wody 100 ml octu 10% 3-4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki cukru 3 listki laurowe 6-7 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. W tym czasie przygotować zalewę: wodę zagotować, zestawić z ognia i dodać cukier, ocet i sól, dobrze(...)wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na ćwierć talarki. Posiekaną marchewkę i pokrojoną cebule, olej i pieprz mielony dodać do pokrojonych śledzi. Delikatnie wymieszać i przełożyć do litrowego słoika dodając ziele angielskie i liście laurowe. Zalać śledzie ostudzoną zalewą, zakręcić i wstawić do lodówki. Śledzie muszą się
talerz przyjemnościKlasyka klasyki, podstawa podstaw. W wielu polskich domach kwintesencja niedzielnego obiadu. Panie, panowie... Oto kotlet mielony! Niby prosta rzecz. Zmielić, ulepić, usmażyć. Ale z doświadczenia wiem, że proste rzeczy cieszą się u mnie(...)blogu największym powodzenie, to właśnie rzeczy prostych szukacie najchętniej. Zatem zapraszam na pyszne mieloniaki! W ogóle pomysł na te kotlety powstał przy lazanii. Poprosiłem Anię żeby kupiła trochę mielonego mięsa na lazanię właśnie. Mój błąd polegał na tym, że nie sprecyzowałem ilości. A Ania, jak to Ania, wróciła do domu z kilogramem. Jak na dwie osoby trochę za dużo
Marder&Marder Manufacturepomysł na trochę inną wersję kapusty niż tradycyjna. Składniki : połowa główki małej, białej kapusty 3 marchewki cebula kilka ziaren pieprzu czarnego, liść laurowy tłuszcz do smażenia sól, pieprz czarny mielony i ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie cukier, ocet jabłkowy Przygotowanie : Kapustę pokroić dość grubo, obraną marchew pokroić w plasterki, cebulę w kostkę Do garnuszka włożyć marchew, zalać szklanką wody, dołożyć(...)pieprz- gotować do lekkiej miękkości marchwi W czasie gotowania marchwi pokroić kapustę, umyć dołożyć do garnka Cebulę przesmażyć, dołożyć do kapusty i marchwi, wymieszać Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, majerankiem i ziołami prowansalskimi, jeśli trzeba cukrem i ewentualnie łyżką octu, zagotować całość. Kapustę pokroiłam dość grubo, gotowałam tak by pozostała chrupka
Proste Potrawykurczaka lub pałek ( lub innych części z kością ) 1 jajko 3 łyżki wody szklanka mąki pół, kostki masła sól do smaku 1 łyżeczka mielonego chilli 1 łyżeczka mielonego imbiru mniej niż połowa, szklanki sosu sojowego tyle samo co sosu sojowego , octu białego 10% niepełna szklanka , cukru trzcinowego Kawałki kurczaka , nacieramy mieszanką chilli , czosnku i imbiru – zostawiamy
Ogrodnik w podróżyzakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 3 średnie papryki (mix papryk) 1,5 l wody 1 łodyga selera 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka soli szczypta pieprzu (do smaku) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżka oliwy opcjonalnie śmietana do serwowania jeśli lubimy Grzanki: 1 jajko 3 kromki pieczywa tostowego 2 łyżeczki sezamu 50 ml mleka Zupa paprykowa z grzankami Przygotowanie(...)się przypali. Paprykę wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową i zaczekać aż wystygnie. Gdy zimna, delikatnie zdjąć z niej skórkę, po czym pokroić paprykę w kostkę. Do garnka wsypać mieloną słodką paprykę oraz kumin. Na bardzo małym ogniu podsmażyć przyprawy przez około 10 sekund. Dodać pokrojonego w kostkę selera oraz krojoną paprykę. Zalać wodą. Posolić i popieprzyć do smaku
mecooksorzechów włoskich, ½ łyżeczka cukru, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu, 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka), 500 ml wody, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeżo mielona papryczka chili, łuskany słonecznik. Przygotow anie: Obrany czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Topinambur szorujemy, płuczemy, kroimy na połowę, a następnie w plasterki. Rada: w topinamburze najwięcej związków
Moniki Smakołykimiodu, sól, pieprz świeżo mielony, oregano, łyżka sosu sojowego. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam, oczyszczam z błon. Kroję na 1,5 cm plastry, lekko spłaszczam dłonią. Posypuję świeżo mielonym pieprzem i oregano. Pieczarki obieram i kroję na pół, podsmażam na łyżce oleju z masłem z dodatkiem soli do momentu wyparowania wody i zarumienienia. Zdejmuję z patelni
