mielone - 47549 przepisów (strona:692/3170)

Panierowane boczniaki z „gruzińską solą” 172

największe będą łykowate 2 jajka 1-2 łyżeczki przyprawy Mąka do obtoczenia – może być również ryżowa lub bezglutenowa 1 szklanka bułki tartej – również może być bezglutenowa Po ¼ łyżeczki mielonych: kolendry, kolorowego pieprzu, ostrej lub wędzonej papryki Olej do smażenia 1 łyżka majonezu 1 łyżka pikantnego keczupu Sezonowe warzywa Przygotowanie: Boczniaki dobrze myjemy, możemy przelać roztworem sody oczyszczonej(...)Odkrawamy zgrubiałe nóżki – będą one łykowate i nieprzyjemnie ciągnące się między zębami. W miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy swańską sól, dokładnie mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy bułkę tartą z mielonymi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki maczamy w kolejności: jajko – mąka – jajko – bułka tarta i kładziemy na gorący olej. Smażymy na złoto. W międzyczasie z majonezu i keczupu przygotowujemy

Kate's Kitchen
Ogórki kanapkowe ” Golden Eye „ 604

przechować w lodówce jak za dużo , lub dorobić jeśli za mało zalewa : 6 dużych cebul 1 opakowanie curry 3 opakowania, mielonej kurkumy 5 główek czosnku 2-3 opakowania , mielonego chilli ( lub papryki ostrej , jeśli mają być łagodniejsze ) 10 goździków 2,5 l wody 3 butelki octu 10 % 1 kg cukru 2 łyżki soli Ogórki myjemy , kroimy w poprzek

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka z ryżem warzywami i mięsem 188

ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości. Wrzucić ugotowany ryż do naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę pokrojoną drobno. Smażyć chwilkę aż cebulka zmięknie. Dodać mięso mielone, wymieszać. Doprawić solą pieprzem, papryką ostrą i słodką w proszku. Dodać kurkumę i curry, smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać przecier pomidorowy i keczup. Papryki umyć, wyciąć gniazda

Kuchnia Pokoleń
JOGURTOWIEC, ŚMIETANOWIEC CZYLI SERNIK BEZ SERA Z MORELAMI 186

śmietany, część jogurtu - 1 szklanka* ksylitolu (lub cukru) - 5 białek w temp.pokojowej - szczypta soli - 2 budynie śmietankowe bez cukru (lub mąka ziemniaczana) * szklanka 250ml Dodatkowo: - 400-500g moreli - mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce ksylitol lub cukier i cały czas(...)ciasta. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.50 minut na termoobiegu. Po upieczeniu ciasto można pozostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Przed podaniem oprószyć ciasto mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Makaron z cukinii – spaghetti w sosie z pieczonej papryki 150

duża cukinia 1 łyżeczka soli Sos: 2 papryki czerwone 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Dodatkowo: 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki 1-2 łyżeczki oleju 1/4 łyżeczki mielonej papryki słodkiej szczypta kuminu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Sos: Przygotowanie tego dania zaczynamy od sosu Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy ziarna(...)durszlaku pod bieżącą wodą i odciskamy rękami z nadmiaru wody. Cukinia powinna być soczysta, sprężysta i chrupiąca. Dodatkowo – smażona ciecierzyca: Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy na patelnię, dodajemy olej, paprykę mieloną, kumin i mieszamy. Smażymy aż ziarenka się złociście zarumienią. Na talerzu układamy cukinię, polewamy sosem z papryki pieczonej i posypujemy pieczoną ciecierzycą. Gotowe! Smacznego! Artykuł Makaron z cukinii

Lamarida.pl
Tortellini zapiekane w sosie bolońskim / Bolognese tortellini bake 319

mleka 2 szklanki startej mozzarelli 1 szklanka startego parmezanu Składniki na sos boloński: 2 łyżki oleju roślinnego 500 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny sól i pieprz 1/4 łyżeczki mielonego chilli 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w małą kostkę 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 1 cukinia, pokrojona pokrojona w kostkę 1 papryka

karmelowy
Omlet francuski z botwinką 190

gotowania 5 min Czas przygotowania 10 min Ingredients 2 jajka 4 liście botwinki 1 łyżka sera feta 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka zimnej wody ½ łyżeczki świeżego koperku świeżo mielony kolorowy pieprz sól do smaku Instructions Botwinkę myjemy, osuszamy i kroimy. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania(...)spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i posypujemy omlet botwinką, pokruszonym serem feta oraz koperkiem. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami

