ciasto - 160568 przepisów (strona:688/10705)

Ciasto Poezja 232

sama nazwa mówi: to poezja! Zrobiłam je tuż po Świętach na dość ważną okazję i spisało się znakomicie. Słodziutkie, ale przełamane smakiem domowego dżemu z czarnej porzeczki. Blaty ciasta jak w Puchatku - delikatne i miękkie, ale posypane orzechami, doskonale współgrają z naprawdę słodkim mlecznym kremem. Wykonałam je w blaszkach 22 x 26 cm, dlatego jest takie wysokie. Idealne na specjalne(...)okazje;) Składniki na ciasto żółte: 200 g margaryny 200 g cukru pudru 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 żółtek cukier waniliowy Margarynę ucieramy z pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo dodając żółtka. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem i dokładnie mieszamy. Wykładamy do dwóch jednakowych blach wyłożonych papierem do pieczenia. Składniki na bezowe wierzchy

Domowe ciasta
Ciasto Patriota 142

było ta masa serowa , ale zmieniłam prawie wszystko:)  I tak powstał Patriota- prawdziwie owocowy sernik z kawałkami owoców  o czerwonej barwie i warstwą dżemu wiśniowego na kruchym cieście i białą słodziutką pianką przykrytą chrupiącą kruszonką. Całość bardzo lekka, letnia i bajecznie owocowa. Składniki na ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 180 g margaryny do pieczenia(...)łyżki cukru pudru  cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części jedną większą( ok. 2/3 ciasta) i jedną mniejszą( ok. 1/3 ciasta). Schładzamy 30 minut w zamrażalniku. Składniki na masę serowo- owocową: 850 g sera białego mielonego dwukrotnie 2 jaja 2 żółtka niepełna(ok. 200 g) szklanka cukru cukier waniliowy

Domowe ciasta
Ciasto Czekoladowy Cytrynowiec 144

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dziś ostatnie z ciast, które zaserwowałam podczas Świąt Wielkanocnych( jej , kiedy to było…)Murzynkowy wypiek, o bogatym czekoladowym smaku, przesiąknięty wręcz słodko-kwaskowym cytrynowym syropem. Dość ciężkie, wilgotne ciasto wspaniale komponowało się z delikatnym, serowo- śmietankowo(...)cytrynowym kremem o strukturze ptasiego mleczka. Było słodko- w typie brownie, trochę sernikowo, ale z lekko orzeźwiającym akcentem. Składniki na ciasto czekoladowe : baza czekoladowa: ¾ szklanki oleju ½ szklanki wody 1 szklanka cukru 5 łyżek kakao Wszystkie składniki przekładamy do garnka, cały czas mieszając , podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników( nie gotujemy zbyt długo). Studzimy. biszkopt: 5 jaj ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki

Domowe ciasta
Chałka z wanilią na zakwasie - styczniowa piekarnia 91

też bardzo z dżemem dyniowym, a kiedy odrobinę podeschła, zrobiłam z niej wspaniałe śniadaniowe  - obtoczone w mleku i jajku kromki, usmażyłam na maśle. Palce lizać!   Ciasto wyrabiałam w robocie, było mocno zbite.  Aby uzyskać miękkie ciasto, musiałam dodać sporo mleka - zdecydowanie więcej niż w przepisie. Po wszystkich fazach wyrastania, ciasto świetnie się formowało, nie kleiło(...)delikatniejszy, ale ja użyłam żytniego) 100 g mąki pszennej typ 550 (u mnie orkiszowa typ 700) 50 g letniego mleka Składniki wymieszać, zostawić na 6-8 godzin. 2. etap: ciasto z 1. etapu (200 g) 100 g mąki pszennej typ 550 (u mnie orkiszowa typ 700) 50 g letniego mleka Składniki wymieszać, odstawić na 3-4 godziny. Ważne jest

Stare Gary
Chleb proteinowo-otrębowy (dieta cukrzycowa) 111

drożdżach. Wg książki z 1940 r. "Plotnikov, Kolesnikov: 350 sortov khlebo-bulochnykh izdeliy" zalecany przy diecie cukrzycowej. W smaku podobny do pieczywa typu Graham. Przygotowanie glutenu (Z 480 g ciasta otrzymuje się 90-120 g glutenu, w zależności od jakości mąki i stopnia wymycia skrobi) 300 g mąka pszenna 180 g woda Na samym początku z mąki i wody zagnieść(...)gładkie i elastyczne ciasto, a następnie zostawić je na pól godziny odpoczynku (dla lepszego spęcznienia glutenu). Po odpoczynku bierzemy wymaganą ilość ciasta i wypłukujemy pod bieżącą wodą gluten, aż woda będzie czysta. Ja robiłem to w misce, mocząc ciasto w letniej wodzie i ugniatając. Wodę co jakiś czas zmieniałem. Przemyty gluten traktuje się gorącą wodą (temperatura 50 ° C), aż elastyczna

