mielone - 47549 przepisów (strona:693/3170)

Pizza z borowikami 198

duża gałązka rozmarynu 6 małych cebulek 120 g. twardego sera długodojrzewającego (u mnie ser Dziugas) 120 g. sera camembert oliwa do skropienia pizzy przed pieczeniem gruboziarnista sól morska grubo mielony czarny pieprz listki ziół na wierzch pizzy (cząber, tymianek, oregano, rozmaryn) Do ciepłej (ale nie gorącej!) wody rozkrusz drożdże, dodaj cukier i 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj(...)rozsmaruj trochę zimnego sosu, rozłóż trochę startego sera twardego, odpowiednią porcję rozdzielonych kółeczek cebulki, podduszone grzyby i kawałki camemberta (dokładnie w takiej kolejności). Wierzch skrop odrobiną oliwy, oprósz grubo mielonym pieprzem i kryształkami soli. Posyp listkami ziół. ODSTAW TAK PRZYGOTOWANĄ PIZZĘ NA 20 MINUT. Pizzę wstaw do piekarnika wcześniej nagrzanego do temperatury 230°C i piecz: małe pizze

Delicious Place
Zupa ze świeżej fasoli "Jaś" 105

drobniutką kosteczkę) 1 i 1/4 szkl. ziemniaków (pokrojonych w nieco większą kosteczkę)1 łyżeczka suszonego majeranku mała garść listków świeżego majeranku 3/4 szkl. słodkiej śmietanki 18% sól świeżo mielony pieprz 4 szkl. wody Do garnka wlej 4 szkl. wody. Wsyp wyłuskaną fasolę, dodaj kostkę bulionową, listki laurowe i ziela angielskie. Gotuj pod przykryciem do momentu, aż fasola będzie(...)śmietankę. Zmiksuj i wlej tą mieszankę go garnka z zupą. Dobrze wymieszaj i zagotuj całość. Zdejmij z ognia i zmiksuj dokładnie na krem. Jeśli potrzeba dosól. Podawaj ze świeżo mielonym pieprzem

Delicious Place
Bezglutenowe mini pizze pomidorowe 129

szkl. passaty Łowicz 2 łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki słodkiej papryki 140 g. sera długodojrzewającego Oraz ok. 20 szt. małych pomidorków śliwkowych świeżo mielony czarny pieprz świeże zioła (np. bazylia, oregano, tymianek) W misce wymieszaj mąkę z tapioki z mąką ziemniaczaną. Wlej wrzącą wodę i mieszaj energicznie łyżką aż zrobi się gęsta szklista(...)grubości około 5-6 mm. i układaj na blaszkach posmarowanych odrobiną oleju. Na pizzach rozsmaruj grubo sos pomidorowy z serem. Na wierzch ułóż plasterki pomidorków śliwkowych. Oprósz świeżo mielonym pieprzem. Odstaw mini pizze do podrośnięcia na 20 minut. Pizze piecz w piekarniku uprzednio nagrzanym do 220°C przez 25 minut. Po upieczeniu posyp listkami świeżych ziół

Delicious Place
Zupa pomidorowa z bazylią 124

porcje) 1,200 kg. mocno dojrzałych pomidorów garść świeżych listków bazylii + kilka do podania 1 łyżka masła sól morska świeżo mielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu garść blanszowanych migdałów oliwa z oliwy do skropienia Pomidory umyj, natnij w kilku miejscach skórkę i zalej wrzątkiem na 10 minut. Ze sparzonych pomidorów zdejmij skórkę i pokrój

Delicious Place
Curry z ośmiornicą 153

nasion kminu rzymskiego i kolendry 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala (u mnie mieszanka mielonego kminku, gałki muszkatołowej, cynamonu, kardamonu, kopru włoskiego, kozieradki i czarnuszki) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 2 duże cebule 2 łyżki oleju 15 g. korzenia imbiru (obranego i pokrojonego w plastry) pół czerwonej papryki 400 g. krojonych pomidorów z puszki

Delicious Place
Kluski z rukolą i krewetkami 130

surowych krewetek vannamei (całych, w pancerzach) 4-5 ząbków czosnku mała garść listków szałwii twardy ser dojrzewający do posypania (u mnie pecorino romano) sól morska świeżo mielony czarny pieprz Pancerze krewetek natnij ostrym nożem wzdłuż grzbietów i wyjmij czarne "żyłki" (rób to bardzo ostrożnie, pancerze krewetek są dość twarde). Po usunięciu jelit opłucz dokładnie krewetki pod bieżącą zimną(...)zamieszaj i gotuj około pół minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Po odcedzeniu wrzuć kluski na patelnię i delikatnie wymieszaj z krewetkami. Podawaj gorące posypane wiórkami sera i grubo mielonym pieprzem

Delicious Place
Krem z kukurydzy 166

duży ziemniak 1 marchewka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego świeżo mielony czarny pieprz 1 łyżeczka masła 2 łyżki oleju garstka listków bazylii 3 szkl. wody natka pietruszki Chrupiąca kukurydza do posypania 1 kolba kukurydzy po 2 szczypty soli, ostrej papryki(...)przez 20 minut. Pod koniec gotowania wsyp posiekaną bazylię. Zupę dokładnie zmiksuj blenderem na gładki krem. Podawaj od razu z chrupiącą kukurydzą. Posyp natką pietruszki, listkami bazylii. Oprósz świeżo mielonym pieprzem i odrobiną wędzonej papryki

