masło – 2 łyżeczki (20g) 0,30 zł sok z cytryny – kilka kropel 0,10 zł czosnek – 2 ząbki 0,30 zł pieprz czarny, świeżo mielony 0,10 zł sól Razem 9 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. WYBÓR MIĘSA Najlepsze mięso na stek dostaniecie u lokalnych rzeźników. Zapytajcie o porcję odpowiednią na stek – rostbef, antrykot, lub jeśli(...)grubość porcji mięsa miała ok. 3 cm. 2. PRZYPRAWIENIE MIĘSA (1 min) Stek wyciągamy z lodówki ok. 20-30 min przed smażeniem. Porcję mięsa obficie oprószamy i nacieramy grubo mieloną solą oraz pieprzem z każdej strony. 3. SMAŻENIE (5-10 min) Patelnię mocno rozgrzewamy, wlewamy 2 łyżki oleju, czekamy chwilę aż się nagrzeje i kładziemy na nim mięso. Powinno
Nerds Kitchenłyżki drobno posiekanej natki pietruszki 🍽 1 cebula 🍽 2 ząbki czosnku 🍽 1 łyżeczka soli (można więcej) 🍽 1 łyżeczka pieprzu (według gustu) 🍽 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 🍽 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej 🍽 2 jajka 🍽 2 łyżki mąki pszennej ale można dać ziemniaczanej 🍽 Olej rzepakowy do smażenia Dodatkowo : 🍽 Jogurt , śmietanę,ser,cukier według uznania Przygotowanie: 1.Ziemniaki obieramy ,myjemy,trzemy
Gotowanie Patkiłyżki cukru palmowego (ew. trzcinowego) 1 gałązka estragonu 1 papryczka chili 2 liście kaffiru 1/4 łyżeczki esencji waniliowej 1 łyżka grenadyny 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki zimnej wody 300 g makaronu farfalle Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Czereśnie myjemy, drylujemy, zasypujemy cukrem i odstawiamy
R'n'G Kitchenprzekonać sami Składniki: 3 serki topione (trójkąciki bez dodatków) 2 plasterki żółtego sera (około 3 łyżki po starciu) około 5 łyżek mleka 1 płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki świeżo mielony czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wkładamy(...)serki topione, dodajemy na początek 4 łyżki mleka. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy. W między czasie dodajemy stary żółty ser, słodką czerwoną paprykę i świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Mieszamy aż do rozpuszczenia i połączenia składników w jednolity gładki dip (w razie potrzeby dodajemy jeszcze mleko, dip ma być dość gęsty, aby utrzymywał się
Słodkie okruszkijakoś wyszło , że dodałam i kaszę i ryż.Ja swoje gołąbki gotowałam w multicokerze, ale można i w normalnym garnku. 1 główka kapusty włoskiej 50 dkg mięsa mielonego 5 dkg ryżu 5 dkg kaszy jęczmiennej 1 jajko(...)cebula susz warzywny sól, pieprz, słodka papryka, wegeta koncentrat pomidorowy listek, ziele Z kapusty wyciąć głąb, oddzielić liści, ściąć zgrubienia i sparzyć.Ryż , kaszę ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż i kaszę , przyprawy i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać warzywa, listek ,ziele, sól
Moje domowe kucharzeniełyżeczka mielonego imbiru - 300 g masła - 1 szklanka cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 1 jajko - 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta mielonych goździków - szczypta soli Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrami. Dodajemy jajko, skórkę oraz sok z cytryny. Miksujemy by składniki dobrze się połączyły a następnie dodajemy mąkę, goździki, oraz imbir
Zainspirowana w kuchnismakują naprawdę obłędnie! Może się skusicie??? Korvapuusti czyli finskie slimaki cynamonowe ciasto: 250 ml letniego mleka 14 g drożdży (świeżych) 90 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu(...)mąki pszennej typ 550 90 g rozpuszczonego i wystudzonego do letniej temperatury masła 1 jajko nadzienie: 75 g bardzo miękkiego masła 50 g cukru demerara 1/2 łyżki + 1 łyżeczka mielonego cynamonu do posmarowania i posypania: 1 jajko cukier perlisty/u mnie rafinada Mleko wlewamy do miseczki i dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Dosypujemy cukier, sól, kardamon
Dzieje kuchennej Wiewióryszczypiorem - sos jogurtowo-czosnkowy: *150g jogurtu naturalnego *2 łyżki dobrego majonezu *2 ząbki czosnku *1 płaska łyżeczka musztardy Dijon *sól (u mnie ok.1/3 łyżeczki, ziemniaki gotuję bez soli) *świeżo mielony pieprz do smaku (daję kolorowy) Obrane ziemniaki pokroić na kawałki, ja kroję wzdłuż na pół i następnie w półkrążki (mam małe ziemniaki). Jajka ugotowane na twardo obrać i pokroić(...)pokrojone w plastry ogórki. Całość wymieszać. Sos: Do miski odważyć jogurt, dodać majonez, przeciśnięty przez praskę obrany czosnek, dołożyć płaską łyżeczkę musztardy Dijon, doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Sól najlepiej dozować stopniowo, szczególnie gdy używamy ziemniaków ugotowanych już z dodatkiem soli... Sos przelać do miski z ziemniakami i dokładnie wymieszać. Odstawić do przegryzienia smaków i ewentualnie
