czosnek granulowany - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka sezamu - do posypania szczypiorek, natka pietruszki Marynata imbirowa: 1/2 łyżeczki suszonego mielonego imbiru + sok z 1/2 limonki + 1 łyżeczka mielonej kurkumy + wyciśnięty 1 ząbek czosnku + 2 łyżki oliwy + szczypta soli, pieprzu i chili (opcjonalnie) - składniki wymieszaj. Udka / pokrojonego bakłażana natrzyj marynatą, ułóż w naczyniu żaroodpornym
Apetyczna babeczkashake bananowy z mango. 1 banan 1 średniej wielkości mango 150 gr jogurtu naturalnego (bez laktozy) 250 ml mleka (bez laktozy) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru dodatkowo: cukier cynamonowy i bita śmietana do serwowania Shake bananowy z mango Jak przygotować bananowego shaka. Do blendera wlej mleko, jogurt, cynamon oraz imbir. Dodaj pokrojonego banana i pokrojone
mecooksPropozycja idealna dla osób będących na diecie i jednocześnie kochających słodkości. Smak sernika z pewnością przypadnie do gustu także miłośnikom tradycyjnych wypieków. składniki 19 cm 600 g mielonego twarogu śmietankowego 3- 4 łyżki słodziku PECVA 3 duże jajka(...)żółtka 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenek wanilii 200 g ciastek FIBROKI (dowolny smak) polewa 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki słodziku PECVA 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego przepis Mielony twaróg przekładamy do miski i delikatnie ucieramy go za pomocą miksera, następnie dodajemy słodzik PECVA, jajka oraz żółtka. Na końcu wlewamy ekstrakt waniliowy. Herbatniki FIBROKI kruszymy na mniejsze części
Smakowite DaniaSkładniki: woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ryż 1 szklanka, kostka rosołowa 1 sztuka, szczaw świeży 4 pęczki, serek topiony 2 kostki, kucharek + pieprz mielony - do smaku, śmietana 12% 200 gram wodę zagotować z kostką rosołową, wsypać włoszczyznę, ryż i gotować do miękkości ryżu(...)dodać 2 kostki serka topionego liście szpinaku dokładnie opłukać pod zimną wodą, dodać je do wywaru, gotować z 10 minut na mniejszym ogniu do smaku dodać kucharka, pieprz czarny mielony, wlać śmietanę i krótko zagotować, zupę blenderem zmiksować - bardzo smaczna, sycąca na maśle zupa ze szpinakiem, można użyć również zamrożonego szpinaku i ziemniaków zamiast ryżu.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwielkanocny stół. Składniki: 500 g mieszanego mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego) 5 jajek 1 mała sucha bułka pszenna mleko do namoczenia bułki sól do smaku 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 mała cebula 2 łyżeczki ulubionej musztardy bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia 4 jajka ugotować na twardo. Wystudzić
Codzienna kuchnia niecodziennabrukselki, ja użyłam mrożonej brukselki Poltino - 1/2 szklanki kaszy bulgur ( można zastąpić inną kaszą ) - 4 ząbki czosnku - olej - 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy - 1 płaska łyżeczka mielonego curry - sól i pieprz do smaku 1. Brukselkę wrzucamy na wrząca lekko osoloną wodę i gotujemy ok. 7-10 minut w zależności od wielkości główek, odcedzamy i przelewamy zimną wodą
Apetyczna babeczkamięsa z dzika- chuda szynka 50 dag mielonego mięsa wieprzowego - tłusty boczek kasza manna lub bułka tarta cebula 2 jajka sól, pieprz, majeranek, papryka ostra mielona Przygotowanie : Zmielić obydwa rodzaje mięsa Dodać do niego pokrojoną przesmażoną cebulę, jajka, kaszę mannę lub bułkę tartą przyprawy - wyrobić dokładnie Przełożyć do foremki o wymiarach 30 x 12 cm, piec
Proste Potrawyoprószenia foremki 200 ml mleka 3 łyżki oleju 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 jajka 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 pęczek natki pietruszki 24 jajka przepiórcze Etap I - jajka przepiórcze Zagotować wodę w rondelku, dodać jajka przepiórcze i gotować 4 minuty. Po tym czasie odcedzić jajka
Wylizany Rondeloprószenia foremki 200 ml mleka 3 łyżki oleju 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 jajka 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 pęczek natki pietruszki 24 jajka przepiórcze Etap I - jajka przepiórcze Zagotować wodę w rondelku, dodać jajka przepiórcze i gotować 4 minuty. Po tym czasie odcedzić jajka