Delicious Place
Zupa jarmużowa dwukolorowa 133

duże szczypty gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli 100 ml. śmietanki 30% 4 łyżki oleju sok z 1/4 cytryny 1 łyżka ziaren kolendry (opcjonalnie) oliwa z oliwek do polania świeżo mielony pieprz Wszystkie składniki podziel na pół. Do jednej zupy dodasz jarmuż zielony a do drugiej fioletowy. Jeśli kupisz jarmuż, możesz go zamrozić na 2 doby, aby stracił goryczkę(...)ognia, dodaj sok z cytryny i 50 ml. śmietanki. Zmiksuj zupę dokładnie blenderem. Równocześnie z zieloną gotuj zupę z fioletowego jarmużu. Zupę podawaj skropioną oliwą z oliwek, oprószoną świeżo mielonym pieprzem i (jeśli lubisz) posypaną lekko uprażonymi na patelni ziarnami kolendry

Delicious Place
Kurczak pieczony w winie z czosnkiem i ziołami / Chicken baked in wine with garlic and herbs 183

gałązek świeżego rozmarynu i tymianku sól świeżo mielony czarny pieprz 1/2 cytryny Sos winny: wino+soki z kurczaka po pieczeniu 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru sporo świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Kurczaka dokładnie umyj pod zimną bieżącą wodą, osusz ręcznikami kuchennymi. Z połówki cytryny wyciśnij sok, skórkę zachowaj. Kurczaka natrzyj sporą

Delicious Place
ARGENTYŃSKIE KREWETKI Z SALSĄ PAPRYKOWĄ 154

Składniki • czerwona papryka 1 szt • krewetki argentyńskie 270 g • mała cebula 1 szt • pęczek pietruszki 1/2 • papryka mielona słodka 1 łyżka • sos ostrygowy 1 łyżka • sok z cytryny(...)białe wytrawne wino 100 ml • ząbek czosnku 2 szt • masło 50 g • oliwa z oliwek 50 ml • sól, pieprz czarny Sposób przygotowania Rozgrzewamy łyżkę masła z łyżeczką mielonej papryki. Dodajemy poszatkowaną w kostkę cebulę z czosnkiem i smażymy przez 40 sekund. Dodajemy oliwę z oliwek i poszatkowaną w drobną kostkę paprykę. Smażymy przez minutę. Dodajemy wino, sos ostrygowy oraz

chefintheforest
Czekoladowy omlet z twarożkiem i bananem 180

łyżka ksylitolu szczypta soli 100 g chudego twarogu 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta mielonej wanilii 1 łyżka ksylitolu pół banana Wykonanie: Twaróg wymieszać z jogurtem, ksylitolem i mieloną wanilią. Banana pokroić w plasterki. Patelnię rozgrzać i posmarować olejem kokosowym. Do miski wbić jajko i ubijać przez około minutę ze szczyptą soli i ksylitolem. Dodać mleko, budyń oraz kakao

Healthy food explorer
Roladki schabowe z fasolką i marchewką 156

mieliśmy bardzo smaczny obiadek :) Składniki na ok. 10 roladek: ok. 750-800 g schabu ok. 40 sztuk żółtej fasolki szparagowej 3-4 nieduże marchewki sól, pieprz, słodka papryka mielona 1 jajko + bułka tarta na panierkę   Oczyszczoną fasolkę oraz obraną i pokrojoną wzdłuż (w ćwiartki) marchewkę ugotować(...)osolonej wodzie, aż zmiękną. Odsączyć na durszlaku.   Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Każdy plaster cieniutko rozbić oraz oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Na brzegu, w poprzek ułożyć 3-4 fasolki, kawałek marchewki i zwinąć w rulon. Warzywa mogą spokojnie wystawać po bokach roladki. Mięso obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w bułce

Simply Food
Szynka ,duszona w sosie śmietanowym z boczniakami 192

kawałek -tzw kulkę 4 duże cebule 0,4 kg boczniaków 300 ml śmietany kremówki 1/2 kostki masła 1 łyżka, słodkiej musztardy , najlepiej figowej 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 1 łyżka, smalcu wieprzowego 1/2 szklanki bulionu ( może być z kostki , drobiowy lub cielęcy ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szynkę oczyszczamy z wszelkich farfocli(...)czas duszenia, około półtorej godziny z termoobiegiem. Boczniaki kroimy w paski , podsmażamy na maśle na patelni . W momencie kiedy uzyskają , smakowite , brązowe przysmażenia , wlewamy śmietankę , dodajemy musztardę , mieloną gałkę muszkatołową , pieprz i sól do smaku . Mieszamy , zestawiamy z ognia . Jeśli mięso jest już miękkie , wyjmujemy je z brytfanki , zbieramy z niego cebulkę , wkładamy do rondelka i wlewamy do niego

Ogrodnik w podróży
Kruche ciasto z budyniem, jagodami i galaretką 321

ciasto z budyniem, jagodami i galaretką. Dacie się skusić? Przepis na tortownicę o średnicy około 24 cm. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej (typ 500) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 100 g cukru 100 g zimnego masła 1 jajko Ponadto: galaretka pomarańczowa z cukrem + 350 ml wody budyń o smaku waniliowym, z cukrem 450 ml mleka(...)Rozprowadzamy ją w 350 ml wody. Postępujemy według instrukcji na opakowaniu, zmniejszamy jedynie ilość wody. Galaretkę odstawiamy do wystygnięcia. Jagody płuczemy i osuszamy. Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, mieloną wanilię, cukier. Dodajemy masło, które drobno siekamy nożem. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Przygotowujemy formę do ciasta. W tym celu dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną formę wylepiamy

Smak mojego domu