Smaczne Zdroweekspresowej sałatki do obiadu lub grilla… Składniki: 1 mała sałata 1/2 długiego zielonego ogórka około 2 łyżki posiekanego szczypiorku pęczek rzodkiewek 1 saszetka dressingu jogurtowego Folwark świeżo mielony kolorowy pieprz* *można pominąć Przygotowanie: Sałatę rwiemy(...)rękach i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w plasterki rzodkiewki, posiekany szczypiorek i pokrojonego (obranego) ogórka (najlepiej pokroić go w półplasterki). Całość polewamy jogurtowym dressingiem i doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem (można pominąć, jednak my lubimy dobrze doprawione sałatki). Mieszamy składniki łyżką. Sałatkę podajemy do drugiego dania. Idealnie sprawdzi się również do dań z grilla (w szczególności do szaszłyków
Słodkie okruszkiwystarczy tylko poszatkowaną kapustę wymieszać z mięsem i ryżem. Są to trochę oszukane gołąbki ale w smaku równie wyborne co te klasyczne. Polecam spróbować! Składniki: 70dkg mięsa mielonego (użyłam wieprzowego) 1/2 główki młodej kapusty 100g ryżu 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 szklanka mąki – do obtoczenia gołąbków przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka olej(...)kostkę, przekładamy do garnka lub na patelnie, zalewamy niewielką ilością wody i podgotowujemy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż lekko zmięknie i straci surowość *** *** Do mięsa mielonego dodajemy, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku *** *** Ryż gotujemy do miękkości i dodajemy razem z kapustą do mięsa *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Z masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy
Blog z Apetytemkakao. PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ SKŁADNIKI Kakaowy spód: 250 g pokruszonych biszkoptów 150 g masła 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera mielonego ( z wiadereczka, ale dobrej jakości ) 0,5 szklanki cukru pudru 200 g białej czekolady 3 płaskie łyżeczki żelatyny 150 ml śmietanki 30% Dodatkowo: około 300 g truskawek galaretka(...)zalać odrobiną zimnej wody, tak, żeby płyn przykrył proszek. Odstawić. 4. Białą czekoladę połamać i przełożyć do plastykowej miski. Miskę ustawić nad garnkiem z parującą wodą - pozostawić do rozpuszczenia. Mielony ser zmiksować z cukrem pudrem. Następnie dodać płynną czekoladę - wymieszać. Napęczniałą żelatynę rozpuścić, ustawiając naczynie w gorącej wodzie lub podgrzać w mikrofali. Płynną żelatynę wlać do masy serowej - dokładnie
kolorowotorcikowoszklanka gotowego soku) pęczek natki pietruszki 3 gałązki świeżej bazylii 2 gałązki świeżej bazylii cytrynowej spora szczypta soli spora szczypta pieprzu spora szczypta mielonej papryki słodkiej szczypta mielonej papryki pikantnej dodatkowo: 200 g makaronu Lubella Jajeczna 5 jaj wstążki kwaśna śmietana starta skórka z pomarańczy Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy
Mienta blogjuż robi. Wystarczy chwilkę poświęcić i ostatecznie zabrudzić jedno naczynie do zapiekania. W moim domu takie podanie pulpetów bardzo posmakowało. Polecam wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz Na sos: * 300 ml przecieru pomidorowego * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 3/4 szklanki(...)Może być również jęczmienna albo nawet ryż. 1. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na złoty kolor na odrobinie oleju. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wszystko dodałam do mięsa mielonego. Wbiłam również jajko i dosypałam trochę bułki tartej. Przyprawiłam do smaku i wyrobiłam mięso z dodatkami na gładką masę. Uformowałam pulpety. 2. Do garnka wlałam przecier, wodę i koncentrat
Pieprzyć z Fantazjąbiałej kapusty pekińskiej 1 duża marchewka lub kilka małych 1 średnia czerwona cebula 1 duże i soczyste jabłko (np. Ligol lub Jonagored) trochę soku z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz do smaku Kapustę pokroić wycinając twardy głąb ze środka. Marchew obrać ze skórki i pokroić nożem w cienkie słupki w miarę równej długości. Jabłko obrać, przekroić na ćwiartki(...)podobnej wielkości co marchew. Cebulę obrać i pokroić (wzdłuż) w dosyć cienkie piórka. Pokrojone warzywa wrzucić do miski, skropić odrobiną soku z cytryny, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 1 PORCJA TO OK. 60 KCAL, WĘGLOWODANY: 12G, BIAŁKO: 2G, TŁUSZCZ: 0,4G Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się
Dietologokoło 3 cm pora 1 małe soczyste jabłko 3-4 rzodkiewki olej rzepakowy tłoczony na zimno Oliwia Kaszubska szczypta cukru (można pominąć) sól do smaku (u mnie himalajska) świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku Przygotowanie: Marchewki obieramy(...)ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do startych marchewek dodajemy starte (obrane) jabłko, starte na tarce rzodkiewki i por (pokrojony np. w półplasterki). Całość doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą cukru. Dolewamy powoli olej rzepakowy tłoczony na zimno (najpierw mniejszą ilość), mieszamy i próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy lub / i dolewamy oleju. Surówkę podajemy do obiadu. Smacznego
Słodkie okruszki