mielone - 47549 przepisów (strona:709/3170)

Gulasz wołowy z warzywami 122

zielonych szparagów 1 głąb z brokułu 2 łodygi selera naciowego 100 g groszku cukrowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 pełna łyżka mąki 1 łyżka sosu ostrygowego sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę, na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy, dodajemy sos, posiekaną cebulę i czosnek, chwilę razem smażymy

R'n'G Kitchen
Kanelbullar – idealne drożdżówki z cukrową posypką 206

łyżeczka mielonego kardamonu szczypta soli Kanelbullar – nadzienie: 1/2 kostki masła o temp. pokojowej (100 g) 1/2 szklanki drobnego cukru (u mnie cukier drobny Diamant) 3 łyżeczki mielonego cynamonu dodatkowo: rozmącone jajko lub żółtko dodatkowo: cukier Gruba Rafinada Diamant do posypania Do szklanki lub miseczki rozkruszamy drożdże. Do drożdży dodajemy łyżkę mleka i łyżeczkę drobnego cukru. Mieszamy

Poezja smaku
Pomysły na niedzielny i świąteczny obiad! 974

TUTAJ *** *** Kurczak pieczony w maślance PRZEPIS TUTAJ *** *** Strogonow PRZEPIS TUTAJ *** *** Schabowe roladki z suszoną śliwką PRZEPIS TUTAJ *** *** Kruche i soczyste kotlety schabowe w musztardzie PRZEPIS TUTAJ *** *** Zrazy z mięsa mielonego(...)PRZEPIS TUTAJ *** *** Bogracz PRZEPIS TUTAJ *** *** Wiejskie roladki schabowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Polonezy – faszerowane roladki schabowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Golonka pieczona w piwie i kapuście PRZEPIS TUTAJ *** *** Zawijane zraziki z mięsa mielonego PRZEPIS TUTAJ *** *** Kurcze pieczone w pysznej marynacie PRZEPIS TUTAJ *** *** Schab po bałkańsku PRZEPIS TUTAJ *** *** Żeberka pieczone w kapuście PRZEPIS TUTAJ *** *** Kotlety schabowe inaczej PRZEPIS TUTAJ *** *** Sezamowe roladki drobiowe PRZEPIS

Blog z Apetytem
Pieczeń rzymska. Klops z jajkiem 747

Pieczeń rzymska czyli klops z jajkiem. Dobrze znana i lubiana potrawa z mielonego mięsa. Pieczeń można podawać na gorąco lub na zimno i tak właśnie lubimy. Taki klops doskonale smakuje z dodatkiem ćwikły, chrzanu lub sałaty. Pieczeń rzymską piekę przynajmniej raz w roku, na Wielkanoc. To chyba przez te jajka w środku kojarzy mi się właśnie z tymi świętami(...)codziennych kanapek, można pokroić w grube plastry i podać jako kawałek mięsa na obiad. Zróbcie tak jak chcecie i jak lubicie. Pieczeń rzymską przeważnie robi się z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego. Ja jednak tym razem wykorzystałam samą wołowinę, ale można też zrobić klops z innych mięs np. indyka. Warunkiem koniecznym według mnie jest dobre doprawienie mięsa, bo nie lubię

Smaczna Pyza
Marchew po koreańsku 212

probiotycznego przepis 4-6 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę natka pietruszki do dekoracji 2-3 łyżki przyprawy do marchewki- - zamiast kupnej zrobić swoja z świeżo mielony pieprz czarny,mielonej kolendry,bazylii,ostrej papryki,słodkiej papryki,imbiru,czasem gałki muszkatołowej i kminku Wykonanie 88 Marchew pociąć na julienne,dodać cukier,ocet ,sól,pieprz,kolendrę ,imbir.,wymieszać .Zagrzać dość mocno

w mojej kuchni
RYBA W PANIERCE PIECZONA W PIEKARNIKU 151

chęć na spróbowanie innych ;) Składniki: * 500 g filetów rybnych (u mnie mintaj) * 2 jajka * panierka razowa  * sól do smaku * szczypta ostrej papryki mielonej * szczypta słodkiej papryki mielonej  * przyprawa do ryby do smaku Wykonanie: W misce rozklepać jajka, dodać sól, obie papryki i przyprawę do ryby. Do drugiej miski wsypać panierkę. Filety ryby moczyć w jajku

Zrób to smacznie
Pomidorowa kasza kuskus ze smażoną tołpygą 222

wodą. Albo wodą z kostką rosołową. albo innym dziadostwem. Nie, nie, nie! tego kuskusowi nie robimy! Składniki: - Płat ulubionej ryby - u mnie akurat tołpyga - Łyżka masła  - Sól - Grubo mielony pieprz, sól morska gruba - Sok z cytryny - 1/2 opakowania kaszy kuskus (z takiej(...)ilości wychodzą dwie porcje dla naprawdę głodnych osób) - Puszka pomidorów - Pęczek dymki - Dwa ząbki czosnku - Bazylia świeża lub suszona - Szczypta kuminu (opcjonalnie) - Szklanka bulionu - łyżka masła - sól, pieprz grubo mielony, szczypta cukru, czubek łyżeczki chilli w proszku Rybę w razie potrzeby oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytyny. Odstawiamy. Cebulę dymkę i czosnek siekamy