Wylizany Rondelpuszka ciecierzycy (240 g)* ● 1 mały pęczek rzodkiewki ● 1 nieduża cytryna ● 1 ząbek czosnku ● szczypta pieprzu Cayenne (opcjonalnie) ● 3 łyżki pasty tahini (pasty z ziaren sezamu)* * ● ½- 1 łyżeczka mielonego kuminu ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● sól Przygotowanie : Z puszki ciecierzycy odlej zalewę, odłóż(...)kilka łyżek zalewy, posłużą do przygotowania humusu. Cieciorkę opłucz i odcedź. Wyciśnij sok z cytryny. Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Ciecierzycę zmiksuj do konsystencji purée, domieszaj pastę tahini, mielony kumin, sok z cytryny, czosnek. Dodaj oliwę z oliwek i kilka łyżek zalewy z ciecierzycy, zmiksuj na nowo całość, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (w razie potrzeby dodaj odrobinę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSkładniki: 5 dużych jaj 7 sztuk świeżych pieczarek 2 plastry żółtego sera 1 małą cebulkę czerwoną kilka gałązek natki pietruszki sól i pieprz świeżo mielony 1 łyżka tartej bułki 1 łyżka masła Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Ostudzone jajka ostrożnie przeciąć na pół, razem ze skorupką używając noża z piłką. Delikatnie wyjąć ze skorupek białko(...)żółtkiem pokroić w drobniutką kosteczkę. Pieczarki oczyścić, cebulkę obrać. Kroimy w drobniutką kosteczkę pieczarki ,cebulkę , natkę pietruszki oraz plastry sera .Wszystko łączymy z pokrojonymi jajkami przyprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Z farszu formujemy kulki wkładamy do skorupek, posypujemy bułką tartą i wiórkami masła. Jajka ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 180 st C aż bułka
kgwjanczewowadze około 2 kg) na marynatę: 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku łyżka syropu klonowego lub miodu 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonej kurkumy łyżeczka majeranku łyżeczka tymianku szczypta pieprzu Piekarnik nastawić na 210 stopni C. Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć kuper. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami
wyzwania kuchennejabłko kawałek ogórka 1 większa łody selera naciowego 1 kulka mozzarelli Sos: 4 łyżki soku z pomarańczy 2-3 łyżki oleju 1 łyżka drobno posiekanej mięty sól himalajska świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Ugotować soczewicę wg instrukcji na opakowaniu i wystudzić (ja soczewicę dokładnie płuczę na sicie, zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości, pod koniec odrobinę solę). 2) Liście(...)kostkę ogórka, jabłko oraz seler naciowy. 4) Na koniec dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę. 5) Przygotować sos: olej dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy, świeżą miętą, solą i świeżo mielonym pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka). 6) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem. Artykuł Pożywna sałatka z zieloną soczewicą i selerem naciowym pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mesłodkich ziemniaków 150 g chudego wędzonego boczku 1 gałązka mięty 2 łyżki oleju 100 g płatków migdałowych 1 łyżeczka kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól Przygotowanie Ziemniaki wyszorowałem. Ugotowałem w mundurkach ( około 20 minut ) w osolonej wodzie. Ziemniaki Ziemniaki wyszorowałem. Ugotowałem w mundurkach ( około 20 minut ) w osolonej wodzie. Odcedziłem, odstawiłem
R'n'G KitchenPulpeciki i kotleciki uwielbiane nie tylko przez dzieci i osoby na diecie. Robi się je szybko a smakują rewelacyjnie. Dziś zrobiłam zupełnie inne pulpeciki , tym razem z mięsem mielonym z indyka , ze szpinakiem i serem cheedar w sosie(...)śmietanowym. Ja podałam z dzikim ryżem ale idealnie smakują również z kaszami czy makaronem. Smacznego. SKŁADNIKI NA OK 25 SZTUK WIELKOŚCI ORZECHÓW WŁOSKICH: Klopsiki 500 g mięsa mielonego np.z indyka 15 dag sera żółtego tartego np.cheedar 2 garście świeżego szpinaku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy Sól pieprz do smaku
Gotowanie Patki