połączenie nie sądzicie? Dlatego spodobał mi się oryginalny przepis, bo nigdy jeszcze przedtem nie robiłam burgerów mieszanych, z mięsa i fasoli. Marokańskie burgery Składniki: na 9 burgerów 1 kg mielonej jagnięciny 400 g ugotowanej fasoli, u mnie mieszanka, białej(...)fasoli, czerwonej i ciecierzycy 4 ząbki czosnku 2 łyżki drobno pokrojonej szalotki 200 ml greckiego jogurtu, 10% tłuszczu 1 łyżka soli 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 1 doniczka świeżek kolendry pęczek natki pietruszki 20 listków mięty pieprzowej Montowanie burgerów 9 bułek hamburgerowych, tutaj przepis sałata rzymska plastry pomidora i czerwonej
codojedzeniasałaty rzymskie, 2 jajka ugotowane na twardo, garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej, 10 pomidorków koktajlowych, puszka tuńczyka Princes w oleju słonecznikowym, 8 czarnych oliwek, 1/2 niedużej cebuli czerwonej, świeżo mielony czarny pieprz. Składniki sosu: 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, łyżka soku z cytryny, łyżeczka ostrej musztardy, łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu. Przygotowanie: Sałatę myję i osuszam(...)półplasterki, oliwki w krążki, a fasolkę na mniejsze kawałki. Składniki sosu dokładnie łączę. Na talerzu układam sałatę, a na niej pozostałe składniki. Całość polewam sosem i posypuję świeżo mielonym pieprzem
JejKuchniaCzas gotowania 5 min Czas przygotowania 10 min Ingredients 2 jajka 6-8 sztuk zielonych szparagów 20 g sera koziego * 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony kolorowy pieprz sól do smaku Instructions Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i układamy na wierzchu szparagi i kawałki sera koziego. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami
Wędrówki po kuchnitradycyjną recepturą powinno do nadzienia powinno się używać drobno siekanej baraniny i smażyć pierogi w baranim łoju. Jednak ze względu na cenę baraniny jako nadzienie powszechnie wykorzystuje się mieloną wołowinę i wieprzowinę, a czebureki smaży się w oleju. Moje czebureki są w tej bardziej unowocześnionej wersji, czyli z wieprzowiną. Najlepiej smakują prosto z patelni, gorące, wtedy mają w środku(...)czekają, gorące przecież jeszcze, soczyste czebureki. Składniki (na 10 sztuk): ciasto: 2 szklanki mąki 150ml wody 1 małe jajko 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki soli farsz: 300g mięsa mielonego z łopatki lub karczku 1 cebula 3 łyżki jogurtu naturalnego (można też dodać kefir albo wodę) ząbek czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki posiekanej
Obiad gotowycytrynowy Mus jabłkowy: 4 Jabłka Grójeckie Jonaprince 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu /2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonego anyżku Wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazdka nasienne i kroimy w sporą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy
Kulinarne przygody Gatityłyżeczka prażonych pestek słonecznika 1/2 łyżeczki białego sezamu 1/2 łyżeczki czarnego sezamu 1 łyżka oliwy extra virgin 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki świeżo mielony czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika i przekładamy do miski. Boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy(...)chrupko. Usmażony boczek wykładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Do miski przekładamy liście szpinaku. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Całość mieszamy i wykładamy na talerz. Następnie do sałatki dodajemy pozostałe składniki: chrupki boczek, pokrojony w kostkę ser pleśniowy i pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy pestkami słonecznika, sezamem
kulinarnyJawątróbką i pieczarkami: 200 g wątróbki drobiowej 400 g mięsa mielonego wieprzowego 150 g pieczarek 60 g cebuli 2 ząbki czosnku sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony ulubione przyprawy np. papryka, zioła prowansalskie , bazylia 50 g tłuszczu do smażenia kotletów i zeszklenia cebuli (u mnie smalec gęsi ) opcjonalnie 1 jajko opcjonalnie 1-2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Ola la LCHFmasło – 2 łyżeczki (20g) 0,30 zł sok z cytryny – kilka kropel 0,10 zł czosnek – 2 ząbki 0,30 zł pieprz czarny, świeżo mielony 0,10 zł sól Razem 9 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. WYBÓR MIĘSA Najlepsze mięso na stek dostaniecie u lokalnych rzeźników. Zapytajcie o porcję odpowiednią na stek – rostbef, antrykot, lub jeśli(...)grubość porcji mięsa miała ok. 3 cm. 2. PRZYPRAWIENIE MIĘSA (1 min) Stek wyciągamy z lodówki ok. 20-30 min przed smażeniem. Porcję mięsa obficie oprószamy i nacieramy grubo mieloną solą oraz pieprzem z każdej strony. 3. SMAŻENIE (5-10 min) Patelnię mocno rozgrzewamy, wlewamy 2 łyżki oleju, czekamy chwilę aż się nagrzeje i kładziemy na nim mięso. Powinno