Przepisy na domowy ser i chleb
Migdałowe gwiazdki z glazurą (bez glutenu i laktozy) 111

glazurą, a nie ozdabia po upieczeniu - ciekawa sprawa! Dla kogo: dla uczulonych na gluten dla kochających migdały dla szukających przepisu na ciastka, które można długo przechowywać Składniki na ciasto: 500g migdałów mielonych + 150g w rezerwie 300g cukru pudru 2 białka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki likieru amaretto lub olejku migdałowego Składniki na glazurę: białko 125g cukru pudru Wykonanie tradycyjne: Wykonanie(...)ciasta: Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić na jednolitą masę. Można pomóc sobie mikserem. Posypać deskę delikatnie cukrem pudrem i rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Wykonanie glazury: Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając powoli cukier puder. Masa stanie się gładka i lśniąca. Glazurą posmarować całe rozwałkowane ciasto np. rozsmarować nożem lub szpatułką.  Wycinać kształty foremką

Mania Wypiekania
Chinkali gruzińskie pierogi z mięsem 117

Thermomix przepisy. Chinkali. Gruzińskie pierogi z mięsem. Składniki na gruzińskie pierogi z mięsem Chinkali: Składniki na ciasto: 500 g mąki 2 żółtka szczypta soli ciepła wody 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz: 300 g mielonej wołowiny 200 g mielonej wieprzowiny 1 cebula plus masło klarowane do podduszenia cebuli 1 szklanka bulionu mięsnego 1 łyżeczka ziaren kolendry (rozbite(...)drobne kawałki) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Thermomix przepisy. Chinkali gruzińskie pierogi z mięsem. Wykonanie chinkali w Thermomix: Wykonanie ciasta: Do naczynia Thermomix wsypujemy mąkę. Dodajemy żółtka, sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. W trakcie wyrabiania przez otwór w pokrywie urządzenia wlewamy wodę. Wody wlewamy tyle aby ciasto zaczęło

Themo przepisy
Ciasto z nektarynkami 77

Będąc na zakupach zauważyłem, że trwa właśnie sezon na nektarynki. Nie musiałem się długo zastanawiać co z nimi zrobić, ponieważ już jakiś czas zbierałem się do przygotowania ciasta z wykorzystaniem tych owoców. Ciasto wyszło bardzo smaczne, dlatego polecam sprawdzić ten przepis, póki można dostać świeże nektarynki w atrakcyjnej cenie. Dostaniemy je praktycznie w każdym markecie lub odwiedzając lokalny targ. Dodatkowym(...)urokiem jest krem na bazie serka mascarpone, który sprawdza się w każdej sytuacji. Składniki Ciasto: 250 g mąki (1 szklanka) 200 g cukru (1 szklanka) 125 ml mleka (1/2 szklanki) 100 g miękkiego masła (1/2 kostki) 1 łyżka cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia (1 małe opakowanie) 2 jajka 3 nektarynki Krem: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki

Programista w kuchni
Ciasto na pierogi 122

Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto na pierogi. Wypróbowałam przynajmniej kilka, ale w każdym mogłam się do czegoś przyczepić. Wreszcie mam! Przepis, którym mogę się z Wam podzielić ze spokojnym sumieniem, bo jest naprawdę dobry :) Ciasto wychodzi miękkie i elastyczne, nie klei się i łatwo je rozwałkować. Z podanych proporcji w zależności od wielkości foremki i tego jak cienko rozwałkujemy(...)ciasto wychodzi ok. 30 pierogów. Pierogi z tym ciastem będą u mnie w tym roku na wigilijnym stole w postaci uszek do barszczu i ruskich. Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki , makowca czy pyszny sernik z rosą . Albo możecie iść na całość i obejrzeć wszystkie świąteczne wpisy

Ciastkozercy
Ciasto Snickers + film 131

Ciasto Snickers to kolejna wersja pysznego ciasta inspirowanego popularnym batonikiem, bardzo efektowny smakołyk idealny na świąteczny stół. Snickers to wyśmienity deser z masą kajmakową i orzechami, przełożony czekoladowymi herbatnikami i kremem budyniowym z mascarpone. Amatorzy słodkości będą zachwyceni jego smakiem.     składniki na formę 30 x 22 cm ciasto 150 g cukru kryształu 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka(...)łyżki cukru kryształu 500 g serka mascarpone polewa 1/2 szklanki mleka 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 100 g drobno posiekanych prażonych orzechów ziemnych bez soli przepis ciasto Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy kakao i całość dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy olej, wsypujemy makę pszenną oraz proszek

