brzegu! Babcia nauczyła Nas tzw. gospodarności, teraz nazywanej kuchnią zero waste. Nic w domu się nie marnowało. Czerstwy chleb zbierało się do lnianej torebki, potem wykorzystywało do przygotowywania kotletów mielonych czy pasztetu, pozostałe ziemniaki z obiadu przetwarzało się na kluski śląskie czy kopytka- zresztą prawda jest taka, ze jeśli chcesz, żeby wyszły Ci idealne to musisz je zrobić(...)proszku do pieczenia - jeśli lubisz słodkie pankejki dodaj cukier/ erytrol/ syrop z agawy/lub 1/2 banana - ja nic nie dodaje bo jem je z owocami lub syropem klonowym - 2 łyżki mielonej babki płesznik (niezbędna) Placuszki z kaszy jaglanej mają to do siebie, że są bardzo delikatne, trudną się smażą bo nie mają glutenu, czyli czegoś co nadaje elastyczność ciastu
SMYKWKUCHNIDziś zapraszam na muffiny z jajkiem i chlebem. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - 4 małe kromki chleba - 4 małe jajka - starty ser cheddar - szczypiorek - sól i świeżo mielony pieprz - olej 1. Formę do muffinek natłuszczamy odrobiną oleju. 2. Chleb rozwałkowujemy na cienkie(...)kromki i wciskamy go w formę do pieczenia. 3. Na dno każdej muffinki przekładamy odrobinę startego sera, a następnie wbijamy jajka. 4. Jajka z wierzchu oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. 5. Tak przygotowane muffinki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. 6. Muffinki podajemy ze świeżym szczypiorkiem i ulubionymi warzywami. SMACZNEGO
Bez Cebulimielonego indyka ze skórą 1 papryka czerwona 1 bułeczka pszenna 2 jajka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki kolendry mielonej 1 łyżka suszonych lub świeżych liści kolendry 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 2 łyżeczki soli 3 - 4 łyżki oleju 3/4 szklanki mleka do namoczenia bułeczki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić pieczeń z indyka z papryką? Cebulę obrać
Kuchcik gotujepszennej ( użyłam typ 405), 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka soli, ½ płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka pieprzu świeżo mielonego, 250 ml kefiru, chili świeżo mielona do smaku, 2-3 łyżki wody, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Mąkę mieszamy proszkiem do pieczeni, przyprawami, dodajemy olej, kefir i mieszamy. Dodajemy tyle wody, żeby wyrobić sprężyste ciasto
Moniki Smakołykiczosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżki masła 1 garść startego parmezanu 1 garść mrożonego młodego groszku sól i pieprz 1 szczypta mielonego imbiru 1 szczypta kurkumy 1 szczypta mielonej kolendry 1,5 łyżeczki przyprawy Tikka Curry sredniopikantna (dostępna w TESCO) 150 ml mleka 100 ml słodkiej śmietanki Wykonanie: Dynię obrać ze skóry, pokroić na małe części, opłukać, osuszyć
Wino Francja Kuchniasłoik ogórków kiszonych najlepiej domowych 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1/3 szklanki śmietanki 30% 1,5 łyżki czerwonej papryki mielonej słodkiej 1 kopiata łyżeczka papryki mielonej ostrej około 400 g passaty pomidorowej mąka do obsypania mięsa sól pieprz masło klarowane do smażenia 1. Przygotowujemy bulion. Cebulę kroimy w piórka i potem te piórka na pół. Paprykę
kruche babeczkiryby zrobić po trzy ukośne nacięcia. Sos sojowy wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny i dokładnie natrzeć tym wewnątrz i zewnątrz ryby. Środek ryby wysmarować musztardą, posypać kolorowym mielonym pieprzem i wsadzić po 1/2 ząbka czosnku. Odstawić na ok 1 godz. Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie ok 12-15 minut. Odcedzić i pokroić w ćwiartki. Skropić(...)wino na spód blaszki i piec kolejne 8-9 minut. Następnie przełączyć na opiekanie i rumienić ok. 2 min. Podawać wyłożone na półmisek z łyżką kwaśnej śmietany oprószonej słodką mieloną papryką
KUCHNIA POLSKAzatem przygotować carbonarę:) Składniki (na 2 porcje): 150g makaronu (spaghetti, tagliatelle) 2 żółtka 50g tartego włoskiego sera (pecorino romano, parmezan lub grana padano) 50g tłustego surowego wędzonego boczku świeżo mielony pieprz sól Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Póki makaron(...)się gotuje, przygotować sos. Boczek pokroić w plastry, a następnie w paski. Wrzucić na patelnię i smażyć kilka minut na średnim ogniu, żeby wytopił się tłuszcz. Obficie posypać świeżo mielonym pieprzem. Pozostawić na małym ogniu. Żółtka rozmącić z serem (jedną łyżkę sera zostawić do posypania makaronu). Makaron odcedzić, zachowując 0,5 szklanki wody z gotowania makaronu. Makaron wyłozyć
