pieczarek 300 ml śmietany 30% 100 g cebuli 4 ząbki czosnku 50 g papryczki chilli papryka słodka mielona gałka muszkatołowa sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry ok 1,5 cm grubości. Na patelni rozgrzać tłuszcz a następnie obsmażyć z każdej strony mięso. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie karkówkę. Pieczarki
Ola la LCHFSkładniki: wątróbka z kurczaka 60 dag, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka 3/4 szklanki, cebula 2 sztuki, wiśnie bez pestek 25 dag, majeranek 1 łyżka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, woda 1 szklanka, sól - ile potrzeba świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek, żyłek, opłukać pod zimną wodą(...)osuszyć na ręczniku papierowym, do woreczka wsypać mąkę, dodać wątróbki i obsypać mąką, ten sposób nie brudzi blatu mąką wątróbkę smażyć na gorącym oleju na złocisty kolor, dodać majeranek, mielony pieprz, dodać cebulę pokrojoną, mrożone lub świeże lub z kompotu wiśnie bez pestek, wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem z 10 minut na średnim ogniu, solić wątróbkę
W Mojej Kuchni Lubięnaszego organizmu a przy tym... sami oceńcie.. nie dość, że wygląda to pięknie to smakowało wyśmienicie! Składniki (na 2 - 3 porcje): Pulpety drobiowe z tuńczykiem: 300 gram mielonego mięsa z indyka 150 gram tuńczyka 3-4 łyżki mąki jaglanej 1 jajo posiekana natka pietruszki i koperek sól i pieprz kilka plastrów szynki(...)miodowy z kurkumą: łyżka miodu łyżka konfitury z gorzkiej pomarańczy szczypta kurkumy łyżka soku z cytryny łyżka musztardy sól i pieprz oliwa z oliwek Mielony drób wymieszaj z tuńczykiem, jajkiem, mąką, posiekanymi ziołami o dopraw. Uformuj pulpety, które ułóż na blaszce do pieczenia. Podpiecz pulpeciki przez 20 minut, następnie każdy z nich owiń szynką
Mango Papajarazem będzie to jarska odsłona jednego z największych klasyków kuchni polskiej, czyli gołąbków Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię gołąbki, zarówno te klasyczne, z ryżem i mięsem mielonym oraz te z kaszą gryczaną i grzybami. Nie mogłam więc sobie odmówić gołąbków na obecnej diecie i muszę przyznać, że jest to jedno z moich ulubionych dań, które przygotowuję(...)jabłka ½ pęczka selera naciowego (opcjonalnie) 3-4 garści szpinaku (opcjonalnie) 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego przypraw – u mnie jest to sól himalajska, pieprz ziołowy, słodka papryka, kurkuma, kminek mielony, papryka wędzona lub ostra Do przygotowania sosu będziecie potrzebować: 4 większych pomidorów przypraw – u mnie jest to sól himalajska, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, kurkuma oraz słodka papryka Wykonanie krok
Okiem Blondynki by McBlondiśrednia, smalec ze skwarkami 4 łyżki, cebula 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, goździki 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, sól 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka, pieprz mielony - ile potrzeba, ocet winny 1 łyżka, mąka pszenna 1,5 łyżki kapustę czerwono drobno pokroić, wsypać do miski zalać wrzątkiem, zamieszać i odcedzić z wody w garnku(...)smalcu ze skwarkami podsmażyć cebulę z jabłkiem, dodać goździki, kostkę rosołową wsypać kapustę sparzoną, dodać cukier, sól, wodę i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty do smaku dodać pieprz mielony, ocet winny, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty - kapusta czerwona duszona na smalcu ze skwarkami i z jabłkiem jest bardzo smacznym dodatkiem do obiadu.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięczasu ze względu na syna. Soczysty kotlet i świeże dodatki naprawdę są pyszne. Składniki: 500 g dobrej jakości mięsa wołowego świeżo mielonego boczek gorczyca ewentualnie łyżeczka musztardy kolendra mielona pieprz sól cebula czerwona 1-2 ząbki czosnku ok.łyżeczki startego świeżego imbiru pół szklanki zimnego rosołu ewentualnie bulionu majonez ketchup sałata ser do hamburgerów Wykonanie: Wołowinę mieszamy
Pysznie & PięknieSkładniki: - 500 g mąki pszennej - 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 5 jajek - 150 g cukru - 130 g masła - 450 g margaryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 kg mielonego twarogu - 2 budynie śmietankowe - 1 szklanka cukru pudru - 250 g rodzynek - 100 g gorzkiej czekolady - 1 galaretka truskawkowa - 5 łyżek śmietany 18% Przygotowanie: Na stolnicy łączymy 600 g mąki(...)wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 3 placki w temperaturze 180 C przez około 10 minut. Gdy placki się pieką możemy przygotować ser. Mielony twaróg ucieramy z 3 jajkami oraz szklanką cukru pudru. 200 g margaryny rozpuszczamy i do gorącego tłuszczu dodajemy przygotowana wcześniej masę serową. Całość dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy rodzynki oraz budynie śmietankowe. Ponownie dokładnie