Cook&Love
Krem paprykowy 225

weekendowy obiad:) 6-7 czerwonych papryk 1 mała główka czosnku 500-650 ml bulionu 1 puszka pomidorów krojonych 2 cebule 2-3 łyżki mascarpone 5-6 liści bazylii mielona słodka papryka (może być wędzona) szczypta ostrej papryki lub chilli w proszku sól morska, pieprz olej Umyte papryki kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem(...)minut. Do zupy dodajemy kilka listków bazylii i miksujemy ją na gładki krem. Dodajemy serek mascarpone i ponownie krótko miksujemy. Na koniec doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem oraz mieloną słodką i ostrą papryką

Smaki Na Talerzu
Mazurek Królewski 353

Myślę, że właśnie ten przepis spełnia te wszystkie kryteria. Ciasto jest dosyć zaskakujące, ponieważ do jego wyrobienia użyjemy m.in. żółtka z jajek na twardo. Dodatkowo zawiera ono sporą ilość mielonych migdałów(...)oraz otartej skórki cytrynowej, która nadaje ciastu wyśmienity aromat. Składniki na formę 20x20 cm: 25 dag masła (miękkiego) 1,5 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mielonych migdałów otarta skórka z 1 cytryny 3 żółtka z ugotowanych jaj 2 żółtka szczypta soli Dodatkowo: dżem malinowy dżem brzoskwiniowy 1 żółtko 2 łyżki mleka Do miski przełożyć miękkie

Świat Ciasta
KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW Z MASCARPONE 177

cebula 1 i 1/2 szklanki bulionu 6 łyżek oliwy  2 łyżki serka mascarpone 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej Wykonanie: Pomidory dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i przecinamy na pół. Następnie usuwamy z nich twardy środek i układamy w naczyniu żaroodpornym, skórką do góry. Czosnek obieramy i układamy(...)następnie dodajemy pokrojone pomidory suszone i chwilę razem smażymy. Do garnka dodajemy miąższ upieczonych pomidorów razem z czosnkiem i zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy: suszone oregano, suszoną bazylię, paprykę mieloną oraz pieprz. Gotujemy około 8-10 min., a następnie blendujemy zupę na gładki krem. Na końcu dodajemy serek mascarpone i trzymamy na ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści

Kuchnia MagdaLeny
Greckie kofty z sosem tzatziki 197

przyjdą goście,lub na bieżąco  grillować, każdy sposób jest dobry,należy tylko pamiętać ,żeby nie piec ich za długo ,żeby nie były suche-polecam Składniki: 600 g mielonego mięsa(...)wołowego 1 mała cebula 2 -3 ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano świeżo zmielony pieprz szczypta rozmarynu sól szczypta mielonej kolendry odrobina chili Na sos tzatziki: duży grecki jogurt kumin 2 ząbki czosnku ogórek zielony sól i pieprz łyżka majonezu(można pominąć) koperek  odrobina tartej skórki z cytryny

Swojskie jedzonko
Bezglutenowa babka wielkanocna z czekoladą 311

można zamiast czekolady przygotować czekoladowy krem z tego przepisu ) 30g oleju kokosowego do polewy czekoladowej 100g mąki kasztanowej 50g mąki gryczanej + łyżka do oprószenia formy 40g mąki ryżowej 60g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka w temperaturze pokojowej (rozmiar M) 70g ksylitolu 160ml mleka roślinnego w temperaturze pokojowej 50g płynnego oleju kokosowego lub masła klarowanego(...)oprószam dokładnie mąką gryczaną i wstawiam do lodówki. 2 Czekoladę rozpuszczam z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i odstawiam do przestudzenia. 3 Mąkę kasztanową, gryczaną i ryżową mieszam z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. 4 Jajka ubijam aż potroją swoją objętość po czym cały czas mieszając dodaję po łyżce ksylitolu. 5 Do masy jajecznej, cały czas mieszając dodaję

Book of spells
FRYTKI Z WARZYW 185

ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól Wykonanie: Warzywa obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w słupki. W misce mieszamy oliwę z oliwek z solą, papryką słodką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Wrzucamy do miski pokrojone warzywa i obtaczamy w oleju z przyprawami. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia MagdaLeny
Spaghetti carbonara z cukinią 178

makaronu spaghetti • 100 g boczku parzonego • 100 ml śmietany 30% • 60 g parmezanu lub grana padano • 2 żółtka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 mała cukinia • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Boczek pokroić w paseczki, cebulę w drobną kostkę, czosnek posiekać. Cukinię umyć i pokroić w cienkie paski, najlepiej przy użyciu obieraczki do warzyw. Na rozgrzaną patelnię(...)powrotem do garnka. Wlać sos i szybko wymieszać (żółtko nie powinno się ściąć). Na koniec dodać przygotowane wcześniej warzywa i ponownie wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu, oprószone świeżo mielonym pieprzem i posypane bazylią lub natką pietruszki

KUCHNIA POLSKA
Ravioli z warzywami z woka 215

zielonych, 1 marchew, 1 bakłażan, 4 – 5 łyżek oleju z orzecha włoskiego, 1 łyżeczka cukru, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej, świeży tymianek. Przygotowanie: Cebulę kroimy w wiórka, czosnek w drobną kostkę. Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w niewielką kostkę, paprykę również kroimy w kostkę, a marchew

Moniki Smakołyki