Smakowite Dania
Przepisy na wigilię: Uszka z grzybami na dwa sposoby 105

masła. W dawnych, nie tak przecież odległych czasach, bo pamiętanych przez pokolenie naszych mam i babć, taka dieta obowiązywała przez 4 tygodnie Adwentu, czyli okresu poprzedzającego Boże Narodzenie. Ciasto na uszka bez jajek Reżim żywieniowy dotyczył również wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już(...)obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości, to w uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa się w ustach. Stanowi doskonałą oprawę dla grzybowego farszu, który w tym daniu razem z barszczykiek gra pierwsze skrzypce. Ciasto stanowi tylko tło. Jak zrobić

Niedzielny kucharz
miodownik piernikowy z masą budyniową 102

składniki na ciasto miodowo piernikowe: 550 g mąki 250 g cukru 150 g masła 2 jaja 2 łyżki miodu 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki sody wykonanie: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do piernika, kakao, cynamon oraz sodę, mieszamy razem wszystkie składniki, dodajemy masło(...)siekamy nożem. Następnie dodajemy miód, jajka oraz śmietanę, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części, rozwałkowujemy, wykładamy na blaszki (20cmx35cm) wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor, na jeden surowy wykładamy masę orzechy i pieczemy przez ok. 10-12 min. składniki na wierzch orzechowy: 200 g orzechów włoskich, posiekanych 2 łyżki miodu 150 g masła

Domowy Smak Jedzenia
Woolton Pie – Battlefield V – War Stories: Under No Flag – placek ziemniaczany z warzywami 109

ideę tego dania. Przepis został opublikowany na łamach The Times 26 kwietnia 1941 roku ( źródło )i wg założeń spełniał wszystkie wymagania dotyczące zbilansowanej, odżywczej diety mimo dość ubogiego składu. Ciasto mogło być pełnoziarniste lub ziemniaczane i to nim pokrywano duszone wcześniej warzywa z odrobiną ziół i płatków owsianych. Propagowaniu przepisu towarzyszyły także kampanie promujące wykorzystanie marchewek i ziemniaków ( Dr Carrot(...)graficzna stoi na wysokim poziomie – mimo, że pełno błocka, to i tak przyjemne dla oka Spróbowaliśmy wykonać ten popularny podczas wojny przepis, trzymając się jego założeń – użyliśmy ciasta ziemniaczanego, warzyw (nie mieliśmy tylko rzepy, więc zastąpiliśmy ją pietruszką), a od siebie dodaliśmy tylko etap podsmażania warzyw dla uzyskania lepszego smaku. W wielu wersjach dodawano także tarty

Nerds Kitchen
Makowy Irysek 263

Makowy Irysek Makowy Irysek to bardzo smaczne ciasto o smaku... irysków z makiem Iryski z makiem to moje ulubione, chociaż ciężko już teraz dostępne, słodkości, więc ciasto o takim smaku jest da mnie strzałem w dziesiątkę Pyszne ciasto śmietankowo-makowe i masa toffi na bazie bitej śmietany i seka mascarpone. Całość niesamowicie smaczna. Gorąco zachęcam do przygotowania   Przepis(...)tortownicę o średnicy 24 cm.   SKŁADNIKI: Ciasto makowe: 5 jajek 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego 1 łyżka oleju 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki suchego maku niebieskiego Masa toffi: 330 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 puszka ( 400 g ) masy krówkowej o smaku toffi/kajmak Dekoracja: cukrowe posypki PRZYGOTOWANIE: Ciasto makowe

WSZYSTKO SMACZNE
Pierniki nadziewane 148

mąkę białą zastąpiłam orkiszową, a cukier – erytrytolem. Wierzch oblałam polewą z gorzkiej czekolady - według mnie to ona nadaje ten charakterystyczny smak piernikom, które tak lubię. Składniki na 12 sztuk: Ciasto: 230g mąki orkiszowej 20g masła 3 łyżki miodu 2 łyżki erytrytolu 1 łyżka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mleka Dodatkowo: Powidła śliwkowe(...)miód roztopić. Dodać kakao i przyprawę do piernika. Dokładnie połączyć. Ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i erytrytolem. Dodać masę z masła i miodu oraz mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować je podobnej wielkości. Na jednym płacie ciasta w luźnych odstępach rozłożyć po około pół łyżeczki powideł. Przykryć drugim płatem ciasta, zlepić brzegi. Aby ciasto

Fabryka pomysłów