Przygotuj naturalne marynaty Gotowe mieszanki przypraw zawierają dużo soli, konserwantów i innych polepszaczy smaku. Lepiej samodzielnie skomponować marynatę z ziół, przypraw i oliwy. Doskonale sprawdzą się tu zioła prowansalskie, mielona papryka, pieprz, kurkuma, curry, szałwia, rozmaryn, oregano czy czosnek. Jak wiadomo zioła mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, mogą także obniżyć ilość szkodliwych substancji wytwarzanych podczas grillowania, warto(...)łyżeczki papryki ostrej łyżeczka majeranku ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki soli morskiej Marynata ziołowa 100ml oliwy z oliwek, 6 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę, łyżeczka tymianku łyżeczka rozmarynu łyżeczka majeranku łyżeczka mielonego ostropestu plamistego (Elfrodo) ½ łyżeczki pieprzu ziołowego Menu na grilla – przepisy na napoje Grillowaniu zazwyczaj wiąże się z piciem słodzonych napojów gazowanych (np. coca-cola) oraz napojów alkoholowych
Strefa Zdrowego Żywieniaprzetworów zimna woda Dzień 2. 3 i 3/4 szklanki cukru 1,5 litra octu jabłkowego 1/4 szklanki wody 5 łyżeczek nasion gorczycy 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy szczypta mielonych goździków 3 szklanki drobno posiekanej słodkiej papryki (czerwonej, zielonej lub żółtej) Przepis na ogórki konserwowe na słodko. PRZYGOTOWANIE : Dzień 1. Ogórki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, z każdego końca odciąć
Moja Książka KucharskaPikantne leczo z cukinią Risotto z krewetkami i cukinią Makaron z łososiem i cukinią Placki z cukinii z piekarnika Cukinie faszerowane mięsem mielonym Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Chipsy z cukinii Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami Zupa krem z cukinii Artykuł 9 pomysłów na cukinię – proste przepisy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliiniesamowicie smaczna. Warto dodać na kawałek enchilasagna kleks sosu czosnkowego własnej roboty! :) Potrzebujemy: Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 1 cebulka 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 ząbek czosnku 5 - 8 liści bazylii 1 słoik pomidorów pelati bez skórki LaSelva 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Farsz: 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva
MamaOskarkasmaczny to daje największą pewność ,że świeży . No ale do rzeczy , moi chłopcy, nie lubią nudy , nawet w kuchni , więc specjalnie dla nich ożywiłam nieco wersję klasyczną , używając wędzonej , mielonej papryki i czosnku ..wyszło pysznie . Polecam , naprawdę udana modyfikacja – mimo(...)niewielka Składniki na cztery osoby : 4 grube kawałki schabu ( mój , był z odrobiną tłuszczu , tym razem nie obcinałam , tak też jest smacznie ) 2 jajka granulowany czosnek wędzona , mielona , ostra papryka ( może być łagodna jeśli wolicie ) bułka tarta do obtoczenia sól do smaku smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kawałki schabu , rozbijamy tłuczkiem , niezbyt cienko , ale też dość zdecydowanie
Ogrodnik w podróżypracy. Gorąco polecam! Marchewki pieczone z kminem rzymskim Składniki: 500-700g marchewki 2 łyżki miodu 2 łyżki masła 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól Jak przygotować marchewki pieczone z kminem rzymskim? Przygotowanie: Marchewki obrać, przekroić na pół, a następnie wzdłuż na cztery części(...)dużej patelni uprażyć ziarna kminu rzymskiego aż zacznie wydobywać się z nich aromat. Dodać masło i miód, wymieszać, po czym dodać pokrojoną marchewkę. Smażącą się marchewkę posolić i doprawić mielonym kminem rzymskim. Całość smażyć na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Gdy marchewka się smaży nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przesmażoną marchewkę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę
Codzienne GotowanieSkładniki na ciasto: 300 g mąki orkiszowej (po 150 g jasnej i pełnoziarnistej) 150 g zimnego masła 1 jajko 3 łyżki ksylitolu/cukru szczypta soli Składniki na nałożenie: 100 g mielonych migdałów 75 g cukru/ksylitolu 1 jajko 30 g rozpuszczonego masła dodatkowo: 750 g wiśni płatki migdałowe cukier puder/zmielony na mączkę ksylitol Wykonanie: masło rozetrzeć między palcami z mąką(...)wmieszać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 1 godzinę przygotować krem migdałowy. Rozpuścić masło i wymieszać przy pomocy miksera z mielonymi migdałami, jajkiem i cukrem. Odstawić wiśnie umyć, odsączyć i wydrylować ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia. Górę przykrywam folią spożywczą, wówczas ciasto nie lepi się do wałka. Przełożyć rozwałkowane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!udoskonalić. Może coś warto zmienić, aby mój sernik