Sconsy (tzw. scones) już dawno zakradły się do naszej kuchni. Są to proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki, idealne na śniadanie. Robi je się dość łatwo, bez użycia miksera. Wystarczy tylko wymieszać suche składniki, dodać mokre, zagnieść delikatnie ręką i uformować. Po 15 minutach spędzonych w nagrzanym piecu, otrzymujemy świeże, pachnące i chrupiące bułeczki. Smak sconsów możemy dowolnie urozmaicać
Moja Delicjaekspandowaną kaszą jaglaną, sezamem i miodem . Deser świetny dla wszystkich. Bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu. Soczyste i mięciutkie jabłko ze słodkim i lekko chrupiącym nadzieniem. Idealne danie na śniadanie, podwieczorek lub kolacje. Kasza jaglana to królowa kasz. Bogata w łatwo przyswajalne białko. Zawiera krzemionkę, rzadko występującą w produktach spożywczych, która ma korzystny wpływ na stawy, wygląd włosów, skóry
Moja Delicjaowocami leśnymi jest wersją ciasta drożdżowego oszczędnego. Mało jest tutaj bowiem tłuszczu oraz cukru. Ciasto najlepsze jest w dniu pieczenia. My uwielbiamy je jeszcze ciepłe, najlepiej na pierwsze lub śniadanie ze szklanką mleka, kawy czy kakao! Czytaj więcej: Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką The post Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaZapiekane jaja w kokilkach z serem feta i pomidorkami koktajlowymi , przyprawione oregano to moja propozycja na niedzielne, leniwe śniadanie. Przypieczone pomidorki z dodatkiem fety, do tego płynące żółtko – coś pysznego 🙂 Smaki bardzo trafione. Na dodatek świetny pomysł na wykorzystanie resztek sera feta. Polecam! Składniki: (2 porcje) masło do wysmarowania kokilek 2 jaja 1-1,5 cm plaster sera feta
Moja Delicjachłodnik z botwinki nie może obejść się bez jaj ugotowanych na twardo. Z poniższego przepisu wychodzi spory gar chłodnika z botwinki. Jedliśmy go przez dwa, trzy dni 🙂 Na drugie śniadanie, na obiad, a nawet jako przekąska po kolacji 🙂 Chłodnik z botwinki świetnie smakuje z odsmażanymi ziemniaczkami . Składniki na Chłodnik z botwinki: 1 pęczek botwinki z buraczkami
Moja Delicjawiem jak Wy, ale ja jestem bardzo “kanapkowa”. Kanapki na śniadanie, do pracy czy na kolacje. Są szybkie i łatwo je zrobić. Niestety na blogu bardzo mało publikuję przepisów na kanapki. Głównie z powodu braku czasu, no i też z mojego podejścia (może niesłusznego?), że kanapki są banalne i zbyt proste. Pomysł na tę kanapkę zrodził się przez przypadek
Moja DelicjaMoje ulubione, zdrowe, pożywne i szybkie śniadanie to ostatnio “ Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy “. Uwielbiam ją za cynamonowy smak (wymieszana z mlekiem smakuje jak popularne sklepowe CiniMinis), za szybkość w przygotowaniu (mogę ją zrobić rano w parę minut), za słodycz, pochodzącą od miodu oraz za niebywałą chrupkość. Szybko i bardzo prosto się ją przygotowuje . Wystarczy na patelni
Moja DelicjaSałatka z surowego jarmużu z rzodkiewkami, żurawiną, mozzarellą, czerwoną papryką, polana dressingiem miodowo-musztardowym, to moja propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Jarmuż ma dość twarde liście, ale można je zmiękczyć kwasem cytrynowym. W tym celu listki jarmużu pozbawione łodyg polewa się sokiem z cytryny z odrobiną oleju, a następnie ugniata i masuje. Sałatkę z surowego jarmużu można również
Moja Delicjaczerwonej fasoli z dodatkiem pomidora, czerwonej cebuli, kaszy jaglanej, natki pietruszki i bazylii. Zdrowa i wartościowa sałatka wegetariańska. Idealna do pracy, szkoły (można przygotować dzień wcześniej) na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Taka sałatka to też świetny pomysł na wykorzystanie resztek ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej . Czytaj więcej: Sałatka z czerwonej fasoli, pomidora i kaszy jaglanej The post Sałatka
Moja DelicjaSałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami, borówkami i prażonym słonecznikiem z dodatkiem świeżych ziół to proste i szybkie danie, idealne na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Prażony słonecznik idealnie komponuje się ze słoną fetą, dlatego go nie pomijajcie. Nie pomijajcie również prażenia, czyli podpiekania słonecznika na suchej, nieprzywierającej patelni. Czytaj więcej: Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami i słonecznikiem The post
Moja Delicjaklonowym. Dojrzałego banana mieszamy z jajem i płatkami owsianymi. Smażymy krótko na lekko natłuszczonej patelni. Podajemy z dowolnymi owocami (u mnie kawałki banana i fig). Placuszki możemy zrobić na śniadanie, na obiad, na podwieczorek lub nawet na deser. “ Placuszki FIT z bananem i płatkami owsianymi ” to świetna i zdrowa propozycja dla wszystkich dbających o swoje zdrowie oraz dla naszych
Moja Delicjapozostałe składniki z listy, dopraw chili i solą do smaku. Wymieszaj i odstaw na około pół godziny do lodówki , po tym czasie ponownie zamieszaj. Serwuj schłodzoną. Idealna na kolację, śniadanie lub do lunch boxu Smacznego ! Artykuł Indyjska sałatka ziemniaczana z kalafiorem i nasturcją pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyPasta z twarogu i ryby. Awanturka. Dzisiaj chcę wam pokazać jaką pastę do kanapek przygotowuje sobie w każdy piątek na śniadanie mój 83 letni tata. To AWANTURKA, czyli pasta z twarogu i ryby do kanapek, dzisiaj dodatkiem to twarogu był to śledź w pomidorach. Skąd nazwa awanturka? Niektórzy twierdzą, że połączenie dwóch głównych składników może, u bardziej wrażliwych, wywołać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwersja owsianki jadana jest na zimno, ale jest dobrym rozwiązaniem, gdy rano brakuje czasu na przygotowanie śniadania. Można ją także zabrać w słoiku do pracy lub na wycieczkę. Polecam również inne przepisy na owsianki: Owsianka z pomarańczami, orzechami i siemieniem lnianym Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami Muesli dra Birchera Nocna owsianka z truskawkowo-bananowym smoothie
Obiad gotowyUwielbiam śledzie w zasadzie w każdej postaci.Ostatnio naszło mnie na sałatkę śledziową i padło na taką- jest pyszna ,idealna na śniadanie,do pracy czy na lunch.Spróbujcie koniecznie
Swojskie jedzonko