Obiad gotowyrutyny… niby to samo a jednak inaczej. Spróbujcie. Produkty potrzebne do przygotowania spaghetti bolognese z klopsikami: pół opakowania makaronu spaghetti, 500g mięsa mielonego (ja używam najczęściej mielonego z udźca indyka), 1 jajko, bułka tarta, sól i pieprz do smaku, puszka całych pomidorów bez skórki, 5 suszonych pomidorów, garść liści bazylii, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy
Gotuj Się Kto Możepotrzebne do przygotowania spaghetti alla carbonara: 200g makaronu spaghetti, 100g wędzonego boczku, 2 jajka, 1 mała cebula, 30g sera Pecorino lub Parmezanu, 1 łyżka oliwy, 1/2 łyżeczki czarnego, świeżo mielonego pieprzu, sól. Sposób przygotowanie spaghetti alla carbonara: Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroję w drobniutką kostkę, boczek – w nieco większą. Rozgrzewam oliwę(...)ciągle mieszając. Według oryginalnego przepisu nie należy doprowadzić do ścięcia jajek. Ponieważ nie przepadam za pływającymi jajkami przytrzymałam makaron na patelni chwilkę dłużej. Wykładam makaron na talerze, posypuję świeżo mielonym pieprzem i tartym parmezanem. Spaghetti alla carbonara gotowe. Spaghetti alla carbonara SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Możeprzepisie jest mięsko :) No to lecimy :) Składniki: 1kg mielonej łopatki wieprzowej 6 dużych papryk 250g ryżu 200g koncentratu pomidorowego pęczek szczypiorku mozzarella do posypania około 50g mielona słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany sól, pieprz Ryż gotujemy na sypko, mięsko przesmażamy na patelni z przyprawami (u mnie słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, sól i pieprz) - ugotowany ryż
Smacznie Pysznie KalorycznieSkładniki: szpinak świeży 3 pęczki, masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka większa, cukier 1 łyżeczka płaska, ząbki czosnku 5 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, gałka muszkatołowa 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki, 1 opakowanie "zobacz Mlekovita Polski Jogurt naturalny bez laktozy 350 g" , mąka pszenna 2 łyżki, woda 3/4 szklanki, jajka - ile potrzeba, masło(...)cukrem pokrojoną w kostkę cebulę, dodać wycisniet6e ząbki czosnku i kostkę rosołową pęczki świeżego szpinaku dokładnie opłukać, nożyczkami pokroić od razu do garnka z cebulą, dodać gałkę muszkatołową, pieprz mielony, ok z cytryny i podsmażać z 5 minut mieszając co jakiś czas wymieszać z mąką pszenną, wodą "zobacz Mlekovita Polski Jogurt naturalny bez laktozy 350 g" i wlać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ziemniaki 10 sztuk, ogórek zielony gruntowy 2 sztuki, cebula 1 sztuka większa, jajka 1 sztuka "L", przyprawa shoarma Royal Brand 1/2 opakowania, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 1-1,5 szklanki, koperek 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, jogurt gęsty - ile potrzeba obrane ziemniaki, cebula, ogórek gruntowy(...)pokroić i w pojemniku rozdrabniacza razem z jajkiem dokładnie zmiksować, masę przelać do miski, polecam do użycia ogórki gruntowe, szklarniowe nie bardzo pasują do masy dodać przyprawę shoarma, pieprz mielony, mąkę tortową, posiekany koperek i dokładnie wszystko wymieszać łyżką na gorącym mocno oleju rzepakowym smażyć porcjami chrupiące placki, odkładać na ręcznik papierowy, najlepiej smażyć nieduże placki ziemniaczane kolejne pyszne
W Mojej Kuchni Lubięprezentuje się mój łosoś w komosie. Składniki na 2 porcje : 300g łososia atlantyckiego 50g ugotowanej komosy ryżowej (ok. 20g suchego produktu, jeśli ktoś chciałby ugotować specjalnie) sól i świeżo mielony pieprz do smaku Do przepisu użyłam ugotowanej w osolonym wrzątku komosy ryżowej, która została mi z dnia poprzedniego. Można też ugotować komosę specjalnie do tego dania(...)ostudzić przed przygotowywaniem. Zimną komosę przesypać na głęboki talerz. Łososia oczyścić, zdjąć skórę (jeśli jest ze skórą) i usunąć ości (jeśli ma ości). Posolić i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Przełożyć na talerz z komosą ryżową i obtoczyć z każdej strony. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Rybę przełożyć delikatnie do naczynia żaroodpornego (tak żeby była wciąż równomiernie
Dietolog