agarowy był jeszcze bliższy oryginałowi? Czekam na Wasze opinie! ;) * SKŁADNIKI na foremkę o wymiarach 22x32 cm Sernik agarowy: 800 g mielonego sera białego* 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 300 ml pełnotłustego mleka 1 niewoskowana cytryna 2 czubate łyżki agaru szczypta soli Biszkopt: biszkopt z 3 jajek z tego przepisu Galaretka(...)Wsyp cukier puder i ubijaj cały czas za pomocą rózgi lub miksera, aż powstanie gęsty i jasny kogel-mogel. Misę zdejmij znad pary i zacznij powoli dodawać do niej mielony twaróg, cały czas miksując. (Pamiętaj, aby twaróg miał temperaturę pokojową! Przed przygotowaniem sernika wyjmij go na kilka godzin z lodówki). Na sam koniec wlej sok z wyciśnięty z cytryny
Food Squarecynamonem. Crème brûlée z cynamonem (dla 6 osób) 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 6 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 1 kora cynamonu 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego Sposób przygotowania: Śmietankę wlewam do garnuszka / rondelka o grubym dnie. Dodaję cukier, korę cynamonu oraz wyłuskane ziarenka wanilii. Wrzucam także łupinki wanilii, które zawierają dużo aromatu. Całość zagotowuję(...)wykipiała. Żółtka ubijam mikserem lub trzepaczką, ale tylko chwilę, aby stworzyły jedną mieszaninę. Ciągle ubijając, dodaję gorącą śmietankę, po łyżce, aby żółtka się nie zważyły. Wrzucam także mielony cynamon. Korę cynamonu i łupinkę laski wanilii wyrzucam. Piekarnik nagrzewam do 100 stopni Celsjusza. Kokilki / naczynka do zapiekania / żaroodporne foremki napełniam przygotowaną masą. Do naczynia żaroodpornego wlewam gorącą wodę
W kuchni Karmel-itkiwiększą uwagę – wybaczcie;) 1 kg udek kurczaka bez skóry i kości 1 cytryna 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki kardamonu mielonego 1 łyżeczka chilli pieprz cayenne 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki sezamu 3 łyżki oleju 3 łyżki ciemnego sosu sojowego Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso pozbawiamy nadmiaru tłuszczu/błonek. Cytrynę szorujemy, przelewamy wrzątkiem
Smaki Na Talerzuwspaniały aromat . składniki : 1 kg łopatki wieprzowej , dość chudej 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka grubo – mielonej , białej gorczycy 1 łyżka cukru 1 łyżka – płaska mielonego pieprzu 2 łyżki soli peklującej 1 łyżka żelatyny spożywczej 1,5 l wody dodatkowo : szynkowar , woreczki do szynkowara ,termometr (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łopatkę pokroić w bardzo grube kawałki
Ogrodnik w podróżyPrzygotowanie masy z mięsa mięsa – cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać mięso mielone i wszystkie przyprawy. Smażyć około 4 minuty. Mięso musi się przesmażyć. Sprawdzić smak i doprawić do smaku. Można dodać chili jeśli lubicie ostre. Przesmażoną masę rozłożyć na dnie naczynia
Kuchnia Pokoleńpyszną przystawkę. Scroll down for recipe in English Kremowa zupa kokosowa z cukinią i szpinakiem (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka mielonego curry 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 duży por, drobno posiekany 1 średni ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę 1 duża cukinia, pokrojona w kostkę 1 zielone chilli, drobno posiekane
karmelowybułki tartej. Taka ciekawa odmiana obiadowa. Mięso upieczone w ten sposób jest, mięciutkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 2 jajka papryka mielona słodka bazylia suszona sól około(...)pół szklanki mąki do obtoczenia kotletów olej lub masło klarowane do smażenia *** Filety myjemy, osuszamy, kroimy na części i lekko rozbijamy *** *** Mięso przyprawiamy z dwóch stron papryką mieloną i solą *** *** Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy łyżkę papryki, łyżkę suszonej bazylii i pół łyżeczki soli, mieszamy. Na talerz wysypujemy mąkę *** *** Kotlety kolejno obtaczamy w mące, a następnie
Blog z ApetytemPrzepis zaczerpnięty z bloga Składniki : Ciasto: mąka orkiszowa – 260 g (2 szklanki) olej –2 łyżki sól szczypta gorąca woda - 1,5 szkl Farsz: wiśnie - 300 g mak mielony - 80 g miód -2 łyżki Dodatkowo : miód do polania wiśnie do dekoracji mak do posypania Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wymieszać. Gorącą wodę wymieszać z olejem, wlewać(...)opłukać, osączyć na sicie, wypestkować. Przełożyć wiśnie do rondla, dodać miód i na wolnym ogniu, chwilę przesmażyć. Jak byłoby za dużo soku, odlać. Do przesmażonych wiśni, dodać mak mielony, dokładnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować, foremką do pierogów, wykrawać krążki, nakładać na każdy krążek porcję wiśni, dobrze zlepiać ciasto. Gotować pierogi w osolonej wodzie przez około 4 minut. Wybierać pierogi
Kuchnia Danusi