Nerds Kitchenłyżki drobno posiekanej natki pietruszki 🍽 1 cebula 🍽 2 ząbki czosnku 🍽 1 łyżeczka soli (można więcej) 🍽 1 łyżeczka pieprzu (według gustu) 🍽 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 🍽 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej 🍽 2 jajka 🍽 2 łyżki mąki pszennej ale można dać ziemniaczanej 🍽 Olej rzepakowy do smażenia Dodatkowo : 🍽 Jogurt , śmietanę,ser,cukier według uznania Przygotowanie: 1.Ziemniaki obieramy ,myjemy,trzemy
Gotowanie Patkiłyżki cukru palmowego (ew. trzcinowego) 1 gałązka estragonu 1 papryczka chili 2 liście kaffiru 1/4 łyżeczki esencji waniliowej 1 łyżka grenadyny 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki zimnej wody 300 g makaronu farfalle Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Czereśnie myjemy, drylujemy, zasypujemy cukrem i odstawiamy
R'n'G Kitchenprzekonać sami Składniki: 3 serki topione (trójkąciki bez dodatków) 2 plasterki żółtego sera (około 3 łyżki po starciu) około 5 łyżek mleka 1 płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki świeżo mielony czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wkładamy(...)serki topione, dodajemy na początek 4 łyżki mleka. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy. W między czasie dodajemy stary żółty ser, słodką czerwoną paprykę i świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Mieszamy aż do rozpuszczenia i połączenia składników w jednolity gładki dip (w razie potrzeby dodajemy jeszcze mleko, dip ma być dość gęsty, aby utrzymywał się
Słodkie okruszkijakoś wyszło , że dodałam i kaszę i ryż.Ja swoje gołąbki gotowałam w multicokerze, ale można i w normalnym garnku. 1 główka kapusty włoskiej 50 dkg mięsa mielonego 5 dkg ryżu 5 dkg kaszy jęczmiennej 1 jajko(...)cebula susz warzywny sól, pieprz, słodka papryka, wegeta koncentrat pomidorowy listek, ziele Z kapusty wyciąć głąb, oddzielić liści, ściąć zgrubienia i sparzyć.Ryż , kaszę ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż i kaszę , przyprawy i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać warzywa, listek ,ziele, sól
Moje domowe kucharzeniełyżeczka mielonego imbiru - 300 g masła - 1 szklanka cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 1 jajko - 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta mielonych goździków - szczypta soli Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrami. Dodajemy jajko, skórkę oraz sok z cytryny. Miksujemy by składniki dobrze się połączyły a następnie dodajemy mąkę, goździki, oraz imbir
Zainspirowana w kuchnismakują naprawdę obłędnie! Może się skusicie??? Korvapuusti czyli finskie slimaki cynamonowe ciasto: 250 ml letniego mleka 14 g drożdży (świeżych) 90 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu(...)mąki pszennej typ 550 90 g rozpuszczonego i wystudzonego do letniej temperatury masła 1 jajko nadzienie: 75 g bardzo miękkiego masła 50 g cukru demerara 1/2 łyżki + 1 łyżeczka mielonego cynamonu do posmarowania i posypania: 1 jajko cukier perlisty/u mnie rafinada Mleko wlewamy do miseczki i dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Dosypujemy cukier, sól, kardamon
Dzieje kuchennej Wiewióryszczypiorem - sos jogurtowo-czosnkowy: *150g jogurtu naturalnego *2 łyżki dobrego majonezu *2 ząbki czosnku *1 płaska łyżeczka musztardy Dijon *sól (u mnie ok.1/3 łyżeczki, ziemniaki gotuję bez soli) *świeżo mielony pieprz do smaku (daję kolorowy) Obrane ziemniaki pokroić na kawałki, ja kroję wzdłuż na pół i następnie w półkrążki (mam małe ziemniaki). Jajka ugotowane na twardo obrać i pokroić(...)pokrojone w plastry ogórki. Całość wymieszać. Sos: Do miski odważyć jogurt, dodać majonez, przeciśnięty przez praskę obrany czosnek, dołożyć płaską łyżeczkę musztardy Dijon, doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Sól najlepiej dozować stopniowo, szczególnie gdy używamy ziemniaków ugotowanych już z dodatkiem soli... Sos przelać do miski z ziemniakami i dokładnie wymieszać. Odstawić do przegryzienia smaków i ewentualnie
Smaczne Zdrowe