Zainspirowana w kuchniSzakszuka z kuchni tunezyjskiej to pyszne i syte śniadanie składające się z jajek sadzonych śccinanych w sosie pomidorowym, czesto doprawianych mielonym kminkiem. To świetna forma ciepłego śniadania. Według własnych preferencji można urozmaicić ją ulubionymi dodtkami, jak mięso czy warzywa. W ostatni weekend gościła u nas w towarzystwie papryki(...)chorizo. Składniki (2 porcje) -1 puszka pomidorów lub 4-5 dojrzałych świeżych -5 jaj -100 g chorizo -1/2 czerwonej papryki -1 łyżka oliwy z oliwek -1 ząbek czosnku -mielony kminek -oregano, bazylia -sól, pieprz Przygotowanie W przypadku świeżych pomidorów sparzyć je, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, pokroic w plasterki. Papryke i chorizo pokroić
Zielona Kuchniamozzarelli - tarty parmezan - 250 g pomidorków koktajlowych - 1 puszkę ciecierzycy Do przygotowania sosu winegret potrzebujemy: - 1 łyżkę soku z cytryny - 3 łyżki oliwy z oliwek - sól i sporo świeżo mielonego pieprzu 1. Do miski przekładamy sałatę, poszarpaną kulkę mozzarelli, kawałki sera pleśniowego, odsączoną ciecierzycę i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. 2. W szklance przygotowujemy sos winegret, łącząc wszystkie(...)składniki ze sobą. 3. Sałatkę tuż przed podaniem polewamy sosem winegret, wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na talerz. 4. Na sałatce układamy kawałki parmezanu i oprószamy jeszcze odrobiną świeżo mielonego pieprzu. SMACZNEGO
Bez Cebulipyszną wiosenną potrawę, czyli indycze klopsiki duszone w młodej kapuście. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem. SKŁADNIKI: Klopsy: 400g mięsa mielonej indyczego, 1 cebula, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia, Kapusta: 1 główka młodej kapusty, 1 cebula(...)pęczek koperku, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Klopsy: Do mięsa mielonego dodaję pokrojoną w małą kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy mięsnej formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażę
Tradycyjna kuchnia KasiTatar Tatar wołowy. Najlepszy przepis na tatara z mięsa wołowego. Tatar to przystawka z surowego mięsa, mielonego lub siekanego. Do przyrządzenia tatara wykorzystujemy mięso wołowe lub ryb - najczęściej łososia lub śledzia. Sekretem najlepszego tatara jest jego odpowiednie przygotowanie. Zawsze należy pamiętać, aby mięso na tatara było bezwzględnie jak najlepszej jakości i świeże. Wszystkie narzędzia, którymi przygotowujemy tą potrawę(...)smaku 4 surowe żółtka jajek (po 1 na porcje) Przepis na tatara PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Zmielone lub posiekane mięso wkładamy do miski, wlewamy oliwę, wodę, dodajemy maggy, sporo świeżo mielonego czarnego pieprzu i sól - masę bardzo dokładnie wyrabiamy. W między czasie doprawiamy jeszcze do smaku. Masa powinna być dobrze napowietrzona i delikatna. Przygotowujemy 4 talerzyki lub niewielkie drewniane deseczki
Moja Książka KucharskaTradycyjny sernik z tłustego, mielonego twarogu, na kruchym cieście. Upieczony na podstawie przepisu od przyjaciółki Joasi, stąd jego nazwa. Ciasto: 2 żółtka 1,5 szklanki mąki 250 g margaryny "Kasia" 0,5 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 łyżki kakao(...)podanych składników zagnieść kruszonkę, wysypać na blaszkę (25x34) wyłożoną papierem do pieczenia. Leko przygnieść palcami. Używając sitka posypać kakao. Przygotować masę serową. Masa serowa: 1800 g sera mielonego 25 dag masła lub margaryny 6 żółtek 8 białek 1 i 2/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki oleju po kilka kropel aromatu
Praktyczna plosób) 300 g czerstwego pieczywa 3 jajka rozm. M 2 szklanki mleka szczypta soli 1 łyżka miodu (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu garść orzechów włoskich 1 duża gruszka 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady dodatkowo: odrobina oleju do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewam do 180 (przy termoobiegu do 160) stopni Celsjusza. Pieczywo rozdrabniam palcami
W kuchni Karmel-itkiMakarony wdzięczny temat od zawsze. Jak przygotować danie w ciągu kilkunastu minut? Wbijajcie ;) Składniki 500 g makaronu spaghetti 2 łyżki smalcu z mięsiwem 1/2 pęczku natki pietruszki świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie M Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, ale nie do końca, gdyż w tej samej chwili robimy to… W dużym rondlu rozpuszczamy smalec razem(...)mięsiwem, lekko podsmażamy (na chrupiące mięsiwo), dodajemy makaron…makaron najlepiej jakby nie był do końca odsączony z wody. Całość mieszamy tak, by makaron nabrał smaku. Doprawiamy dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Podajemy z posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchenjajka 90 g cukru 1 cukier waniliowy Szczypta soli 50 g roztopionego masła 100 g białego sera 100 g musu jabłkowego lub dżemu jabłkowego ½ łyżeczki skórki z cytryny ½ łyżeczki mielonego imbiru 250 g mąki 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: Bułka tarta - do wysypania formy Cukier puder – do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: 1. Piekarnik nagrzewamy do temp(...)Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. 4. Cały czas miksując dodajemy roztopione i przestudzone masło, mus jabłkowy, biały ser, skórkę z cytryny i mielony imbir – dokładnie mieszamy. 5. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy po jednej łyżce masy delikatnie mieszając. 6. Gotowe ciasto nakładamy do formy, wyrównujemy wierzch (najlepiej zwilżoną
Marcepanowa kuchnia