łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 2 gałązki natki pietruszki sól 2 łyżki oleju rzepakowego Z przypraw i oleju robimy pastę, wlewamy ją do miski. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki
Kardamonovy