JejKuchniadrink tylko prawie warzywo. Do tego pizza, która też jest prawie warzywem i jakoś dotrwamy do maja. Składniki: butelka jasnego piwa 2 łyżki miodu po 1/4 łyżeczki cynamonu, mielonych goździków, imbiru pół łyżeczki kurkumy 2 czubate łyżki puree z dynii (zmiksowana upieczona dynia hokkaido) Podgrzewamy piwo z miodem, dynią i przyprawami delikatnie mieszając, aż będzie ciepłe, ale nie gorące(...)herbata z masłem pita w Mongolii. W tym przepisie wracamy więc do korzeni. Składniki: 2 łyżeczki masła klarowanego łyżeczka oleju kokosowego szklanka gorącej zielonej herbaty (ale nie wrzącej) szczypta mielonego cynamonu i szczypta kardamonu Wszystkie składniki blendujemy aż utworzy się pianka. Przelewamy do ładnej szklanki i gotowe. Artykuł Najlepsze rozgrzewające napoje na zimę pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanepolecam podawać tą przystawkę w towarzystwie sosu czosnkowego 💜 Składniki: ziemniaki średnie 24 szt, pieczarki 600 g, cebula 1 szt, majeranek 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kolendra mielona 1 łyżeczka, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz, oliwa z oliwek 6 łyżek, olej do smażenia, starty ser żółty 100 g, Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, wydrążamy w nich
kulinarne odsłony patiprzeróżne proporcje jabłek w stosunku do masy makowej. A masy makowej robić mi się nie chciało, bo w sklepie w tym okresie nie mogłam znaleźć mielonego maku, a mielić w domu mi się nie chciało, bo przypomniałam sobie jak kiedyś pół dnia mieliłam mak i jak to mnie denerwowało, więc bez stresu zaczęłam tworzyć nowe i nauczona już
Blondynka Gotujepapryka mielona chilli lub słodka sól, pieprz oliwa Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać posiekany czosnek i pół łyżeczki mielonej papryki, smażyć jeszcze pół minuty, uważając aby czosnek się nie spalił. Dodać pokrojone chorizo, przesmażyć całość, wlać pomidory i doprawić. Tak przygotowany sos przełożyć do naczynia
wyzwania kuchenneIbis, Tajfun lub Gustaw), - 14 surowych, 6 ugotowanych - 2-3 duże łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej lub więcej, gdy używamy mniej mączystych ziemniaków ( my dałyśmy 5 łyżek ) Farsz: - 1/2kg surowego mielonego mięsa (u mnie(...)wieprzowe: szynka+łopatka) lub tyle samo mięsa gotowanego, lub pieczonego wcześniej zmielonego - 1 większa cebula (ja nie dodawałam) - 2-3 ząbki czosnku - 2 łyżki majeranku - 1/2-3/4 łyżeczki soli - świeżo mielony pieprz - szczypta chili - 2-3 łyżki rosołu lub wody Do polania: - ok.200g wędzonego boczku - 1 duża cebula - 2-3 łyżki oleju (u mnie bezzapachowy kokosowy) Do mięsa dodać startą
Smaczne Zdrowegruntowe lub 1 szklarniowy 1/2 opakowania sera typu Feta 1 czerwona cebula 1/2 szklanki czarnych oliwek 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie pieprz czarny mielony *** Na dużym talerzu lub w misce wykładamy sałaty *** *** Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i układamy na sałacie *** *** Obrane ogórki oraz ser Feta kroimy(...)kostkę i wykładamy na sałatce *** *** Cebulę i oliwki kroimy w krążki i układamy na wierzchu sałatki *** *** Sałatkę polewamy oliwą z oliwek zmieszaną z sokiem z cytryny oraz (opcjonalnie) z mielonym pieprzem i suszoną bazylią *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KOLOROWA SAŁATKA Z MOZZARELLĄ I PYSZNYM SOSEM PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA NICEJSKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytemtarce pieczarki i dusimy kilka minut (aż woda całkowicie odparuje). 3. Kroimy w drobną kosteczkę paprykę i podsmażamy na łyżeczce oleju. 4. Mięso z piersi kurczaka mielimy dwukrotnie. 5. Mielone mięso łączymy ze śmietanką, jajem, solą i pieprzem. 6. Przygotowane mięso dzielimy na 3 części: jedną część łączymy z pieczarkami, drugą część z podsmażoną papryką i papryką słodką
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmarchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule 1 por 1 natka pietruszki 2 listki laurowe 3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pieprz, sól Do podania: 300-400 g wędzonej makreli 1 zielone jabłko świeży koperek olej z pestek dyni * PRZYGOTOWANIE Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą, obierz (skórki zostaw
Food Square