Wędrówki po kuchni
Mięso mielone z indyka z ryżem parabolicznym i szpinakiem 193

błyskawicznie, a z talerza znika jeszcze szybciej! Składniki: 100g mięsa mielonego z indyka 50g ryżu parabolicznego suchego + woda 100g szpinaku przyprawy: czosnek granulowany, pieprz biały, przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy ryż. Na rozgrzanej patelni z olejem wrzucamy szpinak i mięso. Smażymy ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy

Truskawkowa Fiesta
Waniliowa nocna owsianka z owocami 259

syropu z agawy 1/2 łyżeczki mielonej wanilii ulubione owoce: borówki, maliny, banan Wykonanie: Płatki owsiane wsypać do miski lub słoiczka, zalać mlekiem, dodać jogurt, syrop z agawy oraz mieloną wanilię i bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć do lodówki na całą noc. Rano udekorować ulubionymi owocami

Healthy food explorer
Sałatka a'la nicejska (LOW FODMAP, gluten free, lactose free) 245

Składniki (4 porcje): 140 g tuńczyka w oliwie z oliwek (po odsączeniu) * 2 pomidory 70 g czarnych wydrylowanych oliwek 50 g kaparów 4 jajka  liście sałaty masłowej świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 2 łyżeczki musztardy ** 1 łyżeczka octu z jabłek 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY CZAS PRZYGOTOWANIA(...)Wkładamy sałatę i delikatnie mieszamy. 2. Na 4 głębokie talerze wykładamy sałatę, układamy pomidory, jajka i kawałki tuńczyka, a na koniec dodajemy oliwki i kapary. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! :) Więcej przepisów LOW FODMAP znajdziesz TUTAJ

My Culinary Art
Jedzenie do pracy na zimno - Proste obiady na 7 dni # 5 (PDF do pobrania) 217

sztuka) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli pęczek natki pietruszki 120 g kuskusu 2 jajka 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia sól, pieprz opcjonalnie: 1/2 łyżeczki mielonego kuminu oliwa do smażenia na dip z awokado: 2 awokado sok z 1 cytryny 4 łyżki jogurtu naturalnego ząbek czosnku sól, pieprz opcjonalnie: szczypta płatków chilli Przygotowanie: Kalafiora podziel(...)Składniki / na 4 porcje: 16 dużych makaronowych muszli conchioglioni 1 cukinia (400 g) 350 g różyczek brokułu 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz po pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej i ostrej (lub płatków chilli) pęczek natki pietruszki na sos: 400 g passaty pomidorowej (przecieru), 1 ząbek czosnku, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, łyżeczka suszonego oregano

Chilli Czosnek i Oliwa
Harira 130

pomidorowego po 1 łyżeczce kurkumy, słodkiej papryki, cynamonu po 1 płaskiej łyżeczce nasion kminu rzymskiego, nasion kolendry, mielonego imbiru 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 ziela angielskie sól, świeżo mielony czarny pieprz 1,5 litra wody listki świeżej pietruszki lub kolendry do skropienia: sok z limonki lub cytryny, oliwa z oliwek Ciecierzycę mocz przez 12 godzin. Odcedź, zalej

Delicious Place
Churros de pescado 150

typu feta 4 szt. suszonych pomidorów z zalewy 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka miodu świeżo mielony czarny pieprz szczypta mielonej ostrej czerwonej papryki kilkanaście szt. czarnych drylowanych oliwek Do podania: papas arrugadas ulubiona sałata lub mieszanka sałat (u mnie lodowa i roszponka) Morszczuka pokrój w cienkie paski

Delicious Place
Krem z groszku z majerankiem 152

zielonego groszku 1 szkl. obranych ziemniaków pokrojonych w drobną kosteczkę 1 nieduża pietruszka spora garść listków świeżego majeranku 1/2 szkl śmietanki 30% 1 łyżeczka soli 1 łyżka masła świeżo mielony kolorowy pieprz 2 szkl. wody Ziemniaki i obraną, pokrojoną drobno pietruszkę wrzuć do garnka. Zalej 2 szkl. wody i dodaj sól. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie(...)koniecznie świeżego) oraz masło i gotuj jeszcze przez minutę. Garnek zdejmij z ognia, wlej do zupy śmietankę, zamieszaj.  Zupę zmiksuj dokładnie blenderem na gładki krem. Podawaj ze świeżo mielonym kolorowym pieprzem

Delicious Place