skórek (pomidory z puszki) 2 cebule 2 szkl. wody 10 ziaren jałowca 10 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka majeranku sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy - dodane do smaku w połowie pieczenia Przygotowanie: Kapustę odcisnąć z soku i poszatkować. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, wypłukać ją w misce z zimną wodą i odcisnąć(...)zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 stopni i wstawić bigos do piekarnika 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć naczynie z bigosem z piekarnika, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym i pieprzem ziołowym. Jeśli bigos ma za mało płynu dodać jeszcze 1-2 szklanki wody. Piec jeszcze 1 godzinę w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie bigos powinien być
Codziennik Kuchennylitra, marchew z rosołu 3 sztuki, szczaw konserwowy 2 słoiki, woda 1/2 litra, śmietana 18% 200 ml, mąka pszenna 5 łyżek, przyprawa w płynie - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba, makaron gwiazdki 1 opakowanie, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk rosół z kury wiejskiej zagotować, dodać marchewki z rosołu rozdrobnione widelcem wlać dwa słoiczki szczawiu(...)gotować z 10 minut na mniejszym ogniu wodę wymieszać z mąką, śmietaną i wlać do zupy, mieszając do zagotowania i zagęszczenia zupy do smaku dodać przyprawę w płynie, pieprz mielony makaron gwiazdki ugotować wg opisu na opakowaniu, jajka ugotować na twardo, podawać zupę z makaronem i jajkami - zupa szczawiowa jest naszą ulubioną zupą, zwłaszcza po niedzieli gdy zostanie
W Mojej Kuchni Lubięfiletów z kurczaka 1 mała cebula 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kolorowego lub czarnego sól pieprz czarny mielony zioła do brobiu olej lub smalec do smażenia Sposób wykonania : F ilety opłucz pod bieżącą wodą , pokrój w kostkę. Marchew i pietruszkę obierz, opłucz, pokrój w drobną kostkę(...)rondla, dodaj warzywa, olej, ziele angielskie, listki laurowe i ziarna pieprzu. Rondel postaw na ogniu i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dopraw do smaku solą , mielonym pieprzem i ziołami, wymieszaj. Podawaj z ziemniakami i surówką
Przepisy i porady kulinarnetrzcinowego 1 tabliczka białej czekolady (100 g) 300 ml oleju roślinnego duża garść suszonych daktyli 2 łyżeczki sody 2 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego cynamonu kawałek margaryny i bułka tarta do wyłożenia formy Polewa: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady (50 g) 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 2 łyżeczki kakao 1/4 szklanki mleka Sposób
Qchnia po prostuZamiast potażu występującego w oryginalnym przepisie dodałam sodę. 3 jajka, 40 ml rumu, 1 łyżeczka sody, 250 ml płynnego miodu wielokwiatowego, 700 ml mąki żytniej razowej, 1,5 łyżeczki mielonych przypraw korzennych (goździki, pieprz, cynamon, kardamon, anyż, imbir) Sodę rozpuścić(...)rumie. Jajka ubić, dodać rum z sodą, miód i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę i ucierać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (ja wysypuję mielonym piernikiem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 40 minut. Wyjąc ciasto z piekarnika, odstawić na chwilę, aby przestygła, a następnie wyjąć z formy
królestwo garówprzełóżcie upieczony ciepły jeszcze biszkopt. Zdejmijcie delikatnie papier i zawińcie niezwłocznie, wzdłuż dłuższego boku. Odstawcie do wystygnięcia. Domowa masa makowa 600 g maku (z oszczędności czasu kupuje mak mielony) 170 g cukru demerara (możecie użyć tez białego drobnego cukru) 100 g rodzynek, lub sułtanek lub suszonej żurawiny 70 g orzechów (mogą być włoskie ) 30 g migdałów(...)chcemy użyć masy makowo-bakaliowej należy zmiksować ją z białkami. Na 600g masy używam 6 ubitych na sztywno białek i trzy żółtka. Powodzenia P.S Jeśli nie posiadacie maku mielonego, można zmielić go w młynku i dalej postępować według przepisu, lub zalać wrzątkiem zagotować ostudzić i zmielić . Konfitura żurawinowa 1 szklanka świeżej żurawiny 3/4 szklanki cukru Żurawinę
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksię jeszcze lepiej prezentował) jajko 3 cebule dymki (z zieloną częścią) 3 łyżki bułki tartej (może być razowa albo czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta) sól i świeżo mielony pieprz łyżka oliwy Karpia opłukać, oczyścić z łusek (pozostawić te przy grzbiecie). Zdjąć skórę z tuszki, delikatnie oddzielając nożem kawałek skóry od mięsa, po czym oddzielać palcami, uważając żeby(...)zemleć (zważyłam po oczyszczeniu i zostało 850g). Do zmielonego mięsa ryby dodać cebulkę, jajko, bułkę tartą (lub namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę pełnoziarnistą), sporą szczyptę soli i świeżo mielony pieprz. Wymieszać dokładnie. Farsz rybny wyłożyć na skórę czekającą w naczyniu żaroodpornym, naciągnąć skórę i uformować kształt ryby. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem
Dietologekspandowanych) 1/2 szkl kaszy gryczanej niepalonej Targroch 1 szkl daktyli 1/2 szkl wody 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki soli kilka kropli ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Daktyle zalej gorącą wodą i pozostaw do namoczenia na ok 15-20 minut. Po tym czasie przelej całość do blendera
wegujemysyropu z daktyli 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 duże jajka 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g zwykłej mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Kamis 1 łyżeczka mielonego imbiru Kamis 8 goździków Kamis rozdrobionych na proszek w moździerzu lub młynku do przypraw (w sumie 1/2 łyżeczki po zmieleniu) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli
Chilli Czosnek i Oliwapłaskiej łyżeczki ) szczypta cukru ( tyle ile soli ) 1 jajko farsz : 0,5 kg boczniaków 1 duża cebula 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 3 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej ,gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka miodu sól, pieprz do smaku 3 łyżki masła Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności(...)Czas na farsz . Boczniaki siekamy , najdrobniej jak się da ( przydaje się blender z przystawką do siekania cebuli ) , cebulkę tak samo , czosnek wyciskamy praską . Następnie na patelni rozgrzewamy masło , wrzucamy mieloną gałkę ,czosnek , cebulkę , chwilę smażymy , mieszając ,aż cebula zmięknie . Dokładamy boczniaki , ponownie smażymy ,aż lekko zmiękną , dodajemy sos sojowy , miód , doprawiamy solą i pieprzem , smażymy aż się zrumienią
Ogrodnik w podróżyChilli con carne, czyli jedno z najbardziej popularnych dań jednogarnkowych. Syte, rozgrzewające i aromatyczne jest świetną propozycją na chłodne zimowe dni. Składniki (4 porcje) -500 g mielonej wołowiny -1 puszka czerwonej fasoli -1 puszka pomidorów -2 papryczki chilli -2 cebule -3 ząbki czosnku -1 czerwona papryka -2 łyżki oliwy z oliwek -100 ml bulionu lub wody -1 łyżeczka(...)łyżeczki cayenne -sól, pieprz Przygotowanie Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano, Przemsażyć około minuty. Dodać mieloną wołowinę i kminek. Smażyć aż mięso się zetnie. Na patelnię wlać bulion i pomidory z puszki. Zmniejszyć płomień. Dodać pokrojone w drobną kostkę papryczki chilli przypawić solą
Zielona Kuchniazimnej wody 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki kawałek korzenia selera 1 średnia cebula kawałek pora 2 ząbki czosnku 1-2 suszonych grzybów ( borowik, maślak itp. ) sól pieprz mielony Makaron : 2 szklanki mąki 3-4 łyżki wody 2 jajka sól Przygotuj również : kilka gałązek świeżej pietruszki lub suszoną natkę pietruszki Sposób wykonania : R osół : Mięso(...)przelej zimną wodą. G orący rosół rozlej do głębokich talerzy lub salaterek, dodaj makaron i posyp posiekaną natką pietruszki. J a lubię posypać sobie jeszcze odrobiną mielonej ostrej papryki, wtedy grzeje jeszcze mocniej
Przepisy i porady kulinarneczerwona 0,5 (ok. 300 g) cukini 1 czerwona cebula 16 niedużych pieczarek (same kapelusze) 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki mielonej kolendry chili sól pieprz patyczki do szaszłyków Ryż: 3/4 szklanki (150 g) suchego ryżu 0,5 (ok. 300 g) cukini 1 łyżka masła 1 łyżeczka curry 1/4 łyżeczki chili(...)obrać i usunąć nóżki. 3) Cebulę obrać i pokroić na 8 równych części. 4) Wszystko wrzucić do większej miski, dodać olej, doprawić solą, pieprzem, chili, dodać słodką paprykę oraz mieloną kolendrę i dokładnie wymieszać, najlepiej rękoma, wtedy wszystkie kawałki będą równomiernie nasmarowane olejem i obtoczone przyprawami. 5) Przygotowane składniki na przemian nadziać na patyczki (patyczki namoczyć wcześniej w wodzie
Fitsweet.memąki ziemniaczanej 1 łyżka (12 g) mąki pszennej 1 szklanka (100 g) wiórków kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) Dodatkowo: ok. 48 herbatników Petit Beurre 4-5 łyżek mielonych migdałów 0,5 szklanki (50 g) wiórków kokosowych. Przygotowanie: 1) W rondelku zagotować 3 szklanki mleka z cukrem. 2) Pozostałe mleko wymieszać z budyniami, mąką ziemniaczaną oraz pszenną. 3) Cały(...)herbatniki wyłożyć 1/3 masy budyniowej i równomiernie rozprowadzić, na to kolejna warstwa herbatników, 1/3 masy budyniowej, kolejna warstwa herbatników i zakończyć resztą masy budyniowej. 9) Całość posypać mielonymi migdałami i wiórkami kokosowymi. 10) Gotowe ciasto przed podaniem odstawić do lodówki, do schłodzenia (ok. 3-4 h). Przechowywać w lodówce. Artykuł Ciasto Raffaello pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.me